Blog

Hranirea cainilor

hranirea-cainilor

Hranirea cainilor – Alegerea unei hrane potrivite, pentru cainele tau, este una dintre primele decizii pe care va trebui sa le iei. Deloc surprinzator, pe masura ce cainele tau imbatraneste, nevoile acestuia nutritionale se vor schimba.
Asigurarea ca-l hraniti intotdeauna cu hrana potrivita, este o parte importanta a sprijinirii sanatatii acestuia, iar acest lucru poate insemna schimbarea dietei de mai multe ori de-a lungul vietii.
Cerintele nutritionale ale cainelui dvs. sunt afectate de:

  • Rasa
  • Niveluri de exercitiu
  • Greutate
  • Perioada din viata
  • Starea de sanatate
  • Starea de castrare

Cu multe alimente pentru caini, care arata similar si atat de multe, procesul de selectie poate fi coplesitor.
Din fericire, medicul veterinar va poate ajuta sa alegeti. De asemenea, va va ajuta sa decideti cand, si daca sa schimbati dieta cainelui dvs. in viitorAlegerea unei hrane potrivite, pentru cainele tau, este una dintre primele decizii pe care va trebui sa le iei.
Este mancarea umeda sau uscata, mai buna pentru cainele tau?
Diete gatite in casa sau crude?
Cat de des ar trebui sa-mi hranesc cainele?

Hranirea cainilor – Hrana umeda

Odata, ce te simti confortabil cu nevoile nutritionale ale cainelui tau, s-ar putea sa descoperi ca alimentele disponibile, potrivite, vin intr-o gama de preparate umede sau uscate.

Ambele, vor contine aceeasi valoare nutritiva, deci care sunt avantajele si dezavantajele, umed versus uscat?

Avantajele hranei umede

Mancarea umeda prin definitie contine apa. Aceasta, inseamna ca poate fi o sursa buna de hidratare suplimentara, la animalele care sunt reticente in a bea singure, iar textura moale, poate fi mai usor de mancat, pentru animalele cu orice durere de gura sau cu dificultati de mestecat, din cauza conformatiei sau a problemelor dentare.
Mancarea umeda, tinde de asemenea, sa miroase mai puternic, ceea ce o poate face mai atragatoare, pentru animalele bolnave.

La fel ca si noi, a fi bolnav, poate afecta simtul mirosului si apetitul, asa ca, alimentele cu miros mai puternic, pot fi mai potrivite pentru animalele care au nevoie de tentatie ca sa manance.

Contra alimentelor umede

Mancarea umeda, fiind mai puternic mirositoare, poate fi mai neplacuta in casa, si poate face mai multa mizerie.
De asemenea, dureaza mult mai putin decat mancarea uscata, asa ca vine in pachete mai mici. Acest lucru, poate face alimentele umede, mult mai putin economice decat alimentele uscate. Mancarea umeda, se lipeste, de asemenea, in gura, iar animalele hranite cu o dieta pur umeda, au adesea, o sanatate dentara mai proasta, decat animalele hranite cu hrana uscata.

Hranirea cainilor – Hrana uscata

Avantajele hranei uscate

Hrana uscata este foarte economica, si poate fi foarte la indemana, pentru cainii care mananca incet, deoarece nu se va strica peste o zi.
Este curat si, desi este mai greu de mestecat decat mancarea umeda, crochetele din alimentele specifice rasei, vor fi suficient de mici sau de mari, pentru a fi potrivite pentru gura cainelui tau.
Mancarea uscata este, in general, mai buna pentru sanatatea dentara, poate fi folosita ca deliciu, si se pastreaza bine in castronul cainelui.
Daca va place ideea de uscat, dar va ingrijoreaza apa, multe alimente uscate pot avea putina apa adaugata deasupra.

Contra alimentelor uscate

Hrana uscata nu contine atat de multa umiditate, ca si mancarea umeda, ceea ce este deosebit de important, la animalele in varsta sau bolnave sau pe vreme calda.
Hrana uscata nu miroase, ceea ce o poate face neatragatoare, pentru unele animale de companie.
Mancarea uscata contine, adesea, mai putine proteine ​​animale, totusi, calitatea proteinelor, mai degraba decat cantitatea, ar trebui sa fie o consideratie mai mare.

Hranirea cainilor – Diete gatite in casa sau crude?

Poate fi foarte dificil, sa obtii un echilibru nutritional corect, pentru cainele tau, folosind o dieta gatita acasa, asa ca, a-i face propria hrana cainele tau, este, adesea, un angajament mai mult decat ai putea crede.
Dietele echilibrate gatite acasa, sunt posibile, dar deoarece, cerintele alimentare ale cainilor sunt complexe si, de asemenea, se modifica odata cu varsta si alti factori, tinerea pasului poate fi dificila.
Daca nu sunteti siguri, cum sa-i oferiti o dieta echilibrata cainelui dvs., acasa, exista experti disponibili, inclusiv nutritionisti veterinari, certificati de consiliu, care va pot fi de mare ajutor.

Hranirea cainilor – Consultati un nutritionist veterinar pentru dieta gatita acasa!

In timp ce, cainii adulti pot prospera cu o dieta bine echilibrata, gatita acasa, dietele gatite in casa, nu ar trebui sa fie niciodata, hranite cateilor in crestere, deoarece animalele in crestere sunt extrem de susceptibile la dezechilibre nutritionale, iar erorile din aceasta perioada, pot avea impact pe tot parcursul vietii.
Stadiul de catel (pui) dureaza pana la 12-18 luni, si toti cainii ar trebui sa urmeze o dieta comerciala adecvata, cel putin pana la aceasta varsta.

Hranirea cainilor – Diete crude

Dietele crude primesc multa presa, si sunt compuse in principal din carne cruda si oase. Dietele crude, desi adesea vandute, ca fiind o alternativa adecvata la dietele comerciale, au mai multe riscuri.
Carnea cruda este o ascunzatoare, pentru multe bacterii, care pot reprezenta o amenintare, pentru sanatatea umana si animala, iar oasele in sine, se pot bloca si pot chiar perfora intestinul.

