Pisica Egipteana – Pisica faraonilor, Mau-ul egiptean, este o pisica de dimensiuni medii, deosebit de eleganta, cu un corp armonios. Alaturi de abisinian, este una dintre cele mai vechi rase.
Mau-ul egiptean, traia deja de fapt in Egiptul antic,, unde era considerata un zeu.
Astazi, este o pisica domestica foarte afectuoasa, calma, chiar jucausa si foarte inteligenta. Mau-ul egiptean este animalul de companie ideal.
Agilitatea, eleganta, inteligenta si calmul sau, sunt toate trasaturi particulare, care explica succesul sau la iubitorii de pisici.
Istoria pisicii egiptene
Desi Mau-ul egiptean a devenit de fapt pisica pe care o cunoastem astazi, in anii 1950, reproducerea ei a inceput acum 3000 de ani. Astfel, deja o putem gasi pe pisica egipteana, pe picturile antice egiptene.
In Egiptul antic,, pisica egipteana, era deosebit de populara in zonele rezidentiale, deoarece proteja rezervele de cereale ale soarecilor.
Exista multe mituri despre originea exacta a pisicii egiptene.
Se spune ca a descins, din pisicile faraonilor, care au fost imbalsamate si ingropate cu stapanii lor.
Conform unor zvonuri, testele genetice confirma acest mit.
Cu toate acestea, originea exacta a pisicii Mau egiptean, nu este inca cunoscuta. Ca si aparitia sa, istoria sa este o sursa de mistere.
Pisica Mau egiptean, asa cum o stim astazi, a fost descoperita in 1952 de o printesa rusa, Nathalie Troubetskaya. In timp ce se afla in exil in Italia, ea a dat peste una dintre pisicile ambasadorului egiptean. Fascinata de aceasta frumusete egipteana, Troubetskaya, a luat cu ea pisicile din aceasta rasa in Statele Unite, unde a inceput sa le reproduca.
In 1968, pisica egipteana Mau, a castigat o mare faima in timpul diferitelor expozitii.
In 1977, Asociatia Cat Fanciers (CFA) i-a acordat primul loc.
Rasa a fost crescuta in Europa, doar din 1988.
Pisica Egipteana – Profil
Dimensiune: 30cm
Greutate: 3 kg – 5 kg
Blana: scurta
Culoare: argintiu, maro sau negru
Speranta de viata: 18 ani
Perioada de gestatie: 63 pana la 68 de zile
Caracteristici fizice
Corpul :
Aceasta pisica, are un corp subtire, deosebit de elegant si destul de musculos. Nu este neaparat foarte inalta (in jur de 30 cm), iar silueta sa este la jumatatea distantei dintre pisica orientala si pisica europeana.
Are un buzunar ventral, care ii confera o anumita agilitate.
Aceste picioare din spate, mai lungi decat cele din fata, ii permit sa faca salturi impresionante. De asemenea, alearga excesiv de repede.
Parul :
Blana ei, este scurta, dar suficient de lunga pentru ca parul sa prezinte 4 benzi alternante de culoare, deschise si intunecate. La atingere, parul sau este diferit, in functie de blana animalului.
In culorile argintului si bronzului, blana sa este elastica si moale. Pe negru, este mai fina.
Stratul sau matasos de blana, se recunoaste prin prezenta unor pete mai intunecate decat stratul de baza, tipic acestei rase. Cea mai comuna culoare in Egipteanul Mau, este argintiul cu modele negre.
Culoarea :
Sunt acceptate doar 3 culori: fumuriu, bronz sau argint.
Trei culori sunt acceptate de toate federatiile :
-
Argintiu (gri argintiu cu pete negre)
- Pisica egipteana Mau Argintie, trebuie sa aiba o culoare argintie foarte contrastanta in raport cu petele. Spatele urechilor, este gri-roz, varful este negru. Partea din spate a picioarelor, este neagra, la fel ca tampoanele, iar nasul este de culoare caramizie.
- Baza bronzului mau egiptean, este de culoare bronz pana la fildes pe partile interioare ale corpului (burta, gatul). Petele pot fi de culoare maro inchis. Tampoanele si partea din spate a picioarelor sunt de culoare maro pana la negru. Trufa este din caramida.
- Fumul egiptean Mau nu este o pisica tabby patata , dar datorita stratului sau de argint, modelele apar clar. Blana este gri deschis, peste un sfert din lungime, apoi negru. Partile interioare ale corpului sunt mai usoare. Trufa, tampoanele sipicioarele din spate sunt negre .
-
Bronz ( maro ) (maro deschis patat cu negru)
- Baza pisicii Egiptene Mau, este de culoare bronz pana la fildes, pe partile interioare ale corpului (burta, gatul).
