Blog

Rase de caini – Aici va informati cu privire la toate rasele de caini

rase-de-caini

Rase de caini – Labrador Retriever

Cainele de top din America nu are nevoie de introducere. Labrador Retrievers a fost cea mai populara rasa in fiecare an din 1991 si este usor de vazut de ce. Cu comportamentul lor extrem de exuberant, cu aspect fotogenic si cu atitudinea prietenoasa cu familia, cine nu si-ar dori unul in casa?

Rase de caini – Ciobanesc german

Cainii ciobanesti germani au o istorie indelungata ca ajutoare pentru politie sau armata si au fost prima rasa de caini „angajati” in serviciul public. Au un puternic simt al datoriei si executa orice comanda  pe care stapanul lor o da. Numele provine din germanul „Schutzhund” si inseamna caine de protectie.

Decizia de a adopta sau de a achiziționa un animal de companie vine la pachet cu o serie de responsabilități și sarcini pe care stăpânul se obligă să le îndeplinească în conformitate cu cerințele rasei animăluțului. În ceea ce privește specia canină, rasele de câini sunt numeroase, fiecare având particularități de îngrijire, dar și de hrană și tratament. Aceste trei aspecte sunt condițiile cele mai relevante pentru ca dezvoltarea normală a câinelui să nu fie perturbată de factori externi ce i-ar putea pune în pericol chiar și viața.

Îngrijirea câinilor este diferită de la o rasă la alta, de ceea acest aspect poate reprezenta și un criteriu de alegere a tipului de câine pe care oamenii și-l doresc – persoanele cu un program extrem de încărcat, copii și timp liber limitat vor opta către rase de câini nu foarte pretențioase, dar prietenoase și blânde, pe când, persoanelor cu un stil de viață agitat, active li se vor părea interesanți câini cu multă energie. Tratamentul câinilor este etapa cu care stăpânii se întâlnesc periodic deoarece un vaccin nu se realizează o singură dată, iar deparazitarea internă sau externă este un proces care periodic trebuie repetat. Hrana constituie baza îngrijirii deoarece în lipsa unei atenții acordate acest aspeect, câinele se poate îmbolnăvi, iar în lipsa unei intervenții prompte acesta poate plăti chiar cu viața. Este drept că unele rase de câini nu sunt foarte pretențioase în ceea ce privește alimentația, dar, pe de altă parte, dacă sunteți adeptul raselor superbe de căței este important să aveți disponinibilitate de a investi și în hrana lui zilnică.

Iată doar câteva rase de câini cu specificațiile de rigoare dintre care puteți alege ceea ce este cel mai compatibil personalității dvs:

 

Rase de câini – câinele Akita Inu

 

Această rasă de câini reprezintă combinația perfectă între iubire față de stăpân, protecție și energie. Akita Inu este o rasă apărută în Japonia unde a devenit și simbol național, dar impresionează numeroase popoare prin frumusețea corpului: talie mare și solidă, aspect impunător și dominant, iar pieptul este proeminent. Este un câine ce iubește să fie activ, să alerge și să se joace, dar totodată este ascultător și se împrietenește destul de ușor cu alte animale în prima parte a vieții. Ajunși la maturitate este posibil să se impună față de alți câini, iar conviețuirea cu alte animale să nu fie un fapt ușor de realizat. De asemenea, trebuie avut în vedere interacțiunea cu persoanele străine deoarece au un instinct de pază foarte bine dezvoltat.

Îngrijirea acestei rase trebuie să fie realizată cu atenție în perioada de năpârlire deoarece aceștia vor lăsa mai mult păr decât deobicei. Deloc îngrijorător, însă, acest aspect pentru că blana lor este scurtă, nu va lăsa cantități considerabile de păr și nu necesită exagerări cu periajul.

Rase de câini – câinele Bearded Collie

 

Deși cu un istoric impresionant, fiind descendenții câinilor ciobănești europeni și britanici, câinii din rasa Bearded Collie nu sunt atât de cunoscuți după numele lor. Aspectul este extrem de plăcut, având talie medie și o energie impresionantă, câinii ce aparțin acestei rase reușesc să se facă plăcuți extrem de ușor. De asemenea, este un partener devotat și se acomodează foarte facil cu copii, fiindu-le prieten de joacă.