Hranirea cainilor – Consultati medicului veterinar pentru dieta cruda!

Desi, dietele crude ofera o multime de proteine, proteinele sunt doar o componenta a unei diete echilibrate, iar cainii care se hranesc cu alimente crude, pe termen lung, pot suferi deficiente nutritionale.
Aceasta, inseamna ca dietele crude trebuie abordate cu prudenta, si dupa o discutie cu medicul veterinar, despre cel mai sigur mod, de a se hrani in acest fel.
O optiune, sunt dietele crude din comert, care sunt pregatite in prealabil si adesea vin congelate.
Acestea, sunt o alternativa mai sigura la dietele crude, preparate acasa, dar pot contine, totusi, incarcaturi bacteriene mai mari decat mesele gatite.

Hranirea cainilor – Sfaturi de hranire

Hranirea cainilor – Optati pentru o varietate de hrana de inalta calitate!

Este mai bine, sa ramaneti la o varietate de hrana pentru caini, „complet echilibrata”, de buna calitate si sa nu adaugati suplimente, decat daca va recomanda medicul veterinar.

Suplimentarea excesiva, poate fi daunatoare pentru cainele dvs.

Hranirea cainilor – Aveti grija de supraalimentare!

Nu toti cainii pot sau trebuie sa manance, cantitatea recomandata de producatorii de alimente. Cantitatea potrivita, ar trebui sa produca scaune ferme, maro inchis, incretite.

Daca scaunele sunt ferme, dar devin mai moi spre final, acesta este un semn clasic de supraalimentare.

Nu schimbati niciodata dieta cainelui dvs. brusc!

Cu exceptia cazului, in care sunteti sub indrumarea veterinarului!

Daca vrei sa-i schimbi dieta, fa-o treptat, pe o perioada de 7-10 zile.

Nu va hraniti cainele inainte de a calatori in masina!

Deoarece, acest lucru poate incuraja raul de masina, sau cu o ora inainte sau dupa exercitiu, deoarece acest fapt, ar putea contribui la dilatarea si torsiunea stomacului (cunoscuta si sub numele de balonare), care este o afectiune care ii pune viata in pericol, si care necesita imediat interventie veterinara.

Cand ii oferiti un castron ridicat?

Rasele medii pana la mari de caini, ar trebui sa fie hranite dintr-un castron ridicat, pentru a-i impiedica sa inghita aer, in timp ce mananca, ceea ce poate contribui si la balonare.
Pentru proprietarii de rase, despre care se crede ca sunt susceptibili la aceasta afectiune, ar trebui sa solicitati sfatul crescatorului sau al veterinarului, cu privire la masurile de precautie suplimentare.

Lasati-va cainele in pace in timp ce mananca din castron!

Luarea bolului, in timp ce mananca, provoaca anxietate, care poate duce la un comportament agresiv. Daca vrei sa fii sigur ca, cainele tau se simte confortabil cand te apropii de el, in timpul mesei, adauga putina mancare in bol, in timp ce mananca, astfel incat, sa te vada ca un atu, mai degraba, decat o amenintare.

Nu va hraniti niciodata cainele de la masa sau din farfurie!

Deoarece, acest lucru, incurajeaza comportamentele de salivare si de cautare a atentiei, cum ar fi cersitul si latratul.

Oferiti-i in permanenta apa prospata!

Asigurati-va ca, apa este intotdeauna disponibila cainelui dvs., asa ca, nu-i luati niciodata vasul cu apa!

Cata mancare ar trebui sa-i dau cainelui meu?

Cat de mult va trebui sa-l hranesti, va depinde de cerintele nutritionale ale cainelui tau, precum si de calitatea hranei.
Dietele comerciale de inalta calitate, tind sa aiba o valoare nutritiva mai mare, si, prin urmare, este posibil sa fie nevoie sa-l hraniti mai putin pe zi.
Acest lucru este deosebit de important, pentru cainii care se lupta sa obtina suficienta nutritie, cum ar fi cateii in crestere si cainii cu activitate ridicata sau in varsta si inseamna, de asemenea, ca, costul pe zi al alimentelor premium, este adesea mai mic decat v-ati astepta.

Hranirea cainilor – Cu hrana de inalta calitate

Hrana pentru caini de inalta calitate, va indica o cantitate zilnica, recomandata, pentru a va hrani cainele, pe zi.
Acesta, este un punct de plecar, util, dar nu este potrivit pentru fiecare animal – un husky care lucreaza, de exemplu, ar avea nevoie de mai multe calorii decat un ogar de companie de aceeasi greutate.
Avand in vedere acest lucru, monitorizarea starii cainelui, este cel mai bun mod de a gestiona hranirea cainelui, si de a va asigura ca-i oferiti intotdeauna, suficient, pentru a mentine greutatea cainelui stabila, la dimensiunea optima.

La fel ca si noi, greutatea in sine nu este o masura adecvata, a cat de sanatoasa este dieta unui caine.

Exista o mare varietate de forme, in cadrul comunitatii canine, si poate exista chiar o multime de marimi, intr-o rasa.
Asigurati-va ca, cainele dvs. are o dimensiune sanatoasa.
Se poate face, folosind notarea starii corporale.

Hranirea cainelui – Cantariti-i hrana!

Indiferent de tipul de dieta si de tipul de caine, cantarirea hranei pe care i-o oferiti, ar trebui sa faca intotdeauna, parte din rutina zilnica.

Acest lucru este mult mai precis, decat hranirea „din ochi”, mentine dieta stabila si inseamna ca dieta poate fi ajustata mai usor.

Cat de des ar trebui sa-mi hranesc cainele?

Hranirea cainilor – In stadiu de pui

Puii tineri au stomacul foarte mic, si cel mai bine incep cu 4 mese mici pe zi, reducand acest lucru la 3 mese pe zi, la varsta de 4 luni, pana cand puiul tau implineste 6 luni.
La 6 luni, aceasta poate fi redusa la 2 mese, pe zi.

Hranirea cainilor – La maturitate

Odata, ce catelul tau ajunge la maturitate, la 12-18 luni (cu rasele gigantice dureaza mai mult decat rasele mici), poti alege sa-l hranesti, o data sau de doua ori, pe zi.

Este important ca, catelul sa fie hranit cu o dieta, conceputa pentru varsta si marimea rasei sale.

Hranirea cainilor – Cu diete adecvate varstei si marimei rasei!

Exista diete, special concepute pentru catei si caini tineri, care vor asigura ca, cainele in crestere primeste nutritia necesara, pentru cresterea sanatoasa si dezvoltarea oaselor.
Pentru cainii de 12 luni sau mai mari, hraniti-l de 1-2 ori, pe zi.
Rasele mici ard energie mai repede, decat rasele mari, si ar trebui sa fie hranite, cu 2-3 mese mici, pe zi.

Hranirea cainilor – Hrana in raport cu varsta cainelui tau!

Hranirea cainilor – 8-16 saptamani

Aceasta, este varsta la care multi pui vor intra in noua lor casa. Este important, sa nu faceti schimbari mari in dieta, in acest moment, deoarece, ati putea cauza din greseala o tulburare de stomac.

Multi crescatori iti vor spune, cu ce au hranit cainele tau.

In mod ideal, veti continua cu acest lucru, si veti introduce dieta pe care doriti sa i-o dati, in etape, mici trepte, in cateva saptamani, pana cand va hraniti complet puiul, cu dieta preferata.

Cea mai buna hrana de dat, este o crocheta comerciala de inalta calitate, conceputa pentru catei. Acest lucru, asigura toti nutrientii de care catelul tau are nevoie, pentru crestere si dezvoltare.

Puteti adauga, carne si legume fierte sau orez, dupa cum doriti; totusi, dieta principala, trebuie sa fie crochetele echilibrate din punct de vedere comercial.

Dietele crude nu sunt recomandate, pentru puii foarte tineri, deoarece, acestia nu au sistemul imunitar dezvoltat, pentru a face fata unei incarcaturi bacteriene ridicate.

De asemenea, este foarte dificil sa echilibrezi o dieta cruda, pentru puii in crestere.

Cateii au o cerere nutritionala mare, si nu pot ramane, mult timp, fara mancare. Este foarte important sa-i hraniti in mod regulat, cu mese mici.

Hranirea cainilor – 16 + saptamani

La 16 saptamani, nu ezitati sa introduceti treptat, cateva oase crude.
In aceasta perioada, erup dintii permanenti, asa ca acest lucru ii incurajeaza sa mestece activ, altceva decat pantofii sau canapeaua (nu va afecta si nu va beneficia deloc, sanatatea dintilor).

Un os pe saptamana dat cateilor, este, in general, suficient; si amintiti-va, cu cat este mai cu carne – cu atat mai bine.

Nu va alarmati daca, catelusul dvs. devine posesiv fata de hrana, atunci cand mananca. Descurajati intotdeauna copiii, sa nu se apropie prea mult de ei, atunci cand mananca si fiti constienti, ca ar putea marai sau s-ar repezi la tine, daca incercati sa-i luati mancarea.
Puteti preveni dezvoltarea protectiei alimentelor, prin hranirea manuala a puilor, in stadiile incipiente. Daca puiul dvs. este deja pazit, va rugam sa solicitati ajutor, de la un medic veterinar.

Cand introduci un nou aliment catelului tau!

Fii atent pe el, in permanenta, pentru orice semne de boala sau suferinta.

La fel ca oamenii, cainii pot avea intolerante sau pot fi alergici la lucruri, sau o anumita hrana, pur si simplu, poate sa nu fie pe placul puiului tau.
Noteaza cu ce ai hranit catelul tau, daca apare o reactie sau o boala, si inscrie-o pe lista, fara hranire.

Pe masura ce puiul tau creste, poti reduce treptat numarul de hraniri, la doua ori pe zi.

Incercati sa va asigurati, ca nu va hraniti prea mult sau insuficient cainele.

Poate fi dificil, deoarece, majoritatea oamenilor vor presupune ca rasele mai mari, au nevoie de mai multa mancare; cu toate acestea, acesta nu este intotdeauna cazul.
Hranirea excesiva a catelusului, poate duce la probleme de sanatate, cum ar fi probleme musculo-scheletice, mai tarziu, in viata.

Hranirea cainilor – Caini adulti

Cainii adulti, trebuie hraniti o data sau de doua ori, pe zi.
Utilizati o hrana comerciala de inalta calitate, pentru caini, asigurandu-va ca este adecvata pentru stadiul de viata si starea de sanatate a cainelui dvs..

Cainii de rase mici sau mijlocii

Sunt, in general, considerati „adulti”, incepand cu varsta de 12 luni, in timp ce cainii de rasa mai mare, dureaza putin mai mult si nu devin cu adevarat „adulti”, pana la 18-24 de luni.

Verificati cu medicul veterinar, cand sa treceti de la hrana adecvata pentru catelus, la hrana adecvata pentru adulti.

Aceleasi reguli de hranire, se aplica cainilor adulti. Asigurati-va ca dieta pe care o alegeti, este completa si echilibrata.
Puteti adauga carne (fiarta sau cruda) si legume sau peste, pentru varietate.

Alegeti oase mari, crude, carnoase. Cel mai important, nu-l hraniti in exces.

Caini seniori

Pentru cainii in varsta, necesitatea de a urmari sanatatea lor, este cruciala. Multi caini in varsta, au probleme cronice de sanatate, care pot fi afectate sau imbunatatite de dieta pe care le-o dai.

Pentru unii caini in varsta, mesele frecvente, mai mici, ii vor mentine fericiti si multumiti.
Pentru altii, este vorba de a pastra lucrurile la fel ca inainte.

Unii caini in varsta, pot avea nevoie de mai multe fibre, proteine ​​sau alti nutrienti, pentru a se asigura ca trupul lor este ingrijit.
Discutati cu medicul veterinar, despre nevoile specifice ale cainelui dumneavoastra.

Este ok sa le oferi cainilor resturi sanatoase de la masa?