- Petele pot fi de culoare maro inchis. Tampoanele si partea din spate a picioarelor, sunt de culoare maro pana la negru. Trufa este caramizie.
- In bronzul pisicii Egiptene Mau, exista doua nuante de culoare, conform federatiilor.
- Culoarea clasica, este un maro cald, cu modele variind de la maro la negru. Este singura culoare permisa in standardul LOOF. CFA, la fel ca TICA si GCCF, prefera o nuanta rosiatica datorita prezentei multor poligene rufus.
- Aceasta culoare, provine din descendenta indiana, desi multe zvonuri implica faptul ca aparitia genei este mentinuta prin incrucisari regulate cu Bengalul.
- LOOF, apara culoarea originala, si interzice orice urma de rufus, sau sclipici, din descendenta indiana.
-
Fumurie (baza parului argintiu, restul parului este antracit. Negru pete)
- Blana argintie, este cea mai bine reprezentata: in 2004, ea reprezenta 58% din inregistrarile CFA, contra 26% bronz pentru 14% fumurie.
- Pisica Egipteana Fumurie, nu este o pisica tabby patata, dar datorita stratului sau de argint, modelele apar clar.
- Blana este gri deschis, peste un sfert din lungime, apoi neagra. Partile interioare ale corpului sunt mai usoare.
- Trufa, tampoanele si picioarele din spate sunt negre.
Exista, de asemenea, un singur model: tabby patat.
Pisica Egipteana Mau Neagra, a fost recunoscuta de LOOF ca o culoare noua (NRC) din 2006 si este autorizata doar ca, crescator de catre CFA.
Blana sa, este complet neagra, dar poate prezenta un model fantoma sub anumite lumini. Trebuie sa fie bine stralucitoare. CFA a inregistrat pisica Egipteana Mau albastra, in patru nuante ale sale (albastru reperat, albastru argintiu, albastru de fum albastru si auto), numai in scopul monitorizarii din 1997.
Capul :
Este triunghiular, dar usor rotunjit, cu barbie destul de proeminenta si puternica. Pe frunte, egipteanul Mau are particularitatea de a avea un semn in forma de „M”, sau gandac, care se intinde in linii pe gat, si inapoi pana la varful cozii
Obrajii, pieptul si picioarele sunt, de asemenea, acoperite cu dungi fine de culoare inchisa.
Ochii :
Ochii mari ai pisicii Egiptene, sunt caracteristici pentru forma lor de migdale, si aproape intotdeauna au culoarea verde deschis.
Urechile :
Sunt destul de mari, dar sunt perfect in armonie cu capul Mau. Usor asezat in spatele craniului.
Coada sa : groasa la baza si se desface in timp ce merge.
Pisica Egipteana – Caracterul
Pisica Egipteana Mau, este o pisica cu o inteligenta vie, rezervata si aproape timida; in ciuda acestui fapt, ea socializeaza bine cu semenii sai, care nu trebuie sa riste sa o molesteze, altfel va reactiona violent.
Foarte afectuaosa fata de toata lumea, ea tinde sa-si lipeasca nasul peste tot si este o foarte buna colega de joaca;
Cu stapanul ei, caruia ii este foarte fidela, stabileste o relatie bazata pe incredere si o dragoste aproape exclusiva.
Mieunatul ei pe care il emite doar atunci cand vrea sa obtina ceva, este docila si discreta, ceea ce nu se poate spune cu adevarat despre apetitul ei solid.
Pisica Egipteana Mau, are caracteristica tipic al felinei reale: agila si sarita, este un vanator foarte bun. Aceasta calitate ii permite sa fie complet autonoma. In ciuda independentei sale, in „captivitate” este prietenoas si buna, iar acest lucru o face o pisica domestica foarte buna.
Imbratisare:
Pisica Egipteana Mau, va fi foarte afectuoasa, mai ales cu oamenii sai. De fapt, are nevoie de mangaieri, dar venind aproape exclusiv de la omul cu care este legata in primul rand.
Jucausa:
Un vanator priceput, aceasta felina va dori sa joace mult! Si sari si fugi.
Calma:
Cu toate acestea, ea are reputatia de a fi pisica de casa perfecta, care iubeste linistea.
Inteligenta:
la origine este o pisica care lucra (a vanat paraziti din granele de pe malurile Nilului), aceasta caracteristica necesara supravietuirii sale i-a ramas evidenta. Foarte buna observatoare, ea invata foarte repede.
