Boxer: Cainii din aceasta rasa, pot avea o reputatie proasta, in mod eronat.
Este un caine, care isi asculta stapanul, iar daca, cainele este rau, este din vina stapanului.
De ani de zile, Boxerul a fost folosit ca si caine de vanatoare cat si pentru lupte ilegale.
Daca aceste practici, i-au adus o reputatie proasta de „caine rau”, in prezent, rasa a stiut sa evolueze treptat, catre un rol de caine insotitor, ca si ceilalti caini din alte rase.
Educatia este cheia comportamentului animalului: daca il educi corect, boxerul tau, va fi cel mai dulce, mai afectuos si mai jucaus caine, pe care il vei intalni.
Daca sunteti in cautarea unui catelus sau a unei pisici de vanzare/adoptat sau daca doar doriti sa vindeti/donati un animal de companie, vedeti si publicati anunturi apasand aici!
Boxer – Originea si istoria rasei
Istoria rasei
Boxerul este un mastin de vanatoare, dezvoltat in Germania, la sfarsitul secolului al XIX-lea, din Bullenbeisser un caine de origine Mastiff, acum disparut si Bulldogi adusi din Marea Britanie.
Bullenbeisser lucra de secole ca si caine de vanatoare, angajat in urmarirea ursului, a mistretilor si a caprioarelor. Sarcina sa, era de a apuca prada si de a o tine pana la sosirea vanatorilor. In anii urmatori, cainii mai rapizi, au fost favorizati si un Bullenbeisser mai mic, a fost crescut in Brabant in nordul Belgiei.
Brabanter Bullenbeisser este, in general, acceptat ca fiind un stramos direct al boxerului de astazi.
Primul Club Boxer
In 1894, trei germani, Friedrich Robert, Elard König si R. Höpner au decis, sa stabilizeze rasa si sa o expuna la o expozitie de caini.
Acest lucru, s-a facut la Munchen in 1896, iar cu un an inainte, au fondat primul Club Boxer, Deutscher Boxer Club. Clubul a continuat sa publice, primul standard de rasa Boxer, in 1904, un document detaliat care nu a fost prea mult schimbat de atunci.
Boxer – Popularitatea rasei in Europa si in Statele Unite
Rasa a fost introdusa, in alte parti ale Europei, la sfarsitul secolului al XIX-lea si in Statele Unite, la sfarsitul secolului al XX-lea.
AKC a inregistrat primul boxer, in 1904 si l-a recunoscut pe primul campion al boxerului, Dampf vom Dom, in 1915.
In timpul primului razboi mondial, boxerul a fost cooptat, pentru munca militara, actionand ca un caine mesager valoros, purtator de haite, caine de atac si caine de paza.
Boxerul, nu a devenit popular in intreaga lume, decat dupa al doilea razboi mondial.
Luat acasa de soldatii care se intorceau, cainele a fost prezentat unui public mai larg si a devenit in scurt timp, favorit ca insotitor, caine de spectacol si caine de paza.
Genealogie timpurie
Cetateanul german,George Alt, rezident in München, a imperecheat o femela de culoarea tencuialei, importata din Franta, numita Flora, cu un caine local cu ascendenta necunoscuta, cunoscut pur si simplu drept „Boxer”, rezultand un mascul alb-negru, numit Lechner’s Box dupa proprietarul sau.
Acest caine, a fost imperecheat cu propriul sau baraj Flora, iar unul dintre descendentii sai, a fost o femela numita Alt’s Schecken.
George Alt l-a imperecheat pe Schecken, cu un Bulldog numit Tom, al Dr. Toneissen, pentru a produce pe Flocki, cainele semnificativ din punct de vedere istoric Mühlbauer.
Boxer – Flocki
Flocki a fost primul boxer, care a intrat in Stud Book-ul german, dupa ce a castigat spectacolul pentru St. Bernards, din München 1896. Acesta a fost primul eveniment, care a avut o clasa specifica pentru boxeri.
Boxer – Meta von der Passage
Cainele alb Ch. Blanka von Angertor, sora lui Flocki, a fost si mai influent atunci cand s-a imperecheat cu Piccolo von Angertor (nepotul Lechner’s Box), pentru a produce cainele de sex feminin, predominant alb, (particolorat) Meta von der Passage, care chiar avand putina asemanare cu standardul modern Boxer (timpuriu fotografiile o descriu ca fiind prea lunga, cu spatele slab si cu fata in jos), este considerata mama rasei.
John Wagner in The Boxer (publicat pentru prima data in 1939), a spus urmatoarele despre acest caine:
Meta von der Passage, a jucat cel mai important rol, al celor cinci stramosi originali.
Marea noastra linie de sires, se intoarce direct la aceasta femela. Era o constructie substantiala, joasa pana la sol, patrata si alba, lipsita de subacvatic si extrem de lipicioasa. Fiind o femela producatoare, putini din orice rasa, pot egala recordul ei. A ajutat, in mod constant, pui de tip minunat si de calitate rara.
Cei din descendentii ei, indrumati de Flock St. Salvator si Wotan, domina toate pedigree-urile actuale. Impreuna cu copiii Wotan si Mirzl, au facut Boxerul.
Boxer – Numele rasei
Numele „Boxer”, este derivat din tendinta rasei de a se juca stand pe picioarele din spate si „ boxand ” cu labele din fata.
Conform Ghidului proprietarului de animale de companie pentru boxer, al lui Andrew H. Brace, aceasta teorie, este cea mai putin plauzibila explicatie.
El sustine ca „este putin probabil, ca o natiune atat de patrunsa de nationalism, sa dea uneia dintre cele mai faimoase rase, un nume atat de evident anglicizat”.
Dovezile lingvistice si istorice germane, gasesc cea mai veche sursa, scrisa a cuvantului Boxer, din secolul al XVIII-lea, unde se gaseste intr-un text din Deutsches Fremdwörterbuch ( Dictionarul german al cuvintelor straine ), care citeaza un autor numit Musaus, din 1782 scris „das er aus Furcht vor dem grosen Baxer Salmonet … sich auf einige Tage in ein geraumiges Packfas … absentiret hatte”.
In acel moment, ortografia „baxer” era egala cu „boxer”.
Atat verbul ( boxen ), cat si substantivul (Boxer) erau cuvinte germane obisnuite, inca de la sfarsitul secolului al XVIII-lea.
Termenul Boxl scris si Buxn sau Buchsen
In dialectul bavarez, inseamna „pantaloni scurti (din piele)” sau „lenjerie de corp”.
Termenul, foarte similar cu Boxerl, de asemenea, din dialectul bavarez, este un termen placut pentru Boxer.
Mai mult, in concordanta cu faptele istorice, Brace afirma ca multe alte teorii, pot explica originea numelui rasei, din care il favorizeaza pe cel care pretinde ca, cainii mai mici Bullenbeisser (Brabanter), erau cunoscuti si ca Boxl si ca Boxerul, este doar o coruptie a acelui cuvant.
In acelasi sens, se desfasoara o teorie, bazata pe faptul ca un grup de caini, erau cunoscuti sub numele de Bierboxer in München, pana la dezvoltarea rasei.
Acesti caini, au fost rezultatul amestecurilor de Bullenbeisser si alte rase similare.
Bier (bere)
Se refera probabil, la Biergarten, gradina tipica de bere din München, un restaurant in aer liber, in care oamenii isi luau cainii.
Porecla „Deutscher Boxer”
A fost derivata din Bierboxer si Boxer, ar putea fi, de asemenea, o coruptie a primului sau nume, o contractie a acestuia.
Un pasaj din cartea The Complete Boxer de Milo G Denlinger afirma:
S-a sustinut ca, numele „Boxer”, a fost aplicat in gluma de un calator englez, care a observat tendinta cainelui, de a-si folosi labele in lupta.
Acest lucru, pare improbabil. Orice astfel de actiune, ar duce probabil, la o muscatura grava, daca nu la piciorul rupt. Pe de alta parte, un crescator german de 40 de ani, cu experienta, afirma pozitiv ca Boxerul nu isi foloseste picioarele, cu exceptia cazului in care incearca sa stinga o flacara mica, cum ar fi un chibrit aprins.
Dar un boxer, face cutie cu capul. El va lovi (nu va musca) o pisica cu botul, suficient de tare, pentru a o bate si va boxa o minge cu nasul. Sau poate, din moment ce dictionarul german il traduce pe Boxer, ca „luptator de premii”, numele a fost acordat mai degraba, in aprecierea calitatilor de lupta ale rasei, decat in tehnica acesteia.
Boxer – Nume de caine
Boxerul este, de asemenea, numele unui caine, detinut de John Peerybingle, personajul principal, din cea mai bine vanduta carte din 1845 The Cricket on the Hearth de Charles Dickens, ceea ce dovedeste, ca „Boxerul” a fost folosit in mod obisnuit, ca nume de caine, la inceputul secolului al XIX-lea, inainte de infiintarea rasei, pana la sfarsitul aceluiasi secol.
Profilul rasei
Originea:
Germania
Proportii:
- Dimensiunae masculului : 56 pana la 61 cm;
- Marimea femelei : 53 pana la 58 cm;
- Greutatea masculului : 27 – 32 kg;
- Greutatea femelei : 25 pana la 29 kg;
Par
Ras si strans;
Longevitate
12 ani;
Risc de boala
Cancere de piele (tumoare de caine); patologii cardiace; Dificultati de respiratie.
Alimente
Aproximativ 350 g de crochete pe zi;
Ingrijirea
Periaj saptamanal, curatare atenta a pliurilor fetei.
Caracteristici speciale:
Brahicefalic (bot aplatizat), ochi tristi, urechi floppy (natural).
Asteptari:
Nivel de energie : ridicat;
Speranta de viata :
8-10 ani;
Tendinta spre a bali (Drool) : Moderat;
Tendinta ridicata spre sforait: Moderat;
Tendinta de a latra : Scazuta;
Tendinta de a sapa : Companion scazut / Nevoi de atentie: ridicat;
Utilitati:
Lupta cu tauri, caine de paza.
Boxer – Caracteristici fizice
Parul : Este scurt, neted si cu o aderenta excelenta pe tot corpul.
Culoarea : Albastra sau tigrata, cu maximum o treime de alb. Nuantele culorii rosie, pot varia, rosu fiind cel mai vizibil ton mediu.
Capul : Este proportional, ideal cu restul corpului. Botul este, in general, larg si puternic, iar relatia dintre bot si craniu, este in cea mai mare parte armonioasa. Craniul are un aspect ideal, ingust si „cubic”.
Urechile : Sunt asezate la inaltime, pe craniu si sunt taiate la un punct sau lasate intregi. In acest din urma caz, urechile cad inainte, formand o usoara pliere.
Ochii : Sunt de culoare maro inchis, nu sunt nici prea mici, nici globulare, nici scufundate.
Privirea cainelui, reflecta caracterul sau alert si inteligent, fara sa para amenintator. Contururile pleoapelor, sunt, in general, de culoare inchisa.
Corpul : Este masiv si patrat, trunchiul sprijinindu-se pe membre puternice si drepte. Greierul este marcat. Spatele si lombele sunt scurte, late si musculare.
Coada : Este de lungime normala si lasata naturala. Este legata destul de sus decat de jos.
Boxer – Caracter si aptitudini
Boxer – Afectuos:
Acest caine, adora sa fie mangaiat si poate fi, de asemenea, foarte insistent, atunci cand vine vorba de a cere atentia stapanilor sai.
Boxer – Jucaus:
Viu, dinamic si plin de energie, acest caine, este foarte jucaus. Ii place mai ales, sa se joace cu copii, care se dovedesc a fi oamenii lui preferati.
Boxer – Calm:
Calmul, nu este una dintre caracteristicile Deutscher Boxer, asa-numitul Cross Channel, care este, de asemenea, adesea considerat „hiperactiv”.
Aveti grija totusi, cu acest termen, care este adesea, folosit in toate sosurile. Trebuie amintit ca, sindromul de hiperactivitate, este o tulburare de dezvoltare comportamentala, care ar trebui diagnosticat de un veterinar.
In realitate, el este mai mult un caine, cu o cantitate extraordinara de energie de rezerva si prin urmare, nu poate fi calm, decat atunci cand ii sunt satisfacute numeroasele sale nevoi de cheltuieli energetice.
Boxer – Inteligent:
Inteligenta acestui mastin, se reflecta in versatilitatea sa mare, deoarece poate indeplini functiile de caine de companie, paza, aparare si utilitate, intr-un mod (aproape) innascut.
Boxer – Vanator:
Impetuos din fire, acest caine, poate porni rapid in cautarea a ceea ce el, considera prada (sau pur si simplu pentru a-si intinde picioarele). De fapt, plimbarile in libertate totala, necesita o locatie deosebit de sigura.
Boxer – Fricos / Suspect fata de straini:
Niciodata periculos pentru familia sa, Boxerul pe de alta parte, ramane suspect de straini si poate fi, de asemenea, foarte virulent, daca isi simte familia adoptiva in pericol.
Prezentarile trebuie facute, in forma corespunzatoare, astfel incat, acest mastin sa accepte prezenta strainilor in casa sa.
Odata terminate, este foarte prietenos.
Boxer – Independent:
Cine spune ca este tutore, spune atasament incontestabil fata de grupul sau social. De fapt, cainele Boxer, este orice altceva, decat independent si se stie ca, este foarte loial familiei sale adoptive.
Boxer – Comportament
Boxer – Indura singuratatea?
A fi singur, este cea mai grava situatie posibila pentru acest caine, atat de loial si apropiat de familia sa. Izolarea si excluderea, sunt notiuni absolut nepotrivite pentru acest caine, care poate dezvolta apoi, probleme comportamentale grave, in principal din plictiseala, frustrare sau anxietate.
Boxer – Usor de antrenat / Ascultator:
Ca un caine bun, care este Boxerul, nu este neaparat usor de antrenat, daca este incredintat stapanilor novici si lasi. Pe de alta parte, daca este insotit de maestri increzatori, cu experienta sau care apeleaza la un profesionist comportamental, da rezultate foarte bune.
Atata timp, cat metodele educationale, sunt respectuoase, pozitive, coerente si non-violente, acest caine se dovedeste a fi foarte placut de educat, deoarece doreste sa-i faca pe plac stapanului sau.
Educatia trebuie sa fie timpurie, in special, pentru acest caine, cu un caracter puternic. Foarte alert, bazele educationale, pot fi incepute imediat ce puiul Boxer ajunge acasa.
Boxer – Latrat:
Datorita instinctului sau puternic de paza, latra mult, dar intotdeauna cu intelepciune.
Boxer – Este fugar?
Foarte aproape de grupul sau social si deosebit de loial, el nu este un fugar.
Ramane cu familia, pentru a o proteja.
Boxer – Distrugator:
Daca este plictisit, insuficient cheltuit sau lasat singur prea mult timp, fara sa aiba activitati pozitive, cand este singur, acest caine foarte sensibil, se poate intoarce rapid acasa.
Boxer – Gurmand / Lacom:
Este un mare mancator!
Trebuie sa fii atent, la resturile care stau pe masa, deoarece acest caine, este un adevarat aspirator pe picioare.
Boxer – Caine de paza: Pazitor
Foarte bun, acest caine, este foarte curajos si vigilent, nu ezita sa fie foarte descurajant, daca cineva ataca unul dintre membrii grupului sau social sau teritoriul sau familiar. Pe scurt, este mai bine, sa ai Boxerul de partea ta.
Boxer – Primul caine:
Novicilor le este greu, sa educe acest caine cu un caracter puternic, dar ramane o mare provocare de luat, deoarece daca este bine educat si socializat, el este un partener ideal de viata, pentru intreaga familie.
Pentru o prima adoptie, este, de asemenea, necesar sa alegeti reproducerea potrivita, pentru a avea un caine echilibrat, cu capacitatile naturale specifice rasei.
Boxer – Conditii de viata
Boxer in apartament:
La fel de confortabil in oras, ca si in mediul rural, atat in interior, cat si in aer liber, Deutscher Boxer trebuie pur si simplu, sa fie alaturi de stapanii sai, pentru a inflori.
Atentie, neacceptand schimbarea, miscarile repetate vor fi prost traite de acest mastin.
Intr-un apartament, el nu ar trebui sa fie singur toata ziua, cu riscul de a deranja vecinii, cu vocalizarile sale. Totusi, este la fel daca el ramane „inchis”, in gradina sa, in mod constant.
Nevoia de exercitiu / Sportiv:
Acest caine cu energie nemarginita, are nevoie de un maestru in sport, pentru a fi multumit.
Plimbarile simple de cartier, cu o lesa scurta, sunt departe de a fi suficiente, pentru acest caine, care este literalmente, debordant de energie.
Trebuie sa i se ofere zilnic, plimbari de cel putin o ora, precum si activitati regulate canine (in care exceleaza), cum ar fi cani-cross, cani-VTT, urmarire, ascultare, agilitate etc.
Calatorie / Usurinta in transport:
In ciuda dimensiunilor sale medii, Boxerul este un caine, care poate creste rapid.
In plus, calatoria cu masina, trebuie evitata, atunci cand este prea cald, deoarece acest caine cu botul zdrobit, sufera foarte mult de caldura.
Cu toate acestea, atunci cand conditiile meteorologice o permit si cainele este suficient educat si socializat, nimic nu il impiedica sa-l duca peste tot, in limitele diferitelor locuri si mijloace de transport, care permit prezenta acestuia.
Boxer – Compatibilitate
Boxerul si pisicile:
Se intelege foarte bine cu pisicile, pe care le cunoaste si care fac parte din grupul sau social. Cu toate acestea, este recomandabil sa obisnuiesti catelul Boxer cu prezenta lor, pentru a asigura o convietuire senina.
Boxerul si ceilalti caini:
Femela ar fi, mai maleabila decat masculul, dar in toate cazurile, subiectii de acelasi sex (si intregi), au uneori dificultati de convietuire senina, mai ales daca nu au crescut impreuna.
Este recomandabil, sa socializati acest mastiff devreme, promovand intalniri regulate, pozitive si controlate, astfel incat, intalnirile sa fie traite senin.
Boxerul si copiii:
Este foarte bland cu copiii si ii iubeste atat de mult, incat ar putea primi premiul pentru „cea mai buna babysitter, cu patru picioare din lume”.
Aveti grija, totusi, acest lucru, nu inseamna ca regulile de siguranta, inerente coabitarii cainilor / copiilor, ar trebui neglijate, cum ar fi, sa nu lasati niciodata un caine si copii singuri sau sa ii invatati pe copii, sa nu deranjeze cainele cand doarme in cosul sau etc. .
Boxerul si varstnicii:
Acest caine de tip mastin, nu este destinat unei vieti sedentare, cu toate acestea, el poate trai cu batranii, daca au suficienta energie, pentru a-i satisface nevoile. In special, oferindu-i plimbari bogate si zilnice, precum si activitati distractive, educative si chiar sportive.
Pe de alta parte, nu este recomandat persoanelor in varsta sa adopte un catelus.
Rezistent / Robust:
Este un caine destul de robust, dar inca sufera de probleme specifice dimensiunii sale, dar si morfologiei sale (nas zdrobit).
Tolereaza caldura:
Ca toti cainii cu bot scurt, Boxerul poate avea probleme de respiratie, in caz de caldura excesiva.
Tolereaza frigul:
Poate trai intr-o gradina, inclusiv in timpul iernii, daca are un adapost adecvat, dar prefera sa locuiasca in interior cu proprietarii, datorita caracterului sau extrem de sociabil.
Tendinta de a castiga in greutate :
Deoarece, acest caine este foarte lacom la mancare, chiar hot, este important sa-i urmariti greutatea, pentru a evita supraponderalitatea.
Exercitiile fizice regulate, ii permit de asemenea, sa elimine si sa-si mentina greutatea in forma.
Boli frecvente:
- Boala de inima;
- Hipotiroidism;
- Spondiloza (forma de osteoartrita);
- Probleme respiratorii;
- Displazie de sold;
- Stenoza aortica;
- Sindromul de dilatare a torsiunii stomacului;
- Surditate pentru boxerii albi;
Boxerii sunt, in general, sanatosi, dar ca toate rasele, sunt predispusi la anumite conditii de sanatate.
Nu toti boxerii vor avea vre-una sau toate aceste boli, dar este important, sa fiti constienti de ele, daca luati in considerare aceasta rasa.
Iata, cateva conditii, pe care dvs. si medicul veterinar, ar trebui sa le urmariti:
Cancer
Boxerii sunt, in special, predispusi la dezvoltarea tumorilor mastocitare, a limfomului si a tumorilor cerebrale. Boxerii albi si boxerii cu marcaje albe, excesive, pot fi arsi de soare si chiar pot dezvolta cancer de piele.
Daca Boxerul dvs., este de culoare deschisa, aplicati crema de protectie solara, pe urechi, nas si blana, atunci cand iesiti in aer liber.
Stenoza aortica / Stenoza sub-aortica (AS / SAS)
Acesta este unul dintre cele mai frecvente defecte cardiace, gasite la boxeri. Aorta se ingusteaza sub valva aortica, fortand inima sa lucreze mai mult, pentru a furniza sange corpului. Aceasta afectiune, poate provoca lesin si chiar moarte subita.
Este o conditie mostenita, dar modul sau de transmitere, nu este cunoscut in acest moment. De obicei, un cardiolog veterinar, diagnostica aceasta afectiune, dupa ce a fost detectat un murmur cardiac.
Cainii cu aceasta afectiune, nu trebuie crescuti.
Cardiomiopatia boxerului (BCM)
Numita si Cardiomiopatia Boxa Aritmica (BAC), Aritmia Ventriculara Familiala (FVA) si Cardiomiopatia Ventriculara Dreapta Aritmogena (ARVC).
BCM este o afectiune mostenita. Inima cainelui, bate uneori neregulat (aritmie), din cauza unei tulburari de conducere electrica. Acest lucru, poate provoca slabiciune, colaps sau moarte subita.
Deoarece, este dificil de detectat, aceasta afectiune, poate provoca o moarte neasteptata.
Boxerii, care prezinta semne ale acestei afectiuni, nu trebuie crescuti.
Displazia soldului:
Aceasta este o afectiune ereditara, in care osul coapsei, nu se potriveste perfect in articulatia soldului.
Unii caini, prezinta durere si schiopatare, pe unul sau pe ambele picioare din spate, dar este posibil, sa nu observati semne de disconfort la un caine cu displazie de sold. Pe masura ce cainele imbatraneste, artrita se poate dezvolta.
Screeningul cu raze X, pentru displazia soldului, se face de catre Fundatia ortopedica pentru animale sau de Programul de imbunatatire a soldului, de la Universitatea din Pennsylvania (PennHIP).
Cainii cu displazie de sold, nu trebuie crescuti.
Displazia soldului, este ereditara, dar poate fi declansata si de factori de mediu, cum ar fi cresterea rapida, dintr-o dieta bogata in calorii sau leziuni provocate de sarituri sau caderi pe podele slick.
Tratamentul variaza, de la suplimente, care sustin functia articulara, pana la inlocuirea totala a soldului.
Hipotiroidism:
Hipotiroidismul este cauzat de o deficienta a hormonului tiroidian si poate produce semne, care includ infertilitatea, obezitatea, oboseala mentala si lipsa de energie.
Blana cainelui, poate deveni aspra si fragila si incepe sa cada, in timp ce pielea devine dura si intunecata.
Hipotiroidismul poate fi gestionat foarte bine, zilnic, cu o pastila de inlocuire a tiroidei. Medicatia trebuie sa continue pe tot parcursul vietii cainelui.
Distrofia corneei:
Aceasta se refera la mai multe boli ale ochiului, care sunt neinflamatorii si mostenite.
Unul sau mai multe straturi ale corneei, din ambii ochi, sunt de obicei afectate, desi, nu neaparat simetric. La majoritatea raselor, distrofia corneei, apare ca o zona opaca in centrul corneei sau aproape de periferie.
Acest lucru, nu este de obicei dureros, decat daca se dezvolta ulcere corneene.
Demodectic Mange: Numita si Demodicoza
Toti cainii, poarta un mic pasager, numit acarian demodex.
Cainele-mama, transmite acest acarian puilor ei, in primele zile de viata.
Acarianul, nu poate fi transmis oamenilor sau altor caini; doar mama il transmite puilor ei.
Acarienii Demodex, traiesc in foliculii de par si de obicei, nu cauzeaza probleme. Cu toate acestea, daca Boxerul dvs. are un sistem imunitar slabit sau compromis, acesta poate dezvolta raie demodectica.
- Raia demodectica, numita si demodicoza, poate fi localizata sau generalizata.
-
In forma localizata
- Petele de piele rosie, solzoasa, cu caderea parului, apar pe cap, gat si picioare anterioare. Este considerata o boala a catelusului, si de multe ori se clarifica singura. Chiar si asa, ar trebui sa va duceti cainele la medicul veterinar, deoarece se poate transforma in forma generalizata a raiei demodectice.
-
Raia demodectica generalizata
- Acopera intregul corp si afecteaza puii mai in varsta si cainii tineri adulti. Cainele dezvolta pielea neuniforma, pete chele si infectii ale pielii, pe tot corpul. Academia Americana de Dermatologie Veterinara, recomanda sterilizarea tuturor cainilor, care dezvolta raia demodectica generalizata, deoarece exista o legatura genetica.
-
A treia forma a acestei boli, Pododermitita demodectica
- Se limiteaza la labe si poate provoca infectii profunde.
Dilatare gastrica-volvulus (GDV)
Numita si balonare sau torsiune:
Aceasta este o afectiune, care pune viata in pericol, care poate afecta cainii mari cu pieptul adanc, cum ar fi boxerii, mai ales, daca sunt hraniti cu o masa mare pe zi, mananca rapid, beau volume mari de apa, dupa ce au mancat si fac exercitii fizice, viguros, dupa ce au mancat.
Unii cred, ca felurile de mancare cu care au fost crescuti si tipul de mancare, ar putea fi factori suplimentari. Este mai frecvent, la cainii mai in varsta.
GDV apare, atunci cand stomacul este distins cu gaz sau aer si apoi se rasuceste (torsiune).
Cainele nu este capabil sa arunce sau sa vomite, pentru a scapa de excesul de aer, din stomac, iar intoarcerea normala a sangelui in inima, este impiedicata.
Tensiunea arteriala scade, si cainele intra in soc.
Fara asistenta medicala imediata, cainele poate muri.
Banuieste-i balonarea, daca, cainele tau are abdomenul distins, saliveaza excesiv si degenereaza, fara a arunca. De asemenea, pot fi nelinistiti, deprimati, letargici si slabi, cu ritm cardiac rapid.
Este important, sa va duceti cainele la medicul veterinar, cat mai curand posibil.
Exista unele indicatii, ca o tendinta spre GDV, este mostenita, de aceea se recomanda ca, cainii care dezvolta aceasta afectiune sa fie sterilizati.
Alergii:
Boxerii sunt predispusi la alergii, atat alergii de mediu, cat si alergii legate de alimente. Daca observati ca Boxerul dvs., are mancarime, pielea solzoasa, faceti-i verificarea de catre medicul veterinar.
Surditate:
Boxerii albi, sunt deosebit de sensibili la surditate. Aproximativ 20% dintre boxerii albi, sunt surzi, iar boxerii albi, nu ar trebui sa fie crescuti, deoarece genele care cauzeaza surditatea, pot fi mostenite.
In plus, boxerii care poarta gena extrema de spotting alb, pot creste incidenta surditatii la rasa.Boxerii sunt caini de casa. Nasurile lor scurte si blanile scurte ii fac impropriu, sa traiasca in aer liber, desi le va placea sa aiba o curte imprejmuita, in care sa se joace.
Boxer – Ofera-i diverse activitati pentru caini!
Boxerii adora sa joace. Pentru a-si mentine muschii tonifiati si a-si satisface nevoia de exercitii fizice, planificati sa va jucati cu ei sau sa va plimbati, cel putin de doua ori pe zi, timp de o jumatate de ora.
Joaca-te, adu-i pentru plimbari lungi sau implica-i in sporturi pentru caini, cum ar fi agilitatea sau flyball-ul.
A-i oferi boxerului o multime de exercitii zilnice, este cel mai bun mod de a va asigura un comportament bun. Un boxer obosit, este un bun boxer.
Antrenamentul este esential pentru Boxer
Sunt atat de mari si puternici, incat pot rani accidental oamenii, lovindu-i daca nu invata sa-si controleze actiunile.
Temperamentul boxerului, joaca un rol in formarea lor. Sunt fericiti si excitabili, plini de viata si sunt un pic raufacator.
Pentru a-i determina sa ia in serios antrenamentul, trebuie sa incepeti devreme si sa folositi metode ferme, corecte de antrenament si motivatie pozitiva, sub forma de lauda, joc si recompense alimentare.
Fii consistent. Boxerul tau, va observa de fiecare data, cand il lasi sa scape cu ceva si vor impinge, sa vada cu ce mai poate scapa.
Inainte de a merge la cursul de antrenament, stabiliti-l putin, cu o plimbare energica sau o sesiune de joaca.
Se vor concentra mai bine, odata ce isi vor scoate ya-yas-ul.
Rabdarea este cheia formarii interiorului unui boxer.
Scoateti-va Boxerul la olita, la un program regulat si laudati-l salbatic, cand isi face afacerea in aer liber.
Se recomanda antrenamentul la lada.
Culoarea stratului si ingrijirea
Boxerii au o blana scurta, eleganta, cu piele stransa peste corpul atletic.
Blanile sunt disponibile in doua culori: albastru sau tigrat, cu sau fara marcaje albe.
Fawn variaza de la bronz deschis la mahon. Brindle este un model izbitor de dungi negre, cu dungi negre pe un fundal albastru.
Marcajele albe, apar de obicei, pe burta sau picioare si nu trebuie sa acopere mai mult de o treime din blana.
Cand albul se extinde pe gat sau fata, culoarea este numita fulgiu fulgerant sau tufis stralucitor.
Boxerii fara alb, sunt denumiti boxeri simpli. Pe fata, Boxerul are o masca neagra, uneori cu o dunga alba sau cu flacari, care curge pe botul dintre ochi.
Boxerii, nu poarta gena pentru o culoare solida a blanii negre, asa ca, nu veti vedea vreodata, un Boxer negru.
In Regatul Unit, boxerii de culoare alba, sunt de obicei bogati in culori si sunt numiti „rosii”.
Marcajele albe, care acopera mai mult de o treime din corp, reprezinta o descalificare in ringul de spectacol.
Acest lucru, se datoreaza faptului, ca marcajele albe excesive la boxeri, ii fac mai sensibili la conditii de sanatate, cum ar fi cancerul de piele si surditatea.
Crescatorii de renume, nu vor sa transmita acele gene. In trecut, crescatorii adesea, eutanasiau puii albi la nastere, dar astazi majoritatea crescatorilor, ii plaseaza in casele de animale de companie.
In timp ce Boxerii albi, nu pot fi aratati in conformatie si nu ar trebui sa fie crescuti, ei pot concura in ascultare si agilitate si, desigur, au in continuare, minunata personalitate a Boxerului, care ii face pe toti tovarasi minunati!
Boxer – Perierea
Blana Boxerului necesita o ingrijire minima. Boxerii sunt caini curati si se stie ca se ingrijesc, la fel ca pisicile. Boxerii pot naparli destul de mult, dar periajul saptamanal, cu o perie cu par sau manusa de ingrijire, din cauciuc dur, va ajuta la mentinerea parului sub control.
Puteti imbunatati stralucirea naturala a blanii Boxerului, frecand-o din cand in cand, cu o carpa de capra. Daca decideti sa utilizati o lama de varsare, aveti grija cand o folositi in jurul picioarelor Boxerului, astfel incat, sa nu le raniti.
Boxer – Baia
Scaldati-l la nevoie.
Boxer – Igiena dentara si ingrijirea unghiilor
Alte nevoi de ingrijire, includ igiena dentara si ingrijirea unghiilor. Spalati-i dintii Boxerului, de mai multe ori pe saptamana, pentru a ajuta la indepartarea tartrului si a bacteriilor.
Zilnic, este cel mai bine, daca doriti sa-i preveniti boala parodontala.
Taiati-i unghiile, o data sau de doua ori pe luna, daca, cainele dvs., nu le poarta in mod natural. Daca le auzi facand clic pe podea, sunt prea lungi.
Unghiile scurte, ingrijite, pastreaza picioarele in stare buna si impiedica zgarierea picioarelor, atunci cand Boxerul tau, sare cu entuziasm, sa te intampine.
Boxer – Cum va obisnuiti cainele cu manevrele de ingrijire?
Incepeti sa-l obisnuiti pe Boxer, sa fie periat si examinat atunci cand este un catelus.
Manipulati-i frecvent labele – cainii sunt sensibili la picioare – si priviti-l in gura si in urechi.
Faceti ingrijirea, o experienta pozitiva, plina de laude si recompense si veti pune bazele pentru examene veterinare usoare si alte manipulari, atunci cand sunt adulti.
Pe masura ce-l mirositi, verificati daca exista rani, eruptii cutanate sau semne de infectie, cum ar fi roseata, sensibilitate sau inflamatie pe piele, in urechi, nas, gura si ochi si pe picioare.
Urechile ar trebui sa miroase bine, fara prea multa ceara sau gunk in interior, iar ochii trebuie sa fie limpezi, fara roseata sau descarcare.
Examenul saptamanal atent, va va ajuta sa identificati potentialele probleme de sanatate, devreme.Mancarea este combustibil atat pentru un pui Boxer in crestere, cat si pentru cainii Boxer adulti puternici. Tipul de mancare pe care il oferiti atat pentru mese, cat si pentru gustari, are un efect direct asupra sanatatii Boxerului dvs., atat acum, cat si in viitor.
De asemenea, este important un program de hranire si asigurarea faptului ca oferiti cantitatile adecvate.
Aflati, tot ce trebuie sa stiti, pentru a oferi o dieta bine echilibrata si hranitoare, pentru catelusul Boxer, adult sau senior.
Cat de des sa hranesti un catelus sau un caine Boxer?
- Pui sub 12 saptamani: hranit gratuit;
- Pui si pana la varsta de 2 ani: 3 mese pe zi;
- Adulti cu varsta de peste 2 ani: 1 pana la 2 mese pe zi;
Puii tineri cu varsta cuprinsa intre 8 si 12 saptamani:
Puii foarte tineri, in special cei care sunt putin subponderali, ar trebui hraniti gratuit, cel putin prima luna la noua lor casa. Aceasta este metoda de a avea alimente proaspete, accesibile in orice moment. Pentru un pui, care inca incearca sa-si castige rulmentul, poate fi necesar sa-l conduci la bolul lui, pe tot parcursul zilei.
Retineti ca mancarea, ar trebui aruncata si vasul spalat si apoi reumplut, de mai multe ori pe zi, spre deosebire de topping doar, deoarece puii, nu ar putea fi interesati de mancarea invechita.
Cresterea puiului la 2 ani:
Cel mai bine, este sa aduci un boxer intr-un program de hranire, cat mai curand posibil. Programele oricarui lucru (hranire, exercitii fizice, timp de somn etc.) sunt de obicei egale cu un caine, cu comportament mai bun.
Tinerii boxeri, se lupta adesea, putin pentru a completa si in timpul marcajului de 1 pana la 2 ani, boxerii pot trece printr-o „faza slaba”, astfel incat, 3 mese pe zi, plus gustari, pot functiona bine in acest timp.
Adulti de 2 ani si peste:
Majoritatea boxerilor adulti, care au atins greutatea si inaltimea finala a adultilor, se descurca bine cu 2 mese pe zi, plus gustari. Daca gustarile sunt obisnuite si substantiale, un boxer se poate multumi perfect cu 1 masa principala pe zi.
Retineti, ca aceasta rasa, este predispusa la balonare, asa ca doriti sa evitati sa lasati un boxer sa se infometeze atat de mult, incat sa-si inghita rapid mancarea. Daca, acesta este cazul, cresteti frecventa meselor sau utilizati un bol cu alimentare lenta;
Otelul inoxidabil, este cel mai bun, ceva de genul bolului de alimentare lenta, din otel inoxidabil, functioneaza bine.
Cat de mult sa hranesti un catelus sau caine boxer?
Marimea exacta a portiei, care este adecvata pentru fiecare boxer, variaza si depinde in principal, de varsta si greutatea actuala, dar este, de asemenea, afectata de nivelul de activitate, starea de sanatate, tipul de mancare (umed vs uscat) si metabolismul individual.
Boxer – Linii directoare generale de hranire
- Puii necesita de obicei, aproximativ 55 de calorii pentru fiecare kilogram de greutate corporala. Puii tineri, ar putea manca putin peste o ceasca pe zi;
- Puii mai in varsta, pot manca pana la 3 cani pe zi;
- Adultii au nevoie, de mai putine calorii pe kilogram de greutate corporala, decat omologii lor mai tineri, aproximativ 40.
In functie de dimensiunea unui caine boxer adult, alimentele sunt de obicei cuprinse intre 3 si 5 cani pe zi.
Pentru a sti exact, cat sa-i oferi Boxerului, cunoaste greutatea cainelui tau.
Nu ghici, deoarece acest lucru poate fi dezlantuit.
Apoi, uitati-va la liniile directoare de hranire, de pe punga de crochete; acestea sunt enumerate, in functie de varsta si greutate si sunt de obicei, destule de la fata locului.
Retineti ca, se presupune ca, veti oferi mai multe gustari pe zi si / sau delicatese de antrenament.
Kibble uscat vs conserve umede
Desi, multi boxeri pot prefera mancarea conservata umeda, crochetele uscate, sunt mai bune pentru a mentine dintii si gingia sanatoase si un maxilar puternic. Va trebui totusi, sa-i oferiti un anumit nivel de ingrijire dentara, la domiciliu, dar sfaramatura unei crochete dure, va functiona intr-o oarecare masura, pentru a indeparta placa.
In plus, alimentele uscate, par sa mentina scaunele mai ferme si cainii mai sanatosi.
Daca Boxerul tau, este un mancator finicky si mananca mancarea uscata, incearca sa amesteci doar un pic de conserve (lipiti cu aceeasi marca) sau adaugati, doar putina apa sau bulion de pui sau carne de vita, cu continut scazut de sodiu.
Cereale vs Fara cereale
Nu cu mult timp in urma, punerea unui caine, pe o dieta fara cereale, nu a fost prea mare lucru. Unele boabe, in special cele cu gluten, pot provoca gaze excesive, stomac deranjat si alte probleme.
Si unii caini, sunt alergici la grau sau gluten, care se pot manifesta, ca mancarime si alte probleme ale pielii.
Dar recent, o legatura suspecta, intre anumite alimente pentru caini, fara cereale si cardiomiopatia dilatata (DCM, o boala cardiaca canina), a facut ca expertii veterinari, sa faca o pauza.
Si, deoarece boxerii sunt una dintre rasele predispuse la DCM, este important, sa intelegem unde sunt lucrurile in acest sens.
Desi, s-a crezut pentru prima data, ca orice dieta fara cereale poate fi cauza, gandul actual, este ca este o dieta BEG, adica butic (marci mici de specialitate) care au carne exotica (carnuri netraditionale, precum aligatorul, cangurul, bizonul, carne de vanat etc.) care sunt 100% fara cereale si cu mazare, leguminoase, cartofi sau cartofi dulci, ca unul sau mai multe dintre primele 5 ingrediente.
Mai multe studii, trebuie facute, pentru a gasi raspunsuri concludente. Deocamdata, este recomandat sa-i oferiti cereale sanatoase si acest lucru, se poate face, evitand glutenul, daca Boxerul dvs., are probleme cu acesta.
Navigarea in numeroasele alegeri ale alimentelor pentru caini
Boxer – Ce trebuie evitat in alimentatia lui
Multe marci, sunt vinovate, ca au cel putin, unul dintre aceste elemente, pe care nu doriti sa le aiba mancarea Boxerului:
Fara boabe deloc
Pana cand, studiile concludente nu sunt complete, jucati-l in siguranta si oferiti-i o crocheta, cu un anumit nivel de cereale sanatoase, cu exceptia cazului, in care medicul veterinar recomanda altfel (Boxerul trebuie sa urmeze o dieta specifica fara cereale etc.).
Conservanti sintetici
Acestea pot fi toxice. Hidroxianisolul butilat (BHA), hidroxitoluenul butilat (BHT) si etoxichinul, doar pentru a numi cateva, sunt legate de problemele comportamentale, de deteriorarea organelor si de unele forme de cancer.
Colorare artificiala.
Colorantii obisnuiti, precum Galbenul # 5 si # 6 si Albastru # 2, sunt legati de probleme de comportament si sanatate.
Amelioratori artificiali de aroma
MSG este unul dintre cele mai grave, este legat de anxietate, batai rapide ale inimii si probleme de respiratie.
Digestie generica de animale, carne, uleiuri sau grasimi
Cand ceva este listat ca „animal”, acesta deriva dintr-un animal 4-D: animale moarte, muribunde, bolnave sau cu handicap si poate fi literalmente orice carne, de la orice animal: nurci de la fermele de nurci, roadkill, animale de la gradina zoologica, carne expirata din supermarketuri si macelarii etc.
Umpluturi
Materialele de umplutura, sunt ingrediente ieftine, care sunt introduse in hrana pentru caini, pentru a le livra in vrac, dar au o valoare nutritiva mica sau deloc.
„Mancarea” trece prin sistemul lor; un caine, va manca, dar ii va fi foame din nou, la scurt timp si aceasta, este una dintre cauzele coprofagiei (consumul de fecale).
Subproduse
Acestea sunt partile animale, care nu sunt potrivite pentru consumul uman si includ lucruri, precum tesutul coloanei vertebrale, plamanii, splina, copitele, cozile, ouale nedezvoltate etc.
Fabricat in afara Americii de Nord, deoarece carnea din strainatate, poate fi discutabila.
Boxer – Ce anume sa cauti in alimentele lui?
100% natural
Kibble-ul va fi conservat, folosind un amestec de vitamine (adesea listat ca tocoferali amestecati) si va fi aromat si colorat natural.
Un anumit nivel de cereale
Boabele care sunt, in general, bine tolerate, includ: orezul, fulgi de ovaz si quinoa.
Carne, legume si fructe adevarate sanatoase
Fabricat in SUA sau America de Nord
Unele ingrediente, provenite din Norvegia, sunt bune; aceasta tara, are indrumari foarte stricte.
Daca nu sunteti sigur, ce contine mancarea Boxerului, investigati-l.
Cunoasteti continutul de cereale si prezenta (sau lipsa) aditivilor si a ingredientelor inferioare.
Boxer – Preturi pentru catelusi
In medie 1000 USD – 2000 USD.
De obicei, costul mediu al achizitionarii unui catelus de calitate, pentru animale de companie, de la un crescator de renume, este de aproximativ 1.000 pana la 2.000 de dolari.
Cu toate acestea, pentru un catelus Boxer, cu linii de rasa de top si un pedigree superior, poate fi necesar, sa platiti intre 3.000 si 4.500 de dolari.
Boxer – Preturi in Romania
Pentru a afla informatii despre preturi si adoptii in Romania, tot ce trebuie sa faceti, este sa le cautati pe Google, cu expresii de genul: boxer pret, caine boxer pret, boxer caine pret, boxer german pret, boxer de vanzare, boxer alb pret, pui de boxer pret, boxer tigrat pret.
boxer, caine boxer, boxer caine, boxer german, caine boxer pret, boxer de vanzare, boxer alb, pui de boxer, boxer tigrat