Diaree pisici – Diareea, este definita, prin miscari intestinale neformate sau libere, de obicei cu cantitate si frecventa crescute. Este un rezultat, al miscarii mai rapide a materialului fecal prin intestin combinat cu absorbtia scazuta a apei, a nutrientilor si a electrolitilor.
Diareea, nu este o boala, ci mai degraba este un semn al multor boli diferite.
Exista multe cauze ale diareei. Diareea poate aparea ca singurul semn, ca unul dintre mai multe semne ale unei probleme mai generalizate a bolii, sau cu semne care rezulta din diaree prelungita sau severa.
Cum pot spune daca pisica mea are diaree?
Daca pisica dvs., in mod normal, bine antrenata, incepe brusc sa aiba accidente in jurul casei, si scaunele sunt neformate, lichide, atunci diareea este evidenta. Cu toate acestea, daca pisica foloseste inca litiera (cutia de gunoi) si isi acopera fecalele, sau isi face nevoile in aer liber, este posibil sa nu observati initial, diaree.
Patarea si murdarirea blanii, in jurul capatului din spate, la rasele cu par lung, sunt adesea asociate cu diaree. Este important sa ne amintim, ca unele feluri de consistenta ale scaunelor, apar la pisicile normale.
Modificarile dietei, pot duce la modificari temporare in scaun.
Daca scaunele lichide, sau semilichide, frecvente, persista mai mult de doua zile, trebuie sa va adresati medicului veterinar. Daca pisica dvs. prezinta alte semne de boala, nu asteptati.
Sunati imediat la medicul veterinar.
Daca aveti mai multe pisici, atunci este important sa incercati, sa determinati, daca mai mult de o pisica are diaree.
Care sunt unele cauze ale diareei?
Diareea, nu este o boala in sine, ci un semn clinic, care poate reflecta, una sau mai multe dintre problemele diferite. Cele mai multe, implica un anumit grad de inflamatie, a uneia sau mai multor zone ale tractului gastrointestinal (GI).
Tractul GI, este tubul continuu, care muta alimentele din gura, in anus.
Agentii infectiosi, cum ar fi bacteriile, virusurile, coccidii si viermii intestinali, sau iritantii neinfectiosi, cum ar fi toxinele chimice, sau plantele otravitoare, sunt unele dintre cele mai frecvente cauze ale inflamatiei.
Intolerantele alimentare, sau alergiile la anumite ingrediente ale dietei, pot fi de asemenea, responsabile de diaree.
Ce cauzeaza diareea la pisici?
Diareea pisicii poate fi acuta sau cronica si exista diferite seturi de cauze posibile pentru fiecare.
Acuta inseamna ca diareea sa intamplat brusc sau nu dureaza o perioada lunga de timp.
Diareea cronica este caracterizata ca durand doua-trei saptamani sau mai mult.
Diaree acuta la pisici
Exista sase categorii principale atunci cand vine vorba de cauza diareei acute la pisici:
- Infectioase (parazitare, protozoare, bacteriene, fungice sau virale);
- Inflamator (cum ar fi alergiile alimentare);
- Metabolice sau endocrine (cum ar fi diabetul sau hipertiroidia);
- Canceros;
- Obstructiv;
- Otravitor / toxic;
Tratamentele sau modificarile bruste ale dietei pot provoca, de asemenea, diaree la pisici.
Este important sa va asigurati ca produsele pe care le hraniti pisicii dvs. sunt inspectate cu atentie si introduse incet.
Tratamentele sau alimentele noi (conservate sau uscate) pot provoca diaree daca sunt contaminate, sunt introduse brusc, contin ingrediente toxice pentru pisici sau contin ingrediente la care pisicile sunt alergice.
Diaree cronica la pisici
Simptome si tipuri
Simptomele variaza in functie de cauza si origine.
