Basenji – Dezvaluind toata gratia unei gazele, cu structura sa osoasa fina, capul purtat cu mandrie si corpul usor, acest caine, este apreciat pentru aspectul sau regal.
Basenji este un caine adorabil, potrivit pentru orice tip de familie.
Se potriveste minunat, in orice tip de mediu.
Nu necesita nici-o intretinere, deoarece este renumit pentru curatenia sa.
Este sociabil, bland, dar si plin de viata si atletic.
El este protector si grijuliu, este cainele perfect!
Daca sunteti in cautarea unui catelus sau a unei pisici de vanzare/adoptat sau daca doar doriti sa vindeti/donati un animal de companie, vedeti si publicati anunturi apasand aici!
Basenji – Originea rasei
Basenji este o rasa de caine de vanatoare. A fost crescut dintr-un stoc originar, din Africa Centrala.
Fédération Chinologice Internationale il plaseaza, in rasa sa Spitz si tipuri primitive.
Considerat descendent al ogarului egiptean „Tesem”, Basenji este cel mai mic dintre cainii faraonici, reprezentandu-l pe Anubis, zeul cainelui, gardianul tacerii mormintelor.
Cunoscut si sub numele de „cainele lui KHEOPS”, se credea, ca a disparut odata cu faraonii, pana cand exploratorii englezi l-au redescoperit in padurea Ituri din Congo, la sfarsitul secolului al XIX-lea.
Basenji, asa cum stim, provine din Africa Centrala. In Africa, este folosit pentru a vana toate tipurile de vanat.
Basenji produce un sunet neobisnuit de tip yodel, datorita laringelui sau de forma neobisnuita.
Aceasta trasatura, ii da, de asemenea, lui Basenji, porecla de caine fara coaja.
Ce inseamna yodel?
Yodeling (de asemenea, jodeling ) este o forma de cantat, care implica schimbari repetate si rapide ale tonului, intre registrul toracic, cu ton redus (sau „vocea pieptului”) si registrul capului sau tonul inalt al falsetului. Cuvantul englezesc yodel, este derivat din cuvantul german (si initial austro-bavarez ) jodeln , care inseamna „a rosti silaba jo ” (pronuntat „yo” in engleza).
Aceasta tehnica vocala, este utilizata in multe culturi din intreaga lume. Cercetari stiintifice recente, privind yodelarea si culturile non-occidentale, au aratat ca muzica si vorbirea, au evoluat dintr-un prosodic comunprecursor.
Cainii din rasa Basenji, impartasesc multe trasaturi distinctive, cu tipurile de caini paria.
Ce inseamna paria?
Pye-dog sau uneori caine pariah, este un termen folosit pentru a descrie un caine fara stapan, pe jumatate salbatic, liber, care traieste in sau aproape de asezarile umane din toata Asia.
Termenul este derivat din hindi pahi, care se traduce prin „outsider”.
Cainii Basenji, intra in calduri, doar o singura data pe an, similar cu dingoes si caini cantand Noua Guinee (Noua Guinee caine cantand sau Noua Guinee Highland caine, este un caine vechi (bazal), adica, descendenta de caine, gasit in Highlands Noua Guinee pe insula Noua Guinee. Odata considerat a fi o specie separata, in sine, sub numele de Canis hallstromi, este strans legat de dingo-ul australian si cainele salbatic din New Guinea Highland. Cainele are reputatia pentru vocalizarea sa unica) in comparatie cu alte rase de caini, care pot avea doua sau mai multe sezoane de reproductie in fiecare an.
Ce inseamna Dingo?
The Dingo ( canis familiaris, canis familiaris dingo, Canis dingo sau Dingo Canis lupus) este o descendenta veche ( bazala ) de caine gasita in Australia. Clasificarea sa taxonomica, este dezbatuta; conform varietatii de nume stiintifice aplicate in prezent in diferite publicatii, este considerat in mod diferit o forma de caine domestic, care nu justifica recunoasterea ca subspecie, o subspecie de caine sau lup; sau o specie completa in sine.
Basenji nu are un miros distinctiv si este predispus la urlete, yodeluri si alte vocalizari peste scoarta caracteristica a raselor moderne de caini.
Fondul original al rasei, provenea din Republica Democrata Congo.
Basenji – Istoria rasei
Originar pe continentul Africii, europenii au descris pentru prima data, tipul de caine din care provine rasa Basenji, in 1895 – in Congo.
