Hrana pentru pestii din acvariu – Pestii sunt animale cu sange rece, nu le este foame, dar necesita totusi, o dieta regulata, al carei volum, trebuie adaptat la dimensiunea sa.
Desi exista cateva principii generale, pentru hranirea principalelor specii de pesti, tipul de hrana variaza.
Iata, cateva sfaturi, pentru furnizarea de alimente, adaptate insotitorului dvs. acvatic, in general si in functie de specia sa.
Hrana pentru pestii din acvariu – HRANA PENTRU PESTI IN GENERAL
Cantitatea
Unul dintre cele mai importante principii, pentru hranirea pestilor dvs., nu este niciodata sa ii hraniti prea mult, de fapt, hrana excesiva, se deterioreaza, ceea ce, duce la consumul excesiv de oxigen, prezent in castron, care poate fi, o adevarata cauza de disconfort pentru pestii dvs.
Prin urmare, este mai bine sa va hraniti pestii, de mai multe ori pe zi, decat sa le dati o cantitate mare de alimente, care ar trebui sa ii hraneasca, pentru o lunga perioada de timp.
Daca dieta pestelui dvs. este corecta, nu ar trebui sa vedeti nici-o mancare, plutind in castron, dupa cateva minute.
Exista mai multe solutii de dozare, a furajelor pentru pestii tai.
Hrana pentru pestii din acvariu – Unde sa pui mancarea pestelui?
Daca mai multi pesti, inoata in acvariu, exista o ierarhie intre ei, care isi ia toata importanta, in momentul mesei. Pestii mai mari, si mai puternici, vor fi primii din zona, in care alimentele au fost turnate, si se vor supraalimenta, fara a lasa suficienta hrana, pentru pestii mai slabi.
Prin urmare, este important, sa turnati mancarea pestilor dvs., pe mai multe zone ale castronului, pentru a le permite, sa se hraneasca cu totii, pana la saturarea lor.
Hrana pentru pestii din acvariu – Cat timp pot pastra hrana industriala pentru pesti?
Daca, cutia nu a fost inca deschisa, conservarea alimentelor, pentru pestele dvs., poate dura ani de zile, fara pierderea calitatii nutritionale. Dupa ce a fost deschisa, evitati pastrarea alimentelor, mai mult de 6 luni. Prin urmare, este de preferat, sa se evite cumpararea unor volume mari, chiar daca raportul, cantitate / pret, este mai avantajos.
Hrana pentru pestii din acvariu – HRANIREA PESTILOR IN FUNCTIE DE SPECIA LOR
Fiecare specie de peste, are diferente fiziologice, si biologice, si, prin urmare, necesita o dieta adaptata, pentru a supravietui, si a creste, asa cum ar fi in natura. Prin urmare, trebuie luate in considerare, multe criterii, pentru a alege cea mai potrivita dieta, pentru bunastarea pestelui dumneavoastra.
Iata o lista de criterii de luat in considerare:
Ce specii sunt pestii tai?
Cum se hranesc in salbaticie?
Au o specializare alimentara (erbivor, carnivor sau omnivor)?
Cat de mare este gura si gatul lui?
Au tendinta de a se hrani mai mult, la suprafata, in apa deschisa, in partea de jos?
O greseala, pe care o fac multi proprietari de acvarii amatori, in comunitatea lor, este, combinarea pestilor: omnivori, erbivori si carnivori.
Deoarece, majoritatea oamenilor, tind sa se gandeasca la produsele alimentare din peste, ca la fulgii dintr-o sticla, nu este greu de vazut, cum pot fi comise aceste tipuri de greseli.
Din pacate, amestecarea pestilor, in mod gresit, poate avea consecinte mortale, pentru unii dintre animalele de companie.
Hrana pentru pestii din acvariu – Dietele pentru pestii din acvariu in functie de specia pestelui
Nu toti pestii, necesita aceeasi dieta. La fel ca alte organisme, un peste, este proiectat, cu gura, dinti si un tract digestiv, destinat anumitor tipuri de alimente. Este important sa retineti, ca orice creatura vie, va manca practic, orice, daca ii este suficient de foame. Cu alte cuvinte, nu faceti presupuneri largi, cu privire la nevoile alimentare ale unui peste, bazat doar pe observatie.
Fa-ti temele, si afla ce trebuie sa manance pestele, pentru a ramane sanatos.
Exista trei categorii de baza, in care pot fi clasificati pestii, pe baza nevoilor lor alimentare.
Acestia sunt: carnivori, erbivori si omnivori.
Hrana pentru pestii din acvariu – Carnivori
Acestia, mananca carne, si necesita in general alimente vii.
Au o gura mare, cu dinti ascutiti, care le permite, sa prinda prada, si sa rupa bucati mari de carne, care sunt inghitite intregi, mai degraba, decat macinate, sau mestecate mai intai.
Pestii carnivori, au un tract intestinal scurt, si un stomac relativ mare, conceput, pentru a tine un peste intreg.
Sistemul lor digestiv, nu are capacitatea de a digera materia vegetala, astfel incat, desi ar putea manca plante, nu pot obtine nutrienti din ele, asa cum fac alte tipuri de pesti.
Deoarece, vor urmari si vor manca alti pesti, in acvariu, pestii carnivori, nu sunt potriviti pentru un rezervor comunitar.
Hrana pentru pestii din acvariu – Erbivori
La capatul opus al lantului alimentar, dietetic, de la pestele carnivor, se afla erbivorul. Desi uneori, pestii erbivori pot fi vazuti, consumand alimente vii, dieta adecvata, pentru un erbivor, consta din plante, alge si fructe.
Nu au stomac adevarat; in schimb, poseda un intestin specializat, capabil sa descompuna materia vegetala. Dintii lor, sunt plati, ceea ce le permite sa macine alimente, inainte de a le inghiti. Deoarece le lipseste stomacul, pentru a detine volume mari de alimente, pestii ierbivori, trebuie sa manance frecvent – cel putin de cateva ori pe zi. Deoarece ierbivorii, necesita hraniri frecvente, cu legume si fructe, acestea, nu sunt adesea ,cea mai buna alegere pentru un rezervor comunitar.
Hrana pentru pestii din acvariu – Omnivori
Un peste omnivor, va manca o varietate de carne, si materii vegetale.
Desi omnivorii, pot, si vor manca materie vegetala, ei nu pot digera unele tipuri de cereale, si plante.
Dintii si tractul digestiv, poseda unele dintre trasaturile, atat ale carnivorului, cat si ale erbivorului.
Omnivorii, sunt cei mai usor, dintre toti pestii, de hranit, deoarece, mananca alimente in fulgi, precum si alimente vii, si orice altceva, dintre ele.
Din acest motiv, omnivorii, sunt o alegere excelenta, pentru un rezervor comunitar.
Dupa cum puteti vedea, este important, sa va hraniti pestii, cu o dieta adecvata, deoarece, corpurile lor, sunt concepute, pentru anumite tipuri de alimente.
Daca nu sunteti sigur de ce tip de mancare are nevoie pestele dvs., utilizati diagrama tipului de dieta.
Tipul De Dieta pentru pesti: |
Restrictii |
Exemplu Popular |
Dieta Naturala |
Necesitati Discontinue (Zilnic) |
Suplimente (3x / Saptamana) |
---|---|---|---|---|---|
Carnivori |
Nu Obtine Nutrienti Minimi / Minimati Din Vegetatie |
Bettas, Disc, Anthias |
Pești Mai Mici, Nevertebrate, Crustacee, Insecte |
Pe Baza De Proteine Din Peste (Mese De Peste, Mese De Calmar, Creveti, Krill) |
Pesti Și Nevertebrate (Evitati Proteinele Mamiferelor, Cu Exceptia Inimii De Vita Sau Similare – Care Conțin Grasimi Saturate) |
Erbivori |
Nu Se Poate Digera Carnea Sau Majoritatea Plantelor |
Otos & Plecos (Somn), Unele Ciclide Africane, Ciuperci |
Plante Vii, Alge Marine, Alge |
Pe Baza De Proteine Vegetale – Spirulina, Alge, Faina De Soia |
Plante Acvatice Vii, Alge Sau Alge Uscate, Frunze De Salata Verde, Anumite Legume Albe |
Omnivori |
Nu Pot Digera Unele Boabe Și Plante (Cautati Plante Acvatice) |
Peste Auriu, Gourami, Peste Clovn |
O Varietate De Materii Animale Și Vegetative |
Echilibru De Carne Și Proteine Vegetale (Un Bun Element De Baza Tropical Sau Marin) |
O Combinatie Rotativa De Suplimente De Carne Și Legume (Mai Sus) |
Hranirea pestelui auriu sau a pestilor japonezi
Pestele auriu, sau pestele japonez, sunt omnivori, cu tendinta de erbivori, hrana industriala, disponibila pe piata, fiind prin urmare, deosebit de potrivita, pentru aceste tipuri de pesti.
Hranirea pestilor luptatori (Betta splendens)
Pestii care lupta, sunt carnivori, si, prin urmare, prefera sa fie hraniti cu prada vie, gura lor indreptata in sus, vor tinde, sa se hraneasca, la suprafata. Cele mai potrivite alimente, sunt prin urmare, larvele si insectele.
Dar se pot hrani cu granule sau fulgi, care plutesc la suprafata, in captivitate.
Ce alimente sunt potrivite pentru pestele de recif?
Mediul natural al pestilor, de recif, provoaca un consum ridicat de energie, de fapt, trebuie sa inoate constant, impotriva curentilor de maree, si a fluxurilor de apa. Prin urmare, consumul lor de calorii, este de 2 pana la 3 ori mai mare, decat cel al unui peste de apa dulce, pentru o dimensiune echivalenta.
Hrana lor, este rareori facuta, de nutrienti comerciali, acestia, vor tinde sa prefere, produsele alimentare din mare, cum ar fi de creveti saramura, Mysis, Kril midie carne, creveti, peste, moluste, etc.
Alegerea alimentelor potrivite
Sectiunea de hrana pentru pesti, din magazinul pentru animale de companie, poate fi coplesitoare, pentru un proprietar novice.
Dupa ce ati aflat, mai multe despre speciile dvs. de pesti, incepand cu, daca speciile sunt consumatoare de carne (carnivore), consumatoare de vegetatie (erbivore), sau omnivore, puteti opta pentru ce tip de hrana de pesti, alegeti, astfel:
Mancare uscata:
Cand ne gandim la mancarea pestelui, ne gandim la fulgi. Aceasta, este cea mai obisnuita optiune, pentru hranirea unui rezervor de pesti, dar, alimentele uscate, pentru pesti, vin de asemenea, in granule si pelete, soiuri, care se scufunda si plutesc, precum si optiuni, pentru specii, specifice.
Alimentele uscate din peste, pot avea, un continut mai scazut de fibre, dar, adaugarea de alimente vegetale, in dieta, va ajuta, la reducerea riscului de tulburari, ale vezicii, si de balonare, pentru speciile vegetariene.
Magazinele pentru animale de companie, pot, de asemenea, sa vanda foi de spirulina uscata, sau alge, nori, care sunt excelente, pentru pestii erbivori.
Hrana pentru pestii din acvariu – Alimente congelate:
Unii pesti, se vor bucura, de alimente congelate, cum ar fi: creveti, viermi de sange, plancton, creveti, krill sau midii.
Magazinele de animale de companie, vand adesea, si cuburi congelate de spirulina, pentru hranirea speciilor de pesti, erbivori.
Hrana pentru pestii din acvariu – Liofilizat:
Viermii Tubifex si crevetii Mysis, sau alte alimente, pot fi gasite, sub forma de cuburi, liofilizate. Acestea, sunt foarte hranitoare, si excelente, pentru pestii carnivori.
Hrana pentru pestii din acvariu – Alimente vii:
Optiunile, includ saramura vie, sau creveti fantoma, pesti de alimentatie (pentru pestii carnivori mai mari), greieri si viermi.
Hrana pentru pestii din acvariu – Verdele:
Daca, pestii tai, sunt genul care mananca plantele de acvariu, cum ar fi, anacharis, da-le si verdeata.
Optiunile, includ: salata, castravete, dovlecei si spanac.
Taiati ingredientele, in partea laterala, a rezervorului, sau, fixati-le in loc, langa substrat, dar, indepartati sau inlocuiti legumele nemancate, in 24 de ore. Pestii, precum plecostomus, adora sa manance verdeata proaspata.
Biologia diferitilor pesti, inseamna ca, adesea au nevoie de alimente diferite.
Prin urmare, daca aveti o varietate de pesti in acvariu, utilizati o combinatie de alimente – cum ar fi alimentele plutitoare, alimentele cu scufundare lenta, si alimentele cu scufundare rapida – pentru a va asigura ca, primesc nutritia de care au nevoie.
Hrana pentru pestii din acvariu – Cat sa-i hranesti?
Proprietarii de pesti, sunt mai predispusi, sa-si hraneasca pestii, mai mult decat trebuie, ceea ce, creste cantitatea de deseuri din rezervor. Aceastea, nu sunt doar deseurile ramase, atunci cand pestii nu mananca, toata mancarea, ci, si deseurile, care sunt excretate din pesti, deoarece, mananca mai mult, decat este necesar.
Daca descoperiti, ca nivelurile de amoniac, nitriti sau nitrati, cresc, si ca rezervorul pare poluat, probabil ca supraalimentati pestii.
Hrana pentru pestii din acvariu – Pestii adulti
Pot fi hraniti, o data pe zi, cam la aceeasi ora, desi, ii puteti hrani, de mai multe ori pe zi, daca le dati o cantitate mai mica, la fiecare masa.
Hrana pentru pestii din acvariu – Pestii tineri
Pot avea nevoie, de trei sau patru hraniri pe zi. Pestii Erbivori, nu au de obicei, stomacuri mari, pentru a contine o multime de alimente, deoarece, in natura, ar rontai alge si plante, pe tot parcursul zilei.
Pot fi hraniti, mai frecvent, decat pestii carnivori, sau li se pot da, plante verzi vii, pe care le pot manca, pe tot parcursul zilei.
Urmati regula generala, ca, ar trebui sa hraniti pestii, doar cu ceea ce vor manca, in cinci minute. Daca mai ramane mancare, dupa acea perioada (cu exceptia legumelor proaspete), ii hraniti prea mult. O exceptie este, pentru pestii, care sunt hranitori nocturni (noaptea), unde, ar trebui sa puneti mancarea in acvariu, seara, inainte de a opri luminile, si sa lasati pestele sa manance peste noapte.
Nu luati dimensiunea acvariului, ca indicatie, a cantitatii de alimente necesare.
Cinci pesti dintr-un acvariu mare, au nevoie de aceeasi cantitate de hrana, ca si cinci pesti, dintr-un acvariu mai mic – doar raspanditi-o pe acvariu, astfel incat, „toata lumea”, sa poata ajunge cu usurinta la ea.
Au tendinta de a se hrani mai mult, la suprafata, in apa deschisa, in partea de jos?
Exista o multime de specii diferite de pesti, care au cerinte usor diferite, privind locul, de unde isi procura hrana din acvariu.
Din acest motiv, este important, sa ii hraniti, pentru toate „tipurile” de alimentatoare, din rezervorul dvs..
Acestea sunt:
- Alimentatoare de top (sau de suprafata), care au gura rasturnata, si au nevoie de alimente plutitoare;
- Mijlocii, cu gura dreapta, care au nevoie de alimente care se scufunda incet;
- Alimentatoarele de jos, care au incetinit, sau au gura pe partea inferioara, si au nevoie, de alimente care se scufunda, care stau pe fundul acvariului.
De ce echipament aveti nevoie pentru a pregati mancarea pentru pestii din acvariu?
Pentru a face urmatoarele retete, veti avea nevoie:
- Ingredientele tale;
- Un mixer;
- Un cutit;
- O tigaie;
- Un congelator;
- Tavi pentru cuburi de gheata;
Acum sa aruncam o privire la retete!
Aceste retete, sunt vag intentionate. Nu veti gasi masuratori precise, acolo, pur si simplu, pentru ca, puteti varia mancarea, in functie de nevoile, pestilor dvs. – si de ceea ce, aveti in frigider.
1. Alimente standard pe baza de gelatina pentru pestii tropicali omnivori din acvariu
Aceasta, este poate, cea mai comuna si mai usoara reteta, de preparat acasa. Este rapida, usor de preparat si poate fi depozitata in congelator.
Ingrediente :
2 foi de gelatina neindulcita, fara aroma;
200g de legume: mazare, spanac, dovlecei, broccoli, morcovi;
100g fructe de mare: midii, scoici, creveti;
½ catel de usturoi;
Instructiuni :
Taiati toate legumele, si gatiti-le in abur, sau apa clocotita.
Curatati legumele cu usturoiul, si fructele de mare, pana cand se obtine o consistenta pastoasa.
Fierbeti putina apa, pentru a pregati gelatina, urmand instructiunile de pe ambalaj, apoi, amestecati gelatina preparata, cu amestecul de legume si fructe de mare.
Pentru depozitare, puteti turna amestecul, in tavi de cuburi de gheata, sau pungi pentru congelator, apoi, faceti un strat subtire, cu un sucitor. Apoi inghetati, pana cand trebuie sa folositi alimentele.
2. Reteta alimentara pentru pesti erbivori
Aceasta reteta, este perfecta pentru iubitorii de plante!
Ingrediente :
Mazare congelata
Spanac
Castravete
Ovaz
Gelatina neindulcita, fara aroma
Instructiuni :
Blanch-ati toate legumele si paseaza-le pana se omogenizeaza (puteti folosi orice legume aveti la dispozitie). Un blender, va fi util, pentru a obtine o consistenta omogena.
Adaugati ovazul gatit.
Intr-un alt castron, amestecati gelatina cu apa fierbinte (consultati punga pentru detalii), apoi, adaugati incet, gelatina, la amestecul de legume.
Pastrati-le in tavi pentru cuburi de gheata, si taiati o bucata din ea, cand si cand, aveti nevoie, pentru a va hrani pestii.
3. Hrana cu carne pentru pestii de acvariu carnivori
Reteta perfecta, pentru umplerea carnii, si a proteinelor.
Ingrediente :
Gelatina neandulcita, fara aroma
Inima carnii de vita
Peste alb
Creveti
Legumele pe care le aveti la dispozitie (de exemplu, broccoli, spanac, mazare, morcovi), in minoritate, in reteta
Instructiuni :
Gatiti legumele, si amestecati pana se omogenizeaza.
Combinati inima de vita, pestele alb si crevetii.
Intr-un alt castron, amestecati gelatina, cu apa fierbinte, conform instructiunilor de pe plic.
Se amesteca toate ingredientele impreuna, si se pastreaza in congelator, in tavi, pentru cuburi de gheata.
4. Alimente bogate in proteine pentru pesti
Daca sunteti in cautarea unei retete mai specifice, aceasta reteta este excelenta.
Ingrediente :
200g de somon
1000g creveti crudi
200 g mazare congelata
200 g morcovi
300 g spanac
2 catei de usturoi
Gelatina neindulcita, fara aroma
Instructiuni :
Blanch-ati legumele intr-o cratita.
Taiati somonul, crevetii, legumele fierte in bucati si amestecati. Daca amestecul este prea gros, puteti adauga putina apa.
Pregatiti gelatina intr-o oala, cu apa fierbinte, apoi adaugati la mancare.
Se toarna amestecul, in tavi mici de cuburi de gheata, si se utilizeaza, dupa cum este necesar.
5. Reteta fara gatit pentru peste
Aceasta reteta este usor de facut nu necesita gatit, si poate fi facuta in mai putin de 30 de minute.
Ingrediente :
Spanac
Mazare
Castravete
Creveti
Crab
cod
Instructiuni :
Taiati toate ingredientele in bucati mici, si amestecati. Adaugati apa, daca este prea groasa.
Pregatiti amestecul de gelatina, intr-un recipient separat, si adaugati la amestec. Se toarna amestecul in tavi, de cuburi de gheata, si se congeleaza.
Nota
Alimentele congelate din peste, vor dura pana la 12 luni, daca sunt depozitate corect in congelator. Odata ce cuburile sunt inghetate, le puteti transfera, intr-o punga sigilata, sau intr-un recipient etans.
Puteti taia bucati de cub de gheata, pentru a va hrani pestii, in functie de cantitatea necesara, avand mare grija sa nu-i supraalimentati.
Amintiti-va ca, atunci cand introduceti alimente noi, ar trebui sa oferiti si alimentele cu care sunt obisnuiti. Poate, ca le-ati putea oferi, mancarea obisnuita dimineata, si cea noua seara. Daca iau bine mancarea de casa, puteti trece la acest nou aliment, exclusiv. Veti dori sa schimbati retetele, la fiecare cateva luni, pentru a da pestelui, o varietate.
Bucurati-va de experimentarea cu diferite alimente!mancare pesti, mancare pentru pesti, mancare pesti acvariu, mancare de pesti, mancare pesti iaz, mancare pesti acvariu facuta acasa