Cel mai bine, este ca intotdeauna sa va hraniti cainele, cu delicatese dezvoltate special pentru caini, si sa le folositi doar pentru a-i ajuta la dresaj. Cu toate acestea, puteti sa-i hraniti resturile de la masa, cu conditia ca acestea sa nu cuprinda mai mult de 10% din dieta cainelui dvs.
Desi, multi proprietari o fac, nu este recomandat sa va hraniti cainele cu resturile de de la masa, deoarece, este aproape imposibil sa creati o dieta bine echilibrata din acestea.

Nu-l hraniti niciodata cu resturi grase, deoarece, acestea pot duce la cresterea in greutate a cainelui.

Legumele negatite precum morcovii, mazarea, fasolea verde si broccoli

Au un continut scazut de grasimi, si ofera o sursa buna de vitamine si fibre. Ar trebui sa fie hraniti cu moderatie sau ca un rasfat, deoarece cainii nu sunt bine echipati, pentru a digera multe fibre si poate provoca tulburari de stomac.

Carnea cruda

Poate fi infectata cu bacterii, iar oasele pot deteriora dintii si pot provoca obstructii in intestin.

De asemenea, nu este ideal sa-ti hranesti cainele, cu hrana pentru pisici, deoarece este conceputa pentru pisici, nu are echilibrul potrivit de vitamine si minerale, pentru caini.
Nu hraniti niciodata cainii cu ciocolata, deoarece este toxica pentru ei.
Hranirea resturilor de la masa, poate incuraja cainele sa cerseasca in timpul mesei, si sa fure alimente de pe masa, dintre care, unele ar putea fi periculoase pentru sanatatea sa.

Ce alimente ar trebui sa evit sa-mi hranesc cainele?

Ciocolata

Contine teobromina, care poate provoca cresterea ritmului cardiac, neliniste si varsaturi. In doze mari, poate fi fatala.

Strugurii si stafidele

Sunt toxice pentru caini si pot provoca insuficienta renala.

Ceapa

Poate provoca anemie, varsaturi, diaree, dureri de stomac si greata. O astfel de otravire, este deosebit de periculoasa cainii din rasa Akita, dar toate rasele pot prezenta semne de toxicitate.

Usturoiul

Face, de asemenea, parte din familia cepei. In doze mari, poate provoca dermatita si astm. Insa, unii proprietari folosesc tablete naturale de usturoi, ca antipurici.

Urmati intotdeauna cu atentie, instructiunile de dozare.

Lactoza

Care se gaseste in lapte si produsele lactate, nu poate fi digerata de caini.

Fructele

Pot fi bogate in zahar si pot fi, de asemenea, acide. Acest lucru, va deranja digestia cainelui tau, daca este supraalimentat.
Avocado si ciresele, trebuie evitate, dar altele cum ar fi capsunile, merele si afinele, pot fi administrate cu moderatie.

Sunt pline de vitamine, fibre si antioxidanti.

Hranirea cartofilor

Nu este recomandata, din cauza continutului ridicat de amidon, care nu este usor digerat de caini si poate cauza probleme.

Multe plante si flori de uz casnic si de gradina

Cum ar fi narcisa, pot fi, de asemenea, toxice pentru caini, provocand orice, de la iritatii ale pielii, pana la otraviri severe si moarte.

Ar trebui sa-mi hranesc cainele cu hrana specifica rasei?

Cerintele nutritionale ale unui caine, depind de multi factori, inclusiv rasa, nivelul de activitate si varsta. Este important sa alegi o dieta, care sa se potriveasca cerintelor unice de sanatate, ale cainelui tau.
Alimentele specifice rasei, pot fi esentiale, pentru mentinerea sanatatii animalului dvs. de companie.
De exemplu, cainii din rasa Labrador Retriever, sunt predispusi sa manance rapid si sa castige in greutate. O dieta specifica, pentru Labrador Retriever, este facuta cu mai putine calorii si are o forma unica de crochete, care le incetineste viteza de mancare.

Ar trebui sa evit sa-mi hranesc cainele cu cereale?

Nu toti cainii, trebuie sa fie restrictionati sa manance cereale. Dar, daca aveti un animal de companie, care are mancarime sau un animal de companie, care are probleme digestive frecvente, cum ar fi diareea, puteti incerca sa-l hraniti cu o dieta fara cereale.
Cerealele sunt pline de nutrienti si pot fi, de asemenea, foarte digerabile. Cheia, consta in cantitatea si calitatea cerealelor, din hrana animalului dvs. de companie.
Deci, in timp ce carnea ar trebui sa fie primul si principalul ingredient, cerealele pot fi si ele benefice.
Alimentele de calitate inferioara, pentru animale de companie, tind sa fie bogate in cereale si sarace in carne. Ele pot contine, de asemenea, umpluturi, cum ar fi amidon de porumb modificat si faina de soia, care au valoare nutritiva mica.Cainii de rase mici sunt insotitori adorabili, carora le place sa fie alaturi de tine zi si noapte.

Si, in timp, ce puiul tau s-ar putea simti ca unul dintre cainii mari, adevarul este ca tractul digestiv mai mic si metabolismul unic, au nevoi nutritionale diferite fata de cainii mari.

Cititi mai departe, pentru a afla de ce selectarea unei hrane concepute doar pentru ei, este benefica pentru bunastarea catelusului dvs.!

Nevoile dietetice unice ale cainilor de talie mica!

Cainii din categoria raselor mici, pot varia de la „jucarie” si „ceasca de ceai”, de doua pana la trei kilograme, pana la aproximativ rase mici, cu o greutate de aproximativ 11,35 kg (25 de lire sterline).

Daca puiul tau se incadreaza in aceasta categorie, sistemul lui digestiv si metabolismul, au unele diferente importante in comparatie cu cainii mai mari.

Pentru un echilibru sanatos, cautati aceste cantitati de proteine ​​​​si grasimi, in hrana pentru caini de rasa foarte mica, mica sau medie:

Mancare uscata Mancare umeda
Proteine 22-30% 5,5-8%
Grasimi 10-20% 3-5%

Cum pot beneficia cainii de talie mica de pe urma unei diete pentru rase mici?