Acesti caini locali, pe care europenii i-au identificat ca o rasa distincta si numiti basenji, au fost apreciati de localnici, pentru inteligenta, curajul, viteza si tacerea lor.
Unii considera ca, cainii independenti, cum ar fi cainii Basenji si cainii Afghan Hound, sunt mai inteligenti decat rasele ascultatoare, datorita capacitatii lor de a recunoaste ce actiuni ii avantajeaza si care pur si simplu ii plac pe altul.
S-au facut mai multe incercari de a aduce rasa in Anglia, dar primele importuri, au cedat bolii.
In 1923, de exemplu, Lady Helen Nutting a adus cu ea, sase caini basenji din Sudan, dar toti cei sase au murit din cauza impuscaturilor tulburatoare pe care le-au primit in carantina.
Abia in anii 1930, fondul de fonduri, a fost stabilit cu succes in Anglia si apoi in Statele Unite, de catre importatorul de animale Henry Trefflich. Este probabil ca, aproape toti basenijii din lumea occidentala, provin din aceste cateva importuri initiale.
Basenji – Recunoasterea oficiala a rasei
Rasa a fost acceptata oficial, in AKC in 1943.
In 1990, caietul de studenti AKC, a fost redeschis la 14 noi importuri, la cererea Basenji Club of America. Cartea genealogica, a fost redeschisa din nou, pentru cainii importati, selectati in perioada 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2013.
O expeditie condusa de americani, a colectat animale de reproductie in sate din zona Basankusu din Republica Democrata Congo, in 2010. Basenji sunt, de asemenea, inregistrati la United Kennel Club .
Popularitatea Basenji din Statele Unite, potrivit American Kennel Club, a scazut in ultimul deceniu, rasa ocupand locul 71 in 1999, scazand la locul 84 in 2006 si la locul 93 in 2011.
Basenji – Profilul rasei
Alte nume:
- Caine de tufa africana;
- Caine african fara coaja;
- Ango angari;
- Caine Congo;
- Caine Zande;
Origine
Republica Democrata din Congo
Trasaturi
Inaltime
Masculi:
43 cm (17 in);
Femele:
40 cm (16 in);
Greutate
Masculi:
11 kg (24 lb);
Femele:
9,5 kg (21 lb);
Blana
Scurta si fina;
Durata de viata
14-16 ani;
Standardele clubului de canis
FCI
standard
Caine ( caine domestic )
Basenji – Caracteristici fizice dupa standardul rasei
Parul:
Este scurt, stralucitor, strans, de textura fina si care acopera o piele foarte supla.
Culoarea:
Este in doua tonuri, in majoritatea cazurilor (alb-negru pur, rosu si alb, negru si cafeniu, albastru si alb, alb cu puncte si marcaje bronzate la ochi, bot si obraji), negru unicolor sau tigrat (dungi negre pe un fundal rosu). Picioarele, pieptul si varful pieptului sunt albe.
Capul:
Este ridat, fin si abundent, mai ales pe frunte, cand cainele isi ciuleste urechile. Craniul este plat, bine cizelat, moderat lat, inclinat spre nas.
Urechile:
Sunt mici, nu foarte groase, ascutite, bine ridicate, asezate sus si inainte.
Ochii:
Sunt de culoare inchisa, in forma de migdale, afisand o expresie oarecum misterioasa.
Corpul:
Este bine proportionat si armonios. Spatele este scurt si orizontal, pieptul este bine coborat in regiunea sternala, burta se ridica si se imbina cu flancul care este bine marcat.
Coada:
Este ridicata, infasurata intr-o bucla stransa, deasupra coloanei vertebrale.
Caracter si aptitudini
De mult, folosit pentru a urmari traseele si a semnaliza prezenta prazilor sau a animalelor feroce, Basenji a fost, de asemenea, utilizat in vanatoarea de vanat mic.
Este un caine foarte curat, care nu murdareste inutil casa si se curata constiincios, ca o pisica.
Poate fi suspect fata de straini, in timp ce este foarte prietenos si sociabil, cu familia si se adapteaza si copiilor.
El este, totusi, un caine primitiv, care are nevoie de mult exercitiu. Nu este foarte docil si daca miroase o urma, tinde sa nu raspunda la apel.
Afectuos:
Desi primitiv si prin urmare, potential mai independent decat altii, Congo Terrier, asa cum se poate numi si el, este un caine afectuos, care, de obicei, se ataseaza de o anumita persoana.
Jucaus:
Foarte activ si jucaus, este foarte placut sa interactionezi cu acest caine, prin joc, in special, datorita inteligentei si vietii sale.