Diareea din intestinul subtire
Daca diareea provine din intestinul subtire, simptomele includ:
- Volum neobisnuit de fecale;
- Pierdere in greutate;
- Defecare anormal de frecventa;
- Fecale asemanatoare gudronului negru (melena);
- Varsaturi;
Diareea din intestinul gros
Simptomele datorate diareei provenite din intestinul gros includ:
- Volum mai mic de fecale decat de obicei;
- Defecare anormal de frecventa;
- Substante de tip mucus in fecale
- Varsaturi
Cauzele diareei cronice includ:
- Infectii rezistente;
- Boala inflamatorie cronica;
- Boala metabolica sau endocrina slab gestionata;
- Boala congenitala;
- Cancer
Diareea cronica, este deosebit de ingrijoratoare, deoarece poate provoca complicatii care pun viata in pericol.
Diareea de lunga durata, rezistenta la tratament, poate fi adesea multifactoriala, fiind necesare mai multe tratamente pentru rezolvarea completa.
Daca nu se observa nici-o imbunatatire a diareei pisicii dvs., in termen de doua pana la trei zile de la initierea terapiei, trebuie sa contactati medicul veterinar pentru a verifica potentialii factori care se complica.
Diaree rosie sau sangeroasa la pisici
Diareea sangeroasa este intotdeauna ingrijoratoare, si trebuie abordata de un medic veterinar cat mai curand posibil.
Decolorarea rosie inchisa sau neagra a fecalelor, indica sangerari GI superioare si digestie a sangelui.
Colorarea rosu aprins in fecale, sau acoperirea fecalelor, este un semn de sangerare a tractului intestinal inferior.
Fecalele acoperite cu mucus, indica o posibila deshidratare sau infectie parazitara .
Diaree galbena sau verde la pisici
Fecalele decolorate, pot fi uneori legate de ceva ce pisica ta a ingerat recent.
De exemplu, iarba sau materialul de culoare verde, poate provoca decolorarea verde, ceea ce nu este intotdeauna o problema medicala, desi unele animale cu fecale verzi, au boli ale vezicii biliare.
Fecalele galbene, pot fi o urgenta legata de boli hepatice, sau insuficienta, otravire cu zinc, anemie hemolitica mediata imun, sau o crestere excesiva a anumitor agenti patogeni bacterieni.
Cum este determinata cauza diareei?
Este important, sa oferiti medicului veterinar, un istoric medical detaliat.
In mod ideal, ar trebui sa scrieti acest lucru, in ordine cronologica, inainte de a merge la clinica.
Fiti cat mai detaliat posibil, la data, la care ati observat prima data, o problema, si la progresia semnelor clinice.
A existat vre-o schimbare in dieta pisicii tale, cum ar fi o punga noua de alimente?
Retineti ce diete si tratamente a mancat animalul dvs. de companie in ultimele 1-2 saptamani. Retineti orice schimbari in rutina normala a pisicii dvs., sau a gospodariei dumneavoastra.
Cat de frecvente sunt scaunele? Care este culoarea, consistenta si mirosul fecalelor?
Pisica prezinta alte semne, cum ar fi varsaturile, pierderea poftei de mancare, letargia sau pierderea in greutate?
Pentru a va ajuta sa puneti la punct acest istoric, va rugam sa consultati fisa „Chestionar privind diareea si lista de verificare pentru pisici”.
De obicei, medicul veterinar, va va cere sa aduceti la dumneavoastra, o proba reprezentativa de material fecal, proaspat. Pe langa un examen clinic amanuntit, medicul veterinar, va poate recomanda teste diagnostice suplimentare.
In cazurile usoare de diaree, aceste teste pot fi amanate, cu exceptia cazului, in care tratamentul initial esueaza, sau starea se agraveaza.
Testele de diagnostic aprofundate, pot include prelevarea de sange, scaun si probe de tampon rectal, pentru examinarea parazitilor, testarea si cultura ADN-ului, radiografii (raze X) si examenul endoscopului.
Ce teste va face veterinarul meu pentru a gasi cauza diareei pisicii mele?
Medicul veterinar poate efectua teste fecale care includ flotatia fecala, testarea antigenelor, citologia si cultivarea pentru a detecta boli infectioase sau inflamatorii.
Analiza sanguina evalueaza cauzele metabolice sau sistemice ale diareei si evalueaza consecintele diareei la pisici, cum ar fi deshidratarea sau anemia.
Ecografia abdominala, radiologia si endoscopia pot fi utilizate pentru a verifica ingestia corpului strain sau cancerul ca cauza a diareei de pisica.
Cum se trateaza diareea?