Gurile Mici

Cainii mici au guri mici. Acest lucru este relevant, mai ales, daca vorbim despre o rasa cu nas scurt, cum ar fi  Buldogul Francez.
Dintii lor sunt, de asemenea, mai mici in comparatie cu dintii cainilor mari.

Asadar, puii mici sunt, de obicei, mai confortabili sa manance, o dimensiune mai mica de crocheta – este mai usor pentru ei sa-si ridice mancarea si sa muste din ea.

Dimensiunea stomacului

Cu cat cainele este mai mic, cu atat stomacul este mai mic si nu poata incapea multa mancare in stomac, la un moment dat.

Dietele, pentru rase mici, sunt bogate in calorii si sunt nutritive. Astfel, tot ce are nevoie puiul tau, este disponibil intr-un volum mai mic.

Metabolism

Cu o dimensiune mai mica a corpului, vine un metabolism mai rapid. Aceasta, inseamna ca acesti caini de rasa mica, necesita adesea, mai multe calorii pe kilogram de greutate corporala, decat „verii” lor de rasa mai mare.

Dietele pentru cainii de talie mica, indeplinesc aceasta nevoie, deoarece, sunt mai dense energetic, decat dietele pentru cainii de talie mare.

Timp de tranzit digestiv

Cainii de talie mica, au timpi de tranzit digestiv mai scurti, ceea ce inseamna ca, metabolismul lor necesita mai putin timp, pentru a-si digera mancarea.

 Dietele lor trebuie sa fie foarte digerabile!

Proteinele de inalta calitate si alte ingrediente sanatoase, dintr-o dieta pentru rase mici, aduc urmatoarele beneficii:

  • Vor maximiza eficienta digestiva a unui caine de talie mica;
  • Promoveaza dezvoltarea muschilor slabi;
  • Previne constipatia si alte simptome de deranjare a burticii;
  • Asigurati-va, ca nutrientii sunt utilizati de catre organism, mai degraba, decat sa treaca neutilizati in scaun;

Alte consideratii privind hranirea cainilor de talie mica

Evitati supraalimentarea!

Doar pentru ca, puii mici au nevoie de mai multe calorii pe kilogram decat cainii mari, asta nu inseamna ca ar trebui sa manance prea multe calorii.

Supraalimentarea poate provoca obezitate, o problema comuna de sanatate a cainilor, care duce la artrita, diabet, probleme cardiace si pulmonare, hipertensiune arteriala, anumite tipuri de cancer si multe altele.

Asadar, este important sa-i dati cantitatea potrivita de hrana, in fiecare zi, si asta include luarea in considerare a oricaror delicii pe care le mananca puiul tau.

Folositi un plan pentru tratatii!

Doar pentru ca, insotitorul tau mic are o burta mai mica, asta nu inseamna ca isi va umple instinctiv spatiul stomacal limitat, cu optiuni sanatoase!

Dimpotriva, puii de talie mica, cersesc adesea niste ciuguri suplimentare, indiferent daca este vorba despre un tratament preferat pentru caini sau resturi de la masa.

Pe langa obezitate, malnutritia este, de asemenea, un risc de consum prea mare de mancaruri, deoarece, exista mai putin spatiu in stomac, pentru alimente echilibrate din punct de vedere nutritional – la fel ca un copil, care „isi strica cina”, mancand mai intai prea multe prajituri.

Oferirea de rasfaturi, poate fi o modalitate speciala de a crea o legatura cu animalul dvs. de companie, dar este important sa o faceti, intr-un mod care sa nu dauneze sanatatii acestuia.

Incercati aceste sfaturi pentru a-i oferi un tratament in siguranta!

Gandeste proportional!

Desi, acea bucata mica de deget de pui, ti se pare mica, un caine mic cantareste doar o fractiune, cat un om matur. O gustare care ni se pare mica, poate fi de fapt mult prea multe calorii, pentru un caine mic.

Ai o limita stabilita!

Nutritionistii recomanda, ca nu mai mult de 10% din aportul zilnic de calorii al unui caine, sa provina din bunatati.

Trateaza-l inteligent!

Folositi mancaruri cu continut scazut de calorii, fie ca este vorba despre un tratament pentru caini, ambalat sau legume, precum fasole verde fara sodiu, morcovi taiati cubulete sau bucati de salata verde (da, unii pui iubesc salata!).
Alimentele pentru unele persoane (chiar si unele fructe si legume) sunt toxice pentru caini, asa ca, verificati din nou inainte de a-i oferi noi delicii puiului dvs.

Evitati alimentele grase, cremoase si picante!

Alimentele bogate in grasimi, pot provoca nu numai varsaturi si diaree, ci si pancreatita – inflamatie a pancreasului, care poate fi fatala si necesita, adesea, spitalizare pentru a fi tratata.

Consideratii privind glicemia

Datorita metabolismului lor mai rapid, cainii de rasa mica sunt expusi riscului de a dezvolta scaderea zaharului din sange, ceea ce poate provoca slabiciune, mers neclintit, tremur si chiar convulsii, colaps sau deces, daca este grav.

Pentru a preveni aceasta problema, impartiti ratia zilnica de hrana a puiului dvs., in cateva mese mai mici pe parcursul zilei. Asta, ii ajuta sa ramana cu glicemia stabila.

Scaderea zaharului din sange, este mai mult un risc pentru cainii foarte mici (in special cei sub cinci kilograme si puii tineri.

Daca puiul tau este un adult si se afla la capatul mai mare al scalei „cainelui mic” (peste 4,5 kg sau 10 lire sterline), nivelul scazut de zahar din sange, este mai putin probabil sa fie o ingrijorare.

Acestea fiind spuse, poate fi, totusi, benefic sa impartiti hrana cainelui dvs. mic, in mai multe mese mai mici, ceea ce face digestia mai usoara si impiedica catelul sa simta foame.

Ce zici de cateii de rasa mica?

Toti catelusii in crestere, ar trebui sa fie pe o hrana pentru catei, pana cand animalul termina de crescut si este timpul sa treceti la o dieta pentru adulti.