Este recomandabil, sa evitati aruncarea jocurilor, care nu fac decat sa consolideze instinctele de urmarire, deja foarte dezvoltate la acest caine, folosit initial la vanatoare.
Calm:
Acest caine, va fi calm, numai daca a fost suficient plimbat si stimulat in timpul zilei. In caz contrar, el poate fi foarte insistent, in solicitarile sale de atentie, pentru a-si exprima plictiseala.
Inteligent:
Un caine de lucru, destul de versatil, acest caine, este foarte inteligent! Din pacate, inteligenta si vioiciunea sa, sunt deseori retinute de proprietarii nerespectuosi, care vor sa faca un caine de companie „perfect”.
Vanator:
De mult folosit pentru a urmari trasee si a semnaliza prezenta prazii sau a animalelor feroce, cainele Basenji, este folosit si in vanatoarea de vanat mic, din Africa.
De fapt, desi este mai putin utilizat in Europa, pentru calitatile sale de vanator, latura sa primitiva, i-a permis sa-si pastreze instinctele intacte.
Fricos / Suspect fata de straini:
Mereu in alerta, acest caine, este suspect si chiar indepartat, fata de straini. Are nevoie de timp, inainte de a-si putea acorda increderea. Si odata acordata, un singur pas gresit, il poate pune in alerta.
Independent:
Acest caine, este foarte independent, desi adesea se ataseaza de o persoana din grupul sau social. Are nevoie atat de atentia stapanului sau, cat si uneori, pentru a sta departe.
Comportament
Indura singuratatea:
Desi este foarte independent, ca multi caini primitivi, acestui caine, nu ii place absolut sa fie singur, daramite intr-un spatiu restrans.
Prin urmare, nu este posibil sa-l izolati intr-o camera mica sau intr-o canisa.
Usor de educat / Ascultator:
La fel ca multi caini primitivi, nu este usor, sa obtineti cooperarea cainelui Basenji, care uneori, nu vede nici-un rost sa se supuna. Este adesea considerat, unul dintre cei mai dificili caini de dresat.
Intr-adevar, daca nu percepe nici-un sens sau coerenta in indicatiile pe care i le cere cineva, atunci poate fi nesupus, incapatanat, chiar trufas.
Trebuie sa fii foarte rabdator, sigur de tine si mai presus de toate, consecvent, daca vrei sa obtii rezultate bune cu acest caine. Dar, in orice caz, nu va fi niciodata un caine de circ, care asculta degetul si ochiul stapanului sau doar, pentru a-i face placere si pentru a primi o recompensa.
Cainele Basenji, va putea sa coopereze, numai prin crearea si consolidarea unei legaturi foarte stranse.
Latrat:
Fara sa taca complet, Basenji nu latra, canta. Emite vocalizari, care pot fi foarte inalte si care amintesc oarecum de yodelul tirolez.
Este fugar?
Daca simte o urma interesanta, acest caine primitiv, cu instincte puternice, poate pleca apoi, la viteza maxima, fara a se intoarce sau a acorda atentie incercarilor stapanului sau, de a-si aminti.
Distrugator:
Deoarece, acest caine nu apreciaza cu adevarat singuratatea, se pot observa pagube mari, in urma unei absente prea indelungate si daca nu are nici-o activitate de ocupatie.
Lacom la mancare?
Mancarea poate fi o modalitate buna, de a castiga concentrarea la acest caine foarte incapatanat si adesea dificil de dresat.
Caine de paza:
Atentie la straini, nu este un caine de paza strict vorbind, dar poate da alerta, cu vocalizarile sale caracteristice, daca se apropie un intrus.
Primul caine:
Poate fi destul de dezarmant, sa adopti un caine Cheops, asa cum se numeste uneori, ca primul tau animal de companie. Intr-adevar, latura sa incapatanata si independenta, poate descuraja mai mult de unul! Maestrii incepatori, ar fi repede tentati sa renunte, dar in acest caz, nu ezitati sa apelati la un profesionist in dresajul si comportamentul cainilor.
Conditii de viata
Basenji intr-un apartament:
Viata de apartament, este posibila, doar pentru acest caine, daca este stimulat si plimbat de mai multe ori pe zi. Nu poate fi multumit, de cateva iesiri igienice, dimineata si seara.
Profesorii sai, trebuie sa fie foarte disponibili. Intr-adevar, neacceptand singuratatea, el ar putea fi foarte zgomotos, rostind urlete, pentru a-si exprima nemultumirea, care ar putea deranja vecinii unei cladiri, de exemplu.