Initial, si adesea inaintea unei lucrari aprofundate, poate fi adoptata o abordare nespecifica.
Pentru pisicile adulte sanatoase, medicul veterinar, va poate sfatui sa retineti alimentele timp de 24 de ore, sau sa o hraniti, cu cantitati mici dintr-o dieta usoara, usor de digerat.
Apa trebuie oferita in orice moment.
Diaree pisici – Terapie dietetica
In majoritatea cazurilor de diaree simpla, se recomanda o dieta foarte digerabila (moderata pana la scazuta de grasimi, proteine moderate, carbohidrati moderate). Aceste diete pot contine, de asemenea, substante pentru imbunatatirea sanatatii intestinale (de exemplu, fibre solubile, acizi grasi omega-3, antioxidanti etc.) si nu contin gluten, lactoza, coloranti si conservanti.
Proteinele, sursa din carne, sunt mai digerabile decat sursa vegetala.
O dieta cu carbohidrati, cu o singura sursa, este mai digerabila decat una cu mai multe surse. Daca o dieta foarte digerabila, este ineficienta, sau nu este acceptata, alta ar trebui incercata. Conserve bogate in proteine, dietele sarace in carbohidrati, vor fi eficiente in unele cazuri.
Diaree pisici – Diete speciale
Cele mai bune diete, sunt adesea diete de uz veterinar, formulate special cu un echilibru de fibre care hranesc bacteriile bune, gasite in intestinul pisicii tale.
In unele cazuri, poate fi recomandata, o dieta blanda, pregatita acasa, cum ar fi orez fiert, sau paste cu pui fiert fara piele.
In unele cazuri, pot fi prescrise agenti antidiareici, deparazitari si / sau probiotice (bacterii care sustin sanatatea intestinala).
Diaree pisici – Probiotice
Ce sunt probioticele pentru pisici?
La fel ca la om, majoritatea imunitatii pisicii se afla in tractul sau digestiv; deci pastrarea sa echilibrata cu o serie de bacterii bune este o modalitate excelenta de a va asigura ca felina dvs. ramane sanatoasa. O modalitate posibila de a face acest lucru, este suplimentarea dietei pisicii dvs. cu probiotice – bacterii prietenoase care ajuta la reglarea sanatatii digestive si generale.
Se considera ca aceste microorganisme vii, ajuta la tratarea sau prevenirea unei varietati de boli , in special a celor legate de sistemul gastro-intestinal.
Dar de unde stii daca ar trebui sa dai pisicii tale probiotice? Ce fel de probiotice ar trebui sa cumperi pentru pisica ta si cat de des sa le administrezi?
PetMD a contactat o serie de experti care au studiat subiectul, pentru a afla mai multe despre probiotice pentru pisici.
Sunt disponibile multe probiotice, care pot fi utile la pisicile care au diaree. Deoarece calitatea si eficacitatea probioticelor, si suplimentelor, nu sunt intotdeauna cunoscute, este intotdeauna recomandat sa intrebati medicul veterinar, inainte de a da pisicii dvs., ceva de aceasta natura.
Multe cazuri de diaree acuta, raspund destul de usor la acest tratament conservator, permitand mecanismelor de vindecare ale corpului, sa corecteze problema, fara ca, cauza initiala, sa fie stabilita vreodata.
Diaree pisici – Enterococcus faecium si Lactobacillus acidophilus
Probioticele, precum Enterococcus faecium si Lactobacillus acidophilus, pot influenta microflora intestinala prin inhibarea microorganismelor patogene, sau prin imbunatatirea imunitatii.
In general, sunt recomandate pisicilor si pisicilor sanatoase (cu bariera mucoasa intacta) cu diaree acuta sau cronica, datorita parazitismului, infectiei virale sau bacteriene, intarcarii sau modificarii dietei.
Intr-un studiu, procentul de pisici la adapost, cu diaree pentru mai mult de 2 zile, a fost semnificativ mai mic, atunci cand au fost tratate cu E.faecium SF68 (FortiFlora) comparativ cu un placebo.
In majoritatea tarilor, nu exista reglementari de control al calitatii pentru probiotice, astfel incat sa fie utilizate numai marci cu eficacitate dovedita.
Diaree pisici – Agenti anti-diareici
Metronidazolul, (denumirea de marca Flagyl®) si tilozina (denumirea de marca Tylan®) sunt in mod obisnuit, agenti anti-diareici, prescrisi care scad inflamatia intestinala care duce deseori la diaree.
Diaree pisici – Deparazitari
Dewormere utilizate in mod obisnuit includ Profender®, Panacur® si Drontal®.
„In unele cazuri, pot fi prescrise agenti antidiareici, deparazitari si / sau probiotice (bacterii care sustin sanatatea intestinala)”.
Pe masura ce scaunele revin la normal, dieta regulata a pisicii, poate fi reintrodusa treptat, amestecata initial, cu dieta veterinara recomandata.
Diaree pisici – Smecta – Prospect
DOZAREA SMECTITEI PENTRU PISICI ȘI PISOI CU DIAREE
FORMA DE ELIBERARE SI COMPOZITIA SMECTA
Medicamentul, este disponibil sub forma de pulbere galbuie-cenusie, cu o aroma usoara de vanilie.
Substanta activa – diosmectita.
Compozitia include, de asemenea, componente suplimentare care contribuie la o mai buna absorbtie a medicamentului de catre organism:
- zaharinat de sodiu;
- dextroza monohidrat;
- aromatizant;
Smecta, este ambalata in pungi de hartie laminata, de 3,76 g, dupa care este ambalata in cutii de carton de 10 sau 30 de unitati.
Smecta, este disponibila sub forma de pulbere, ambalata in pliculete de 3,76 gINDICATII DE UTILIZARE SI MECANISM DE ACTIUNE
Smecta, este un medicament antidiareic, cu efect absorbant.
Ingredientul activ este de origine naturala, ceea ce face ca utilizarea produsului, sa fie sigura pentru sanatate.
Suspensia, nu are efect negativ asupra motilitatii intestinale.
Medicamentul este complet excretat din corp, nemodificat intr-un mod natural.
Medicamentul, este prescris pentru dureri de stomac, balonare, diaree in caz de otravire, pentru a reduce absorbtia toxinelor in sangele animalului, precum si pentru a ameliora iritatia membranei mucoase.
De asemenea, se recomanda utilizarea smecta pentru diaree acuta sau cronica, cauzata de urmatorii factori: - alergii;
- incalcarea dietei;
- folosind alimente de proasta calitate;
- geneza medicinala-
- infectie.
In tratamentul bolilor grave, se recomanda utilizarea in combinatie cu alte medicamente. Eficacitatea Smecta in tratamentul diareei, se datoreaza proprietatilor sorbantilor naturali, care au un efect de legare si capacitatii de a elimina toxinele si microflora patogena din organism. Intregul proces, este insotit de crearea unui strat protector de membrane mucoase, care exclude formarea iritatiei si dezvoltarea intoxicatiei ulterioare.
De asemenea, este recomandat animalelor, pentru diaree.DOZE SI MOD DE ADMINISTRARE PENTRU PISICI SI PISOI
Tratamentul pentru diaree, trebuie inceput imediat pentru a preveni deshidratarea.
In termen de 20 de ore, fara asistenta, starea pisicii se va agrava semnificativ, ceea ce va necesita o terapie mai radicala.
Dozajul pentru animale este prescris de medicul veterinar.
Daca nu puteti ajunge la un specialist in viitorul apropiat, atunci ar trebui sa utilizati tarifele medii: - Pentru pisici adulte – 1,5 g (jumatate de punga);
- Pentru pisoi – 0,6-1 g (1/4 sau 1/3 parte din punga).
- Dozaj pentru pisoi – 1/4 plic. Pentru pisici pe jumatate
Procedura de administrare orala a unei suspensii, se efectueaza in urmatoarea secventa: - Dintr-o anumita cantitate de pulbere si apa fiarta racita (50-80 ml) solutia este pregatita;
- Dupa amestecarea temeinica, medicamentul este introdus intr-o seringa cu doua cuburi (fara ac!);
- Pentru fixarea capului si picioarelor pisicii este infasurat intr-un prosop (nu este nevoie sa apasati pe animal, cel mai probabil, animalul de companie sufera deja de dureri abdominale);
- Instalati orificiul de evacuare a seringii pe partea laterala a gurii animalului la locul unde merg dintii mici;
- Eliberati continutul seringii in gura animalului de companie;
- Prindeti (nu strans!) gura pisicii, pentru ca ea sa inghita medicamentul.
- Produsul este diluat in apa Intr-o procedura, trebuie sa turnati cel putin 5 ml de suspensie.
- Dati din nou remediul dupa 1-3 ore, in functie de starea animalului de companie si de gravitatea bolii.
- In cazuri dificile, Smecta se administreaza la fiecare ora.
- Cand tratati un pisoi, turnati cate 2 ml la rand si repetati procedura la fiecare ora.
- Daca starea pufosului nu s-a imbunatatit dupa 8 ore, ar trebui sa solicitati urgent ajutor calificat.
- Smecta poate fi administrat pisicilor in timpul sarcinii si alaptarii si nu este necesar sa modificati doza. Si dat unui animal de companie dintr-o lingura sau seringa
EFECTE SECUNDARE
In timpul studiilor inainte de lansarea medicamentului, nu au fost identificate reactii adverse grave dupa utilizarea acestuia. Un procent mic de cazuri indica posibilitatea constipatiei. Alte manifestari caracteristice alergiilor (eruptie cutanata, edem Quincke, urticarie) sunt observate la depasirea dozei.
Deteriorarea sanatatii pisicii din utilizarea medicamentului, poate fi cauzata numai de automedicatie, atunci cand doza este determinata de ochi. Daca este necesar sa se utilizeze, atunci merita sa ne amintim ca medicamentul este destinat persoanelor, si dozele indicate pe ambalaj nu au nici-o legatura cu normele feline.
CONTRAINDICATII PENTRU ADMITERE
Merita sa limitati aportul de medicament in caz de intoleranta individuala la una dintre substantele care alcatuiesc.
Alte contraindicatii includ:
- obstructie intestinala;
- deficit de zaharoza-izomaltoza;
- intoleranta la fructoza; s
- indrom de absorbtie afectata a glucozei-galactozei.
Este mai bine sa nu dati smecta pisicilor alergiceCONDITII DE DEPOZITARE SI TERMEN DE VALABILITATE
Principalele reguli de depozitare a medicamentului:
- regim de temperatura 0 ° -25 °;
- umiditate – peste medie;
- lipsa razelor solare;
- inaccesibilitate pentru copii si animale.
- Data de expirare este indicata pe fiecare plic al produsului; de la data productiei, medicamentul isi pastreaza proprietatile timp de 3 ani.
Diaree pisici – Enteroguard 40 comprimate – Prospect
Antidiareic si antimicrobian
Descriere
DECLARAREA SUBSTANTELOR ACTIVE SI A ALTOR SUBSTANTE
Substante active
Metronidazol ……………………………………………. 50 mg
Oxitetraciclina hidroclorica ……………………………… 30 mg
Furazolidona ……………………………………………. 10 mg
Bismut subnitric ………………………………………… 10 mg
Excipienti
(lactoza, amidon, PVP K30, CMC, aerosil, talc, avicel, stearat de magneziu)ad………………250 mg
4. INDICATII
Enteroguard M comprimate se foloseste pentru prevenirea si combaterea enteropatiilor primare si secundare, produse de bacterii si protozoare la caini, pisici, nurci, dihor, pasari de colivie si voliera (porumbei voiajori si de ornament , canari, papagali, pauni, fazani de ornament).
5. CONTRAINDICATII
Administrarea de Enteroguard M este interzisa la palmipede (rata mandarin) si la tineret sub varsta de 4 saptamani.
Nu se administreaza la porumbeii si fazanii destinati consumului uman
6. REACTII ADVERSE
Nu s-au constatat.
7. SPECII TINTA
Caini, pisici, nurci, dihori si pasari de colivie si voliera.
8. DOZE PENTRU FIECARE SPECIE, CAI SI MOD DE ADMINISTRARE
- La caini, pisici, nurci, dihor pentru tratamentul curativ, se foloseste ca atare sau sub forma de suspensie, doza de 1 comprimat/3 kg greutate vie/zi, timp de 3 zile consecutiv.
- La pasarile de colivie si voliera, in tratamentul curativ Enteroguard M comprimate se foloseste incorporat sub forma de pulbere, dupa o prealabila maruntire, calculand 1/2 comprimat/1,25 kg greutate vie/ zi, respectiv 1/4 comprimat pentru 0,5 – 0,6 kg greutate vie/ zi, timp de 5 zile. Zaharul contribuie la corijarea gustului si la aderarea medicamentului pe seminte.
- Tratamentele antistres si preventive se fac cu jumatate din dozele curative, timp de 5 zile.
In toate cazurile este recomandat ca tratamentele cu Enteroguard M sa fie asociate cu administrarea de vitamine.
9. RECOMANDARI PRIVIND ADMINISTRAREA CORECTA
La pasarile de colivie si voliera doza de medicament se omogenizeaza cu zahar pudra si se amesteca cu hrana putin umectata, in special cand se folosesc seminte.
10. TIMP DE ASTEPTARE
Nu este cazul.
11. PRECAUTII SPECIALE PENTRU DEPOZITARE
A nu se lasa la indemana copiilor.
A se pastra la temperatura mai mica de 25ºC,in ambalajul original
A nu se folosi dupa data de expirare mentionata pe eticheta.
12. ATENTIONARI SPECIALE
Nu se asociaza cu coccidiostatice de tip Zoalena si Amprolium.
Diaree pisici – Poate necesita tratament mai agresiv!
Daca exista putine, sau deloc imbunatatiri, pe parcursul a doua sau trei zile, daca pisica nu bea apa, sau daca sanatatea pisicii se inrautateste, atunci medicul veterinar, ar trebui sa fie informat imediat.
Pisica ta, poate necesita un tratament mai agresiv, pe baza rezultatelor unei lucrari clinice aprofundate, asa cum este prezentat mai sus.
Testele de sange si urina, pot fi adaugate, la lucrarile clinice, pentru a cauta disfunctia organelor subiacente.
Pierderea de lichide, este unul dintre cele mai grave aspecte ale diareei severe, sau prelungite, iar daca exista varsaturi, deshidratarea se poate intensifica rapid.
Corectarea deshidratarii, poate necesita lichide intravenoase, sau subcutanate (lichide care se administreaza sub piele, de obicei peste umeri).
Pot folosi medicamente antidiareice de la farmacia umana?
Unele dintre preparatele recomandate oamenilor, sunt foarte periculoase pentru pisici, asa ca nu folositi niciodata un medicament fara a va consulta mai intai medicul veterinar.
Produsele care contin acid acetilsalicilic (Aspirin®) sau acetaminofen (ingredientul activ din Tylenol®) sunt extrem de toxice la pisici.
Pisica mea are diaree cronica. Se va imbunatati?
Pisicile cu diaree acuta, se recupereaza adesea spontan, iar tratamentul simptomatic este necesar doar pentru cazurile severe.
Este necesar un diagnostic specific pentru pisicile cu diaree cronica, pentru a permite un tratament directionat. Corticosteroizii sunt utilizati in tratamentul enteritei cronice datorita actiunilor lor imunosupresoare si antiinflamatorii.
Antibioticele, sunt indicate numai pentru infectii bacteriene specifice (cum ar fi Salmonella si Campylobacter), diaree sangeroasa sau cresterea bacteriana rampanta.
Dietele special formulate joaca un rol major in tratamentul diareei acute si cronice.
Diareea cronica, care a fost prezenta mai mult de doua, pana la trei saptamani, se poate dovedi mai dificil de diagnosticat, si tratat eficient. Chiar si lucrarile extinse, nu ofera intotdeauna un raspuns definitiv la problema.
Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor, o analiza clinica amanuntita, inclusiv studii cu alimente, poate duce la gestionarea cu succes a diareei.diaree pisici
diaree la pisici
diaree pisici tratament
tratament naturist diaree pisici
tratament diaree pisici
smecta diaree pisici
diaree galbena la pisici
diaree la pisici cu sange
medicament diaree pisici
medicamente diaree pisici
remedii pentru diaree la pisici
diaree la pisici forum
medicament pt diaree la pisici
diaree pisici mici
enteroguard diaree pisici