Hrana pentru catelusi, are niveluri mai ridicate de anumiti nutrienti, pentru a promova o crestere sanatoasa.

Dimensiunile mici ale crochetelor, sunt ideale pentru gura mica a catelusului dvs., iar mai multe mese pe zi pot fi cele mai bune, pentru a evita scaderea zaharului din sange, asa cum este descrisa mai sus.

Hranindu-l cu o dieta formulata, pentru o rasa mica, faci un pas important in a face ora mesei mai personalizata, pentru nevoile lor unice.

De fiecare data cand ii umpleti bolul cu mancare, veti sti ca va aduceti aportul la un stomac fericit si o sanatate generala buna.

Bine de stiut!

CAINII MICI POT TRAI MULT TIMP! CE TREBUIE SA STIU PENTRU A-I MENTINE SANATOSI PE TERMEN LUNG?

Cainii de rase mici, tind sa aiba durate de viata relativ lungi, unele rase traind mai mult de 15 ani.
De fapt, majoritatea celor mai longevive rase de caini, sunt cainii de talie mica.
O dieta bogata in antioxidanti din fructe si legume, ajuta la prevenirea daunelor cauzate de radicalii liberi, care se acumuleaza pe o viata lunga.

Cand te gandesti la o rasa mica, gandeste-te la nutritie mare.

Hranindu-l cu o dieta sanatoasa, echilibrata si bogata in nutrienti, contribuiti sa va asigurati ca micutul dumneavoastra, va va incalzi poala in anii urmatori.

Cerinte nutritionale ale cateilor de rasa mare si uriasa

Nu toate alimentele pentru catei, sunt la fel. Nu toti puii, sunt la fel.
Hranirea unei diete potrivite, pentru catelul potrivit, este foarte importanta, mai ales, cand vine vorba de puii de rasa mare sau gigantica.

 Nu exista hrana universala pentru caini!

Rata de crestere adecvata

Puii cresc, dar este important sa creasca in ritmul adecvat. Cadrul corpului, este compus din muschi si oase, care trebuie sa creasca in sincron.
Ratele rapide de crestere, pot stresa dezvoltarea oaselor si articulatiilor, ducand la malformatii ale scheletului.

Oasele care cresc prea repede, sunt mai putin dense, ceea ce face ca scheletul, inclusiv articulatiile, sa fie slab. Cresterea exponentiala, insotita de cresterea masei corporale, pune o presiune suplimentara asupra oaselor si articulatiilor. Asa ca, cateii nu ar trebui sa se ingrase prea mult!

Hranirea cainilor – Dieta nepotrivita le afecteaza starea de sanatate

Aceasta rata de crestere, accelerata, inseamna ca puii de rasa mare, sunt foarte sensibili la aportul de nutrienti si calorii – dezechilibrele, deficientele si excesele au un impact negativ asupra sanatatii catelusului tau de rasa mare.

Cresterea prea rapida, nu este sanatoasa pentru cateii de rasa mare. Cresterea excesiva, a fost legata de boala ortopedica de dezvoltare (DOD), care acopera o serie de afectiuni, inclusiv:

  • Osteodistrofie hipertrofica;
  • Osteocondroza;
  • Miezul cartilajului ulnar retinut;
  • Panosteita;
  • Displazie de sold;
  • Displazia cotului;

Impactata de rata de crestere, boala ortopedica de dezvoltare (DOD), este mai raspandita la cainii de rase mari. Tulburarile osoase si articulare, cum ar fi displazia soldului si TOC (osteocondrita dessecans), afecteaza multi pui de rasa mare.

Unele probleme ale scheletului, sunt asociate cu genetica si sunt in afara controlului dumneavoastra.
Dieta afecteaza si dezvoltarea scheletului, si poti controla ceea ce mananca puiul tau!

Nevoile nutritionale ale puilor de rasa mare

La fel ca si copiii umani, cateii se descurca cel mai bine, cu o dieta echilibrata de nutrienti, proteine, carbohidrati si grasimi.

Cu toate acestea, cainii variaza ca marime, mult mai mult, decat oamenii si au nevoie de diete „specifice pentru marime”.
Puii Great Dane cresc mult mai repede, decat Chihuahua, asa ca, ar trebui sa manance alimente diferite.

Indiferent de marime, puii au nevoie de alimente bogate in energie, deoarece, consuma multa energie.

Sunt in permanenta in miscare si ard mai multe calorii. Necesarul caloric creste drastic in primele 12 luni de viata, dar ele trebuie reglementate.

Prea multe calorii duc la obezitate, mai tarziu, in viitor, care provoaca si probleme ortopedice.

Cat de repede creste un pui trebuie sa fie atent reglementat!

Puii de rasa mare cresc MULT! Dar, nu ar trebui sa creasca prea repede.
Aproximativ, jumatate din caloriile pe care le consuma puii, sunt folosite in cresterea tesuturilor si dezvoltarea scheletului.

Aceste calorii, trebuie sa provina dintr-o dieta echilibrata, care promoveaza cresterea sanatoasa a oaselor si a muschilor.
Hranirea cu o dieta prea densa, din punct de vedere caloric (bogata in grasimi), poate face ca un pui sa creasca mai repede, decat pot gazdui oasele sale, ceea ce duce la anomalii ale scheletului.

Continutul de proteine

​​Este, de asemenea, crucial. Proteinele sunt elementele de baza ale corpului si contribuie la dezvoltarea sanatoasa a muschilor.
Puii in crestere, au nevoie de mai multe proteine, ​​decat cainii adulti. Pe de alta parte, prea multe proteine ​​pot fi daunatoare cresterii sanatoase, si pot duce la un dezechilibru de calciu si fosfor, care poate afecta negativ dezvoltarea oaselor si a articulatiilor.

Calciul

Este necesar pentru oase puternice, dar este daunator in exces.
Puii spre deosebire de cainii adulti, nu pot regla in mod adecvat, cat de mult calciu din dieta il absorb, din tractul intestinal. Uneori, acesta absoarbe si retine prea mult calciu, ceea ce poate provoca malformatii ale scheletului.