Cel mai bun pentru acest caine, este sa traiasca la tara, intr-o casa cu o gradina bine imprejmuita, pentru a evita sa fuga (frecvent la aceasta rasa).
Nu ar trebui sa traiasca in aer liber, mai ales cand ploua, deoarece acest caine nu suporta vremea rea.
Nevoia de exercitii fizice / Sport:
Pentru a-si canaliza marea energie si a-si controla instinctele, cat mai putin posibil, cainilor din rasa Basenji, ar trebui sa li se ofere activitati stimulative, cat mai regulat posibil.
Plimbarile zilnice lungi, sunt esentiale si pentru a merge mai departe, este recomandabil, sa va inregistrati cainele intr-un club specializat in agilitate, urmarire, alergare etc.
Calatorii / Usurinta in transport:
Avand in vedere, dimensiunea sa medie, acest caine, isi poate urmari destul de usor stapanii peste tot, daca a fost suficient de socializat de la o varsta frageda, la diferitele medii si stimuli care ii insotesc.
Pe de alta parte, desi este unul dintre „cainii mici”, greutatea sa, nu-i permite sa poata calatori intr-o geanta de transport. Prin urmare, este recomandabil, sa-l invatati sa mearga cu lesa, fara sa traga, dar si sa astepte, fara sa se impacienteze, mai ales in transportul public.
Compatibilitate
Basenji si pisicile:
Daca puiul Basenji, nu a fost obisnuit sa fie in preajma pisicilor, de la o varsta frageda, va fi dificil sa-i impui o astfel de convietuire, in special, din cauza instinctului sau de pradator, foarte marcat.
Basenji si ceilalti caini:
Mai degraba, sociabil din fire, catelul Basenji, are totusi nevoie, de o socializare de calitate, de la o varsta frageda, pentru a invata sa comunice cu colegii sai. Coabitarea poate fi uneori complicata (in special intre caini intregi de acelasi sex), cu exceptia cazului, in care subiectii au crescut impreuna.
Basenji si copiii:
De obicei, se intelege bine cu copiii, dar numai daca il respecta. Reactiile sale, pot fi imprevizibile, daca se simte amenintat sau este tratat fara respect.
Basenji si varstnicii:
In timp ce, pensionarii ar putea fi, o potrivire excelenta pentru acest caine, care nu suporta singuratatea, are nevoie de proprietari atletici si dinamici, pentru a-si satisface numeroasele nevoi de cheltuieli.A vanat de milenii, in mijlocul padurilor si savanelor africane si, prin urmare, este un caine foarte rezistent, care intampina mai putine probleme de sanatate decat alte rase mai cunoscute si raspandite.
Singura problema, poate fi consangvinizarea stransa, avand in vedere numarul redus de subiecti originali.
Rezistent / Robust:
Pentru ca a trait, ca un vanator, de milenii, in mijlocul padurilor si savanelor africane, este un caine foarte rezistent. Singura problema, poate fi consangvinizarea stransa, avand in vedere numarul redus de subiecti originali.
Rezista la caldura:
Originar din Africa, acest caine, nu se teme de caldura si iubeste sa se odihneasca la soare.
Rezista la frig:
Desi, este destul de rustic, acestui caine, nu ii place frigul si chiar mai putina umiditate. Nu este neobisnuit sa vezi un Basenji, refuzand sa mearga la plimbare, pe timp ploios.
Tendinta de a creste in greutate:
Dinamismul sau, ii permite sa-si mentina greutatea sanatoasa.
Boli frecvente:
- Sindromul Fanconi (problema renala);
- Displazie de sold;
- Hernie inghinala;
- Coloboma (dezvoltare incompleta a ochiului);
Daca achizitionati un catelus, gasiti un crescator bun, care sa va arate autorizatiile de sanatate, pentru ambii parinti ai catelusului.
Autorizatiile de sanatate, demonstreaza, ca un caine a fost testat si eliminat de o anumita afectiune.
In rasa de caini Basenji, ar trebui sa va asteptati, sa vedeti autorizatii de sanatate, de la Fundatia ortopedica pentru animale (OFA) pentru displazia soldului (cu un scor corect sau mai bun), displazia cotului, hipotiroidismul si boala von Willebrand;
Sindromul Fanconi:
Sindromul Fanconi, este o boala renala, care afecteaza procesarea normala a zaharurilor si proteinelor.
Cainele urineaza proteinele de care are nevoie pentru a supravietui.
Semnele includ: sete excesiva, urinare excesiva si niveluri ridicate de glucoza in urina.
De obicei, este diagnosticat la cainii cu varsta cuprinsa intre 4 si 7 ani.
Sindromul Fanconi, era considerat fatal, dar o noua modalitate de gestionare a bolii, a crescut speranta de viata a cainilor cu aceasta afectiune. Nu exista leac. De asemenea, nu exista nici-un test, pentru a determina daca un caine este purtator.
Tratamentul nu este neaparat costisitor, dar consuma mult timp, deoarece implica administrarea cainelui dvs., pana la 30 de pastile pe zi.
Un crescator cu reputatie, ar trebui sa va poata arata, ce caini din descendenta sa, au produs caini cu sindrom Fanconi si care nu.
Boala intestinala sistemica imunoproliferativa:
Cunoscuta in mod obisnuit, ca malabsorbtie, aceasta afectiune, este similara cu boala intestinului iritabil la om. Cainii ISID, par sa aiba o reactie alergica permanenta, la alimentele pe care le consuma. Cainii afectati, vor avea scaune cronice libere si dificultati de crestere in greutate.
Tratamentul include: minimizarea stresului, schimbarea regimului alimentar, des si utilizarea medicamentelor, pentru scaderea reactiei la histamina. Aceasta afectiune, a devenit mult mai putin frecventa la cainii Basenji decat in trecut.
Deficitul de piruvat kinaza (anemie hemolitica):
Aceasta este o afectiune genetica, in care cainii Basenji afectati, au doua gene defecte, pentru producerea piruvat kinazei, o enzima necesara pentru mentinerea sanatoasa a globulelor rosii din sange.
Basenji cu aceasta boala, de obicei, nu traiesc mult peste a doua lor aniversare.
Hipotiroidism:
Hipotiroidismul este cauzat de o deficienta a hormonului tiroidian si poate produce semne, care includ infertilitatea, obezitatea, oboseala mentala si lipsa de energie.
Blana cainelui, poate deveni grosiera si fragila si incepe sa cada, in timp ce pielea devine dura si intunecata. Poate fi gestionat foarte bine, cu o pastila de inlocuire a tiroidei, zilnic.
Medicatia trebuie sa continue, pe tot parcursul vietii cainelui.
Membrana pupilara persistenta (PPM):
Membranele pupilare persistente, sunt fire de tesut din ochi, resturi ale membranei fetale, care hraneau lentilele ochilor, inainte de nastere.
In mod normal, dispar pana cand un catelus, are 4 sau 5 saptamani, dar uneori persista.
Suvitele se pot intinde de la iris la iris, iris la lentila sau cornee la iris si uneori se gasesc in camera anterioara (frontala) a ochiului.
Pentru multi caini, firele nu cauzeaza probleme si, in general, se descompun cu varsta de 8 saptamani.
Daca firele nu se descompun, acestea pot duce la cataracta sau pot provoca opacitati corneene.
Picaturile pentru ochi, prescrise de medicul veterinar, va pot ajuta, sa-i descompuneti firele din ochi.
Coloboma:
Colobom, este numele comun, pentru a descrie un gol sau o gaura in structura ochilor.
Decalajul poate aparea, oriunde in ochi, de obicei in partea inferioara a ochiului. Conditia se crede, ca este mostenita, dar nu s-a stabilit un model.
Efectele afectiunii, pot fi usoare sau severe, in functie de dimensiunea si locatia gaurii. Puii afectati, trebuie sterilizati, astfel incat, sa nu transmita aceasta afectiune.
Atrofia progresiva a retinei (PRA):
Odata ce a fost o problema minora, in cainii Basenji, a devenit recent o problema.
PRA este o familie de boli oculare, care implica deteriorarea treptata a retinei.
La inceputul bolii, cainii devin orbi pe timp de noapte. Pe masura ce boala progreseaza, isi pierd si viziunea in timpul zilei.
Multi caini, se adapteaza foarte bine, la pierderea vederii limitata sau completa, atata timp, cat mediul inconjurator ramane acelasi.
Crescatorii de renume, au ochii cainilor, certificati anual, de un oftalmolog veterinar si nu cresc caini cu aceasta boala.
Hernia ombilicala:
Hernia ombilicala, este prezenta la nastere, unde grasimea abdominala sau organele interne, ies in afara de peretele abdominal din apropierea ombilicului.
Daca hernia este mica, poate fi lasata fara tratament. Unele hernii mici, se apropie spontan, cand puiul are 6 luni si unii caini, au trait cu hernii mici intreaga lor viata, fara dificultate.
Herniile mari, necesita o interventie chirurgicala, care se face adesea, atunci cand cainele este sterilizat. Chirurgia este utilizata, pentru a preveni o afectiune mai grava, in care o bucla intestinala, cade in hernie, provocand „strangulare” a intestinului, care ii pune viata in pericol.
Displazie de sold:
Aceasta este o afectiune ereditara, in care osul coapsei, nu se potriveste perfect in articulatia soldului.
Unii caini, prezinta durere si schiopatare, pe unul sau pe ambele picioare din spate, dar este posibil, sa nu observati semne de disconfort, la un caine cu displazie de sold.
Pe masura ce cainele imbatraneste, artrita se poate dezvolta.
Screeningul cu raze X, pentru displazia soldului, se face de catre Fundatia ortopedica pentru animale.
Cainii cu displazie de sold, nu trebuie crescuti. Daca achizitionati un catelus, cereti crescatorului dovada ca parintii, au fost testati pentru displazie de sold si sunt liberi de probleme.
Displazia soldului, este ereditara, dar poate fi declansata si de factori de mediu, cum ar fi, lasarea unui catelus, sa castige prea mult in greutate, prea repede sau ranile cauzate de sarituri sau caderi pe podele slick.
De aceea, uneori, este diagnosticata la puii ai caror parinti, erau liberi de boala.Basenji este un caine foarte curat, care se spala ca o pisica. Prin urmare, necesita foarte putina intretinere.
Cu toate acestea, acest lucru, nu impiedica periajul regulat, pentru a mentine frumusetea si calitatile protectoare, ale blanii sale.
Ingrijire
Basenji este un caine de vanatoare si are nevoie de exercitii zilnice.
Unii caini Basenji, se descurca bine cu o plimbare zilnica, in timp ce altii, necesita forme mai entuziaste de exercitii.
Basenji crescuti cu copii, isi vor petrece adesea timpul, purtandu-se reciproc.
Basenji, nu este un caine care poate fi lasat nesupravegheat in curtea din spate.
Este un artist de evadare realizat, iar un Basenji nevazut, va deveni in curand, un Basenji disparut.
Daca ii poti oferi, cateva plimbari de 30 de minute sau sesiuni de joaca in fiecare zi, este foarte potrivit pentru viata de apartament.
Pastrati intotdeauna cainele Basenji, in lesa, cu exceptia cazului, in care va aflati intr-o zona ingradita, in siguranta si nu contati pe nici-un tip de gard, care sa il tina inchis.
El va folosi veriga de lant ca scara, iar un gard din lemn, este un factor de descurajare, numai daca va ganditi, sa puneti partea neteda, orientata spre curtea in care se afla cainele si apoi, acoperiti-o cu un fir electric.
O alta caracteristica felina, a cainelui Basenji, este antipatia lui fata de ploaie. Asteptati-l sa fie ursuz, daca il plimbati cand este ud. Singura data, cand s-ar putea bucura sa se ude, este intr-o zi foarte fierbinte.
Culoarea stratului si ingrijirea
Basenji poarta o blana scurta si fina, de culoare rosu, castaniu bogat, negru, tricolor (negru si castaniu) sau brindle (dungi negre pe un fundal castaniu), toate cu picioare albe, piept si varf de coada. Poate avea, de asemenea, alb pe picioare, flacari albe, care ii curg pe centrul fetei, intre ochi sau un guler alb – un marcaj alb, in jurul gatului. Veti vedea intotdeauna, mai mult din culoarea sa primara, decat alb.
Marcajele sale, ies in evidenta clar si nu par niciodata noroioase.
Basenji – Baia
Basenji este asemanator unei pisici in obiceiurile sale de ingrijire si se mentine foarte curat.
Nu ar trebui sa aiba nevoie de o baie, mai mult decat la fiecare cateva luni.
Cainii din rasa Basenji naparlesc- toti cainii o fac – dar, parul este atat de scurt si fin, incat nu este la fel de vizibil, ca si blana de varsare a altor caini.
Basenji – Igiena dentara
Spalati-i dintii cainelui Basenji, de cel putin doua sau trei ori pe saptamana, pentru a elimina acumularea de tartru si bacteriile, care se ascund in interiorul acestuia. Periajul zilnic, este chiar mai bun, daca doriti sa preveniti boala gingiilor si respiratia urat mirositoare.
Basenji – Taierea unghiilor
Tundeti regulat unghiile daca, cainele dvs. nu le poarta in mod natural. Daca ii auzi facand clic pe podea, sunt prea lungi. Unghiile scurte, ingrijite, impiedica picioarele sa se zgarie atunci cand Basenji iti sare cu entuziasm sa te intampine.
Basenji – Cum il obisnuiti cu manevrele de ingrijire?
Incepeti sa va obisnuiti cainele Basenji, sa fie periat si examinat cand este un catelus.
Manipulati-i frecvent labele – cainii sunt sensibil la picioare – si priviti-l in gura si urechi.
Faceti ingrijirea o experienta pozitiva, plina de laude si recompense si veti pune bazele pentru examene veterinare usoare si alte manipulari atunci cand este adult.
Basenji – Ce trebuie sa aveti in vedere caind il examinati?
Pe masura ce il mirositi, verificati daca exista rani, eruptii cutanate sau semne de infectie, cum ar fi roseata, sensibilitate sau inflamatie pe piele, in urechi, nas, gura si ochi si pe picioare.
Urechile ar trebui sa miroasa bine, fara prea multa ceara sau gunk in interior, iar ochii ar trebui sa fie limpezi, fara roseata sau descarcare.
Examenul saptamanal atent, va va ajuta, sa identificati potentialele probleme de sanatate, devreme.
Dietele si suplimentele pentru cainii Basenji
Basenji este un caine de dimensiuni medii, care este originar din Congo si este utilizat ca si caine de vanatoare. Deoarece este un caine, hranirea unei diete echilibrate, in mod corespunzator, este excelenta pentru bunastarea sa.
Au nevoie, de o cantitate adecvata de nutritie, pentru o viata sanatoasa si ar trebui sa-l hraniti, pentru a evita supraalimentarea si ingrasarea lui.
Basenji – Dietele si nutritia necesara pentru cainii din aceasta rasa
Urmatoarele diete si substante nutritive, sunt o cheie fundamentala, pentru nutritia cainelui dvs. Basenji.
O dieta echilibrata, contribuie la o viata sanatoasa si la cresterea cainelui.
Proteinele:
Proteinele sunt foarte importante in dietele cainelui dvs. Basenji, deoarece reprezinta un element de baza, pentru tesuturi, celule, organe, hormoni, anticorpi si enzime. Este, de asemenea, esential, pentru intretinerea, repararea, cresterea si reproducerea.
Oferiti-le proteine, cu combinatia atat de carne, cat si de legume.
Au nevoie, de 30% din proteine, din dieta lor.
Grasimea:
Grasimea este o sursa importanta de energie, in dietele cainelui tau. Ofera de doua ori energia pe care o obtin din proteine si carbohidrati. Desi prea multa grasime nu este sanatoasa, pentru cainele dvs., asigurati-le doar cu 5% din grasimi, in dieta lor.
Carbohidratii:
Sunt, de asemenea, o alta sursa de energie, de care cainele dvs. are nevoie in dieta sa. Glucidele care se prezinta, sub forma de cereale integrale, furnizeaza fier, minerale si fibre.
Vitaminele:
Pentru o functionare metabolica normala, la cainele dvs., sunt necesare cateva cantitati pentru dieta lor.
Exista suplimente de vitamine pe piata. Dar, daca ii oferiti cainelui o dieta complet echilibrata, suplimentele nu sunt necesare, cu exceptia cazului, in care medicul veterinar va recomanda, din cauza deficientei anumitor vitamine.
Mineralele:
Mineralele sunt foarte importante pentru crestere, oase puternice, dinti si mentinerea echilibrului fluidelor.
Cat de mult ar trebui sa va hraniti Basenji?
Hranirea cainelui Basenji, ar trebui sa fie in cantitatea adecvata, deoarece trebuie sa-si mentina corpul slab, iar corpul gras, este considerat nesanatos.
Cantitatea de hrana pentru un catelus si un adult, este diferita.
Hranirea unui catelus Basenji :
Catelusul se afla in stadiul de crestere, astfel incat, are nevoie de alimente mai hranitoare, pentru a-si ajuta dezvoltarea generala.
Timp de cateva saptamani, catelusii depind de laptele matern si nu este deloc recomandata, hranirea cu alte alimente, decat laptele matern.
La varsta de 8-12 saptamani, hraniti-l cu 3-4 boluri pe zi.
Un catelus de 6 luni, trebuie hranit cu 3 mese in fiecare zi si de la 6 luni la 1 an, 2 mese pe zi.
Hranirea unui caine adult Basenji:
Pana la varsta de 6 luni, ar trebui sa reduceti masa pe zi, pentru cainele Basenji.
Dupa 1 an, hraniti-l de 2 ori pe zi, in aceeasi rutina, in mod regulat, astfel incat sa adopte programul.
Nu il hraniti din farfurie, deoarece va duce la obiceiul cersetoriei. De asemenea, in timp ce il instruiti, bunatatile ar trebui sa fie limitate si nu trebuie administrate prea mult.
Cea mai buna mancare pentru caini pentru rasa Basenji
In timp ce hraniti cainelui dvs., cu o hrana pentru caini, fabricata comercial, alegeti cea mai buna calitate, disponibila pe piata. Nu vrei sa neglijezi mancarea, pentru minunatul tau pooch.
Alimente uscate si umede pentru catelusi
Blue Buffalo Wilderness High Protein Grain Free, Natural Puppy Dry Dog Food
Pachet de varietate de hrana umeda pentru caini Cesar Canine Cuisine, tavi conservate de 3,5 uncii, cu alimente sanatoase, cu carne pentru animalul dvs. de companie
Hrana pentru caini umeda Royal Canin Junior
Mancare uscata si umeda pentru adulti
Blue Buffalo Wilderness High Protein Grain Free, Natural Food Dry Dog pentru adulti
Blue Buffalo Wilderness High Protein Fara grau, hrana naturala pentru caini pentru adulti, curcan si gratar de pui
Formula de performanta originala Black Gold Explorer
Cele mai bune suplimente pentru Basenji
Suplimentele ar trebui sa fie furnizate cainilor, numai atunci cand au o anumita deficienta nutritionala in corp. Cand cainele dvs. primeste o dieta complet echilibrata, suplimentele nu sunt deloc necesare.
Furnizati-le, numai daca medicul veterinar, recomanda unele suplimente, din cauza deficitului unei anumite nutritii.
Unele dintre cele mai bune suplimente pentru Basenji sunt:
- Acizi grasi Omega-3 si Omega-6;
- Multivitamine;
- Probiotice;
- Glucozamina;
- Enzime digestive;
Mancare umana de oferit si de evitat sa dai cainelui Basenji
Urmatoarele alimente sunt bune si toxice pentru cainele dvs.
Mancare sanatoasa:
- Brocoli;
- Carne;
- Sparanghel;
- Somon;
- Floricele de porumb;
- Merele;
- Oua;
Alimente toxice:
- Struguri sau stafide;
- Bomboane de ciocolata;
- Aluat de drojdie;
- Mancare sarata;
- Ceapa;
- Usturoi;
Basenji – Gama de preturi
Pe baza, pentru care sunt crescuti si calitatea lor, cainii Basenji, sunt impartiti in doua categorii: caini Basenji cu inregistrare limitata (caini numai pentru animale de companie) si caini Basenji cu inregistrare completa (caini cu drepturi de reproducere).
Pretul cainilor Basenji inregistrati limitat
Cainii Basenji, pentru animale de companie, costa intre 800 si 1300 de dolari.
Desi deriva din „caini de vanatoare antici”, cu silueta mica si temperamentul jucaus, aceasta rasa, este perfecta ca animal de companie.
Pretul cainelui Basenji complet inregistrat
Odata inregistrati complet (inregistrarea completa asigura calitatea si fertilitatea unui caine, scazand posibilitatea de a avea litere bolnave sau cu dizabilitati), cainilor Basenji, le este permis sa se reproduca.
Pretul lor, depinde in mare masura, de descendenta, genealogia si crescatorii lor etc.
- Cainii Basenji, cu Pedigree obisnuit, de la ferme de reproducere, mai putin cunoscute, costa de la 1300 $ la 2500 $.
- Cainii Basenji, cu Pedigree de inalta calitate, de la ferme de reproducere cunoscute, sunt mai scumpi, intre 2500 si 5000 de dolari.
Basenji – Preturi in Romania
Pentru a afla informatii, despre preturi si adoptii in Romania, trebuie sa le cautati pe Google, cu expresii de genul: basenji pret, basenji dog pret, basenji de vanzare, caine basenji pret, caine basenji de vanzare, caini basenji de vanzare, basenji cluj pret, caine basenji spre adoptie.
basenji, basenji pret, basenji dog, basenji de vanzare, caine basenji, rasa basenji, caine basenji de vanzare, caini basenji de vanzare, basenji cluj, rasa de caine basenji