Substratul potrivit pentru acvariu – Substratul este o parte importanta, a infiintarii unui rezervor de pesti de acvariu.
Nu se adauga, doar la estetica amenajarii rezervorului, ci este o zona esentiala, pentru cultivarea bacteriilor benefice.
Cand cumparati substrat pentru acvariu, probabil ca ati observat, cantitatea mare de optiuni disponibile.
Gama de materiale, dimensiuni si culori, face dificila hotararea, cu privire pe care sa-l alegeti.
Ceea ce s-ar putea sa nu stiti, este ca dimensiunea si materialul substratului dvs. pentru acvariu, pot face o mare diferenta, pentru animalele din rezervorul de peste, precum si, pentru programul de intretinere.
Sa exploram diferitele tipuri de substrat pentru acvariu si diferitele scopuri pe care le servesc.Cu rare exceptii, acvariile sunt amenajate cu un fel de substrat, care acopera fundul rezervorului.
Substratul este disponibil, intr-o varietate de culori si materiale, oferind proprietarilor de acvarii, o gama larga de optiuni, atunci cand infiinteaza un acvariu.
Deoarece, substratul nu este la fel de usor de schimbat, ca alte elemente din acvariu, este intelept, sa petreceti ceva timp, alegand tipul si culoarea substratului, inainte de a instala rezervorul.
Substratul are mai multe scopuri. Unele sunt cheia unui habitat sanatos, in timp ce altele, sunt doar estetice. Ofera culoare, pentru a imbunatati tema acvariului, astfel incat, culorile luminoase, sa fie combinate cu o tema de castel sau de sirena, pentru acvariile copiilor.
La un pietris maro, mai natural, merge un decor de lemn de drift si plante vii.
Pietrisul actioneaza si ca un loc, pentru dezvoltarea bacteriilor benefice, care descompun deseurile produse de peste.
Substratul potrivit pentru acvariu – Ce este un substrat?
In general, oricine isi achizitioneaza primul acvariu, stie deja, ce este un substrat, cu exceptia faptului, ca nu il numeste cu acest nume.
Indiferent de tipul de acvariu, substratul se refera la orice material, care alcatuieste fundul rezervorului, de unde si termenul de fund al acvariului.
Mai exact, materialul pe care il utilizati, pentru a acoperi fundul acvariului dvs., se numeste substrat.
Substratul pe care il alegeti, poate avea un impact semnificativ asupra esteticii acvariului, precum si asupra sanatatii pestilor si a cresterii plantelor de acvariu.
Exista patru aspecte importante ale substratului, pe care ar trebui sa le luati in considerare, atunci cand selectati, ceea ce este potrivit, pentru acvariul dvs.:
- Dimensiunea substratului;
- Culoarea substratului;
- Reactivitatea substratului cu apa, si
- Efectul substratului asupra pestilor dvs.;
Luand in considerare aceste elemente, atunci cand va alegeti substratul pentru acvariu, veti invata putin mai mult, astfel incat, sa il puteti alege, pe cel care va oferi un biotop pentru pestii dvs. de apa dulce sau de apa sarata.
Substratul potrivit pentru acvariu – De ce acvariile au nevoie de un substrat?
Substratul este un plus esential, in acelasi timp, este: estetic, hranitor si benefic.
Substratul potrivit pentru acvariu – Imbunatateste aspectul vizual al acvariului:
Principalul motiv, pentru care oamenii folosesc un substrat, este acela, ca face acvariul mai estetic, mai ales, daca fundul este realizat dintr-un substrat de calitate, precum: alb de cuart, pietricele, nisip din Loira sau roci vulcanice poroase, cum ar fi Pozzolana.
Substratul potrivit pentru acvariu – Un substrat natural:
Pestii, nu au in mod normal, un habitat cu fundal verde. Dar, folosind un substrat, creati un mediu vegetat cu sol natural (de exemplu, compus din sol de ghiveci, nisip si pietris), precum si plante acvatice.
Substratul potrivit pentru acvariu – Pestii sunt mai vizibili:
Un substrat bine ales, permite pestilor, sa fie mai bine expusi.
De exemplu, pestii de culoare putin mai inchisa, vor fi mai vizibili, cu un substrat din margele de sticla sau nisip alb.
In schimb, pestii mai usori, se vor dovedi mai buni, cu un substrat de lut sau alcatuit din pietricele tahitiene.
Substratul potrivit pentru acvariu – Esential pentru unele microorganisme:
Intr-un acvariu, agentul bacterian nitrosomonas, este o veriga cheie in ciclul azotului (transformand amoniacul din deseuri, in nitriti, apoi nitritii in nitrati, care contin substante nutritive vitale, pentru plantele de acvariu). Dar, exista si alte microorganisme, dintre care unele traiesc in filtru, in timp ce altele, acopera substratul.
Substratul potrivit pentru acvariu – Esential pentru plante:
La fel ca o plantatie in sol nutritiv, alcatuita din sol de ghiveci si ingrasaminte, plantele de acvariu, au nevoie de substrat, astfel incat, radacinile lor, sa mearga undeva, pentru a atrage nutrientii de care au nevoie, pentru a supravietui.
Substratul potrivit pentru acvariu – Cum sa alegeti un substrat pentru acvariu?
Exista cateva lucruri, pe care ar trebui sa va bazati, pe ce substrat de acvariu le veti folosi.
Substratul potrivit pentru acvariu – Dimensiunea particulelor substratului
Substraturile difera unele de altele, in ceea ce priveste dimensiunea, de la nisipuri granulate foarte mici, pana la cel mai mare pietris.
Substraturile cu granulatie mare, tind sa retina alimentele si deseurile care se descompun, ceea ce poate duce la cresterea excesiva a toxinelor, daca nu sunt curatate sau inlocuite.
Substraturile cu dimensiuni fine, ale bobului, se pot compacta, ceea ce poate duce la lipsa de oxigenare in acvariu.
Uneori, hidrogenul sulfurat, emana din sol, ceea ce este fatal pentru pesti.
Dimensiunea particulelor substratului, are, de asemenea, un impact mare asupra sanatatii pestilor si usurinta curatarii.
De exemplu, unor pesti le place sa ridice substratul in gura si sa il mute. Nu este o idee buna, sa pastrati aceste tipuri de specii intr-un acvariu, cu un strat de nisip. Particulele mici, ii pot irita.
Nisipul poate fi, de asemenea, dificil de curatat, deoarece particulele mici, sunt adesea, aspirate din rezervor, impreuna cu deseurile.
In plus, unor pesti le place sa faca cuiburi sau case, din substraturi. In aceste cazuri, cele de dimensiuni mari, nu le-ar fi potrivite.
Astfel, este intotdeauna important, sa luati in considerare, dimensiunea particulelor substratului dvs., astfel incat, sa raspunda nevoilor specifice ale pestilor dvs.
Substratul potrivit pentru acvariu – Culoarea substratului
Cand vine vorba de culoarea unui substrat, aveti de ales intre un substrat multicolor sau unul natural. Acest criteriu, este totusi, o alegere personala.
Puteti alege ce preferati!
Multor oameni, le place sa vada alge in mijlocul margelelor de sticla roz aprins, in timp ce altii, apreciaza mai mult, aspectul mai natural.
Dupa cum am mentionat mai sus, alegerea culorii unui substrat, se bazeaza adesea, pe culoarea pestilor.
Pe de o parte, culorile mai inchise, tind sa faca un peste de culoare deschisa, mai luminos. Pe de alta parte, un substrat de culoare deschisa, poate usura acesti pesti, dar poate face, de asemenea, sa iasa in evidenta, pestii de culoare mai inchisa.
Un substrat prea intunecat, poate reduce dimensiunea rezervorului, intr-un mod similar, cu pictarea unei camere intunecate din casa ta. Din acest motiv, unii oameni, nu folosesc direct solul Heather, care este foarte hranitor, deoarece este bogat in substante nutritive. Prefera sa-l acopere, cu putina argila verde si / sau pietricele sau chiar corali zdrobiti, pentru a face acvariul mai deschis si mai luminos.
Reactivitatea substratului cu apa
Unele specii de pesti, necesita apa cu un pH specific. De exemplu, unele ciclide africane, supravietuiesc numai in apa cu un pH ridicat.
Pentru a nu muri, puteti alege un mediu tampon, cum ar fi coralul zdrobit.
Daca pastrati orice specie de peste de inger, le place, doar apa cu pH scazut. Pentru a cobori pe cel din acvariu, puteti utiliza muschi de turba, ca substrat.
Impactul substratului asupra pestilor
Substratul pe care il alegeti, poate avea un impact asupra pestilor dvs. De exemplu, daca mergeti la bucati de sticla, cu margini ascutite ca substrat, veti intelege rapid, ce s-ar putea intampla. In plus, un substrat foarte clar uneori, va poate speria pestele, mai ales, atunci cand este combinat cu o iluminare puternica.
Pot arata reticenta, care ii determina sa se ascunda, ceea ce duce in cele din urma, la patarea culorii lor.
In general, ar trebui sa le intelegeti habitatul si comportamentul natural. Apoi, puteti transpune, ceea ce ati inteles, in realizarea acvariului.
Ce optiuni aveti pentru alegerea substratului din acvariu?
Anterior, ati inteles, cum sa alegeti un substrat.
In aceasta parte, a acestui ghid de cumparare, veti afla despre diferitele solutii de fund, pentru acvariu.
Fara substrat
Aceasta nu este evident o alegere, deoarece un substrat, este un plus estetic la acvariu.
Cu toate acestea, un iaz de gradina si un iaz de reproducere, pentru cresterea puilor, folosesc de obicei un fund gol.
Este usor sa prindeti pesti, este simplu de instalat si curatat .
Dezavantajul evident, este, ca nu exista nimic care sa ascunda deseurile si alimentele nemancate.
Poate fi, de asemenea, stresant pentru pestii obisnuiti sa sape, sa nu aiba un substrat, pentru obiceiurile lor.
In unele cazuri, pestii se sperie de propria lor gandire.
Unii acvaristi prefera, sa aiba rezervoare de peste goale.
Desi, rezervoarele goale, nu sunt la fel de naturale sau captive vizual, lipsa unui substrat, poate face curatarea mult mai usoara.
Multi oameni, care pastreaza pestele auriu, opteaza pentru o configurare fara substrat, pentru o usurinta de intretinere.
Pestele auriu, este un peste destul de dezordonat, deci este mai convenabil, sa nu aveti un substrat, care sa prinda deseurile si sa necesite mai multa curatare.
Prin urmare, nu se recomanda utilizarea unui rezervor cu fundul gol, cu exceptia cazului, in care aveti un motiv specific, pentru acest lucru!
Pietrisul
Pietrisul este de departe, cel mai comun substrat, folosit de acvaristi si aduce un aspect natural acvariului. Pietrisul este disponibil, intr-o multitudine de culori si este adesea, preferat de copiii mici, din acest motiv.
De asemenea, este disponibil in diferite dimensiuni.
Dimensiunile mai mari de pietris, pot permite, patrunderea multor cosuri de gunoi si lipirea de sticla, ceea ce va poate face dificila, clatirea acvariului. Acesta este unul dintre motivele, pentru care atunci cand vine vorba de pastrarea acvariului, este mai bine, sa folositi pietris cu cereale mai mici .
De asemenea, este important, sa nu cumparati pietris cu margini ascutite, mai ales daca aveti pesti care sunt obisnuiti sa sape sau sa ceara substratul. De exemplu, acest substrat, nu este cea mai buna alegere, daca cresti un somn in acvariu. Aceasta specie, nu are solzi, iar pielea sa, poate fi deteriorata de un substrat dur.
Nisipul
Nisipul este foarte apreciat, pentru frumusetea sa naturala. Exista multe tipuri, care pot fi folosite, de la nisipul Loarei, pana la nisipul lunii negre, din Tahiti. Nisipul usor colorat, scanteieste intr-un acvariu si de obicei, ofera acvariului un aspect foarte neted. In plus, pestii cu aripioare delicate, prefera si nisipul decat pietrisul.
Nisipul are, de asemenea, mai multe forme, care pot face din acesta, un substrat dificil de lucrat.
Cea mai evidenta problema, este, ca are de obicei, dimensiuni foarte subtiri.
Este adesea, atat de subtire, incat vei sfarsi, prin a sifona o bucata buna din el, cu apa, cand aspiri acvariul. Aceasta problema, poate fi rezolvata, in doua moduri:
- In primul rand, puteti inlocui nisipul, in timp;
- In al doilea rand, resturile vor tinde, sa aterizeze pe nisip, datorita marimii sale fine a granulelor;
Prin urmare, puteti sifona deseurile de pe varful nisipului, tinand aspiratorul la cativa centimetri deasupra suprafetei.
Daca alegeti nisip, trebuie sa aveti grija la alegerea filtrului.
Daca amestecati prea mult fundul sau aruncati nisip in acvariu, cerealele se pot bloca in filtru. Din acest motiv, aveti grija, cand curatati sau rearanjati cosul de gunoi. In plus, filtrele sub pietris, nu pot fi utilizate, in general, cu nisip.
Cealalta problema, este, ca nisipul este de obicei, deschis la culoare. Prin urmare, murdaria si deseurile sunt mai vizibile.
Daca, nu ati aspirat o vreme, veti vedea cateva pete pe fundul acvariului.
Nisipul tinde, de asemenea, sa se aseze. Acest lucru, le face o alegere slaba, daca veti planta plante de acvariu. Radacinile pot avea dificultati de patrundere, in starea compactata a acestui substrat. Daca alegeti sa utilizati acest substrat, in timp ce doriti o planta de acvariu, va recomandam, sa o amestecati bine, din cand in cand, pentru a evita aceasta compactare.
Coral zdrobit
Dupa cum am discutat mai sus, coralul zdrobit sau macinat, este o alegere ideala, pentru cresterea nivelului de pH al apei, din acvariu.
Prin urmare, nu este o alegere buna, pentru pestii care prefera apa cu pH scazut, la cel neutru.
Este, totusi, perfect pentru unii pesti, precum ciclidele africane.
De asemenea, ofera o senzatie de apa de mare, unui acvariu de apa dulce. Daca aveti nevoie de puterea de tamponare, a coralului zdrobit, dar pestii dvs. prefera nisipul, puteti folosi nisipul de corali, ca substrat.
O problema majora a coralului zdrobit, este legata de culoarea sa usoara, care, de asemenea, nu ascunde murdaria si resturile. Dar acest lucru, poate fi remediat, prin curatare regulata.
Avertizare!
Substratul aragonit al coralului / recifului zdrobit, nu se gaseste, aproape niciodata, intr-o amenajare a rezervorului de pesti tropicali.
Majoritatea speciilor de pesti tropicali, necesita parghii mai mici de pH, in apa lor, iar substraturile de corali zdrobiti, vor creste nivelul pH-ului si vor intari apa.
Singura exceptie de la aceasta regula, ar fi, daca doriti sa pastrati un rezervor de ciclide africane sau un acvariu salbatic, deoarece aceste specii traiesc in apa mai dura.
Fii precaut cu coralul zdrobit, acest material poate prinde deseurile din pori si poate provoca in cele din urma, probleme cu calitatea apei.
Pietricele
Daca sunteti in cautarea unui substrat mare, alegeti pietricelele, care pot avea un ecartament, de la 6 mm la 64 mm.
Aceste pietricele, pot fi realizate din aproape orice material, pe care ti-l poti imagina, din stanca de rau, cuart, sticla si chiar din plastic colorat, care straluceste in intuneric. Dar acest lucru, este valabil numai daca materialul, nu afecteaza calitatea apei.
In general, acest substrat, nu este recomandat ca strat principal, din cauza spatiilor dintre pietre, care permit acumularea deseurilor si alimentelor nemancate, in fundul rezervorului. In plus, aceasta solutie, poate duce la o crestere a cantitatii de nitriti, iar plantele au dificultati de inradacinare.
Idealul este, sa folositi pietricelele, ca acoperire a unui substrat, mai nutritiv, pentru aspectul estetic, si pentru a pastra sanatatea pestilor dvs.
Cum se aplica un substrat pentru acvariu?
Substratul complet al acvariului, este pur si simplu, turnat in rezervor si aranjat in functie de gusturile dumneavoastra.
Daca utilizati un substrat fertilizat, cum ar fi ADA Aquasoil, va trebui sa asteptati cateva saptamani, inainte de a adauga pesti.
In acest timp, nivelul de amoniac si nitriti, va creste, facand apa nelocuibila pentru pesti, dar potrivita pentru dezvoltarea bacteriilor, utile ale acvariului plantat. Aceasta perioada de timp, se incheie de obicei, in 1,5 – 2 saptamani, dar asigurati-va, ca verificati nivelul de amoniac si nitriti, inainte de a adauga pestii, in rezervor.
Substraturile compuse din acvariu
Pe de alta parte, merg putin diferit. In primul rand, utilizati un strat cu CEC bun, cum ar fi turba, sol sau argila.
Apoi, folositi un substrat mare de cereale, de 3-7 mm, ca substrat de etansare, pentru a nu lasa nutrientii sa scape in apa.
In cele din urma, veti finaliza acest lucru, cu pietris de dimensiuni mici (1-2 mm) sau doar nisip.
Aceasta este o metoda destul de ieftina si poate oferi un echilibru pe termen lung, in chimia apei si o crestere excelenta a plantelor, daca se face corect, transformand detritusul, in nutrientii plantelor, pe termen lung.
Ca o concluzie, puteti vedea, ca substratul acvariului, are un impact mare asupra rezervorului plantat, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
Are un efect asupra plantelor, pestilor, chimiei apei si designului general al peisajului acvatic.substrat acvariu, substrat fertil acvariu, substrat acvariu plantat, substrat acvariu ieftin, amenajare substrat acvariu