Excesul de calciu

Cauzeaza, de asemenea, deficiente in alti nutrienti necesari, cum ar fi fosforul. Calciul si fosforul, lucreaza impreuna si un raport adecvat calciu-fosfor este important, pentru oase si articulatii sanatoase.
Raporturile calciu-fosfor din dieta puiului dvs., ar trebui sa fie intre 1:1 si 1,3: Puilor de rasa mare, care consuma diete echilibrate, care contin cantitatile recomandate de calciu, nu ar trebui sa primeasca suplimente de calciu.

Medicul veterinar va poate sugera diete care indeplinesc acest standard.

Alte vitamine si minerale

Influenteaza dezvoltarea scheletului.
Vitamina D, vitamina A, cuprul, zincul si manganul sunt esentiale, pentru oasele sanatoase.

Deficienta sau excesul acestor nutrienti, poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea ortopedica anormala.

In general, alimentele pentru catei de rasa gigant, ar trebui sa aiba:

  • Un continut scazut de grasimi;
  • Sa aiba un continut bun de calciu. Continutul de calciu, ar trebui sa fie in jur de 1,5% (sau 3 grame/1.000 kcal).
  • Un raport adecvat Ca:P si
  • Sa ofere proteine ​​de inalta calitate;
  • Puii de rase mari si gigantice, ar trebui sa consume diete care sa contina, cel putin:
  • 30% proteine ​​de inalta calitate si
  • 9% grasimi (pe baza de substanta uscata);
    Amintiti-va ca, calitatea proteinelor variaza in functie de sursa, asa ca, alimentele de inalta calitate pot costa mai mult.

Fructele si legumele

Daca ii oferi puiului tau ceva dulce, ia in considerare caloriile pe care i le adaugi in dieta.
Alegeti mancaruri cu continut scazut de carbohidrati, care nu contin calciu adaugat.
Fructele si legumele sunt alternative sanatoase, de tratare, care adauga putine calorii la dieta.

Evitati fructele si legumele toxice, cum ar fi strugurii, stafidele si ceapa!

Hranirea cainilor – Alegerea unui aliment pentru cainii de talie mare

Avand in vedere, varietatea uriasa de alimente de pe rafturile magazinelor, alegerea celei mai bune poate fi o sarcina descurajanta.
Cereti sfatul medicului veterinar, inainte de a face cumparaturi!
Cautati o dieta special conceputa, pentru puii de rasa mare, care poarta sigiliul de aprobare AAFCO, recunoscut la nivel mondial.

Verificati daca hrana puiului dvs.a fost testata, in teste de hranire, pentru a va asigura ca nu exista deficiente sau excese.
Formularea unei diete adecvate, se bazeaza pe stiinta, asa ca, investiti in companii care investesc in cercetari efectuate de nutritionisti veterinari certificati.

Asigurati-va ca, cumparati alimente de la un producator de incredere, cu standarde bune de control al calitatii. Vrei ca alimentele sa contina exact ceea ce scrie pe eticheta.

Hranirea cainilor de talie mare cu alimente

Puii nu practica controlul portiilor, asa ca, nu se recomanda hranirea gratuita sau hranirea ad-lib.
Cu ajutorul medicului veterinar, calculeaza cantitatea totala de hrana, pe care cainele tau ar trebui sa o consume intr-o perioada de 24 de ore, si imparte-o in doua sau trei portii (mic dejun, pranz si cina sau mesele de dimineata si seara).

Monitorizarea ratei de crestere

De unde stii daca puiul tau creste prea repede?

Un ghid numeric standardizat, va ajuta la evaluarea scorului de conditie corporala (BCS) al cainelui.
Similar cu indicele de masa corporala uman (IMC), sistemul de notare BCS, ofera o imagine de ansamblu precisa a ratei de dezvoltare a puiului si a continutului de grasime corporala.

Ca la oameni, mai slab este mai bine. La un scor de la 1 la 9 (1 este prea slab, 9 este obez), BCS optim pentru canini, este 4 sau 5.
O diagrama usor de citit, cu diagrame si instructiuni, face evaluarea BCS usoara.

Echipa dumneavoastra de ingrijire a sanatatii veterinare, poate efectua evaluari la vizitele dumneavoastra regulate, si va poate arata cum sa efectuati evaluari saptamanale la domiciliu, intre intalniri.

Determinarea genetica

Marimea adulta a cainelui tau, poate fi determinata de genetica; totusi, timpul necesar cainelui tau sa devina „maturat”, poate fi afectat de o nutritie adecvata.
Cresterea la ritmul adecvat, inseamna un risc mai mic de boli osoase si articulare.
Asadar, exercita un anumit control asupra dietei cainelui tau si ajuta-l, controlandu-i cresterea.

Cinci retete  pentru a-ti hrani cainele cand este bolnav

Hranirea unui caine bolnav este o provocare.
Scaderea apetitului, stomacul deranjat, diareea si varsaturile, fac ca ingrijirea unui caine bolnav, sa fie stresanta atat pentru tine, cat si pentru animalul tau de companie.
O dieta blanda, poate ajuta la ameliorarea unora dintre aceste simptome, oferind, de asemenea, cainelui tau nutritia de care are nevoie pentru a se recupera.

Nota: Daca simptomele precum diareea, persista peste 48 de ore sau varsaturile, mai mult de 24 de ore, contactati un veterinar.

Daca este doar un mic caz de exces, incercati oricare dintre aceste remedii, pentru a va readuce cainele la starea de bine si confort
Urmatoarele cinci retete, sunt destinate utilizarii cainilor cu tulburari de stomac usoare, inclusiv gaze, greata, constipatie si diaree.
Deoarece, aceste simptome sunt, ocazional, semne ale unei probleme mai grave, consultati intotdeauna medicul veterinar, inainte de a lua tratamentul in propriile maini.
Foloseste aceste retete, doar dupa ce ai exclus alte riscuri pentru sanatate si ai discutat cu medicul veterinar, planul tau; si amintiti-va ca, cainii cu afectiuni existente, cum ar fi diabetul, cancerul, alergiile si cainii varstnici, ar putea avea nevoie de nutritie suplimentara, pentru a ramane sanatosi.

