Pisica Bengaleza – Daca iubesti o pisica cu un aspect exotic, dar fara dimensiunea si pericolul unei pisici salbatice, pisica Bengaleza a fost dezvoltata tinand cont de tine.
Creata prin incrucisarea pisicilor asiatice leopard cu pisici domestice, aceasta pisica cu osul mare, cu parul scurt, se remarca prin blana sa patata sau marmorata de multe culori.
Pisica Bengaleza, este o rasa de pisici domesticita, creata din hibrizi de pisici domestice, in special Patati egiptean Mau, cu pisica leopard din Asia ( Prionailurus bengalensis ).
Numele rasei, provine din numele taxonomic al pisicii leopard.
Pisicile Bengaleze, au un aspect salbatic, stralucirea lor aurie, provine din stramosii lor de pisica leoparda, iar blanile lor pot prezenta pete, rozete, marcaje de varf de sageata sau marmorate.
Sunt o rasa energica care are nevoie de mult exercitiu si joc.Desi pisica Bengaleza, a mostenit caracteristicile fizice ale pisicii leopard, asiatice, din care a coborat partial, este totusi o pisica usoara, blanda si sociabila. De inaltime medie spre mare, ea se caracterizeaza printr-o constitutie fizica atletica, puternica, agila si gratioasa. Lipsita de agresivitate si foarte curioas, pisica Bengaleza, este de asemenea, foarte inteligenta.
Pe scurt, este o pisica impietrita de calitati, capabila sa se adapteze la o varietate de medii de viata, usor de intretinut, si de a se intelege cu toti membrii familiei.
Pisica Bengaleza – Istoria rasei
Istoria pisicii Bengaleze, incepe la inceputul anilor 1960 in Yuma, in statul Arizona (vestul Statelor Unite).
Aici a trait si a lucrat Jean Mill (1926-2018), genetician si crescator de pisici. In 1963, ea a reusit sa obtina o pisicuta hibrida, incrucisand o pisica leopard asiatica ( Prionailurus bengalensis ), si o pisica domestica. .
O alta incrucisare de acelasi tip, a fost facuta ceva timp mai tarziu la Universitatea din California, Davis, iar cele 8 pisici care s-au nascut din ea, i-au fost date. Jean Mill le-a incrucisat cu diverse alte rase feline, in principal abisiniene, birmane si egiptene Mau. Pe aceasta baza, a inceput cu adevarat dezvoltarea pisicii Bengaleze.
Prima pisica din Bengal, a fost inregistrata de Asociatia Internationala a Pisicilor (TICA) in 1983. 6 ani mai tarziu, primul reprezentant al rasei, a sosit in Franta. Era o femela. Prima fatare de pisoi, 100% francezi, din pisica Bengaleza s-au nascut in 1993.
Pisica Bengaleza – Caracteristici fizice
- Durata de viata: 14 – 16 ani;
- Greutate: Mascul: 4,5 – 9 Kg; Femela: 3,6 – 4,5 kg;
- Talie: Medie;
- Clasificare: Rasa domestica;
- Origine: Statele Unite ale Americii;
- Pui: 2 – 8 pui
- Alte nume: Pisica Bengaleza, pisica leopard bengaleza, Bengal cat
Corpul : Lung, robust, puternic si elegant. Musculatura este bine dezvoltata, iar structura osoasa puternica. Gatul este lung si bine musculos, picioarele de lungime medie, si accentuand impresia de putere eliberata de intreg.
Parul : scurt si gros, textura matasoasa si moale.
Culoarea : modelele cautate si acceptate, sunt „pete”, rozete (imprimeu labe, varf de sageata sau inel) si marmorate. Petele si rozetele ar trebui sa contrasteze bine cu culoarea de fundal.
Modelul marmorat, trebuie aranjat orizontal, si in mod ideal sa aiba 3 culori pentru baza, marci si conturul marcilor. Standardul LOOF nu admite benzi verticale.
Capul : de forma triunghiulara, de dimensiuni relativ mici, mai asemanatoare ca aspect cu felina salbatica decat cu pisica domestica.
Nasul este larg, si barbia bine marcata.
Ochii : ovali, aproape rotunzi, mari, departati. Culoarea poate fi verde, auriu, albastru sau albastru deschis (aproape de topaz).
Urechile : mici sau de dimensiuni medii, largi la atasament, rotunjite la varf, indreptate inainte si fara pana.
Coada : scurta sau moderat lunga, groasa la nastere, apoi se micsoreaza pana la capatul care este rotunjit.
Pisica Bengaleza – Rozete
Exista diferite tipuri de pete, de la clasicul tabby patat (pata neagra) pana la rozeta inchisa, uneori numita gogoasa :
Pisica Bengaleza – Rozete in doua tonuri:
Petele simple, incep sa se schimbe odata cu aparitia unei a doua culori. Petele sunt alungite, iar partea mai intunecata este in spate.