Infricosatoare / Suspecta
De straini : se spune ca are o usoara tendinta de a se feri de straini, preferand oamenii pe care ii cunoaste. Prin urmare, trebuie sa-i acordam timp pentru a ne adapta.
Independenta:
Capacitatile sale fizice si intelectuale o fac perfect autonoma la toate nivelurile. Dar va cauta in continuare prezenta omului sau!
Pisica Egipteana – Comportament
Pisica Egipteana – Mieunat:
Moderat vorbareata, vocea sa este totusi cunoscuta ca fiind melodioasa.
Pisica Egipteana – Mancacioasa
Fereste-te de apetitul ei vorace! Nu ar trebui sa dezvolte supraponderalitate.
Pisica Egipteana – Nevoia de exercitiu:
O mica atleta, aceasta felina are nevoie de inaltimi pentru a putea sari si de perioade de jocuri pentru a putea face miscare.
Pisica Egipteana – Alergatoare:
Foarte conectata cu omul sau, nu se stie ca este o fugara, dar curiozitatea ei o poate impinge in continuare sa exploreze.
Pisica Egipteana Mau, este cea mai rapida dintre toate pisicile. Poate atinge o viteza maxima de 50 de kilometri pe ora. Pentru ca aceasta sa poata calatori pe distante lungi, si sa-si satisfaca nevoile de miscare, este prin urmare, foarte important ca pisica Egipteana Mau, sa iasa des.
Daca nu poate face o plimbare gratuita, ar trebui cel putin sa aiba acces la o gradina mare, deoarece ii place foarte mult saritul si cataratul. Cu toate acestea, se poate adapta la alte moduri de viata si va fi fericita si intr-un apartament, atata timp cat are suficient spatiu.
Pisica Egipteana – Compatibilitate
Mau egiptean cu caini:
Compatibilitatea cu cainii este foarte posibila, cu conditia sa faceti o introducere buna si sa ii acordati timp pentru a va familiariza cu aceasta noua prezenta. A avea o multime de inaltimi permite, de asemenea, pisicii sa fie inaccesibila in timp ce se afla in aceeasi camera.
Mau egiptean cu alte pisici:
O introducere buna este, de asemenea, esentiala, dar de regula, se adapteaza bine cu alte feline.
Pisica Mau egipteana cu copii:
Aceasta pisica va iubi copiii, dar nu trebuie sa uitam ca ii place si calmul, si ca poate fi putin indepartata, chiar tematoare, fata de noutate.
Instalarea punctelor de inaltime ii va permite sa decida daca vrea interactiune sau nu.
Pisica Egipteana Mau cu batranii:
Deoarece ii place calmul, ea poate fi prin urmare, compatibila cu o persoana mai calma, si mai in varsta, dar nu trebuie uitat faptul, ca ii place sa se joace si sa urce la inaltime.
Mancarea pisicii Egiptene Mau
Pisica Egipteana Mau, a fost domesticita atat de mult timp, incat, astazi poate manca acelasi lucru ca si toate celelalte rase de pisici. Dar nu trebuie sa uitam istoria si originile sale: apartine liniei de tigri, lei si leoparzi.
Este intr-adevar o carnivora, si prin urmare, are nevoie de hrana pentru pisici, care sa respecte obiceiurile sale alimentare naturale, adica, care sa fie cat mai aproape de carnea pe care ar consuma-o acasa.
In acest punct, pisica egipteana nu face compromisuri.
O dieta umana, nu este potrivita pentru o pisica, desi unii proprietari incearca uneori sa isi faca prietenii felini vegetarieni. Acest lucru este complet incompatibil cu tipul de dieta cu care pisica a fost obisnuita de generatii in mediul sau natural.
Dieta ideala pentru o pisica Mau egipteana, este bogata in carbohidrati si contine, de asemenea, aminoacizi, vitamine si minerale.
Daca este necesar, puteti utiliza si suplimente alimentare pentru pisica dvs. Consumul unei diete care sa satisfaca nevoile pisicii tale, o mentine sanatoasa pe tot parcursul vietii, mental si fizic.
Daca pisica ta, este supraponderala, inseamna ca dieta ei este prea bogata in carbohidrati. Pe termen lung, o astfel de dieta creste riscul de diabet la pisici, si prin urmare, trebuie evitata.
Daca aveti dubii, medicul veterinar va poate ajuta sa gasiti dieta perfecta pentru pisica dvs.
Concluzie
Pisica Mau Egipteana, este carnivoa. La fel ca toate pisicile de rasa, acestea trebuie sa aiba o dieta de calitate pentru a-si acoperi nevoile nutritionale.
Dieta sa ar trebui sa se potriveasca si varstei si activitatii sale fizice.
Speranta de viata:
Daca poate trai pana la 17-18 ani, media este in jur de 14 ani .
Rezistenta / robusta:
Pisica Egipteana Mau, este destul de intoleranta la schimbarile de temperatura. Poate necesita ingrijiri suplimentare, atunci cand se schimba anotimpurile.
Tendinta de a creste in greutate:
Daca nu sunteti atent, ea poate fi predispusa la supraponderalitate. Prin urmare, va fi necesar sa se asigure o dieta adecvata si perioade de exercitii zilnice si suficiente.
Boli frecvente:
Nu exista boli genetice listate oficial la aceasta rasa.
Sunt raportate doar anecdote sau patologii prezente in linii specifice:
Cardiomiopatie hipertrofica
O boala a inimii, este un pic mai mult prezenta in linia traditionala.
Leucodistrofia
O boala care afecteaza substanta alba a creierului, este, de asemenea, putin mai frecventa la pisica Mau egipteana, desi este foarte rara.
Herniile ombilicale
Un fenomen cauzat de peretele abdominal, care nu se inchide la nivelul buricului, dupa ruperea cordonului ombilical, dupa nastere, ar putea fi putin mai frecventa la unele linii genealogice.
Boli parodontale
Este de a viziona in aceasta cursa, mai ales in cazul in care se efectueaza operatii de intretinere dentare.
Sunt posibile toate bolile si patologiile felinelor domestice. Pisica Egipteana Mau, are in general o sanatate excelenta.
Reproducere:
Pisica Egipteana Mau, nu poate fi imperecheata cu nici-o alta rasa.
Pe partea fiziologica a reproducerii sale, durata gestationala la aceasta rasa este mai lunga decat cea experimentata, in mod normal de alte pisici domestice.
Poate dura pana la 73 de zile de gestatie, in timp ce media este mai degraba intre 63 si 68 de zile.
Bine de stiut!
Cuvantul „MAU”, se traduce, din limba egipteana, atat prin „lumina”, cat si prin „pisica”.
Prin urmare, Mau Egiptean, este literalmente, „Pisica egipteana” sau chiar „Lumina Egiptului”.
Cum sa adaugati si mai multa magie acestei rase rare si ancestrale, campioana a vitezei in categoria pisicilor domestice?
Ai grija de pisica ta Egipteana Mau!
Aceasta pisica cu parul scurt, nu este solicitanta atunci cand vine vorba de ingrijire. Dar asta nu o impiedica sa iubeasca sa fie periata! Sunt momente speciale, care intaresc legatura intre dvs., si companionul dvs. felin.
Va recomandam sa o periati regulat, cu o perie pentru pisici. Pe langa faptul ca ii vei placea micutului, vei impiedica mobilierul tau sa ajunga acoperit de par.
Pentru a-si mentine ghearele, pisica Egipteana Mau, are si ea nevoiea unui copac de pisica, sau a unui stalp de zgarietura. De asemenea, ii permite sa-si marcheze teritoriul.
Se recomanda sa-i dati in mod regulat, hrana uscata pentru pisici, crochete, deoarece acestea o ajuta la ingrijirea dentara.
Pisica Egipteana – Concluzie
Pisica Egipteana Mau, necesita o intretinere scurta la nivelul blanii sale. Un singur periaj saptamanal, este suficient pentru a-i mentine parul in forma buna.
Pe langa un periaj saptamanal, egipteanul Mau, va trebui sa beneficieze de spalarea regulata a dintilor, pentru a evita depunerea tartrului. Mai mult, ghearele sale, vor trebui taiate destul de des, de asemenea.
In cele din urma, este supusa dezvoltarii unui parazit atrial.
Urechile sale trebuie tratate cu grija. Medicul veterinar va va putea ghida prin procedura de urmat.Puii de pisica Egipteana Mau, au preturi variate, in functie de Felisa autorizata de pisica Egipteana, din care sunt cumparati.
Daca vreti sa aflati mai multe informatii, legate de preturi sau de adoptii gratuite, va recomandam sa le cautati pe Google cu expresii de genul: pisica egipteana pret, pisica egipteana mau pret, pisica egipteana neagra pret, pisica egipteana mau pret, pisica egipteana mau de vanzare, pisica mau egipteana pret, pisica mau egipteana pret.
pisica egipteana
pisica egipteana pret
pisica egipteana mau
pisica egipteana neagra
pisica egipteana mau pret
zeita egipteana pisica
ce semnifica pisica egipteana
pisica in mitologia egipteana
pisica egipteana mau de vanzare
pisica mau egipteana
pisica egipteana semnificatie
pisica mau egipteana pret
simbol pisica egipteana