Hranirea cainilor – Pui si orez

Puiul si orezul sunt ingrediente principale, in multe alimente pentru caini, iar aceste alimente usoare stau bine pe stomacul canin deranjat. In plus, aceasta masa blanda este usor de preparat.
Tot ce ai nevoie, sunt: piept de pui dezosat fara piele si orez. Orezul alb, are o valoare nutritiva mai mica decat orezul brun, dar caracterul sau bland, il face mai potrivit pentru stomacul deranjat.
Uleiurile, untul si condimentele adaugate, pot irita stomacul cainelui si pot agrava problema, asa ca ramaneti cu pui fiert simplu si orez si pastrati chestia suplimentara, pentru propria masa.
Asigurati-va ca puiul este gatit bine, si taiati-l sau maruntiti-l in bucati mici, de marimea unei muscaturi, pentru cainele dvs., deoarece caninii entuziasti s-ar putea sufoca cu acest rasfat neasteptat.

Hranirea cainilor – Pui maruntit

Puiul maruntit este usor pentru stomacul deranjat, si actioneaza ca un stimulent urias pentru alimentatie, pentru cainii cu apetit scazut. Puiul simplu necondimentat, fiert, maruntit, este usor de digerat si este plin de vitamine esentiale, minerale, grasimi si aminoacizi, facandu-l o gustare excelenta, pentru cainii care se simt slabiti. Puiul se pastreaza la frigider, trei pana la patru zile sau il puteti congela, timp de doua pana la sase luni.

Hranirea cainilor – Dovleac

Dovleacul si cartofii dulci au beneficii similare, pentru sanatatea digestiva. La fel ca si cartofii dulci, dovleacul este, de asemenea, bogat in fibre, care ajuta la reglarea sistemului digestiv canin.
Dovleacul fiert, decojit, nesarat si necondimentat, contine vitamina E, tiamina, niacina, vitamina B6, folat, fier, magneziu, fosfor, fibre alimentare, vitamina A, vitamina C, riboflavina, potasiu, cupru si mangan, oferind cainelui tau un stimulent nutritional, impreuna cu putin ajutor digestiv.

Adaugarea de dovleac, la mancarea cainelui tau, ajuta de obicei, la reglarea constipatiei usoare. Medicii veterinari, recomanda una pana la patru linguri de dovleac, in functie de marimea cainelui tau.

Conservele de dovleac sunt o alternativa convenabila, la prepararea personala a dovleacului, atata timp cat este neasezonat.
Hranirea cainelui cu o cutie de umplutura de placinta de dovleac, ar putea ajunge sa te trimita inapoi la veterinar, deoarece condimentele si zaharurile, ar putea irita stomacul cainelui tau si pot cauza complicatii suplimentare.

Hranirea cainilor – Bulion de oase

Supa de oase este o masa foarte blanda, lichida, care se aseaza cu usurinta, in stomacul canin, deranjat. Este, de asemenea, o modalitate hranitoare si delicioasa, de a adauga umiditate si aroma hranei uscate, si de a incuraja cainii cu apetit redus sa manance.
Pentru a face un bulion de oase pentru caini, umpleti o oala cu oase, cu maduva de vita sau oase cu multe articulatii, cum ar fi pulpele de curcan si de pui.
Acoperiti oasele, cu 2-3 inci de apa, acoperiti si gatiti la foc mic, timp de 20-24 de ore.

Lasati bulionul sa se raceasca 2-3 ore la frigider, pentru a lasa grasimea sa formeze un strat intarit, in partea de sus. Scoateti-o si pastrati bulionul ca jeleu, la frigider.

Daca doriti sa utilizati bulionul, pentru a adauga umiditate hranei uscate, puneti bulionul in cuptorul cu microunde, suficient de mult, pentru ca acesta sa treaca de la un jeleu semisolid la un lichid, dar nu trebuie sa fiarba, deoarece bulionul fierbinte poate arde gura cainelui.
Congelati bulionul in recipiente mici, cum ar fi o tava pentru cuburi de gheata, pentru utilizare ulterioara.

In timp ce bulionul de oase, este plin de maduva osoasa sanatoasa, oasele gatite in sine, sunt incredibil de periculoase pentru caini. Asigurati-va ca indepartati toate oasele din bulion, inainte de servire.

Pastrati-va o calatorie la camera de urgenta si strecurati bulionul, doar pentru a va asigura ca nici-un os mic nu va scapa de observatie.

Hranirea cainilor – Mancare de bebelusi

Spitalele veterinare de urgenta, folosesc, adesea, anumite tipuri de hrana pentru copii, pentru a hrani cainii aflati in ingrijirea lor.
Mancarea pentru bebelusi, este foarte usor de inghitit si digerat, si este o modalitate excelenta de a administra medicamente pe cale orala.

Medicii veterinari, recomanda hranirea cu alimente pentru bebelusi, pe baza de carne de Etapa II, cum ar fi puiul, mielul si curcanul, atata timp, cat hrana pentru copii nu contine usturoi sau praf de ceapa.

De asemenea, puteti lua in considerare, un tratament pentru stomac si diaree, fara prescriptie medicala.

Desi, niciuna dintre aceste retete, nu ar trebui sa fie folosita ca inlocuitor, pentru ingrijirea medicala adecvata, hranirea unei diete blande, poate atenua o parte din disconfortul intestinal al cainelui tau, oferindu-i, de asemenea, alimente care ii va placea.
Aceste cinci retete, pentru sanatatea digestiva a cainilor, fac, de asemenea, mancaruri delicioase, pentru cand cainele dvs. incepe sa se simta mai bine, asa ca luati in considerare sa pastrati cateva, pentru mai tarziu, pentru a va recompensa pacientul canin.hranirea cainilor
hranirea cainilor de talie mica
hranirea cainilor bolnavi
hranirea cainilor de talie mare
hranirea cainilor cu carne cruda
hranirea corecta a cainilor
hranirea cainilor mici
hranirea cainilor adulti
hranirea cainilor pechinezi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *