Pisica Birmaneza, sau Sacred of Burma, este o rasa cu origini legendare si multe calitati.
Mai intai, este recunoscuta, pentru frumusetea sa, care aminteste de cea a siamezilor.
Este apreciata pentru caracterul sau docil, care o face o pisica placuta pentru intreaga familie. Foarte sociabila, se bucura de compania copiilor, si a altor animale, si este sigur ca va va fermeca oaspetii!
Curioasa si comunicativa, plina de caracter, ea va sti sa seduca toti iubitorii de pisici.
O rasa de descoperit, cat mai curand posibil, daca nu stiti ce sa aleageti intre persane si siameze, Sacred of Birmania, este probabil tovarasul ideal pentru dvs. si familia dvs..Pisica Birmaneza, este o rasa de pisica domestica, originara din Birmania, se crede ca isi are radacinile, in apropiere de granita Thai-Birmania, Thailanda, si au fost dezvoltate, in Statele Unite si Marea Britanie.
In perioada Ayudhya, a aparut o pisica de culoare cupru. Aceasta descriere, seamana in mod ciudat cu birmanezul, asa cum il stim, cand a aparut pentru prima data in 1930.
Majoritatea birmanezilor moderni sunt descendenti ai unei pisici feminine numite Wong Mau, care a fost adusa din Birmania, in America, in 1930, si crescuta cu siameze americane.
In America, crescatorii au dezvoltat in mod distinct, diferite standarde de rasa birmaneza, care este neobisnuit printre pedigree-ul pisicilor domestice.
Majoritatea registrelor moderne de pisic,i nu le recunosc in mod formal, pe cele doua, ca rase separate, dar cele care se refera la tipul britanic, este recunoscut ca birmanez european.
Initial, toate pisicile birmaneze erau de culoare maro inchis (sable), dar sunt acum disponibile intr-o mare varietate de culori. Recunoasterea formala a acestora, variaza de asemenea, in functie de standard.
Ambele versiuni ale rasei, sunt cunoscute pentru temperamentul lo,r social si jucaus, unic, si vocalizarea persistenta.
Istoricul rasei
In 1871, Harrison Weir a organizat un spectacol de pisici la Crystal Palace. Au fost expuse o pereche de pisici siameze, care seamanau foarte mult, cu pisicile americane birmane moderne in constructie, asemanatoare probabil cu rasa tonkineza moderna.
Prima incercare de a dezvolta in mod deliberat birmanii, la sfarsitul secolului al XIX-lea, in Marea Britanie, a dus la ceea ce a fost cunoscut sub numele de ciocolata siameza, mai degraba, decat o rasa in sine.
Aceasta viziune a persistat multi ani, incurajand incrucisarea intre birmaneza si siameza, in incercarea de a se conforma mai strans constructiei siameze. Rasa a murit incet in Marea Britanie.
Dr. Joseph Cheesman Thompson, a importat-o pe Wong Mau, o pisica de culoare maro, in San Francisco in 1930.
Dr. Thompson, a considerat ca structura pisicii, este suficient de diferita de siameza, pentru a avea inca potential, ca o rasa complet separata.
Wong Mau a fost crescuta cu Tai Mau, un siamez, cu punct de foca, si apoi crescuta cu fiul ei, pentru a produce pisoii maro inchis, care au devenit fundamentul unei noi tulpini distincte de birmaneza.
In 1936, Asociatia Cat Fanciers (CFA), a acordat rasei recunoasterea formala. Cu toate acestea, din cauza excesului continuu extins cu pisicile siameze pentru a creste populatia, tipul original a fost coplesit, iar CFA a suspendat recunoasterea rasei un deceniu mai tarziu.
Totusi, au continuat incercarile diferitilor crescatori americani, de a rafina standardul unic birmanez, iar in 1954, CFA a ridicat definitiv suspendarea.
In 1958, United Burmese Cat Fanciers (UBCF) au elaborat un standard de judecata american, care a ramas in esenta neschimbat de la adoptare.
Intre timp, in Marea Britanie, interesul pentru rasa a revigorat. Pisicile care au compus noul program britanic de reproducere erau dintr-o varietate de constructii, inclusiv unele importate din America.
In 1952, trei generatii adevarate, au fost produse in Marea Britanie, iar rasa a fost recunoscuta de Regatul Unit de Consiliul de conducere al Cat Fancy (GCCF).
Din anii 1950, tarile din Commonwealth si Europa, au inceput sa importe birmanii britanici. Ca urmare, majoritatea tarilor si-au bazat standardul pe modelul britanic.
Din punct de vedere istoric, cele doua versiuni ale rasei, au fost pastrate strict distincte din punct de vedere genetic.
Birmanii britanici (cunoscuti si sub denumirea de „traditionali”) au fost declasati ca o rasa de catre CFA in anii 1980. GCCF a interzis inregistrarea tuturor birmanezilor importati din America, pentru a pastra liniile genealogice „traditionale”.
Majoritatea registrelor moderne de pisici, nu recunosc formal, aceste standarde duale, ca reprezentand rase separate, doar cele care se refera la tipul britanic, drept birmanez european.
Recent, Asociatia Internationala a Pisicilor (TICA) si cluburile CFA, au inceput sa utilizeze standardul american de rasa, la anumite spectacole din Europa.
In perioada initiala de dezvoltare a rasei, a devenit clar, ca Wong Mau, insusi era genetic o incrucisare intre tipul siamez si birmanez.
Acest tip de incrucisare timpurie, a fost dezvoltat ulterior, ca o rasa separata, cunoscuta astazi sub numele de Tonkinese.
Pisicile birmaneze au avut, de asemenea, un rol esential in dezvoltarea Bombay si Burmilla, printre altele.
Diferentele fizice a celor doua standarde de pisici Birmaneze
Cele două standarde, sau tipuri de pisici Birmaneze, diferă ca aspect, în principal în ceea ce privește forma capului și a corpului.
Idealul britanic sau tradițional
Tipul sau soiul Britanic, de pisica Birmaneza, tinde spre o pisică mai subțire, cu corp lung, cu cap în formă de pană, urechi mari ascuțite, bot lung conic, și ochi moderati, în formă de migdală.
Picioarele, trebuie să fie de asemenea, lungi, cu labe ovale, îngrijite.
Coada, se reduce la lungime medie.
Birmanezul american (numit și „contemporan”)
Tipul sau soiul American, de pisica Birmaneza, este o pisică, vizibil mai îndesată, cu capul mult mai larg, ochii rotunzi, și botul turtit, distinct, mai scurt.
Urechile sunt mai late la bază. Picioarele și coada trebuie să fie proporționale cu corpul, de lungime medie, iar labele, de asemenea, rotunjite.
În ambele cazuri, birmanii sunt o rasă de dimensiuni mici, până la mijlocii, având tendința de a fi, de aproximativ 4-6 kg (9-13 lb), dar sunt totuși, pisici cu o construcție substanțială, musculara.
Blana si culoarea ei
- In ambele standarde, stratul trebuie sa fie foarte scurt, fin si lucios, cu un finisaj asemanator satinului.
- Culoarea este solida, si trebuie sa fie uniforma peste corp, umbrind doar treptat pana la partile inferioare mai deschise.
- Estompate colorpoint marcaje pot fi vizibile, dar orice spotting de restrictionare sau este considerata o grava eroare.
- Ochii sunt verzi sau aurii, in functie de culoarea hainei.
- Culoarea standard originala a rasei, este un maro inchis, bogat distinctiv, cunoscut sub numele de sable (SUA), maro (Marea Britanie, Australia) sau foca (Noua Zeelanda).
- Este rezultatul genei birmaneze (cb), parte a seriei albinoase. Aceasta gena determina o reducere a cantitatii de pigment produs, transformand negrul in maro, si facand toate celelalte culori, la fel de mai palide, decat expresia lor obisnuita.
- Actiunea genei produce, de asemenea, efectul colorpoint modificat, care se observa mai mult la puii tineri.
Primul birmanez albastru s-a nascut in 1955 in Marea Britanie, urmat de rosu, crem si testoasa in urmatoarele decenii.
Sampania („ciocolata” in Marea Britanie) a aparut pentru prima data in America.
Platina („liliacul” din Marea Britanie), ultima varianta majora care a aparut, a fost de asemenea, dezvoltata in America, incepand cu 1971.
In prezent, standardul britanic GCCF, recunoaste pisicile Birmaneze, care prezinta culorile: maro solid, ciocolata, albastru, liliac, rosu si crem, precum si modelul de broasca testoasa pe o baza de maro, ciocolata, albastru sau liliac.
In America, pisicile cu sampanie, albastru si platina au fost considerate mai intai formal, o rasa separata, malaeziana, in 1979.
Aceasta distinctie, a fost abolita, in 1984, dar pana in 2010, CFA a continuat sa plaseze sabia birmaneza, intr-o divizie separata, grupand toate alte culori recunoscute, intr-o „diviziune diluata”, si judecandu-le separat.
In prezent, standardul CFA ii recunoaste in continuare pe birmanezi, numai in sibure solid, albastru, sampanie si platina.
Alte culori, au fost dezvoltate din acest set de baza, initial, cu diferite grade de popularitate si recunoastere.
In 1989, a fost inceput un program de crestere a scortisoarei in Olanda.
Primul pui de pui de cerb, s-a nascut in 1998. Scortisoara, cerb, caramel si caise birmaneze, s-au dezvoltat si in Noua Zeelanda, la fel ca si variantele de broasca testoasa, de toate aceste culori.
O noua mutatie de culoare („Russet„) a aparut in Noua Zeelanda, in 2007.
Aceasta linie, are un pigment initial inchis, in blanile pisicilor, care se estompeaza pe masura ce cresc, devenind in cele din urma, o culoare portocalie, mai palida.
Caracteristicile pisicii Birmaneze
Dimensiune: medie spre mare
Greutate: intre 3 si 6 kg
Blana: lungime medie si matasos
Culoare: punct de culoare
Speranta de viata: 12-16 ani
Perioada de gestatie: 63 pana la 65 de zile
Daca iubesti ochii mari expresivi ai unei pisici Persane, dar nu-ti place ingrijirea blanii, fiind o activitate complicata, inca din faza de pui, pisica Birmaneza, este o alternativa minunata de luat in considerare.
In afara de aspectul lor atractiv, aceasta rasa plina de viata, si afectuoasa, face un animal de companie minunat, pentru familiile care se bucura de un animal de companie, plin de curiozitate.
Pisicile birmaneze, au o frumusete cu totul aparte, infatisata de ochii lor mari, bogati si aurii, care te privesc de la un cap rotunjit atractiv, acoperit cu blana adanca.
O privire la un birmanez si este greu sa priviti in alta parte. Pur si simplu hipnotizeaza.
Pisica Birmaneza, este adesea descrisa, ca o „caramida infasurata in matase”, o dovada a corpului sau solid si muscular.
Conform Asociatiei Amatorilor de Pisici, standardul birmanez este dupa cum urmeaza.
Corpul
Aceasta este o pisica de dimensiuni medii, musculoasa si destul de compacta.
Motanii, sunt de obicei putin mai mari decat femelele, dar ambele sexe, ar trebui sa aiba pieptul amplu, cu decolteu muscular, si cu nivelul spatelui drept.
Coada este de lungime medie si ar trebui sa fie dreapta.
Picioare si labe
Picioarele unui birmanez, trebuie sa fie proportionale cu dimensiunea corpului, iar labele trebuie sa fie rotunde, cu cinci degete, pe labele din fata, si patru degete pe labele din spate.
Blana
Blana, are o textură asemănătoare satinului și arată lucioasa. Sunt pisici care naparlesc putin, și sunt de fapt considerate, hipoalergenice.
Este alcatuia din fire de par, de lungime medie, si se afla aproape de corp. Este mai scurta pe fata, si mai lung pe spate si lateral, matasos, formand un guler.
Stratul exterior de blana, este asociata cu un strat subtire, formata din fire de par fin.
Culoarea
Blana matasoasa, a pisicilor Birmaneze, vine in mai multe culori :
Conform standardelor rasei, toate culorile stratului de punct, sunt acceptate.
Blana pisicii Birmaneze, de lungime medie, este in mare parte alba, si de culoare inchisa la capete, si anume botul, picioarele, coada si urechile.
Aceste pete de culoare, sunt numite „punct”.
Conform standardului rasei sacre din Birmania, culoarea de baza a pisicii se gaseste la nivelul zonelor reci ale corpului, la nivelul punctelor. Cu toate acestea, pe restul corpului domina albul.
Conform standardelor rasei, toate culorile stratului de punct, sunt acceptate.
Negrul si rosul sunt cele mai frecvente culori, cu dilutiile „albastru” si „crem”, precum si culorile „ciocolata” si „scortisoara” si dilutiile lor „liliac” si „fawn”.
Prin urmare, culorile sacrului din Birmania, sunt desemnate, in functie de culoarea de baza, dupa cum urmeaza:
Punct de etansare: Pisica Birmaneza de etansare are o culoare de baza, neagra.
Albastru: culoarea de baza este negru, diluat in „albastru”.
Punct de ciocolata: in punctul de ciocolata, sacru birmanez, are culoarea de baza, maro.
Punct de scortisoara: culoarea de baza este rosie, vizibila doar in puncte.
Fawn-point: culoarea de baza „scortisoara” este diluata in „fawn”.
Punct liliac: indica diluarea maro, este vizibil doar la nivelul punctelor.
Punct rosu: rosu este culoarea de baza a birmanezei, cu punct rosu.
Creme-point: Pisicile Birmaneze, Creme-point, au puncte de culoare crem.
In plus, capetele pisicilor sacre din Birmania, pot prezenta chiar zgarieturi!
Acest stil de culoare, se numeste „tabby”.
Pisicile Birmaneze, care prezinte culorile: seal-tortie-point, blue-tortie-point sau chocolate-tortie-point sunt cateva exemple.
Conform standardului rasei, este autorizata si blana de pitigoi, pe baza rosie, numita „tortie”.
Exista, de asemenea, sacru lila-tortie-tabby-point Birmanez!
Capul
De forma triunghiulara, dar cu contururi rotunjite, de marime medie, destul de mare. Fara oprire, fruntea este putin rotunjita, nasul arcuit si botul larg.
Ochii
Sunt mari, de forma aproape rotunda, amplasata la distanta, si de culoare albastra.
Urechile
Sunt de dimensiuni medii, cu capete rotunjite.
Coada
Este de lungime medie, in conformitate cu proportiile corpului.
Pisica Birmaneza Alba
Astazi, este cunoscuta, originea decolorarii blanii pisicilor birmaneze.
Aceasta, este o mutatie, care determina o functie deficitara a enzimei tirozinaza, si prin urmare, provoaca o tulburare a productiei de melanina, care sta la baza pigmentarii.
Acest fenomen se numeste „albinism partial”.
Pisica Birmaneza, poate prezenta si picioare complet albe, numite „spori”.
Aceasta particularitate, se explica prin mutatia genei v-Kit Hardy-Zuckerman 4 omolog oncogen viral al sarcomului felin (KIT).
De acum inainte, aveti cunostinte despre particularitatile genetice, ale pisicii sacre din Birmania!
Pisica Birmaneza – Caracter si comportament
Birmanezul este energic si prietenos. Are farmecul si hotararea stramosilor sai siamezi, si se bucura de conversatie, la fel de mult ca acea rasa.
In schimb, vocea ei, este blanda, moale si dulce, inclinandu-si tendinta de a conduce familia, cu o laba de fier, invelita in blana catifelata.
Este extrem de inteligenta, si cauta companie umana, asa ca nu este cea mai potrivita, pentru o casa in care va fi lasata singura, o mare parte a zilei.
Daca nu vor exista oameni, pentru a-i antrena intelectul, asigurati-va, ca este in compania unui alt animal, de companie.
Deoarece pisica Birmaneza, are nevoie de multa stimulare, va recomandam sa cumparati doi pisoi Birmanezi, pentru companie – cu exceptia cazului in care aveti o alta pisica sau un caine prietenos in casa.
Se intelege bine cu alte pisici si cu caini, dar, desigur, o alta birmaneza, va fi cel mai bun prieten al sau.
Draguta, increzatoare si sociabila – aceaste puncte forte, definesc rasa de pisici, Birmaneza!
Nu doar blana lor lucioasa, are factorul wow, personalitatile lor sunt la fel de impresionante.
Daca sunteti in cautarea unei pisici, pline de viata, care vrea sa faca parte din familia dvs., atunci pisica Birmaneza, este pentru dvs.
Pisicile Birmaneze iubesc, compania oamenilor, si a altor pisici, si se spune ca stau aproape de casa.
Daca va bucurati de viata linistita, birmanezul atletic, iubitor de distractie si rautacios probabil, nu este pentru dvs.!
Oricat de minunate, ar fi pisicile birmaneze, de privit, majoritatea proprietarilor va vor spune, ca personalitatea Birmanezei, ii pastreaza pe admiratori, aproape de ea.
Daca sunteti in cautarea unei pisici, care va va fi complet devotata, fara a-si sacrifica liberul arbitru, nu cautati mai departe.
Pisica Birmaneza – Temperament iubitor
Pisicile Birmaneze, sunt cunoscute, pentru ca sunt extrem de afectuoase si vor insoti oamenii lor, peste tot,
Au o serie de caracteristici, asemanatoare unui catelus, formand legaturi puternice cu proprietarii lor, și gravitand spre activitatea umana.
Este genul de pisica, care isi va gasi intotdeauna, drumul pe poala ta, si in patul tau.
De asemenea, sunt cunoscute, pentru ca se bucura de timpul de joaca, cu copiii.
Pisica Birmaneza – Jucausa si distractiva
Aceste pisici, par sa simta, ca este datoria lor sa-si pastreze tovarasii umani, distrati.
Nu este nemaiauzit ca unele dintre aceste feline uimitoare, sa invete sa joace sa aduca, si daca nu ai chef sa te alaturi, este perfect.
Aceste pisici, se pot distra, si sunt bucuroase sa va lase sa va asezati, si sa observati distractia.
Pisica Birmaneza – Inteligenta si unica
Fiti avertizati, totusi, aceste pisici, pot fi de asemenea, destul de incapatanate, odata ce si-au pus mintea pe ceva, si veti fi greu sa le convingeti altfel.
De asemenea, sunt cunoscute, ca sunt destul de vocale, si va vor anunta, cum se simt in orice moment.
Pisica Birmaneza – Compatibilitatea cu copiii si alte animale de companie
Pisica Birmaneza, activa si sociala, este o alegere perfecta pentru familiile cu copii, si cainii prietenosi cu pisicile. Va juca fetch (aduce obiecte), la fel de bine ca orice retriever, invata trucuri usor, si iubeste atentia pe care o primeste de la copiii care o trateaza politicosi cu respect.
Traieste linistita, cu pisici si caini care ii respecta autoritatea.
Introduceti in familia dvs., intotdeauna, animalele de companie incet, si in circumstante controlate, pentru a va asigura ca se inteleg impreuna.
Concluzie:
Mai mult decat o simpla pisica, birmaneza, este un „caine-pisica”.
Nu prea timida, se va bucura sa-si imparta spatiul de locuit, cu „oamenii” sai preferati, urmarindu-i dintr-o camera in alta, fara sa ezite, sa le capteze atentia, in cautarea imbratisarilor, si cand vine ora mesei!
Pisica Birmaneza, are avantajul, de a fi docila si discreta, spre deosebire de pisica Siameza, care miauna mult.
Cu un caracter curios, ii place sa-si exploreze mediul, si uneori se poate gasi blocata intr-un dulap, sau la subsol!
Prin urmare, este mai bine sa stii cum sa fii cu ochii pe Birmaneza, oricand merge pe un mop prin casa.
Foarte afectuaosa, ii place sa fie imbratisata de tineri si batrani. apreciaza contactul cainilor, in special pentru joaca, si pentru un pui de somn.
Birmanezii, sunt responsabili pentru dezvoltarea altor rase de pisici, inclusiv Bombay și Burmilla.
Pisica Birmaneza – Ingrijire
Blana Birmanezei, poate fi un bun indicator al sanatatii, si al calitatii dietei lor.
Sacrul Birmaniei, necesita periaj regulat, nu ca blana sa tinde sa se incurce, ci pentru sanatatea parului si a pielii sale, in special in perioada de naparlire. Le place sa fie ingrijite, cu o perie moale, sau cu o manusa de ingrijire.
O baie calda, poate fi de asemenea utila, pentru a scapa de parul mort, urmata de periaj cat mai usor posibil. Se recomanda sa se spele pe dinti pentru a preveni gingivita, cel putin o data pe saptamana.
Folositi o tesatura curata si moale, pentru a va spala coltul ochilor, sau o minge de bumbac, inmuiata in apa calduta, pe care va asigurati ca o reinnoiti pentru fiecare ochi.
Verificati starea urechilor sale, in fiecare saptamana: daca par ceroase, le vom curata cu o minge de bumbac, inmuiata in apa calduta si 50/50 otet de mere.
Ingrijirea, este in general, de intretinere relativ redusa. Si un pieptene de purici din plastic, va ajuta sa-i indepartati firele de par, si stimuleaza blana sa se aseze pe corp, fara acumulari statice.
De asemenea, se recomanda o dieta buna, si utilizarea pastei de dinti enzimatice.
Pastrati litiera curata perfect. La fel ca toate pisicile, birmanezii sunt foarte atenti la igiena baii.
Pisica Birmaneza – Boli si afectiuni
Crescatorii, au acum, si instrumente pentru a-si testa pisicile pentru detectarea markerilor genetici, asociati cu boli mostenite, precum hipokaliemia (slabiciune musculara asociata cu scaderea potasiului din sange) si GM2 (sunt rare tulburari metabolica).
Pisicile Birmaneze, pot fi predispuse, la aparitia gingivitei, asa ca se recomanda, stabilirea unei bune rutine dentare, de la o varsta frageda.
Pisicile Birmaneze, pot fi destul de lacome, si ar trebui sa aveti grija, sa nu-i supraalimentati.
Probleme comune de sanatate ale pisicilor Birmaneze
In general, pisicile Birmaneze, sunt destul de sanatoase, desi au fost observate mai multe tulburari la rasa. Acestea includ:
Predispozitia la diabet
Afecteaza in primul rand, pisicile mai in varsta, si pisicile care trebuie sa slabeasca cateva kilograme.
Boala functioneaza, la fel ca diabetul la oameni, si afecteaza sistemul endocrin.
Sindromul pisoiului cu piept plat
Este o deformare a pieptului, care afecteaza pisoii, si face dificila respiratia.
La unii pisoi, tulburarea dispare, pe masura ce devin adulti, in timp ce altii au nevoie de o interventie chirurgicala, pentru a corecta starea.
Cheratoconjunctivita congenitala sicca
Sau boala uscata a ochiului, implica inflamatia corneei si a conjunctivei in ochii unei pisici.
Fibroelastoza endocardica primara
Este o boala congenitala a inimii, care loveste pisoi cu varsta cuprinsa intre 3 saptamani si 4 luni.
Pisoii cu aceasta afectiune, rareori supravietuiesc pana la maturitate.
Meningoencefalocelul ereditar la pisicile birmaneze
Sau defectul capului birmanez, este o alta boala congenitala, care duce la deformari la nivelul capului.
Pisoii cu aceasta afectiune, sunt de obicei eutanasiati, deoarece este putin probabil sa traiasca foarte mult.
Majoritatea birmanezilor, nu se vor confrunta niciodata cu oricare dintre aceste probleme, dar este totusi bine sa fim constienti de ele.
De la pisoi la pisici in varsta: oferirea de alimente adecvate
Pisica Birmaneza pui – Pana la varsta de 4 luni
Hraneste-ti pisoiul Birmanez, cu hrana specifica pentru pisici junior.
Pisica Birmaneza – Intre 4 luni si un an
Pisica Birmaneza, poate apela la o dieta de „varsta a doua”.
Nu administrati crochete pentru pisicile adulte, inainte de varsta de un an.
La fel, ca multe pisici de rasa, Birmaneza, este predispusa la probleme digestive.
Hranirea puilor de pisica Birmaneza, se face cu mancare ce contine formule speciale.
Aceasta mancare, are un nivel foarte ridicat de proteine, esentiale pentru o crestere corespunzatoare, precum si un nivel mai ridicat de calciu, magneziu, fosfor, zinc si fier, pentru a ajuta la formarea unor oase si dinti puternici.
Opteaza pentru crochete specifice varstei, pentru a facilita digestia.
Calitatea hranei pentru pisici, este esentiala, pentru a evita problemele de sanatate.
Pisica Birmaneza – De la varsta de 7 ani
Pisica Birmaneza, prefera mancarea uscata, pentru pisicile mai in varsta.
O dieta dezechilibrata, poate provoca probleme urinare.
Nu uitati, sa lasati suficienta apa ,la indemana animalului dvs. de companie, mai ales daca mananca in mare parte alimente uscate.
Exista fantani de apa, dar si distribuitoare de alimente, care sunt foarte practice atunci cand sunteti plecat!Puii de pisica Birmaneza, au preturi variate, in functie de Felisa autorizata, din care sunt cumparati.
Daca vreti sa aflati mai multe informatii, legate de preturi sau de adoptii gratuite, va recomandam sa le cautati pe Google, cu cuvinte cheie, de genul: pisici birmaneze de vanzare, pisici birmaneze iasi, pisica birmaneza pui pret, pisica birmaneza pret, pisica birmaneza olx, pui pisica birmaneza pret, donatii pui pisica birmaneza, pisica birmaneza de vanzare, pui de pisica birmaneza, pisica birmaneza gri, pisica birmaneza adoptie, olx pisica birmaneza pret, pui pisica birmaneza de vanzare, pisica birmaneza brasov pret, cat costa o pisica birmaneza, pisica birmaneza corcitura pret, pisica birmaneza timisoara pret, birmaneza pisica pret,
pisica birmaneza
pisica birmaneza pui
pisica birmaneza pret
pisica birmaneza olx
pui pisica birmaneza
donatii pui pisica birmaneza
pisica birmaneza de vanzare
pisica birmaneza caracteristici
pui de pisica birmaneza
pisica birmaneza gri
pisica birmaneza neagra
pisica siameza vs birmaneza
cat traieste o pisica birmaneza
pisica birmaneza ingrijire
pisica birmaneza alba
pisica birmaneza poze
pisica birmaneza boli
pisica birmaneza adoptie
donez pui pisica birmaneza
olx pisica birmaneza
birmaneza pisica
donez pisica birmaneza
pui pisica birmaneza de vanzare
cumpar pisica birmaneza
pisica birmaneza brasov
cat costa o pisica birmaneza
pisica birmaneza corcitura
pisica birmaneza timisoara
tipuri de pisica birmaneza
birmaneza pisica pret