Pisica Bengaleza – Rozete „de sageata”:
Petele sunt indreptate spre coada. Negrul formeaza punctul si un pic mai mult partea usoara.
Pisica Bengaleza – Rozete deschise:
Partea usoara a punctului, in centru, este inconjurata de negru. Cu toate acestea, conturul negru este rupt pe alocuri, iar petele sunt de diferite forme.
Pisica Bengaleza – Rozete inchise (sau gogosi ):
Pata este mai mult sau mai putin rotunda, si complet inconjurata de negru. Centrul, are o culoare calda, mai inchisa decat blana de baza.
Aceste ultime rozete, sunt cele mai cautate, si la aceasta, se tinde evolutia rasei. Rasa este inca in evolutie, si scopul este de a obtine pisici, cu cele mai inchise rozete posibile.
Pisicile bengaleze, tabby patate, ar trebui sa aiba umerii patati, iar petele sa coboare pana la picioare si coada, si sa acopere burta. Machiajul fetei, specific pisicilor tabby, ar trebui sa fie marcat, iar burtica, patonii, in interiorul labelor si gatului sa fie de culoare deschisa.
Pisica Bengaleza – Blana marmorata
Blana din „marmura”, derivata din tabby-ul sters, de o selectie umana, este o blana al carei model de „aripa de fluture”, sau „coaja de melc”, este alungita orizontal, apropiindu-se de modelul blanii unei pantere, cu benzi lungi.
Cautam un contrast important, intre culoarea de baza a corpului, si cea a petelor, care uneori poate fi in doua tonuri ca la rozete. Asociat cu blana de marmura, burtica trebuie sa fie patata si capul trebuie sa aiba machiajul tipic tabby, dar intr-un mod foarte marcat.
Burtica, patonii, interiorul picioarelor si gatului ar trebui sa fie de culoare deschisa.
Pisica bengaleza – Standardul perfect pentru competitie
1. Culoare:
Sunt permise toate variantele de „tabby patat de culoare maro”, desi se doreste cel mai mult un nivel ridicat de „rufinism” (tonuri portocalii).
Baza culorii blanii, poate avea tonuri cremoase, bej, cenusiu, auriu sau rosu.
Petele pot fi negre sau maro, sau ca in rozete, pot contine si tonuri de ciocolata si canela.
Barbia, zona mustatilor, burtica si intre picioarele din spate, trebuie sa fie de o culoare precum albul sau orice alt ton deschis.
Dar de-a lungul partilor laterale, si din spate, trebuie sa fie mai intunecate, pentru a spori acest contrast intre aceste zone. Conturul in jurul ochilor si al nasului, trebuie sa fie negru, iar membranele mucoasei, trebuie sa fie rosii caramizii.
Tampoanele si varful cozii, trebuie sa fie negre.
2. Cap:
Ar trebui sa fie in forma de pene. Lat si rotunjit, mai lung decat lat. Falcile masculilor, trebuie sa fie destul de late. Marimea capului, trebuie sa fie usor mai mica, proportionala cu corpul
3. Profil:
Frunte usor curbata, concava. Nasul larg si mare, cu tampoanele pentru mustati usor umflate. Oasele obrajilor sunt inalte si vizibile
4. Urechi:
De la dimensiuni mici la mijlocii, sunt scurte, largi si rotunjite. Acestea sunt pozitionate simetric, urmand conturul fetei. Se accepta cateva semne orizontale de culoare deschisa, pe partea din spate a urechilor.
„Linx Tipping” (fire lungi la capatul urechii) nu este de dorit.
5. Ochii:
Sunt in forma ovala, desi pot fi usor in forma de migdale. Mari, bine separati, in linie cu baza urechilor. Culoarea ochilor, poate fi aurie, verde sau albastra, dar niciodata galbena.
O singura varietate de pisici Bengaleze, „Leoparzii de Zapada” au ochi albastri.
6. Gatul:
Gros si muscular (mai mult la masculi) usor, mai mare, proportional cu capul, si putin mai lung, proportional cu corpul.
7. Corp:
Lung si solid, puternic, dar nu ca tipul „oriental” sau „strain”. Corpul este mare, desi nu la fel de mare ca cea mai mare pisica domestica, iar oasele sunt destul de puternice, departe de a fi delicate.
Corpul este foarte musculos, in special masculii, care este una dintre cele mai remarcabile caracteristici.
8. Picioare:
De dimensiuni medii, picioarele din spate, sunt putin mai lungi decat picioarele din fata. Schelet gros si solid, in nici-un caz delicat. Foarte musculoase, la fel ca si corpul.
9. Labe:
Sunt de dimensiuni mari, rotunjite si neagre.
10. Coada:
Este groasa, si descreste usor pana la capat. Varful cozii, este intotdeauna rotunjit, si intotdeauna negru. Lungimea este medie, iar grosimea de la medie la mare.
11. Blana:
Este formata din par scurt. La pisoi, este permis un par putin mai lung, ca atunci cand sunt in stadiul lor fuzzy. Blana este moale, groasa, stralucitoare si extraordinara.
12. Punctuatia.
Marcaje, 30 de puncte. Culoare, 10 puncte. Cap, 10 puncte. Urechi, 10 puncte. Ochi, 5 puncte. Gat, 5 puncte. Corp, 10 puncte. Picioare, 5 puncte. Paws, 5 puncte. Palton, 10 puncte.
13. Penalizari:
a) Marcajele din corp, care se unesc, formand dungi verticale, cunoscute sub denumirea de „sadru de macrou”. b) Medalionul, un buton de par alb pe zona gatului.
c) Nu se acorda nici-un punct, daca sunt prezente urmatoarele lucruri: cand culoarea varfului cozii este diferita de cea neagra, petele lipsesc in zona burtii, labele roz.
Pisica Bengaleza – Comportament si caracter
- Afectuoasa
- Calma
- Independenta
- Potential de jucat
- Tendinta de a miauna
- Pisica Bengaleza, este un companion excelent, pentru intreaga familie, inclusiv pentru copii, cu care este blanda si docila.
- De asemenea, se intelege destul de bine cu alte pisici, si cu alte animale.
- Sportiva, agila si curioasa, trebuie sa ramana activa, sa-si exprime instinctul de vanatoare, si sa-si exploreze mediul.
- Pisica Bengaleza, este de asemenea, cunoscuta pentru inteligenta sa inalta.
- Cu stapanul sau, este deosebit de afectuosa. Atitudinea sa, este prietenoasa cu alte persoane.
Pisica Bengaleza – Conditii de viata
- Convietuieste cu copiii
- Sociabila cu alte animale
- Iubeste pe straini
- Pisica Bengaleza, are nevoie de spatiu, sa se miste liber, si sa ramana activa. Prin urmare, in mod ideal, ar avea un exterior sigur.
- Cu toate acestea, se poate adapta la traiul intr-un apartament, daca mediul sau de viata ii ofera suficiente oportunitati de a se exprima: sari, urca, alerga etc..
Accesoriile, precum arborele de pisica, stalpul de zgariere si jucariile interactive, in special cele care imita prada, sunt esentiale pentru a o ajuta sa mentina un comportament echilibrat.
Curiozitatea, instinctul de vanatoare si dorinta de a explora pot determina Bengalul sa se aventureze putin prea departe de casa.
Pisica Bengaleza – Dieta si sanatatea
Cautati mancarea potrivita pentru pisica dvs. din Bengal? Descoperi Mancare Royal Canin Bengal!
Pisicile Bengaleze, pot fi afectate de anumite boli tipice rasei.
Acestea includ:
- Atrofia progresiva a retinei (PRA-b), care poate provoca orbire la animale, in primii ani de viata, datorita degenerarii retinei ochiului.
- O alta boala mostenita, este deficitul de piruvat kinaza (PK-Def). Celulele rosii din sange, sunt distruse de deficitul de piruvat kinaza, ceea ce duce la anemie.
Ambele boli, pot fi detectate prin teste genetice. Pisicile Bengaleze, pot dezvolta, de asemenea,
- Cardiomiopatie hipertrofica (HCM). Aceasta este o boala cardiaca care determina ingrosarea muschilor inimii. Cardiomiopatia hipertrofica, poate fi diagnosticata prin efectuarea ecografiei cardiace anuale.
- Crescatorii responsabili, au pisicile testate pentru boli ereditare, si exclud animalele infectate de la ferma. Acesta este inca un alt motiv pentru a apela la crescatori de renume, pentru care bunastarea animalelor este primordiala.
- Evitati in mod absolut vanzatorii dubiosi, care vand pisici fara hartii si nu pot garanta ca animalele sunt sanatoase.
Cea mai buna ingrijire medicala, pe care o puteti oferi pisicii dvs. din Bengal, este nutritia adecvata speciei, si o vizita anuala la veterinar. Multi proprietari de rase de pisici, cu stramosi salbatici, merg pentru o dieta cruda, deoarece multe pisici Savane si Bengaleze, par sa fie sensibile la hrana industriala pentru pisici, si bacteriile din hrana lor.
Mancarea conservata, sau in saci, gata de mancare, va poate oferi cu siguranta pisicii dvs. din Bengal, tot ceea ce au nevoie, pentru o viata lunga si sanatoasa de pisica!
Daca mergeti pentru dieta cruda, numita si Dieta BARF, veti avea nevoie de cunostinte extinse. Cu suplimentele si ingredientele naturale potrivite, puteti fi sigur, ca pisica dvs. ramane sanatoasa.
Pisica Bengaleza – Boli si afectiuni
Pisica Bengaleza, este o pisica sanatoasa in general. Cu toate acestea, anumite boli pot fi intalnite la aceasta rasa, inclusiv urmatoarele:
Cardiomiopatia hipertrofica (HCM):
Da nastere insuficientei cardiace congestive acute, manifestata prin aritmii cardiace, edem pulmonar sau revarsat pleural.
Neuropatie distala :
Boala a sistemului nervos, care afecteaza nervii membrelor.
Sindromul pisoiului pieptului plat / Pectus Excavatum:
Corespunde aplatizarii sau golirii fundului cutiei toracice la pisoi, si cauzeaza dificultati de respiratie.
Deficitul de piruvat kinaza (PK-def): boala genetica cauzata de o mutatie a genei, care codifica piruvatul kinaza, o enzima implicata in metabolismul productiei de energie prin degradarea zaharurilor din celulele rosii din sange. Acest lucru duce la anemie severa.
Atrofia progresiva a retinei:
Atrofia progresiva a retinei, este o boala degenerativa a ochilor.
Luxatia rotuliana (a rotulei):
Luxatia rotuliana, este o luxatie ereditara a rotulei, care poate varia de la usoara la severa. Cazurile severe pot fi ameliorate prin interventie chirurgicala.
Displazie de sold:
Displazia soldului, care in cazuri severe poate provoca schiopatarea
Rasa hipoalergenica: Da
Concluzie
Deoarece Pisica Bengaleza, este foarte activa si cheltuie o multime de calorii, trebuie sa aiba o dieta care sa acopere perfect nevoile sale de energie. Prin urmare, trebuie sa fie bogata in proteine, lipide, minerale, vitamine si carbohidrati.
Pentru a-si pastra blandetea si luxul blanii, pisica trebuie sa consume si o multime de acizi grasi nesaturati.
O dieta buna, o va proteja de problemele de sanatate, care nu sunt neobisnuite la aceasta rasa.
De fapt, cele mai frecvente, sunt tulburarile sistemului nervos si displazia soldului.
In ciuda bolilor ereditare, uneori dispar singure, pe masura ce pisica imbatraneste.
Deoarece pisicele Bengaleze, sunt pisici dinamice, au nevoie de o dieta care sa le ofere suficienta proteina de calitate. Unele marci, ofera crochete si pateuri special concepute pentru rasa.
Pisica Bengaleza, trebuie de asemenea, sa aiba apa proaspata, curata si reinnoita in mod regulat.
Usurinta de ingrijire
Blana scurta a Pisicii Bengaleze, si naparlirea sa minima, fac ca intretinerea acestei pisici sa fie foarte simpla. Cu toate acestea, nu trebuie neglijata, deoarece sanatatea blanii si a pielii, precum si bunastarea acestui animal, depind de aceasta.
In plus, aceasta pisica, apreciaza apa, si prin urmare, poate face baie ocazional.
Cand vine vorba de ingrijirea blanii si a pielii pisicii Bengaleze, este suficienta o periere buna, facuta o data pe saptamana. Scopul este acela de a scapa de orice resturi (praf, vegetatie …) si de a preveni parazitii externi, precum si de a intari legaturile stapan / pisica cu aceste momente privilegiate.
In ochii si urechile pisicii Bengaleze, ar trebui sa fie de asemenea, monitorizate si curatate in mod regulat.
Intretinerea ghearelor, trebuie efectuata aproximativ in fiecare luna.
Ca toate pisicile, si aceasta rasa, are nevoie de vaccinari regulate, deparazitare si controale de sanatate anuale.Puii de pisica Bengaleza, au preturi variate, intre 500 si 1000 euro, in functie de Felisa autorizata, din care sunt cumparati.
Daca vreti sa aflati mai multe informatii, legate de preturi sau de adoptii gratuite, va recomandam sa le cautati pe Google, cu expresii de genul:
pisica bengaleza pret, pisica bengaleza adoptie, pisica bengaleza alba pret, pisica bengaleza de vanzare, pui pisica bengaleza pret, pisica bengaleza preturi, pisica bengaleza maronie pret.
pisica bengaleza
pisica bengaleza adoptie
pisica bengaleza alba
bengaleza pisica
pisica bengaleza de vanzare
pui pisica bengaleza
pisica bengaleza caracter
pisica bengaleza caracteristici
pisica rasa bengaleza
pisica bengaleza preturi
pisica bengaleza maronie
vand pui pisica bengaleza