Raie la caini – Raia este cauzata de acarieni microscopici, care invadeaza pielea animalelor sanatoase.
Acarienii provoaca iritarea pielii, ducand la mancarime, caderea parului si inflamatie.
Majoritatea tipurilor de raie (mange), sunt foarte contagioase.
Atat cainii cat si pisicile, sunt animale foarte sensibile.
Caii si alte animale domestice, pot fi, de asemenea, infectate. Exista mai multe tipuri de raie, care afecteaza cainii, inclusiv:
- Raia canina (raia sarcoptica);
- Acarienii urechii (raia otodectica);
- Matreata de mers (cheyletieloza);
- Trombiculoza;
Tipuri de raie la caini si tratarea lor
Raie la caini - Scabie canina (raia sarcoptica)
Aceasta forma de raie, este cauzata de acarianul Sarcoptes scabiei var canis. Acest parazit extrem de contagios, se gaseste la cainii din intreaga lume. Este adesea, numita scabie canina. Desi, acarienii care provoaca raia, prefera cainii, oamenii si alte animale care vin in contact cu un caine infectat, se pot infecta si ei.
Intregul ciclu de viata (17 pana la 21 de zile) al acestor acarieni, este cheltuit pe cainele infestat. Femelele fac tuneluri in piele, pentru a depune oua. Raia se raspandeste usor intre animale, prin contact.
Transmiterea indirecta, cum ar fi prin asternutul infestat, este mai putin frecventa, dar poate aparea.
Perioada de incubatie, variaza de la 10 zile la 8 saptamani, in functie de cat de grav este infestat cainele, de o parte a corpului afectata, de numarul de acarieni transmisi si de sanatatea si igiena fiecarui caine.
Raie la caini - Diagnosticarea si tratarea raiei sarcoptice
„Scabie incognito” este un termen folosit, pentru a descrie raia greu de diagnosticat. Daca, un caine este scaldat in mod regulat si are o blana bine ingrijita, acarienii ar putea fi greu de gasit, chiar daca animalul prezinta semne de infestare, cum ar fi mancarimea. Celelalte semne, tipice de raie – cruste si scuame de pe piele – sunt indepartate prin baie regulata.
Daca, se suspecteaza de raie, medicul veterinar va face un examen fizic, inclusiv colectarea de razuire a pielii si eventual o proba de scaun. Unele clinici, ar putea folosi, de asemenea, un test de sange pentru a diagnostica raia. Daca nu se gasesc acarieni, dar semnele sugereaza foarte mult raia, tratamentul de proba este justificat.
Raia este foarte contagioasa si se poate raspandi cu usurinta, intre animale de diferite specii si chiar si la oameni.
Prin urmare, ar trebui sa-i ceri sfatul medicului veterinar, cu privire la modul de a evita contractarea raiei, de la animalul tau de companie.
Raie la caini - Tratamentul
Ar trebui sa includa toti cainii si alte animale, care au fost in contact, unul cu celalalt.
Poate fi necesar sa-i taiati parul.
Crustele si murdaria, trebuie indepartate prin inmuiere, cu un sampon medicamentos (antiseboreic) si aplicata o scufundare anti-acarieni.
Varul-sulful sunt foarte eficiente si sigure, pentru utilizar, la animalele tinere. Pot fi necesare mai multe scufundari.
Alternativ, medicamentele interne sau topice, sunt, de asemenea, eficiente. Unele medicamente, pentru dirofilaria interna sunt, de asemenea, utilizate pentru prevenirea dirofilarelor, asa ca medicul veterinar, ar putea dori sa testeze cainele dumneavoastra, pentru dirofilaria, inainte de tratament.
Tratamentul pentru infectii secundare, poate fi, de asemenea, necesar.
Raie la caini - Acarieni urechi (raia otodectica)
Aceasta forma de raie este cauzata de acarienii Otodectes cynotis. Acesti acarieni infesteaza adesea, urechea externa, provocand inflamarea canalului urechii la caini si mai ales la pisici.
Acarienii urechii, se gasesc de obicei, adanc in canalul urechii externe, dar uneori sunt vazuti pe corp. Animalul infestat, va clatina din cap si isi va zgaria urechile. La cainii cu urechi drepte, in mod normal, urechea externa se poate lasa sa cada.
Intensitatea mancarimii, variaza si poate fi intensa. In cazurile severe, urechea externa poate fi inflamata si poate produce puroi. Este posibil si un timpan rupt.
Cainii cu acarieni la urechi, trebuie tratati cu un paraziticid in urechi sau pe tot corpul.
Medicul veterinar va va recomanda, un plan de tratament adecvat, care include medicamente si instructiuni de curatare a urechilor.
Animalele care au contact cu cainii infestati, trebuie, de asemenea, tratate.
Raie la caini - Matreata de mers (Cheyletieloza)
Acarienii Cheyletiella yasguri provoaca matreata la caini. (Matreata care se vede „mergand”, sunt de fapt acarienii care se misca pe pielea cainelui.)
Desi, acesti acarieni raman adesea pe gazdele lor preferate, sunt posibile infectii intre specii.
Matreata de mers pe jos este foarte contagioasa, mai ales in canise, crescatorii sau gospodariile cu mai multe animale de companie.
Utilizarea regulata a anumitor insecticide, pentru a controla infestarile cu purici, au un beneficiu secundar de a controla, adesea, acarienii care provoaca matreata.
Oamenii pot fi, de asemenea, infestati cu aceste specii de acarieni.
Acarienii care provoaca matreata pe jos, isi petrec intregul ciclu de viata, de 3 saptamani, pe gazda lor, dar pot trai si pana la 10 zile in mediu.
Descuamarea pielii si infestarea de-a lungul spatelui, sunt semne comune ale matretii de mers.
Mancarimea intensa este frecventa, desi unele animale nu au mancarime deloc. Animalele de companie care nu prezinta semne, pot transporta acarienii si ii pot transmite altor animale de companie si oamenilor.
Raie la caini - Diagnosticarea si tratarea Cheyletieloza
Cheyletieloza este diagnosticata, prin examinarea pielii unui animal si examinarea probelor de piele si par, cu un microscop, pentru a identifica prezenta acarienilor.
Acarienii si ouale pot fi greu de gasit, mai ales, la animalele care sunt scaldate des.
In multe cazuri, medicii veterinari vor prescrie tratamente topice sau la nivelul intregului corp, cu un insecticid, pentru a elimina acarienii.
In plus, tratarea mediului animalului de companie este necesara, pentru a ucide acarienii din lenjerie de pat, covoare si alte zone.
Tratamentul insecticid al caniselor si al altor comunitati, cu mai multe animale de companie, este necesar pentru a opri infestarile cu acarieni.
Proprietarii de animale de companie, infestate cu acesti acarieni, ar putea dori sa se consulte cu medicii lor, cu privire la medicamente si alti pasi, pentru a controla infestarile cu acarieni, in ei insisi, a membrilor familiei lor si a mediului de acasa.
Este foarte usor, pentru acesti acarieni, sa se raspandeasca de la animalele de companie la proprietari.
Raie la caini - Demodicoza canina
Acarienii care provoaca demodicoza canina, traiesc in numar mic, in foliculii de par si glandele sebacee ale tuturor cainilor. Acest lucru este normal si nu provoaca semne de boala. Cu toate acestea, din motive neantelese clar, unii caini au un numar mare de acarieni Demodex canis, ceea ce duce la inflamatie si caderea parului.
Exista dovezi ale predispozitiei ereditare, pentru aceasta afectiune la unii caini. Se suspecteaza cu tarie, ca suprimarea raspunsului imun la acesti acarieni, poate juca un rol.
Exista 2 forme clinice de demodicoza canina:
Localizata (limitata la o zona mica) si
Generalizata (gasita pe intregul corp);
Raie la caini - Demodicoza localizata
Este de obicei observata, la cainii cu varsta mai mica de 1 an. Cainii afectati, vor avea 1 pana la 5 zone mici, izolate, care sunt de obicei, fara par, rosii si solzoase.
Mancarimea este usoara sau absenta.
Cateva cazuri de demodicoza localizata, progreseaza la forma generalizata, desi majoritatea cazurilor, se rezolva fara tratament.
Forma generalizata de demodicoza
Poate aparea la cainii tineri (debut juvenil) sau la adulti (debut adult). Cainii afectati, au o boala severa, cu inflamatie pe scara larga a pielii. Demodicoza generalizata cu debut juvenil, este rezultatul unui defect mostenit al sistemului imunitar. Pe de alta parte, demodicoza generalizata la adulti, este adesea, asociata cu o boala de baza, care a suprimat sistemul imunitar (cum ar fi cancerul, boala Cushing, hipotiroidismul sau diabetul).
Ambele tipuri de demodicoza generalizata, pot provoca caderea parului, pielea inrosita si umflata, pigmentare crescuta (intunecarea pielii), umflaturi crescute, care arata ca acneea si cruste.
Infectiile bacteriene secundare (piodemodicoza), sunt frecvente. Multi caini, cu demodicoza generalizata, au si pernutele inflamate. Alte semne, pot include, ganglioni limfatici mariti, letargie, febra si inflamatia, plina de puroi, a straturilor profunde ale pielii.
Diagnosticarea si tratarea formei generalizate de demodicoza
Analiza de laborator, a razuiturilor cutanate, profunde, este de obicei utilizata, pentru a confirma diagnosticul de demodicoza.
In plus, medicul veterinar va dori, de asemenea, sa-ti testeze cainele, pentru alte infectii sau boli, prin care ar putea fi suprimat sistemul imunitar.
Cazurile de demodicoza localizata, se rezolva adesea, fara tratament.
Demodicoza generalizata este o boala grava, care necesita tratament medical. Perspectiva pentru aceste cazuri, este pazita.
Sampoanele si dipsurile cu medicamente, sunt adesea folosite, pentru a trata demodicoza. Pot fi necesare, medicamente prescrise, pentru a ucide acarienii. In cazurile, in care sunt prezente infectii bacteriene secundare, se pot prescrie si antibiotice. Razuirile pielii sunt efectuate la intervale lunare, pentru a monitoriza numarul de acarieni de pe caine.
Proprietarii de caini cu demodicoza, ar trebui sa inteleaga, ca tratamentul demodicozei generalizate, poate dura cateva luni.
Tratamentul antiparazitar prescris, trebuie continuat, pana cand s-au obtinut cel putin 2 razuiri cutanate negative, consecutive la intervale lunare.
Unii caini pot avea nevoie de cateva luni de tratament. Recidiva in primul an de tratament, nu este neobisnuita.
Deoarece poate fi mostenita, cainii cu demodicoza, nu ar trebui sa fie crescuti.
Raie la caini - Trombiculoza
Trombiculoza este un tip de raie, cauzata de stadiul larvar, parazit al acarienilor din familia Trombiculidae (chiggers).
Adultii si nimfele, arata ca niste paianjeni mici si traiesc pe material putrezitor.
Cainii dobandesc larvele, intinzandu-se pe pamant sau mergand, intr-un habitat adecvat.
Larvele se ataseaza de gazda, se hranesc pentru cateva zile si pleaca, atunci cand sunt ingordate. Ele sunt usor identificate, ca puncte minuscule, portocalii-rosii, ovale care nu se misca. Acestea se gasesc de obicei, grupate pe cap, urechi, picioare sau burta.
Semnele includ: roseata, umflaturi, caderea parului si cruste.
Mancarimea intensa poate persista, chiar si dupa ce larvele au parasit animalul.
Diagnosticul se bazeaza pe istoric si semne.
Medicul veterinar va dori, sa excluda alte afectiuni ale pielii care provoaca mancarime, cum ar fi alergiile. Diagnosticul este confirmat, prin examinarea atenta a zonelor afectate.
Razuiturile pielii ar putea fi, de asemenea, examinate la microscop, pentru dovezi ale larvelor de acarieni cu 6 picioare.
Tratamentul pentru caini si alte animale de companie cu trombiculoza
Urmeaza modelul, pentru tratamentul general al raiei (vezi mai sus).
Medicamentele pentru a ucide acesti acarieni, la animalul dvs. de companie, pot fi diferite de cele prescrise, pentru alte tipuri de acarieni.
Urmati programul de tratament al medicului veterinar!
Daca mancarimea a fost, fie severa fie prelungita, pot fi prescrise antibiotice sau alte medicamente, pentru a controla infectiile secundare in ranile de zgarietura si muscatura.
Prevenirea reinfestarii, este adesea dificila.
Cea mai utila abordare, daca este fezabila, consta in a tine animalele de companie departe de zonele cunoscute ca ale acarienilor.
Imagini cu produse pentru tratarea raiei la caini
Raie la caini - Produse utilizate in Romania pentru tratarea raiei la caini
Raie la caini - Amitrazul
Tratamentul raiei consta in imbaieri, aspersiuni locale cu substante acaricide, Amitrazul, fiind cel mai des utilizat, sub diferite forme comerciale, niciodata nu se va folosi substanta ca atare, deoarece, gradul de toxicitate este foarte ridicat, se vor face dilutii la recomandarea medicului veterinar!
Raie la caini - Avermectine: Ivermectina si Doramectina
Tratamentul se face injectabil sau per-os (medicamente administrate pe cale orala) cu avermectine, cele mai des utilizate, fiind ivermectina si doramectina, cu aceeasi atentionare, ca tratamentul sa fie efectuat doar la recomandarea si sub stricta supraveghere a medicului veterinar al animalului, deoarece, aceste substante au un puternic efect toxic, hepatorenal.
Raie la caini - Antibioterapie
Tratamentul poate fi completat de antibioterapie, pentru a preveni infectarea leziunilor produse prin scarpinat, datorita pruritului intens.
Imunostimulatori, hepatoprotectoare, suplimente pentru piele si blana: omega 3,6,9, vitamina A, D3 si E
Ca si tratament adjuvant, se recomanda imunostimulatori (cresterea imunitatii animalului, joaca un rol foarte important in prevenirea recidivei), hepatoprotectoare (ajuta la regenerarea ficatului, contracarand efectul toxic al substantelor enuntate mai sus), suplimente pentru piele si blana (pe baza de omega 3,6,9, vitamina A, D3 si E)
Raie la caini - In cat timp se trateaza? Boala se vindeca sau poate recidiva?
Durata tratamentului, difera de la individ la individ, in functie de gradul de infestare, de statusul imunitar al animalului, starea de intretinere a animalului si nu in ultimul rand, de constiinciozitatea si corectitudinea cu care este facut tratamentul, de catre propietar.
De cele mai multe ori, din considerente materiale si din lipsa timpului, stapanii animalelor, prefera sa le faca imbaierile acasa.
Durata tratamentului, poate dura de la cateva saptamani, pana la cateva luni!
Cum pot preveni raia sau scabia la caini?
Nu exista nici-o modalitate, de a va proteja pe deplin cainele, deoarece, scabia se raspandeste prin contactul cu alti caini.
Ai grija, cand cainele tau este inconjurat de multi alti caini. Ar trebui sa va tineti cainele, departe de vulpi si de locurile unde merg vulpile, deoarece, acestea pot purta scabie, care va duce la caini.
Daca banuiti ca animalul dvs. de companie poate avea raie, contactati-va medicul veterinar!
Cum sa tratezi raia la caini cu remedii naturiste?
Daca, cainele tau a fost diagnosticat cu raie si vrei sa cunosti cateva remedii naturiste, care sa suplimenteze tratamentul medical, si sa accelereze procesul de vindecare, trebuie sa stii ca sunt putine, dar inca mai sunt.
Cititi acest articol si aflati, cum sa vindecati in mod natural raia la caini.
Pasi de urmat:
Baie cu sapun cu pH neutru
1. Unul dintre cele mai obisnuite tratamente pentru raie, este sa pregatesti o baie, pentru cainele tau bolnav, cu un sapun special, prescris de medicul veterinar.
Sapunurile recomandate de experti, au un pH neutru, proprietati anti-sceptice si antibacteriene, fara arome sau componente toxice, pentru caine.
Nu folositi perie pentru spalarea cainelui!
2. Nu folosi o perie, pentru a-l scalda, pur si simplu uda cainele cu apa calduta, si freaca usor sapunul pe zonele cele mai afectate. Cand cainele tau este complet sapunit, lasa sapunul sa stea cateva minute, pentru a actiona eficient.
Va trebui sa va spalati cainele, o data pe saptamana, pana cand acesta se vindeca complet. Pentru a-l usca, faceti-o cu un prosop curat si cu mare grija.
Este recomandabil sa folosesti manusi de latex, atunci cand ii faci baie.
Uleiuri vegetale
3. Uleiurile vegetale, pot ajuta, de asemenea, la eliminarea acarienilor, care cauzeaza scabia la caine.
Amintiti-va, ca avocado este o hrana toxica pentru caini, asa ca excludeti uleiul de avocado, ca optiune.
Cel mai recomandabil, este sa folosesti ulei de masline. Aplicati cateva picaturi de ulei, in zonele afectate, pentru a slabi cuiburile de acarieni. In acest fel, ii vei hidrata si pielea, care s-a uscat din cauza infectiei.
Dieta echilibrata
4. O dieta echilibrata, este esentiala, pentru a mentine sistemul imunitar al cainelui tau in stare maxima si pentru a lupta impotriva raiei. Pentru un caine slabit, va dura mai mult sa se recupereze. Furnizati-le, alimentele care sunt cele mai potrivite pentru ei si in cantitatile necesare pentru ziua respectiva.
Ierburi si remedii pe baza de plante
5. Exista ierburi si remedii pe baza de plante, care sunt benefice, pentru tratamentul raiei la caini.
Cele mai eficiente in combaterea scabiei, sunt: Neem, Cymbopogon si Niaoli, pentru proprietatile lor antiseptice, regeneratoare ale pielii si antibacteriene.
Acestea, trebuie aplicate, amestecandu-le individual cu ulei de migdale sau de masline, si aplicand cateva picaturi din amestec, pe zona afectata.
Nu intrerupeti tratamentul medical!
6. Dupa cum puteti vedea, nu exista multe remedii la domiciliu, pentru tratarea raiei la caini, iar cel mai bun mod de a scapa de scabie, este sa urmati instructiunile medicului veterinar.
Desi, aceste remedii naturiste, nu sunt folosite, pentru a accelera procesul de vindecare, nu intrerupeti tratamentul medical, deoarece, fara el, nu se va putea recupera.