În ceea ce privește îngrijirea, părul lung și des poate reprezenta o provocare pentru stăpâni deoarece necesită periaj aproape zilnic, spălare intensă și îndepărtarea atentă a murdăriei de pe corp. Un aspect important pe care stăpânii trebuie să îl urmărească este părul dintre degetele de la lăbuțe, păr care poate fi foarte deranjant dacă nu este curățat periodic în timpul periajului.

Câinele Bearded Collie este un câine ce iubește persoanele active deoarece dispune de o energie debordantă, îi place să ofere și să primească afecțiune, dar și să aibă parte zilnic de activități.

 

Rasă de câini – câinele Bichon Frise

 

Câinele Bichon Frise este extrem de popular pentru aspectul lui drăgălaș și blănița pufoasă. Talia este mică, iar kilogramele nu depășesc maximul de 6, fapt ce îi oferă o alură ce te face să îl iubești instant. Oferă și are nevoie de afecțiune din plin, este dornic să te urmărească oriunde în casă și în permanență să îți simtă prezența.

Câinii ce aparțin acestei rase sunt inteligenți și se adaptează cu ușurință familiilor cu copii deoarece ei au nevoie de atenție, iar copiii sunt ce mai potriviți pentru acest lucru. Pe de altă parte, îngrijirea nu este tocmai aspectul cel mai potrivit ce trebuie lăsat în baza copiilor deoarece blănița creață ce are o lungime curpinsă între 5 și 7 cm este extrem de pretențioasă, necesitând periere zilnică și tuns periodic. Dacă vă plac câinii de talie mică și considerați că aveți timpul liber necesar pentru a vi-l dedica acestei rase, puteți alege cu încredere un partener pentru activitățile de joacă și relaxare.

 

 

Rase de câini – câinele Boxer

 

Nu dispuneți de foarte mult timp liber, dar totuși v-ar plăcea să aveți un prieten canin? Rasa de câni Boxer este exact ceea ce aveți nevoie deoarece îngrijirea pe care trebuie să o acordați nu este una specială și nici nu vă va ocupa foarte mult pe săptămână. Aspectul musculos și talia mijlocie spre mare oferă un aspect de dur câinelui, însă afecțiunea pe care o are de împărtășit cu stăpânul este invers proporțională cu aspectul de câine rău.

Blana necesită periere doar în mod ocazional datorită firului de păr scurt și lipit de corp. Este potrivit atât pentru casă, cât și pentru apartament, cu condiția de a fi scos la plimbări sau de a vă petrece cel puțin o parte din zi împreună cu el. Problema cea mai mare cu care se confruntă acest tip de rasă este reprezentată de apariția unor forme de cancer; din acest motiv și cele mai mici schimbări în comportamentul lor impun o vizită la medicul veterinar.

 

Rase de câini – câinele Bulldog francez

 

Această rasă nu este tocmai cea mai fioroasă sau cea mai activă, deși în prima parte a denumirii ar duce direct cu gândul către unii dintre cei mai periculoși câini din lume. Bulldog-ul francez este o rasă de câini de statură mică, dar cu un corp greoi, ochii mari și maxilare extrem de puternice. Blana este scurtă, firul de păr este subțire și moale, iar datorită acestui motiv perierea se face ocazional.

Deși nu necesită îngrijire foarte atentă a părului, acest câine are nevoie de atenție din alt punct de vedere – detestă momentele în care este lăsat singur și iubește să fie în preajma stăpânului. Deși nu face prea multe nici de față cu acesta, nici în lipsa lui, își dorește ca devotamemtul și afecțiunea să îi fie răsplătite în același mod. Nu vă așteptați de la această rasă de câini să se joace sau să fie foarte activi deoarece veți fi total surprinși; le place somnul și preferă plimbările scurte.

 

Rase de câini – câinele Ciobănesc German

 

Este una dintre cele mai cunoscute rase de câini folosiți în scop de dresaj și, totodată ca fiind o emblemă a Germaniei. Câinii ce aparțin acestei rase sunt deseori prezenți la concursurile de dresaj, cadru în care stăpânii expun această caracteristică deosebită a lor, dar și în preajma echipelor de forță – jandarmi, polițiști. Pentru aceștia din urmă, ciobăneștii le sunt companioni devotați atât în ceea ce privește paza, cât și în descoperirea de probe sau inculpați.

În ceea ce privește intercațiunea cu alți câini, ciobăneștii germani tind să nu fie atât de prietenoși, comparativ cu afecțiunea și devotamentul pe care îl poartă față de stăpân. Sunt cunoscuți ca fiind preponderent activi și au nevoie de activități pentru a-și epuiza stocul de energie.

Din punct de vedere al aspectului, aceștia se impun prin fermitatea corpului atletic, dar și culoarea blanei, specifică acestei rase – maro/ brun combinat cu negru. Îngrijirea părului nu necesită foarte mult timp deoarece firul este scurt, însă des, iar periajul intens se realizează în perioada de năpârlire.

 

 

 

Rase de câini – câinele Beagle

 

Câinele Beagle face parte din categoria câinilor extrem de drăgăstoși și prietenoși în interacțiune cu exteriorul, atât față de alți câini, cât și față de persoane. Aspectul lor armonios înmoaie inimile iubitorilor de animale, în special prin urechile lungi și lăsate.

Energia câinilor din rasa Beagle este impresionantă și au nevoie de stăpâni a căror program să le permită să își petreacă timpul plimbându-se prin parc. De asemenea, confortul câinilor Beagle se regăsește mai degrabă într-o locuință la curte, unde au loc să se desfășoare și să se simtă liberi, decât într-un apartament.

Dresajul acestor câini nu este tocmai cel mai ușor capitol datorită firii lor independente; de aceea este nevoie de multă răbdare și care experiență din partea celui care va dori să îl învețe câteva trucuri. Deși nu oferă o protecție extraordinară stăpânului și nu îi va asculta comenzile în detaliu, câinii ce aparțin acestei rase au alte forme prin care să își manifeste dragostea și afecțiunea pe care o simt față de prietenii lor umani.

 

Rase de câini – câinele Golden Retriever

 

Numeroase filme, reclame sau spoturi publicitare au în prim plan această rasă de câini. Bine cunoscută de cei care îndrăgesc animalele ca fiind o rasă cu foarte multe calități, Golden Retriever se adaptează cu succes oricărui tip de stăpân. Fie că este vorba despre unul singur, fie despre o familie, câinii ce aparțin acestei rase reușesc să empatizeze cu toate persoanele din jurul lor.

Deși este un câine de talie medie spre mare, cu o statură relativ impunătoare, se împrietenește extrem de repede cu alte animale și chiar cu străinii. Iubește să primească, dar și să ofere afecțiune și are nevoie de atenție pentru a-și consuma energia zilnică prin intermediul diverselor activități. Dresajul este un alt capitol la care acești câini sunt fruntași deoarece nu se opun foarte mult să fie docili și ascultători față de stăpân.

În ceea ce privește blana deasă și moale, periajul este foarte important pentru a elimina firele de păr moarte care pot părea un inconvenient atunci când sunt găsite abandonate prin locuință. Pentru a evita neplăceri de acest fel este important să acordați timpul necesar pentru îngrijirea câinelui în mod periodic.

 

Rase de câini – câinele Amstaff

 

Câinele Amstaff este acel gen de câine din partea căruia vei înțelege din start că nu poate exista o relație de prietenie cu un străin. Impunători, musculși, de statură medie, câinii ce aparțin acestei rase nu sunt tocmai deschiși spre a avea interacțiuni cu persoane necunoscute sau cu alte animale, dimpotrivă. Au tendința de a-și apăra stăpânul indiferent dacă este sau nu într-un real pericol, sunt foarte teritoriali și protectivi. Acceptarea altor animale se face posibilă doar în cazul în care a fost socializat cu acestea din primele luni de viață.

Amstaff-ul este un câine extrem de activ, ce are nevoie de spațiu unde să alerge și să se desfășoare pentru a-și consuma întreaga energie de care dispune. Lipsa plimbărilor lungi sau a terenului pe care să alege îi poate crea stări negative.

Dresajul este unul extrem de important de la o vârstă mică pentru a evita eventuale probleme atunci când va crește. Partea cea mai bună din acest aspect este faptul că dresajul se realizează ușor, câinii fiind foarte receptivi în ceea ce privește comenzile.

 

Rase de câini – câinele Chihuahua

Bine cunoscut drept cea mai mică rasă de câini din lume, câinele Chihuahua este din ce în ce mai dorit și apreciat de simpatizanții de prieteni canini. Câteva dintre motivele pentru care este ales din ce în ce mai des sunt inteligența sa, energia, dar și faptul că poate fi dresat cu ușurință șii acceptă și locuințele de tip apartament.

 

Îngrijirea acestor câini este relativ pretențioasă deoarece câinii Chihuahua cu păr lung au nevoie de un periaj mai des, o dată la două zile, iar cei cu păr scurt, ocazional. Pe lângă acest aspect, trebuie avut în vedere problemele ce pot apărea în zona ochilor, dar și a maxilarului unde dinții noi se pot suprapune peste cei de lapte, fapt ce necesită intervenție chirurgicală.

 

Rase de câini – câinele Collie/ Ciobănesc Scoțian

 

Câinele Collie are o talie mare și un aspect deosebit de ciobăneștii germani, având capul alungit, botul lung și, de cele mai multe ori, blana lungă, aspră și deasă. Rasele de Collie cu blană lungă necesită o înrgrijire specială deoarece primul strat de blană este ușor pretențios, fiind imperios necesar un periaj constant și periodic. Pe de altă parte, varietatea de Collie cu blană scurtă impune un periaj mai rar, dar în perioada de năpârlire ambele extreme au nevoie de o atenție mărită datorită cantității de păr mare pe care o lasă.

Este un câine căruia îi plac activitățile menite să îi provoace spiritul activ, îndrăgește stăpânul căruia îi este un protector bun și se lasă dresat cu ușurință. Se adaptează repede în cadrul unei familii cu copii deoarece iubește joaca și interacționează bine cu aceștia și, de asemenea, poate conviețui cu alte animale.

 

Rase de câini – câinele Yorkshire Terrier

 

Nevoia de afecțiune, îngrijire și atenție sunt câteva dintre aspectele principale ale acestei rase pe care viitorii stăpâni trebuie să le cunoască atunci când iau decizia de a avea drept prieten un astfel de câine.

Deși se adaptează foarte bine într-o locuință de tip apartament, au nevoie să își consume energia alături de un stăpân cât de cât activ și iubitor. Câinii din rasa Yorkshire Terrier au o talie mică, urechile și coada ridicate, iar blana lungă, fină și lucioasă. Îngrijirea acesteia impune un periaj zilnic, iar vederea nu trebuie să fie împiedicată de părul ce crește în zona ochilor; stăpânii alegând fie să îl prindă cu un accesoriu, fie să îl tundă.

Poate conviețui cu alte animale, iar prezența străinilor în viața sa poate genera situații diverse – fie de prietenie, după ce se simte în siguranță alături de aceștia, fie în totală opoziție. Este important ca intervenția stăpânului să fie promptă și să realizeze socializarea cu mediul extern încă din primele luni de viață.

 

Rase de câini – câinele Pit Bull

 

Musculoși, puternici, de talie medie, câinii din rasa Pit Bull se evidențiază prin statutul lor impunător atât față de oameni, cât și față de celelalte animale. Interacțiunea cu oamenii este extrem de deficitară, luându-le puțin timp de la suspiciune până la atac atunci când cineva se apropie de teritoriul lor. Nu departe se află și socializarea cu alte animale care poate fi imposibilă dacă nu este realizată din primele luni de viață.

În ciuda aspectului fioros, iși iubește stăpânul față de care este devotat, interacționează bine cu copiii familiei alături de care a crescut și îi place atenția din partea acestora. Acest fapt se datorează cu preponderență nivelului apropiat de energie dintre copii și câine – jucându-se împreună, niciunul dintre ei nu se va plictisi.

Dresajul este obligatoriu pentru evitarea unor riscuri atunci când va ajunge în perioada adultă, iar avantajul acestui aspect este faptul că învață foarte repede și va deveni extrem de înțelegător. Îngrijirea acestei rase nu presupune o atenție specială datorită părului scurt pe care îl are, dar vizitele ocazionale la medicul veterinar pentru realizarea vaccinurilor este indispensabilă, precum și în cazul celorlalte rase.

 

Rase de câini – câinele Pomeranian

 

Câinele Pomerianian are o talie mică, ochii rotunzi și apropiați și blana este moale, lungă și deasă. Se află la limita dintre dorința de atenție și cea de a se bucura de spațiul personal, astfel încât va dori să se bucure de afecțiunea stăpânului doar cât simte el ca are nevoie. Este foarte agil și activ, dar în ciuda acestora se poate adapta cu ușurință în apartament cu condiția ca stăpânul să îi ofere plimbările și ieșirile scurte de care are nevoie pentru a și consuma energia.

Deși părul este des, iar aspectul său este deosebit, activitatea de periaj nu trebuie să fie realizată în mod exagerat deoarece stratul exterior poate fi afectat. Dacă periajul se va face o dată la trei săptămâni, blana nu va fi afectată și își va menține luciul și strălucirea naturală. Alimentația trebuie să fie adaptată în funcție de perioadă și vârstă, fiind relativ pretențioși în ceea ce privește mâncarea.

 

Rase de câini – câinele Presa Canario

 

Câinii ce aparțin acestei rase au o talie mare, un corp solid și dominator, iar atitudinea este curajoasă și impozantă. Pieptul lat și botul puternic îi susțin aceste calități și accentuează aspectul de dur pe care și-l crează în fața celorlalți. Caracterul agresiv nu îi permite să interacționeze cu străinii, dar sentimentele față de stăpân sunt în totală opoziție – este iubitor și docil față de acesta, ascultând instrucțiunile dacă dresajul se face în perioada potrivită. Dresajul nu va fi cea mai ușoară parte a creșterii acestuia deoarece caracterul impunător îl împiedică să învețe imediat.

Câinele Presa Canario nu are un nivel ridicat de energie care să impună necesitatea unui stăpân extrem de activ, dar nu trebuie neglijate plimbările și activitățile standard. În ceea ce privește îngrijirea, câinii ce aparțin acestei rase nu au nevoie de foarte multă atenție datorită faptului că periajul se poate realiza cu ajutorul unei mănuși de cauciuc o dată pe săptămână.

 

Rase de câini – câinele Husky Siberian

 

Husky Siberian este o rasă de câini extrem de cunoscută și îndrăgită datorită aspectului plăcut pe care îl au, în special al culorii deosebite a ochilor – de un albastru senin. Deși talia este medie spre mare, cu o statură impunătoare, câinele Husky Siberian este foarte prietenos cu străinii și este potrivit familiilor cu copii întrucât se înțelege extrem de bine cu aceștia. Nici capitolul interacțiune cu alte animale nu îi este străin deoarece socializează mulțumitor, în special dacă conviețuiești de mic cu acestea.

Este un câine activ și energic ceea ce îl face să fie dependent de un stăpân pe măsura nivelului său de energie. Plimbările lungi și activitățile cu stăpânul sunt părțile preferate ale zilei deoarece îi place să își petreacă timpul alături de oameni, ceea ce nu îl face cel mai bun paznic al locuinței.

Este cunoscut în țările nordice ca fiind un câine destinat saniei, fiind folosit la trasul acesteia și ca mijloc de deplasare, dar în ciuda acestui fapt nu este tocmai cel mai ușor de dresat animal în ceea ce privește alte comenzi, iar ideal ar fi ca de acest aspect să se ocupe o persoană cu experiență.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *