Cane Corso este un caine din Italia.
Caine de supraveghere prin excelenta, este mai presus de toate, un insotitor de viata, adorabil pentru familiile cu sau fara copii.
Este bland, grijuliu si loial. Este un caine sportiv, care are nevoie de activitate zilnica.
Are o sanatate robusta si este foarte usor de intretinut.
Daca sunteti in cautarea unui catelus sau a unei pisici de vanzare/adoptat sau daca doar doriti sa vindeti/donati un animal de companie, vedeti si publicati anunturi apasand aici!
Cane Corso – Originea si istoria rasei
Cane Corso ( Italian: ) este un caine italian, din rasa mastiff. Este folosit pentru protectie personala, urmarire, aplicare a legii, ca si caine de paza si ca si caine insotitor.
Cane Corso – Origini
Este un caine de ferma, cu functii multiple, pazitor, conducator de vite, vanatoare de ursi si mistreti si in trecut a fost caine de razboi in legiunea romana si caine de jocuri romane, impotriva leului.
Rasa a fost recunoscuta a 14- a rasa italiana si nu mai este pe cale de disparitie.
Varul sau apropiat, este un alt mastin italian: mastiff-ul din Napoli, mai greu si mult mai putin flexibil.
In mijlocul secolului al XX- lea, recunoasterea rasei de caine Mastiff napolitan, alt nume dat lui, a fost, de asemenea, Cane Corso.
Originea sa, provine din timpul Romei antice, era atat de puternic si atat de devotat, incat cursul de trestie, asa cum il cunoastem astazi, a fost folosit pentru a respinge leii din cartierul lor, dupa spectacolul lor din Colosseum.
Cane Corso – Istoria rasei
Conform standardului de rasa, al Fédération Cynologique Internationale, Cane Corso coboara din cainii molossoizi ai Romei Antice ; odinioara, a fost distribuit in mare parte a peninsulei italiene, dar in trecutul recent, a fost gasit doar in Puglia, in sudul Italiei.
Dupa prabusirea sistemului mezzadria de recoltare de actiuni, in anii 1960, cainii au devenit rari.
Rasa moderna, provine din reproducerea selectiva, din aproximativ 1980, a catorva animale supravietuitoare.
O societate de rase, „Societa Amatori Cane Corso” a fost formata in 1983.
Rasa a fost recunoscuta de Ente Nazionale della Cinofilia Italiana, in 1994; a fost acceptata provizoriu de Fédération Cynologique Internationale in 1996 si a primit acceptarea deplina in 2007.
A fost recunoscuta de „Clubul Kennel American” din Statele Unite, in 2010.
Profilul rasei
Alte nume:
Cane Corso Italiano;
Origine:
Italia;
Proportii:
Inaltime
Masculi
62-70 cm (24-28 in);
Femele
58-66 cm (23-26 in);
Greutate
Masculi
45-50 kg (99-110 lb);
Femele
40-45 kg (88-99 lb);
Cane Corso – Caracteristici fizice dupa standardul rasei
Cane Corso este un mastin atletic, musculos, puternic.
Corpul:
Este compact, robust si musculos;
Coada:
Este inserata destul de sus, pe crupa, este mare la nivelul radacinii, apoi conica.
Capul:
Este mare. Craniul este lat si usor arcuit, opritorul foarte marcat. Fruntea trebuie sa fie plata si convergenta la bot.
Botul:
Este foarte lat si profund. Botul este plat, dreptunghiular (cand este privit de sus) si, in general, la fel de larg pe cat este de lung; aproximativ 33% din lungimea totala a craniului (un raport de 2: 1).
Urechile:
Sunt triunghiulare si cad in partea din fata a capului. De obicei, castanii, pot fi, de asemenea, albe sau pete.
Ochii:
Sunt de marime medie. Ochii au forma de migdale, sunt asezati drept si priviti din fata, sunt asezati putin deasupra liniei botului. Ochii mai intunecati, sunt de preferat, cu toate acestea, culoarea ochilor tinde sa emuleze nuanta tufoasa a blanii.
Nasul
Este intotdeauna de culoare neagra.
Urechile
Sunt triunghiulare si pendulante, au fost adesea scurtate, inainte de interdictia de taiere.
Blana
Sa este scurta, stransa si stralucitoare,
Culori
Cainii din rasa Cane Corso, apar in doua culori de baza: negru si rosu.
Acest lucru, este modificat in continuare, prin diluarea pigmentului genetic, pentru a crea culori „albastru” (gri, de la negru) si formentino (de la fawn, unde, masca, este albastra / gri).
Macinarea de intensitate variabila, este obisnuita si pe ambele culori de baza ale stratului, creand Tigrato (negru) si Grigio Tigrato (albastru).
Marcajele albe, sunt frecvente pe piept, varfurile degetelor de la picioare, barbie si puntea nasului.
Blana sa, poate fi neagra, gri plumb, gri ardezie, gri deschis, deschis sau inchis, de culoare bruna sau negru. Subiectii de culoare alba sau tigrata, au o masca neagra sau gri pe bot.
O mica pata alba, este permisa pe piept.
Dimensiuni
Conform standardului oficial, masculul cantareste 45-50 kg, pentru o inaltime la greaban intre 64 si 68 cm, iar femela cantareste intre 40 si 45 kg, pentru o inaltime la greaban intre 60 si 64 cm, cu o toleranta de mai mult sau mai putin 2 cm, pentru dimensiuni.
Coada este lunga, dar inainte de a fi interzisa, a fost foarte des taiata.
Cane Corso – Caracter si aptitudini
Inteligent, energic si foarte echilibrat, este un caine de paza si aparare foarte bun.
Docil si afectuos cu stapanul sau, iubeste copiii si familiile lor. El devine, un aparator redutabil al oamenilor si bunurilor, numai in caz de necesitate. Este docil si destul de usor de antrenat, chiar daca este putin incapatanat: de aceea, trebuie sa fie incredintat unei maini hotarate si experimentate. Cand este cu adevarat convins de utilitatea muncii sale, o face cu mare angajament.
Cane Corso – Afectuos:
Cainele de curte italian, fiind un excelent gardian, acest lucru il face foarte protector, fata de grupul sau social, de care este in mod special atasat. Fara sa dea semne mari de afectiune, Corso ramane un caine bland si grijuliu, mai ales cu copii.
Cane Corso – Jucaus:
Cainii Corso, se bucura foarte mult sa petreaca timp cu familia si vor urmari copiii in aventurile lor, fara sa tremure. El se va putea juca, daca, colegii sai de echipa, reusesc sa-l motiveze, dar mai ales, ramane un caine calm si rezervat.
Cane Corso – Calm:
Personajul lui Cane Corso, il face zilnic un caine calm, dar poate fi totusi, foarte virulent, daca percepe un pericol si, nu va ezita sa actioneze pentru a-si proteja familia.
Cane Corso – Inteligent:
Inzestrat cu un potential puternic, acest caine, altfel numit Gray Cane Corso, este foarte inteligent si va sti sa analizeze o situatie, rapid si sa actioneze in consecinta.
In educatie, daca nu vede interes sau consecventa, poate parea incapatanat si reticent in cooperare, dar acesta este un semn al capacitatilor intelectuale remarcabile.
Cane Corso – Vanator:
In tara sa de origine, acest urias bland, a fost folosit in principal, pentru a pazi proprietatile si ocupantii sai, dar si-ar putea insoti stapanii la vanatoare de ursi sau vanat mare. Unii proprietari, isi folosesc inca, cainele ca vanator, dar este inca destul de rar.
Cane Corso – Temator / Suspect cu strainii:
Cu un temperament foarte protector, Cane Corso este in mod natural, suspect de straini, deoarece rolul sau principal, este de a fi un factor de descurajare.
Nu-si da increderea cu usurinta si isi va face timp, sa analizeze comportamentul persoanei din fata sa, pentru a sti daca reprezinta sau nu un pericol.
Cane Corso – Independent:
Cane Corso gri, este relativ independent, in sensul ca stie sa pastreze o proprietate, in mod independent si doreste sa-si indeplineasca misiunea, dar nici macar nu apreciaza, sa ramana singur timp indelungat.
In plus, acest caine, nu are nevoie de contact permanent cu membrii grupului sau social, nu-i prea inclinat sa se aline sau cel putin, doar uneori, el este totusi foarte atasat.
Cane Corso – Comportament
Cane Corso – Sustine singuratatea:
Corso, nu este un caine care va aprecia sa ramana singur, timp indelungat. De asemenea, poate fi distructiv, daca incepe sa gaseasca mult timp. El are nevoie de stimulare zilnica, pentru a-si mentine legendarul echilibru.
Cane Corso – Usor de antrenat / Ascultator:
Extrem de inteligent, cainele Cane Corso, poate fi oarecum incapatanat, daca nu vede sens sa se supuna. Prin urmare, stapanii sai, trebuie sa ofere acestui catelus mare, o educatie coerenta, corecta si ferma, pentru a obtine rezultate.
Educatia ar trebui sa inceapa, de la o varsta frageda, pentru a evita orice revarsare, odata cu adultul. Dimensiunea sa mare, necesita un control impecabil, din partea maestrilor sai, pentru a garanta siguranta tuturor.
Cane Corso – Latrator?
Cane Corso cu un caracter calm si echilibrat, este un caine care latra. El ridica vocea, numai in caz de mare necesitate. Acest lucru, este, de asemenea, foarte practic zilnic, deoarece cand auzi latratul acestui caine, stii ca nu este degeaba.
Cane Corso – Este fugar?
Foarte atasat de grupul sau social si pe care il protejeaza, acest caine de curte, italian, nu se va indeparta niciodata si va tine mereu cu ochii, pe cei pe care trebuie sa ii protejeze.
Cane Corso – Distrugator:
Acest mastin mare, are particularitatea (ca multi caini mari) de a avea o maturitate tarzie.
Astfel, atitudinile tineresti, din care distrugerea poate face parte, pot persista mult timp. Cu atat mai mult, daca nu sunt satisfacute nevoile de cheltuieli fizice si mentale, ale cainelui Cane Corso.
Cane Corso – Lacom la mancare?
Acest caine gri, este lacom, dar fara exces. O educatie buna, ii va permite sa stie sa astepte, inainte de a-si devora vasul si sa nu cerseasca la masa.
Cane Corso – Caine de paza:
Desigur, Cane Corso este Pazitorul prin excelenta, este scris si in numele sau, deoarece provine din latinescul „cohors”, care inseamna „protector, pazitor al fermelor”!
Acest mastin italian, are protectia familiei in sange si nu va ezita o secunda, sa-i apere, daca simte un pericol la panda.
Cane Corso – Primul caine:
Dimensiunea sa impresionanta si inteligenta sa, uneori dezarmanta, fac din acest caine mare, un pic recomandat, pentru incepatori.
Vor fi necesari maestri cu experienta, pentru a educa acest pooch, a-l controla si a raspunde inteligent la numeroasele sale nevoi.
Cane Corso – Conditii de viata
Poate trai linistit intr-un apartament sau intr-o gradina. In interior, Cane Corso este un caine foarte curat, care nu arunca parul, nu salta (spre deosebire de majoritatea molossoidelor) si latra numai atunci cand este necesar.
Cane Corso in apartament:
Chiar daca o viata in aer liber, se vede perfect in cainele Corso, el se va putea adapta perfect la viata de oras si intr-un apartament, atat timp, cat nevoile sale de cheltuieli, sunt respectate si satisfacute de stapanii sai.
Cu toate acestea, indiferent daca acest caine locuieste intr-un apartament sau intr-o casa cu gradina, va trebui sa iasa in fiecare zi, pentru minimum 30 de minute pe plimbare.
Cane Corso – Nevoia de exercitiu / Sportiv:
Acest caine, trebuie sa serveasca, deci are nevoie de exercitii fizice si mentale zilnice, pentru a-si mentine echilibrul.
Foarte solicitat pentru activitati, cu stapanul sau, in special in primii ani ai vietii sale, va trebui sa-si exteriorizeze si sa-si canalizeze energia, prin activitati, precum plimbari lungi in padure, urmarire, agilitate etc.
Fiti atenti totusi, sa va respectati cresterea si buna dezvoltare, adaptand activitatile la conditia fizica.
Cane Corso – Calatorie / Usurinta in transport:
Evident, dimensiunile sale mari, nu permit acestui mastin, sa poata calatori cu usurinta peste tot.
Intr-un tren, de exemplu, va fi vorba de cumpararea mai multor locuri, astfel incat, sa aiba locul sau fara a deranja alti calatori.
In masina, in special pentru calatoriile lungi, va avea nevoie de suficient spatiu, pentru a se simti confortabil. Prin urmare, intregul trunchi, va trebui sa fie dedicat cainelui, ceea ce in unele cazuri poate fi o problema.
Cane Corso – Compatibilitate
Cane Corso si Pisicile:
Daca acest mastin creste cu o pisica, va putea tolera prezenta sa, fara dificultate. Cu toate acestea, asta nu inseamna ca se va intelege cu toate pisicile.
Prin urmare, trebuie sa ramanem vigilenti, mai ales din cauza diferentei de dimensiune, dintre Corso si o pisica.
Cane Corso si alti caini:
Daca, catelul Cane Corso, este inteligent si socializat devreme, el va putea sa se inteleaga cu alti caini.
Cu toate acestea, este adevarat ca masculul Cane Corso, are un caracter mult mai putin sociabil decat Cane Corso femela si poate intra rapid in conflict.
Desigur, exista exceptii si o socializare calitativa, impreuna cu o educatie buna, vor permite intalniri mai senine.
Atentie si la diferenta de marime cu anumite rase!
Cane Corso si copiii:
El este foarte bland si grijuliu fata de copiii pe care ii cunoaste bine. Cu toate acestea, cainele Corso, ramane un caine sensibil, in ciuda dimensiunilor sale impunatoare si ar putea fi rapid intimidat, in special in cazul copiilor necunoscuti.
Normele de siguranta, vor trebui puse in aplicare si o vigilenta deosebita, va fi esentiala.
Cane Corso si varstnicii:
La fel ca novicii, asa-numitii „fragili”, nu vor fi stapanii perfecti, pentru acest caine italian de curte.
Marimea sa impresionanta, puterea si nevoia de exercitiu, nu sunt compatibile cu persoanele in varsta, sedentare.Este un caine puternic si robust, fara probleme deosebite. Unii caini din rasa Cane Corso, sunt predispusi la displazie de sold, care prin urmare, ar trebui monitorizata.
Dur / Robust:
La fel ca multi caini mari, Cane Corso adult, este un caine dur si sensibil in acelasi timp. In plus, stratul sau subtire de blana, nu ii ofera o protectie suficienta, impotriva unor climaturi extreme.
Rezista la caldura:
Cainele Cane Corso, poate suferi de caldura extrema, dar o hidratare adecvata, ii permite sa ramana in forma.
Tolereaza frigul:
Acest caine, tolereaza frigul, dar stratul sau usor, nu ii permite sa reziste la temperaturi prea inghetate.
Tendinta de a creste in greutate:
Daca primeste o dieta de calitate, nu mananca intre mese si i se ofera exercitii fizice regulate, nu exista nici-un motiv, pentru care acest caine, sa devina obez.
Aveti grija, totusi, de cainii care nu fac suficient exercitiu!
Boli frecvente:
- Displazia;
- Sindrom de dilatare / torsiune a stomacului;
- Epilepsie;
- Probleme articulare;
Bine de stiut:
Multi caini cu ochi cazuti (Cane Corso, Bulldog etc.), au probleme cu glanda Harder, care este o glanda lacrimala, in timp ce cresc.
Aceasta glanda, poate fi scoasa si aprinsa, deoarece se va dezvolta mai repede decat capul cainelui tanar.
Interventia veterinara, este atunci necesara, dar ramane destul de frecventa.
Cane Corsos au o speranta de viata de 9 pana la 12 ani, dar sunt, de asemenea, predispusi la unele probleme de sanatate, care le pot limita durata de viata si mobilitatea.
Este bine sa stiti, care sunt aceste potentiale probleme de sanatate in avans, astfel incat, sa-i puteti mentine mai sanatosi, mai mult timp.
Obezitate :
Este important, sa mentineti o greutate sanatoasa pentru toti cainii, dar cu dimensiunea deja masiva a cainelui Cane Corso, transportul in greutate suplimentara, va afecta presiunea articulatiilor, ducand la dureri articulare si probleme de mobilitate, pe masura ce imbatranesc.
O dieta adecvata, care include suplimente articulare si care nu exagereaza caloriile, este cruciala, la fel ca si exercitiile fizice zilnice.
Displazia soldului :
O afectiune scheletica, comuna cainilor de rasa mare, displazia soldului, determina deteriorarea articulatiilor soldului, odata cu inaintarea in varsta. Este o afectiune dureroasa, care poate afecta grav capacitatea Corsoului de a se deplasa si de a le afecta calitatea generala a vietii.
Desi crescatorii buni, examineaza aceasta afectiune, chiar si cei mai buni crescatori, nu pot garanta complet ca, cainele dvs. nu o va dezvolta.
Acesta este motivul, pentru care hrana pentru caini de rasa mare si ingrijirea adecvata a articulatiilor, sunt o necesitate pentru aceasta rasa.
Balonare :
Piepturile mari si adanci ale cainelui Cane Corso, ii fac susceptibili la balonare, care poate declansa dilatarea gastrica si volvulus sau GDV, o afectiune potential mortala, in care stomacul se roteste si se rasuceste pe sine.
Hranirea a doua sau trei mese mai mici, pe tot parcursul zilei si utilizarea unui bol cu alimentator lent, care va obliga cainele sa manance doar cateva bucati de mancare, la un moment dat, va ajuta la prevenirea acestei afectiuni.
De asemenea, este important, sa nu va exercitati cainele, in decurs de o ora de la mancare, inainte sau dupa mese.
Epilepsie idiopatica :
Epilepsia este o tulburare convulsiva, care incepe de obicei, in jurul varstei de 3 ani.
Desi poate fi gestionata cu medicamente, nu exista nici-un remediu pentru aceasta afectiune. Acestea fiind spuse, cainii cu aceasta afectiune, pot duce in continuare o viata lunga si fericita. Idiopatic este un termen medical, pentru „nici-o cauza cunoscuta”, dar aceasta afectiune, este de obicei ereditara. Aceasta este o alta conditie, care ar trebui sa fie eliminata din linia de reproducere, de catre un crescator profesionist.
Probleme oculare :
Cainii din rasa Cane Corso, tind sa fie predispusi la cateva probleme oculare, in special legate de pleoapa. Acestea includ, atat:
- Entropion, in care pleoapa se pliaza spre interior, cat si opusul sau,
- Ectropion, determinand capacul inferior, sa se plieze spre exterior.
O alta problema frecventa a pleoapelor este: - Ochiul de cires, cand partea roz carnoasa a coltului ochiului, se umfla spre exterior.
- Infectiile oculare, cum ar fi conjunctivita, afecteaza de obicei Cane Corsos, provocand ochi rosii si iritatii.
Demodectic Mange :
Aceasta afectiune a pielii, este cauzata de acarienii, de obicei, transferati puilor de la mama lor. Poate provoca, caderea parului si piele rosie sau solzoasa.
Puii care dezvolta acest tip de raie, au de obicei o predispozitie genetica, dar din nou, un crescator bun care stie ce face, ar trebui sa analizeze aceasta afectiune.Aceasta rasa de lucru, are nevoie de o multime de activitat fizice, pentru a ramane in forma.
Planificati sa-l luati pentru o plimbare rapida sau jogging, de cel putin o mila, dimineata si seara in fiecare zi.
Daca va place sa mergeti cu bicicleta, obtineti un atasament, care sa-i permita sa alerge alaturi de dvs.
Cane Corso – Ofera-i miscare usoara puiului!
Sistemul lor musculo-scheletic, nu este pe deplin dezvoltat, pana la varsta de aproximativ 18 luni, asa ca, desi au nevoie de mai multe plimbari, pentru a-si arde energia, aceste plimbari, ar trebui sa fie mai scurte si mai lente.
Cane Corso – Ofera-i stimulare mintala!
Pentru stimularea mintala, oferiti acestui caine, un loc de munca. O buna angajare pentru un Corso, include cresterea animalelor (a ta sau a unui antrenor), invatarea de trucuri, practicarea abilitatilor de ascultare sau implicarea intr-un sport pentru caini.
Petreceti cel putin 20 de minute pe zi, pentru aceste tipuri de activitati. Este in regula, sa o despartiti: de exemplu, 10 minute dimineata si 10 minute seara.
Cane Corso – Masuri de siguranta!
Nu permiteti niciodata unui Corso, sa se desprinda. Un gard solid si sigur, este o necesitate.
Un gard electronic, nu-l va impiedica sa paraseasca proprietatea dvs., daca alege si nu va proteja cainele sau pisica vecinului, daca rataceste in curtea dvs.
Cane Corso – Cheltuieli mai mari de intretinere si ingrijire
In cele din urma, fiti pregatiti pentru cantitatea de ingrijire si facturile mari, care pot merge impreuna, cu detinerea unui caine mare.
Exista mai multe excremente de scos, iar elementele esentiale, cum ar fi chirurgia spay / neutru, sunt mai scumpe pentru cainii mari decat pentru cei mici.
Daca Corso are nevoie de o interventie chirurgicala, din orice alt motiv, costul anesteziei va fi mare, deoarece are nevoie de mai mult, decat un caine mic, precum si de cantitati mai mari de medicamente pentru durere, dupa operatie.
In cele din urma, exista costurile clasei de antrenament, taxele de intrare pentru sporturile cainilor si sederea animalelor de companie sau imbarcarea, atunci cand sunteti departe de casa.
Luati in considerare, toate aceste cheltuieli, inainte de a achizitiona un Corso, deoarece va veti confrunta cu el, timp de 10-12 ani.
Culoarea stratului si ingrijirea
Corso dupa cum stiti, are o blana scurta, rigida, cu un strat subtire usor. Poate fi negru, gri, rosu sau albastru si poate avea sau nu, un model tigrat.
Blana naparleste puternic, de doua ori pe an, asa ca, aveti la indemana un aspirator bun, pentru a absoarbe „iepurasii” de praf.
Cane Corso – Baia
Daca aveti de gand sa faca baie Corso – ul, in mod regulat, sa-l deprindeti cu experienta, de la o varsta frageda. Spalati-l saptamanal, ca un pui tanar, invatandu-l comanda „Baie” (Bath), astfel incat, sa invete sa o astepte si sa o accepte. Da-i o multime de laude si recompense, pentru a indulci afacerea.
Cane Corso – Igiena dentara
Spalati-i dintii cainelui Cane Corso, de cel putin doua sau trei ori pe saptamana, pentru a indeparta acumularea de tartru si bacteriile care se ascund in interiorul acestora.
Periajul zilnic, este chiar mai bun, daca doriti sa preveniti boala gingiilor si respiratia urat mirositoare.
Cane Corso – Taierea unghiilor
Pentru a preveni lacrimile dureroase si alte probleme, taiati-i unghiile o data sau de doua ori pe luna, daca, cainele dvs., nu le uzeaza in mod natural. Daca le auzi facand clic pe podea, sunt prea lungi. Unghiile de la picioare ale cainilor, au in ele vase de sange, si daca taiati prea mult, puteti provoca sangerari – iar cainele dvs. poate sa nu coopereze data viitoare, cand vede taietoarele de unghii.
Deci, daca nu aveti experienta in taierea unghiilor cainilor, adresati-va unui medic veterinar sau ingrijitor, pentru indicatii.
Cane Corso – Ingrijirea urechilor
Verificati-i saptamanal urechile, pentru roseata sau miros urat, care poate indica o infectie. Cand verificati urechile cainelui, stergeti-le cu o minge de bumbac, inmuiata cu un produs de curatare, usor echilibrat al pH-ului, pentru a ajuta la prevenirea infectiilor. Nu introduceti nimic in canalul urechii; pur si simplu, curatati urechea exterioara.
Cane Corso – Cum il obisnuiti cu manevrele de ingrijire?
Incepeti sa va obisnuiti cainele Corso, sa fie periat si examinat, cand este un catelus. Manevreaza-i frecvent labele – cainii sunt sensibil la picioare – si priveste in gura lui.
Faceti ingrijirea o experienta pozitiva, plina de lauda si recompense si veti pune bazele, pentru examene veterinare usoare si alte manipulari, atunci cand este adult.
Pe masura ce-l mirositi, verificati-l daca prezinta rani, eruptii cutanate sau semne de infectie, cum ar fi roseata, sensibilitate sau inflamatie pe piele, in nas, gura si ochi si pe picioare.
Ochii trebuie sa fie limpezi, fara roseata sau descarcare.
Examenul saptamanal atent, va va ajuta, sa identificati potentialele probleme de sanatate, devreme.
Ce dieta este potrivita pentru Cane Corso?
Mancarea cainelui dvs., joaca un rol vital in sanatatea si bunastarea acestuia.
Doar pentru ca, crescatorul lui ti-a dat o portie din mancarea pe care i-a dat-o catelusului, nu inseamna ca trebuie sa continui, sa-l hranesti la fel.
Trebuie doar, sa va obisnuiti catelul, cu noua lui hrana, treptat.
Cel mai bun mod, de a face acest lucru, este sa incepeti, prin a-i oferi mancarea obisnuita, imediat dupa ce va mutati, pentru a nu-l stresa mai mult.
Odata ce se simte bine la noua sa casa, poti incepe sa-l hranesti in fiecare zi, cu ceva mai mult, din mancarea noua si cu putin mai putin, din cea veche.
Pentru acesti catelusi, exista crochete speciale, pentru cainii mari. Acest aliment, contine mai putine proteine decat cele pentru cainii mici, pentru a-i impiedica sa creasca prea repede si sa sufere de probleme osoase.
Prin urmare, o dieta adaptata fazei de crestere, este esentiala.
Indiferent, daca alegeti alimente uscate, hrana umeda sau BARF, mancarea trebuie sa contina intotdeauna, multa carne.
Evitati alimentele, care contin cereale.
Cantitatea cu deliciile pe care le oferiti cainelui dvs., ar trebui sa fie limitate, pentru a evita supraponderalitatea.
Si, bineinteles, cursul dvs. cu trestie, ar trebui sa aiba intotdeauna apa la indemana.
Cane Corso – Hrana pregatita in casa
Specialistii spun ca cea mai indicata hrana pentru cainii Cane Corso, este hrana preparata in casa.
Dieta unui caine din rasa Cane Corso, poate sa contina:
- Carne proaspata de pasare – pui, curcan;
- Carne de vita;
- Carne de vanat;
- Peste;
- Legume proaspete;
- Orez brun si fulgi de ovaz;
- Iaurt proaspat, branzeturi si oua de casa;
Hrana uscata
Daca va decideti totusi, pentru hrana uscata, este recomandat, sa acordati o mare atentie, urmatoarelor aspecte:
- Pe ambalaj, trebuie sa existe inscriptionarea “PASSED TROUGH USDA INSPECTION”;
- Ingredientul principal, trebuie sa fie carnea pura, nu produse secundare, de origine animala sau resturi provenite din procesarea carnii;
- Este de evitat, hrana pe ambalajul careia, exista mentiunea „Hrana de caini contine conservanti artificiali”, cei mai periculosi fiind, BHA, BHT si Etoxiquina;
Avantajul hranei uscate
Avantajul ratiei uscate, este usurinta in utilizare si dozarea exacta – este suficient sa studiati informatiile de pe ambalaj.
Si daca animalul, incepe sa „actioneze”, atunci puteti sa diversificati meniul cu mancare conservata, dar de preferinta, acelasi brand ca alimentele principale.
Cat mananca un caine Cane Corso?
Indiferent pentru ce tip de hrana optati, trebuie sa stiti, cat mananca un Cane Corso.
Compozitia hranei si cantitatea de hrana, depind de varsta, talie, activitate, starea fiziologica si temperatura mediului ambiant.
Studiile efectuate, pentru stabilirea unei alimentatii corespunzatoare, au oferit rezultate, referitor la cat mananca un Cane Corso, in functie de varsta.
Pentru puii cu varsta de 2-6 luni
Se recomanda 3-4 mese pe zi. Este absolut necesar, sa se administreze tratamentul profilactic, pentru evitarea rahitismului, dar numai la indicatiile medicului veterinar.
Pentru cateii tineri cu varsta de 7-18 luni
Se recomanda 2 mese pe zi si continuarea tratamentului profilactic. In cazul, in care cainele este antrenat, intr-un program de dresaj, se recomanda suplimentarea cantitatii de hrana, la o masa.
Pentru cainele adult
Se recomanda 2 mese pe zi, la indicatiile medicului veterinar, in functie de stilul de viata al cainelui.Pretul unui caine Cane Corso, variaza in functie de origini, varsta si sex.
Este nevoie de o medie de 1100 €, pentru un caine, inregistrat in LOF.
Cele mai mari linii genealogice, pot fi vandute, cu pana la 1.660 €.
In ceea ce priveste bugetul mediu lunar, calculati in medie 70 € pe luna, pentru a satisface nevoile acestui mare mastin italian, favorizand o dieta de calitate si mentinandu-l in stare buna de sanatate.
Pretul unui catelus Cane Corso
Pretul unui catelus Cane Corso, va depinde de sex, de pedigree-ul parintilor, de conformitatea cu standardele de rasa etc.
Pretul unui mascul Cane Corso: 700 pana la 1600 €;
Pretul unei femele Cane Corso: 500-1600 €;
Cane Corso – Preturi in Romania
Pentru a afla informatii despre preturi si adoptii in Romania, tot ce trebuie sa faceti, este sa la cautati pe Google. cu expresii de genul: cane corso pret, cane corso pui pret, cane corso blue pret, cane corso de vanzare, caine cane corso pret, pui cane corso pret, cane corso italiano pret, cane corso tigrat pret, cane corso gri pret.
cane corso, cane corso pui, cane corso blue, cane corso de vanzare, caine cane corso, pui cane corso, cane corso temperament, cane corso caine agresiv, cane corso pret, cane corso italiano, cane corso tigrat, cane corso gri