Cocker Spaniel – Iti starneste interesul ca animal de companie, nou?
Acesti pui cu aspect dulce, sunt populari printre familii, datorita personalitatilor lor jucause si afectuoase, dar nu se potrivesc perfect oricui.
Cititi mai departe, pentru a afla daca sunt potriviti pentru stilul dvs. de viata!
Daca sunteti in cautarea unui catelus sau a unei pisici de vanzare/adoptat sau daca doar doriti sa vindeti/donati un animal de companie, vedeti si publicati anunturi apasand aici!
Originea si istoria rasei
Cocker Spaniel sunt caini care provin din doua rase de spaniel – tip de caine : Cocker Spaniel englezesc si Cocker Spaniel american, ambele sunt numite in mod obisnuit, pur si simplu, Cocker Spaniel in tarile lor de origine.
Cocker Spaniel este o rasa de caine sportiv. Este un caine de tip spaniel, care este strans legat de Cocker Spanielul englez.
Cele doua rase, au fos separate in secolul al XX-lea, din cauza standardelor diferite ale rasei din SUA si Marea Britanie.
Cocker Spaniel – In Statele Unite
In Statele Unite, rasa este numita de obicei Cocker Spaniel, in timp ce in alte parti ale lumii, este numita Cocker Spaniel american, pentru a o deosebi de varul sau englez mai vechi.
In mod obisnuit, cuvantul „cocker”, provine din utilizarea lor pentru a vana cocosi in Anglia, in timp ce „spanielul”, este considerat a fi derivat din originile rasei, in Spania.
La inceputul secolului al XX-lea, rasa Cocker Spaniel includea, de asemenea, mici spaniel de vanatoare.
Cainii din rasa Cocker Spaniel, au fost initial crescuti ca niste caini de vanatoare, in Regatul Unit, termenul „cocker” dupa cum v-am mai spus, derivand din utilizarea lor pentru a vana cocosul eurasiatic.
Cand rasa a fost adusa in Statele Unite, aceasta a fost crescuta la un alt standard, ceea ce i-a permis sa se specializeze in vanatoarea cocosului american.
Alte schimbari fizice, au fost aduse in cocker-ul din Statele Unite, la inceputul secolului al XX-lea.
Spanielii au fost mentionati pentru prima data, in secolul al XIV-lea, de Gaston al III-lea, contele de Foix in lucrarea sa Livre de Chasse.
„Cocking” sau „cocker spaniel” a fost un tip de caine de camp sau spaniel terestru, in secolul al XIX-lea.
Inainte de 1901, cainii din rasa Cocker Spaniel, erau separati doar de Field Spaniels si Springer Spaniels, in greutate.
Doi caini, sunt considerati a fi parintii de baza ai ambelor rase moderne, soiul englezesc, descendand din Ch. Obo, in timp ce rasa americana, coboara de la fiul lui Obo, Ch. Obo II.
In Statele Unite, Cockerul englezesc a fost recunoscut ca separat de rasa nativa, in 1946.
In Marea Britanie, tipul american, a fost recunoscut ca o rasa separata, in 1970.
In plus, o a doua tulpina de Cocker Spaniel englezesc, o tulpina de lucru, nu este crescuta la un standard, ci la capacitatea de lucru.
Ambele rase, au culori similare ale blanurilor si probleme de sanatate, cu cateva exceptii.
Istoria rasei
Desi originile lor sunt necunoscute, cainii „spaynels”, sunt mentionati in scrierile din secolul al XIV-lea.
Se presupune ca, isi au originea din Spania, iar Edward, al doilea duce de York, in lucrarea sa din secolul al XV-lea, „Maestrul jocului”, le introduce ca „Un alt tip de caine este acela care se numeste, caini pentru soim si spanieli, caci genul lor, provine din Spania, cu toate ca exista multi in alte tari.
„Maestrul jocului” a fost in mare parte, o traducere in limba engleza a unei lucrari franceze vechi, din secolul al XIV-lea, de Gaston al III-lea, din Foix-Béarn, intitulata Livre de Chasse.
In 1801, Sydenham Edwards a scris in Cynographia Britannica, ca „Land Spaniel” este impartit in doua tipuri: soim, springing / springer si cocking / cocker spaniel.
Termenul „cocos”, provine din utilizarea cainelui la vanatoarea cocosilor.
In secolul al XIX-lea, un „cocker spaniel” era un tip de spaniel de camp mic la vremea respectiva, acest termen, se referea la o serie de rase de vanatoare de spaniel, inclusiv Norfolk Spaniel, Sussex Spaniel si Clumber Spaniel.
In timp ce nu existau Cockers Sussex, sau Cockers Clumber, unii caini erau cunoscuti sub numele de Cockers Welsh si Devonshire Cockers.
Welsh sau Devonshire au fost considerati cockers, pana in 1903, cand au fost recunoscuti de The Kennel Club drept Welsh Springer Spaniel.
Inainte de anii 1870, singura cerinta, pentru ca un caine sa fie clasificat drept Cocker Spaniel, a fost aceea ca trebuia sa cantareasca mai putin de 25 de kilograme (11 kg), desi crescatorii au separat cocker-ul de regele Charles Spaniel, care ramane o rasa mai mica de spaniel.
Aceasta limita maxima de greutate, a ramas la Cocker Spaniel, pana in 1900, cainii mai mari, fiind clasificati ca Springer Spaniel.
Culorile Cockerilor Devonshire si Welsh, au fost descrise de John Henry Walsh, sub pseudonimul Stonehenge, in cartea sa: „The Dog in Health and Disease”, ca fiind o nuanta mai profunda a ficatului, decat cea a Sussex Spaniel.
In urma formarii The Kennel Club, din Marea Britaniein 1873, crescatorii au depus eforturi pentru a inregistra genealogii ale cockerilor si springerilor.
In 1892, Cocker Spaniels si English Springer Spaniels au fost recunoscuti ca rase separate de The Kennel Club.
Se considera ca doi caini, sunt parintii fundamentali ai ambelor rase moderne de cocker spaniels.
Ch. Obo este considerat de entuziastii rasei, ca fiind tatal Cocker Spanielului englez modern, in timp ce fiul sau, Ch. Obo II este considerat a fi progenitorul Cocker Spanielului american.
Obo s-a nascut in 1879, cand inregistrarea ca, cocker, era inca doar dupa marime si nu dupa stramosi. El era fiul unui Susani Spaniel si al unui Field Spaniel.
Desi Obo era un caine englezesc, Obo II s-a nascut pe tarmurile americane – mama sa, a fost expediata in Statele Unite, in timp ce era insarcinata.
In timpul vietii sale, Obo II a fost pretins in reclame, ca fiind sire sau bunicul la aproape toti cocker-ii premiati din America.
Rase moderne
Cele doua rase de cocker spaniel, dupa cum stiti, sunt Cocker Spaniel englez si Cocker Spaniel american.
Au fost crescuti, ca si caini de arma, pentru a-si folosi simtul mirosului, pentru a acoperi zonele joase din apropierea stapanului, pentru a arunca pasarile in aer pentru a fi impuscate si pentru a-si folosi ochii si nasul pentru a localiza pasarea odata doborata, apoi pentru a recuperati pasarea cu gura moale.
Diferentele majore dintre soiurile englezesti si americane, sunt ca, americanul este mai mic cu spatele mai scurt, capul bombat si botul mai scurt, in timp ce soiul englezesc, este mai inalt, cu capul si pieptul mai inguste.
Cocker Spaniel – Culori
Blanile cainilor Cocker Spaniel, apar intr-o varietate de culori, inclusiv negru, culoarea ficatului, rosu si auriu, in tonuri solide.
De asemenea, sunt cunoscute negrul si bronzul si uneori culoarea ficatului si bronzului, precum si o varietate de amestecuri de culori, ale acelor culori solide, inclusiv roane, roan si bronz, tricolore si acele culori solide cu marcaje albe suplimentare.
Culorile rare, pot aparea in mod neasteptat, in anumite linii, de exemplu, in timp ce un cocker complet alb, este de obicei crescut prin reproducerea selectiva a tulpinilor aurii foarte usoare, ele pot aparea in continuare foarte neobisnuit parintilor, care sunt de culoare inchisa.
O intamplare remarcabila, a avut loc in 1943, cand un nepot al cainelui My Own Brucie, a facut cel cel mai bun spectacol la Westminster Kennel Club Dog Show, in 1940 si 1941. Acesta s-a nascut complet alb.
Cocker Spaniel – Popularitate in SUA
In SUA natala, Cocker Spaniel american a fost clasat pe locul 23, ca cea mai populara rasa, conform statisticilor de inregistrare ale AKC, in 2009, o scadere a popularitatii din 1999, cand a fost pe locul 13.
Timp de 25 de ani, Cocker Spaniel american a fost cel mai popular caine din America. A fost clasat pe primul loc, in 1936, inainte ca, Cocker Spanielul englez sa fie recunoscut ca o rasa separata si a ramas pe loc, pana in 1952, cand Beagles a devenit cel mai popular caine.
A recastigat locul, in 1983 si a ramas la locul unu, pana in 1990.
In Marea Britanie, Cocker Spaniel american este mult mai putin popular, decat ruda sa engleza, cu 322 de inregistrari, comparativ cu 22.211 Cocker-ul englez in 2009.
Cocker Spaniel Englez
Numita pur si simplu, Cocker Spaniel in Marea Britanie, aceasta este rasa, care a fost initial recunoscuta de The Kennel Club (KC) in 1892. American Kennel Club (AKC) a recunoscut Cocker Spaniel englez, ca o rasa separata in 1946.
Marimea unui caine Cocker Spaniel englez, conform KC, este de 39,51 cm la greaban pentru masculi si de 38-39 cm, pentru femele.
Greutatea unui caine de spectacol, trebuie sa fie de 13–15 kg.
Cocker Spaniel englez este cea mai de succes rasa, la cea mai populara expozitie de caini din Marea Britanie, Crufts cu sapte castiguri, la cel mai bun spectacol, de cand premiul a fost acordat pentru prima data, in 1928. Acest lucru, s-a datorat in mare parte, succesului cainelui, crescator HS Lloyd’s Ware Kennel, caini din care, au castigat cel mai bun spectacol in sase ocazii, intre 1930-1950.
Sunt a doua cea mai populara rasa de caini, din Marea Britanie, conform statisticilor publicate de KC, cu 22 211 de inregistrari in 2009, batute doar de Labrador Retriever, cu 40 943.
Pe locul trei, s-a clasat englezul Springer Spaniel, cu 12.700.
Popularitatea Cockerului englez, a crescut constant, din 1999 in Statele Unite, cand au fost clasate pe locul 76 in inregistrari, de catre AKC pana in 2009, cand au fost pe locul 66.
Cocker Spaniel – Diferenete intre cele doua tulpini
Exista diferente fizice, intre tulpina de spectacol si tulpina de lucru, in Marea Britanie.
In timp ce tulpina de spectacol, este crescuta la standardul de conformatie, tulpina de lucru, este crescuta pentru capacitatea de lucru, si ca atare, au aparut mai multe diferente fizice.
Cainii de tip muncitor, tind sa fie mai mari, cu capete mai plate si urechi mai scurte. De asemenea, blana tinde sa fie mai scurta si mai fina decat soiul de spectacol si sa aiba mai putine fire de par.
Tulpina de lucru pare a fi mai energica decat tulpina de spectacol.
Cocker Spaniel american
Cocker Spaniel a fost recunoscut de AKC, in 1878. In general mai mici decat englezii, s-au creat clase separate, pentru cele doua tipuri din America, in 1935 si Cocker Spaniel Club of America a descurajat reproducerea intre cele doua tipuri, in 1938.
Cockerul american Spanielul a fost recunoscut ca o rasa separata, de KC in Marea Britanie, in 1970.
Cocker Spaniel american este denumit Cocker Spaniel in Statele Unite.
American Cocker Spaniel a fost crescut mai mic, deoarece cocosii americani, sunt mai mici decat rudele lor europene, iar aspectul rasei, s-a schimbat usor in prima parte a secolului XX, deoarece preferinta crescatorilor americani, era pentru un aspect mai elegant.
Dimensiunea standard, conform AKC, este cuprinsa intre 37 si 39 cm, la greaban pentru masculi si 34-37 cm, la femele.
Greutatea rasei, este de obicei, intre 24 si 30 de lire sterline (11 si 14 kg).
La Westminster Kennel Club Dog Show, cel mai prestigios spectacol de caini din Statele Unite, Cocker Spaniel american a castigat Best in Show, de patru ori de la primul sau premiu, din 1907.
Cea mai de succes rasa, este Wire Fox Terrier, cu 13 victorii.
Cocker Spaniel american este judecat, in trei clase de rase separate, conform regulilor AKC: „negru”, „partial-color” si „orice culoare solida, alta decat negrul” (ASCOB).
Cocker Spaniel englezesc – Aspect general
Soiuri: a) rosu; b) negru; c) alte culori;
Cockerul Spaniel Englezesc este un caine sportiv, vesel, robust si compact. Lungimea corpului, este mai mult sau mai putin egala cu inaltimea la greaban.
Capul este bine cizelat, cu craniul bine dezvoltat, botul patrat, opritorul bine definit.
Ochii sunt mari, nu proeminenti si ar trebui sa fie caprui sau maro inchis, dar niciodata limpezi;
Urechile sunt asezate jos, lobulare, atarnate: trebuie sa ajunga, dar sa nu depaseasca nasul.
Corpul este puternic si compact,, membrele sunt de os bun si plumb.
Coada, care este taiata, este inserata usor sub linia dorsala. Ea este mereu in miscare (caracteristica rasei).
Blana: neteda, matasoasa, cu franjuri, nu prea abundente.
Culoarea: in functie de varietate, toate culorile sunt permise; in unicolor, albul este permis numai pe piept.
Dimensiunea: 39 pana la 41 cm pentru masculi si 38 pana la 39 cm pentru femele.
Greutatea: 12,5 pana la 14,5 kg
Temperament: Sunt destepti si blanzi.
Caracteristici fizice dupa standardul rasei
Parul :
Mijlociu-lung pana la lung, fara a fi abundent, plat si niciodata ondulat, nici cret. Textura blanii, este matasoasa, cu franjuri, captusind picioarele si sferturile posterioare, deasupra carligelor.
Culoarea :
Poate fi solida (negru, rosu, ciocolata, negru si cafeniu, maro si cafeniu, niciodata alb), in doua tonuri (alb asociat cu negru, portocaliu, maro sau lamaie), tricolor (negru, alb si cafeniu sau maro, alb si cafeniu) sau roan (albastru, portocaliu, lamaie, maro).
Capul :
Alungit si rotund. Craniul este bine dezvoltat si este cizelat clar. Oprirea este bine marcata.
Urechile :
In forma de lob, asezate jos, cu franjuri de par lung, plate si matasoase.
Ochii :
Maro sau maro inchis, care ocupa cea mai mare parte a spatiului orificiilor oculare, dar nu proeminenta. Exprima inteligenta, vioiciunea si blandetea cainelui.
Corpul :
Puternic si compact, linia superioara, este ferma si dreapta, rinichiul este scurt si lat, pieptul este bine dezvoltat si coastele sunt bine arcuite.
Coada :
Este atasata putin mai jos decat linia spatelui si este purtata orizontal (niciodata ridicata) si zvarcolind in actiune.
Caracter si aptitudini
Afectuos:
Dulce si afectuos si mai ales foarte demonstrativ, acest caine de vanatoare, este un tovaras plin de viata, cu care este foarte placut sa traiti impreuna, deoarece jovialitatea sa, este comunicativa.
Jucaus:
Foarte vesel si plin de viata, acest caine, este un jucator neobosit si ii place in special, sa petreaca timp cu copiii.
Calm:
Cand este un catelus, Cocker Spaniel englez este foarte greu de canalizat, avand in vedere energia sa mare si entuziasmul sau permanent.
El reuseste sa se aseze, doar cu varsta si cu o educatie buna.
Inteligent:
Cocker Spaniel-ul englez este foarte inteligent, intelege repede ce se asteapta de la el si se adapteaza perfect multor situatii si diverse setari ale vietii. In acest sens, este un caine de vanatoare remarcabil si un tovaras ideal de viata, pentru multe profiluri.
Vanator:
Adesea considerat doar ca un caine de companie, avem tendinta sa uitam ca este un mare vanator.
Selectat initial, pentru a vana cocosi, este totusi foarte versatil si poate la fel de usor sa vaneze iepuri, fazani sau orice alt vanat mic, cu par sau cu pene.
Temator / Suspect cu strainii:
Fata de straini, exista unele diferente de temperament, in functie de varietatea cainelui (desi exista, desigur, exceptii).
Se pare ca, Cockerii englezi multicolori, sunt amabili cu toata lumea, ii intampina pe oaspeti cu entuziasm si veselie.
In schimb, Cocker-urile engleze unicolore, sunt mai exclusive si mai posesive, fata de membrii grupului lor social, si prin urmare, sunt mai indepartati de straini.
Independent:
Foarte loial, Cocker Spaniel-ul englez este un foarte bun tovaras, uneori un complice, si mai presus de toate, un foarte bun asistent de lucru. De fapt, el este intotdeauna foarte dependent de stapanul sau, pentru care ar putea muta cerul si pamantul, pentru a-l satisface.
Comportament
Suporta singuratatea:
Cainele Cocker Spaniel englez este fericit, doar cand este inconjurat de membrii grupului sau social.
Nu traieste cu absentele stapanilor sai si nu trebuie sa sufere absente prelungite (maximum 5 ore).
Usor de educat / Ascultator:
Se spune ca, subiectele multicolore, sunt mai disipate decat cele monocolorate, dar cu toate acestea, mult mai putin pun la indoiala comenzile stapanului lor; spre deosebire de subiectii unicolori, care sunt cu siguranta mai atenti, dar si mai incapatanati uneori.
De fapt, educatia trebuie inceputa de la o varsta frageda a catelusului Cocker Spaniel englez.
De indata ce ajunge acasa, trebuie stabilite limite, pentru a impiedica catelusul sa dezvolte obiceiuri proaste.
Fermitatea, blandetea, rigoarea, consistenta si acuratetea, sunt cuvintele cheie, pentru a obtine cooperarea acestui caine.
Latrator:
Cand acest caine latra, este, in principal, pentru a cere o atentie care nu i se acorda. Astfel, este modul sau de a face, sa se inteleaga ca este acolo si ca trebuie sa fie ingrijit.
Aveti grija, aceasta atitudine, nu trebuie in nici-un caz intarita, cu riscul de a latra excesiv.
Este fugar?
Dintre cainii de vanatoare, Cocker Spaniel englez este cu siguranta unul dintre cei mai putini fugari.
Intr-adevar, fiind foarte fidel stapanului sau, urmele pe care trebuie sa le urmeze, trebuie sa fie cu adevarat foarte interesante, pentru ca el sa le distinga de el.
Distrugator:
Este atat de atasat de stapanul sau, incat poate fi foarte nelinistit si distructiv, daca este lasat singur prea mult timp, fara sa fi beneficiat de o obisnuinta pozitiva si treptata, la singuratate.
In plus, Cocker Spaniel se joaca adesea, cu papucii sau altceva, pur si simplu, pentru a „amuza” galeria si a atrage atentia familiei sale.
Lacom la mancare?
Foarte bun mancator, este important, sa nu cedati la toate capriciile acestui caine, pentru a evita supraponderalitatea.
Caine de paza:
Foarte sociabil si prietenos cu oaspetii, acest caine, nu este in nici-un caz un bun pazitor.
Intr-adevar, primirea unui intrus, cerandu-i mangaieri, nu este cea mai descurajanta tehnica!
Primul caine:
Cocker Spaniel englez este un caine insotitor, ideal pentru multi oameni: persoane singure, care doresc o companie joviala, o familie cu copii sau chiar un atlet, care cauta un coechipier pentru a alerga.
Ii incanta pe tineri si pe batrani, la fel.
Se adapteaza cu usurinta la dispozitia interlocutorilor sai.
Conditii de viata
Cocker Spaniel englezesc intr-un apartament:
El poate trai intr-un apartament, dar prin urmare, trebuie sa beneficieze de mai multe iesiri zilnice, pentru a-si lasa aburi.
Fie ca locuieste oriunde (apartament sau casa cu gradina), singura lui dorinta, este sa fie langa stapanii sai calzi, in interior.
Prin urmare, nu este posibil sa-l lasati afara, in mod constant, caz in care ar dezvolta grave probleme de comportament.
Nevoia de exercitii fizice / Sport:
Nu trebuie sa uitam niciodata, ca, cainele Cocker Spaniel englez este mai presus de toate, un caine care lucreaza. De fapt, are nevoie de cheltuieli fizice, mentale, olfactive si sociale, semnificative, pentru a-si exprima intregul potential si a se dezvolta pe deplin.
Pe langa faptul ca este un foarte bun tovaras de vanatoare, el este un coechipier de prima alegere, pentru cei mai sportivi, care doresc sa insoteasca un canin, in diferitele lor activitati.
Calatorie / Usor de transportat:
Acest caine de dimensiuni medii, este relativ usor de transportat, dar trebuie sa dobandeasca o baza educationala buna si sa fie foarte bine socializat, pentru a-si insoti stapanii pretutindeni.
Compatibilitate
Cocker Spaniel si pisici engleze:
Intelegerea intra-specifica a cainilor / pisicilor, poate merge foarte bine, mai ales daca au crescut impreuna si instinctul de prada al Cocker Spaniel-ului, este controlat.
Cocker Spaniel englez si alti caini:
Mai degraba sociabil cu congenerii sai, acest lucru, nu impiedica o buna socializare din prima luna de viata a catelusului Cocker englez, astfel incat, acesta sa dezvolte si sa-si intareasca codurile canine. Intalnirile trebuie sa fie controlate, regulate si mai ales intotdeauna pozitive.
Cocker Spaniel englez si copii:
Un adevarat clovn, acestui caine de vanatoare, ii place sa se joace si sa petreaca timp cu copiii.
Inzestrat cu o energie foarte mare, se dovedeste a fi neobosit, mai ales in a-i ajuta pe copii sa faca prostii in casa.
Cocker Spaniel englez si varstnicii:
Desi se poate adapta cu usurinta, Cocker Spaniel englez, nu este un caine „de salon”.
Persoanele care sunt mai sedentare, persoanele in varsta si toti cei carora nu le place cu adevarat sa ia un caine la fuga, ar trebui sa se orienteze spre verisorul sau Cocker Spaniel american, care are un caracter mai calm si este mai putin predispus la stres.
Activitati de Cocker Spaniel englez
Oricat de mic si vesel ar parea, lui Cocker Spaniel englez ii bate inima din dragoste de vanatoare. Prin urmare, are nevoie de suficient exercitiu si activitate fizica: intre una si doua ore de activitate pe zi.
Pe langa plimbarile traditionale, acesti caini, trebuie sa gaseasca ocupatii si discipline de care se bucura.
De exemplu, cu jocuri de aruncare / preluare sau cu jucarii fictive. Cei mai multi Cocker Spaniel, adora sa sara, chiar si in apa rece.
Aceste mici bile energetice, sunt tovarasi perfecti pentru joggers, atata timp cat isi iau timpul, pentru a-si introduce cainele in sporturile pe care le practica!
Cocker Spaniel adora sa caute trasee, ceea ce ii face sa fie caini adecvati, pentru a-si urmari stapanul pe trasee sau circuite. Dincolo de miscare si activitate fizica, le place sa-i aline pe cei din jur.
Un Cocker Spaniel infloritor si sanatos, va fi un tovaras fidel!
Bunul lui umor, este contagios, va avertizam!
Rezistent / robust:
Este robust si traieste foarte mult; trebuie doar sa-i curatati ochii si sa-i verificati urechile lungi, des, mai ales daca, cainele locuieste in mediul rural, pentru a va asigura ca nu a intrat nici-un corp strain responsabil de infectii urinare foarte enervante.
Rezistent la caldura
Si pasionat la locul de munca, totusi, acest caine de vanatoare nu ar trebui sa fie supus unor eforturi prea intense pe vreme calda.
Rezista la frig:
In ciuda robustetii sale, nu este recomandabil sa-l faceti sa doarma afara pe vreme rea (frig si ploaie).
Tendinta de a creste in greutate:
Daca este cheltuit suficient, nu exista nic-iun motiv, pentru care Cocker Spaniel-ul englezesc sa se ingrase. Pe de alta parte, fiind deosebit de lacom, nu ar trebui sa cedati la toate capriciile sale si sa evitati sa-l stricati prea mult cu delicii.
Indiferent, majoritatea cockerilor englezi, sunt caini duri, deoarece predispozitiile genetice, afecteaza doar un procent mic de caini, din rasa.
Cu toate acestea, prevenirea este mai buna decat vindecarea!
Inainte de a sari si a cumpara un Cocker Spaniel englezesc, este intelept sa aflati conditiile de reproducere, precum si fundalul parintilor catelusului.
Astazi, este foarte posibil, sa confirmam sau sa excludem, prezenta anumitor boli, printr-un simplu test genetic.
Cu toate acestea, aveti control asupra unui factor incontestabil in sanatatea Cocker Spanielului dvs.: greutatea sa!
Cocker Spaniel-ul englezesc are tendinta de a fi supraponderal, daca consuma o multime de alimente si nu exercita suficienta miscare.
Atentie: pentru sanatatea si bunastarea cainelui dvs., rezistati-i ochilor blanzi.
Anumite alimente pentru oameni, pot fi foarte periculoase pentru el!
Un Cocker Spaniel englezesc sanatos, are o speranta de viata de 15 ani.
Boli frecvente:
La fel ca toate rasele genealogice, rasa de caini Cocker Spaniel, poate fi susceptibila la cateva probleme de sanatate genetice, inclusiv:
- Tulburari oculare: cataracta, glaucom;
- Displazie de sold;
- Luxarea rotulei;
- Boala discului;
- Probleme hepatice;
- Epilepsie;
- Boala de inima;
- Tulburari oculare (La cainii Cocker Spaniel Englez, exista frecvent, un debut articular al problemelor oculare, cum ar fi cataracta);
- Boli renale ereditare (Acesti caini cu urechi lungi sunt, de asemenea, mai susceptibili de a fi afectati de boli renale ereditare);
Cainii din rasa Cocker Spaniel, sunt predispusi, in special, la aparitia tulburarilor oculare, variind de la „ ochi de cirese ”, care pot fi corectate prin interventii chirurgicale, pana la afectiuni, precum cataracta si glaucomul, care le pot pune in pericol vederea.
Multi Cocker Spaniel, isi pierd viziunea in intregime, in ultimii ani si nu este neobisnuit ca, cainii mai tineri sa inceapa sa-si piarda vederea, doar la cativa ani, din cauza atrofiei renale progresive.
Cocker Spaniels sunt, de asemenea, vulnerabili la o afectiune, numita keratoconjunctivita sicca sau ochi uscat, unde ochii cainelui nu produc suficiente lacrimi, ceea ce poate duce la probleme ale corneei.
Hipotiroidism
Hipotiroidismul este o afectiune care determina subproductia hormonului tiroidian. Acest lucru, cauzeaza letargie, crestere in greutate, infectii ale pielii, frisoane si caderea parului.
Probleme cu urechea si auzul
Cainii din rasa Cocker Spaniel Englez, prezinta o dispozitie genetica a bolii vestibulare, care le afecteaza urechea interna, rezultand tulburari de echilibru, si in cazuri mai severe surditate.
Unii caini, Cocker Spaniel albi, cu ochi albastri, sunt afectati de surditate congenitala. Aceste probleme, sunt cauzate de gena Merle si sunt incurabile. Deci, cel mai bine este sa nu cumperi un catelus cu aceste caracteristici.
Urechile lungi de Spaniel, tind sa prinda murdaria si aerul umed, in interiorul canalelor urechii. Acest lucru, creeaza mediul ideal, pentru proliferarea drojdiei si a bacteriilor, ducand la infectii cronice ale urechii.
Pentru a preveni problemele, asigurati-va ca, curatati periodic urechile cainelui Cocker Spaniel.
Sanatatea slaba a urechii si infectiile recurente, pot duce la leziuni permanente, asa ca, tineti cont din timp, asupra urechilor Cockerului si consultati imediat un veterinar, daca observati o problema.
„ Furia Cocker Spaniel ”
Este important sa mentionam „ furia Cocker Spaniel ”, presupusa ereditara, care provoaca atacuri de agresiune, comparabile cu crize epileptice, urmate de momente de mare oboseala. Aceste crize, nu sunt in nici-un fel comparabile cu „cele cinci minute de nebunie” ale unui catelus tanar, care vrea sa se joace sau un caine incult. Acesta este motivul pentru care, cainii cu aceasta boala, ar trebui sa fie examinati de un medic veterinar cat mai curand posibil. Cresterea responsabila si atenta a Cocker Spanielului englez, poate reduce aceasta afectiune la cainele „Cocker Spaniel”.
Boala autoimuna
Cainele Cocker Spaniel, poate fi predispus la boli autoimune, inclusiv anemie hemolitica autoimuna (AIHA).
La cainii afectati de AIHA, sistemul imunitar, ataca globulele rosii ale animalului, provocand anemie acuta.
Desi starea poate fi tratata, rata mortalitatii, in randul Cocker Spanielilor afectati de boala, este mare.
Crescatorii buni, isi controleaza toate animalele de reproductie, pentru a detecta bolile genetice si se vor reproduce doar, din cele mai puternice si mai sanatoase exemplare. Cu toate acestea, uneori, chiar si un catelus bine crescut, poate dezvolta una dintre aceste boli.
Deci, daca, cumparati un catelus, intrebati intotdeauna crescatorul, despre varstele rudelor catelusului si aflati de ce au murit!
Durata medie de viata a unui Cocker Spaniel, este intre 12 si 15 ani.
Ingrijirea Cocker Spanielului englez
La prima vedere, s-ar putea sa nu para asa, dar blana cainelui Cocker Spaniel, nu este plictisitoare de intretinut.
Perierea
Invelisul matasos al Cocker Spanielului englez, necesita intretinere zilnica, deoarece impuritatile de tot felul, se pot amesteca cu usurinta in timpul plimbarilor. In ceea ce priveste ingrijirea, Cocker Spanielul englez,, nu trebuie barbierit, altfel parul sau, se va ondula atunci cand va creste din nou.
Parul lor, situat sub „axile” si urechile, tind sa se aglomereze.
Obisnuieste-ti Cocker Spaniel-ul, sa fie periat in mod regulat, cu o perie moale, chiar si pe zone „delicate”, cum ar fi burta, de la o varsta frageda. In acest fel, va aprecia aceste momente de toaleta zilnica!
Dupa fiecare plimbare, verificati daca nu exista frunze, ramuri sau chiar animale mici, infundate in blana cainelui!
Ingrijirea buzelor
Va trebui sa-i curatati zilnic buzele, cu o carpa umeda. Inca o data, catelul dvs. trebuie sa fie obisnuit sa practice aceasta toaleta zilnica, pentru a evita inflamatia buzelor.
Baia
Deoarece Cockerii adora apa, ingrijirea poate fi si mai complexa dupa plimbari. Ca prin farmec, acesti caini, sunt atrasi in mod natural de baltile de noroi.
Inutil sa spun ca, samponarea este esentiala!
Taierea parului
Cocker Spaniel-ul englezesc ar trebui sa treaca prin cutia de ingrijire, la fiecare doua luni, pentru a avea parul din spate, buzele, parul sub urechi si parul de pe burta, taiate.
Cu putina rabdare si accesoriile potrivite, cum ar fi foarfecele, foarfecele subtiri, tunderea, peria, pieptenele sau detanglerul, puteti face aceasta ingrijire singuri, fara mari dificultati.
Trebuie doar, sa cereti sfaturi in prealabil, de la o persoana competenta.
Nu uitati sa taiati excesul de par de la labele cainelui Cocker Spaniel, pentru a preveni infectarea si praful depus acolo.
Curatarea urechilor!
Urechile dischete ale Cocker Spaniel-ului, trebuie curatate regulat si inspectate zilnic, in caz contrar, fereste-l de infectii!
Se recomanda, curatarea urechilor in fiecare saptamana, cu bumbac hidrofil, tunderea interiorului si usurarea atasamentului, taind cateva fire de par.
Ingrijirea danturii
Periajul regulat al dintilor cainelui, ajuta la eliminarea acumularii de tartru si a proliferarii bacteriilor. Daca este necesar, unghiile pot fi taiate. Daca sunteti nou in acest sens, cel mai bine este sa solicitati sfatul unui medic veterinar.
Concluzie
Ingrijirea Cocker Spanielului englez, poate fi complexa, pentru subiectele expozitionale, se recomanda apelarea la un ingrijitor profesionist pentru caini.
In caz contrar, periajul saptamanal simplu, ajuta la mentinerea frumusetii si curateniei blanii sale.
Urechile sale atarnante, trebuie desigur, urmarite cu atentie si curatate in mod regulat.
Caderea parului:
Pe tot parcursul anului, caderea parului, este destul de moderata, dar este accentuata in toamna si primavara. In aceste perioade, periajul trebuie sa-l faceti zilnic.Acesti caini, sunt, de asemenea, predispusi la supraalimentare, deci nu le puteti oferi portii mari sau alimente bogate in calorii si grasimi.
Cocker spanielii necesita o dieta echilibrata, pentru o crestere sanatoasa si o dezvoltare completa.
Diferite tipuri de alimente, pot satisface nevoile energetice ale oricarui caine:
Cocker Spaniel – Dieta cruda
Unii proprietari de animale de companie, aleg sa hraneasca o dieta cruda de casa sau comerciala, care consta din ingrediente intregi, cu foarte putina prelucrare.
Beneficiile includ pierderea nutritionala redusa, datorita procesarii, dar pot contine bacterii daunatoare.
De asemenea, pot necesita unele suplimente, pentru a fi complete si echilibrate.
Cocker Spaniel – Dietele comerciale
Produsele comerciale, asigura o nutritie completa si echilibrata, pentru diferite etape de viata ale cainilor din rasa Cocker Spaniel. Nu ar trebui sa fie necesara adaugarea suplimentara.
Poate fi conservat sau uscat, este usor de hranit, dar poate sa nu fie la fel de ambalat nutritional, ca dietele crude.
Calitatea, variaza in functie de ingredientele utilizate, in principal, carne integrala, fata de mesele din carne sau subprodusele.
Multi crescatori, aleg hrana uscata. Este nu numai convenabil, ci si fiabil. Compozitia sa, este dezvoltata de nutritionisti si veterinari calificati, astfel incat, dieta este echilibrata si nu are nevoie de suplimente de vitamine.
Un tip mixt de hranire, nu este recomandat, deoarece corpul animalului, nu accepta acest tip de hranire (pentru digestia alimentelor naturale sau uscate, sunt necesare enzime diferite, si in consecinta, timp pentru absorbtie).
Daca decideti sa va hraniti cainele cu alimente gata preparate, este mai bine sa alegeti produse din clasa „super-premium”.
Sunt de calitate superioara, pe baza carnii intregi, cereale si legume.
Cocker Spaniel – Criterii pentru alegerea hranei potrivite
Alegerea hranei potrivite pentru caini, pentru un Cocker Spaniel, depinde de o varietate de caracteristici, inclusiv:
Cocker Spaniel – Nivelul de activitate :
Nivelurile mai mici de activitate, necesita mai putine calorii si invers.
Pentru cainii din rasa Cocker Spaniel, mai putin activi, ar trebui sa-i hraniti cu aproximativ 600 de calorii pe zi.
Cocker spanielii activi moderat, ar trebui sa obtina aproximativ 740 de calorii pe zi.
Si Cocker Spaniels foarte activi, ar trebui sa obtina aproximativ 1180 de calorii pe zi.
Este foarte important, sa evaluati nivelul de activitate al cainelui si sa ajustati aportul de calorii pe zi, pentru a-l mentine la o greutate sanatoasa.
Nu exista o diferenta mare, intre marimea Cocker Spanielului mascul si femela, asa ca puteti utiliza aceste numere de calorii, pentru ambele sexe.
La fel ca orice alta rasa, cu cat cainele este mai activ, cu atat vor avea nevoie de mai multe calorii, pentru a-si alimenta corpul.
Cocker Spaniel – Varsta :
Puii si cainii seniori, necesita multe calorii si proteine decat adultii.
Cocker Spaniel – Greutatea :
Cainii supraponderali, ar trebui sa manance mai putine calorii.
Cocker Spaniel – Nevoi speciale :
Cocker spanielii sunt mai predispusi la dezvoltarea cataractei si a deficientei vizuale, odata cu varsta.
Prin urmare, producatorii au dezvoltat furaje specializate pentru Cocker spaniel, imbogatie cu vitamine si carotenoizi.
Acestea sustin sanatatea si acuitatea vizuala, a unui prieten de familie. De asemenea, sunt inclusi acizii grasi si biotin, pentru a face blana cainelui stralucitoare si moale.
Cocker spanielii sufera adesea, de procese inflamatorii, care apar in canalul urechii. In plus fata de infectie, Cocker spaniels sunt, de asemenea, mai predispusi la alergii alimentare, astfel incat, alegerea unui ingredient limitat sau a unei diete proteice noi, poate fi benefica.
De cate ori pe zi are nevoie de hrana un Cocker Spaniel?
Proprietarii Cockerilor, trebuie sa monitorizeze strict dimensiunea de servire si sa respecte cu strictete regimul de hranire.
Catelul primeste o medie de 4-5 linguri de mancare, pentru o receptie, un caine adult foloseste o medie de 1,5-2,5 cani.
Cocker Spaniel – Hranirea in raport cu varsta
In functie de varsta, spaniolii sunt hraniti dupa cum urmeaza:
- Cinci, sase ori, hranirea zilnica, este potrivita pentru puii cu varsta de pana la doua luni;
- Puii cu varsta cuprinsa intre 2 si 4 luni, mananca cel putin, de 4 ori pe zi,
- De la 4 luni la 6 luni – de la 3 la 4 ori pe zi;
- Pana la un an, puteti merge pe doua mese, dar este posibil sa-l hraniti, de trei ori pe zi;
- Mai in varsta de un an – 1-2 hraniri zilnice, iar unii experti, recomanda hranirea o singura data, ca fiind cea mai optima pentru cainii din rasa Cocker Spaniel;
Proprietarul alege timpul de hranire, pe baza de convenienta, deoarece principalul lucru in aceasta afacere, este ca, cainele ar trebui sa primeasca in mod regulat, alimentele in acelasi timp.Pretul unui Cocker Spaniel englezesc, variaza in functie de origini, varsta si sex.
Este nevoie, de o medie de 900 €, pentru un caine inregistrat in LOF.
Cele mai mari linii genealogice, pot fi vandute cu peste 1300 EUR .
In ceea ce priveste bugetul mediu, pentru a satisface nevoile unui caine de aceasta dimensiune, este nevoie de aproximativ 30 € / luna.
Cocker Spaniel – Preturi in Romania
Pentru a afla informatii, despre preturi si adoptii in Romania, dupa cum stiti, trebuie sa le cautati pe Google, cu cuvinte cheie, astfel: cocker spaniel pret, english cocker spaniel pret, american cocker spaniel pret, cocker spaniel englez pret, cocker spaniel de vanzare, cocker spaniel puppy pret, cocker spaniel american pret, cocker spaniel black pret, cocker spaniel pui pret, cocker spaniel pret, cocker spaniel auriu pret, cocker spaniel regal pret, cocker spaniel de vanzare ieftin, cocker spaniel adoptii.
cocker spaniel, english cocker spaniel, american cocker spaniel, cocker spaniel englez, cocker spaniel de vanzare, cocker spaniel puppy, cocker spaniel american, cocker spaniel black, cocker spaniel pui, cocker spaniel pret, cocker spaniel culori, cocker spaniel caracteristici, cocker spaniel auriu, cocker spaniel regal, cocker spaniel de vanzare ieftin