Blog rozatoare, Rozatoare

Rozatoare de companie

rozatoare-de-companie

Rozatoare de companie – Rozatoarele de companie (cum ar fi hamsterii, gerbilii, sobolanii, soarecii, cobaii), pot fi animale de companie grozave, pentru familia potrivita.

Cu toate acestea, rozatoarele de companie, chiar si atunci cand par curate si sanatoase, pot purta microbi care pot imbolnavi oamenii.

Urmarea acestor sfaturi, va poate ajuta pe dvs. si pe rozatoarele dvs. de companie, sa ramaneti in siguranta si sanatosi.

Ce este special la rozatoarele de companie?

Exista o gama larga de specii de rozatoare mici, care ofera optiuni, de la exotice interesante, pana la specii placide, domesticite.

De obicei, traiesc intr-un habitat inchis, cum ar fi o cusca, un tar sau o coliba, dar cei mai multi se vor bucura sa petreaca timpul in afara habitatului lor, cu familia lor umana.
Dimensiunea lor si statutul cusca-animal de companie, le pot face sa para o optiune mai putin costisitoare sau mai usoara, de pastrare a animalelor de companie.

Cu toate acestea, rozatoarele necesita inca o investitie de timp, atentie si resurse, pentru a prospera si a oferi cea mai buna companie, pentru proprietarii lor.

Rozatoare de companie – Alegerea unui rozator

Este firesc, sa fii atras de un animal mic dragut, la prima vedere, dar trebuie sa iei in considerare, ce tip de rozator ar putea fi potrivit pentru familia ta.
In momentul de fata, exista peste 3400 de specii cunoscute de rozatoare.
Cele mai intalnite rozatoare de companie, sunt : hamsterii, porcusorii de Guineea, veveritele canadiene, chinchilla, gerbilii, dihorii si iepurii pitici.
In continuare iti voi spune cateva lucruri, despre cele mai populare rozatoare de apartament si iti voi prezenta, de asemenea si o comparatie intre rozatoarele enumerate mai sus, care te poate ajuta sa decizi, ce specie este potrivita pentru tine.

Rozatoare de companie – Comparatii intre rozatoare

Unele animale, cum ar fi sobolanii si cobaii, au o istorie foarte lunga de domesticire si sunt mai probabil, sa fie foarte calmi si imblanziti.
Hamsterii si cobaii sunt mai susceptibili de a fi activi in timpul zilei, in timp ce, alte rozatoare se vor adapta, intr-o oarecare masura, dar tind sa fie nocturne sau mai active in timpul noptii.
Unele rozatoare, sunt in mod natural solitare, cum ar fi hamsterul sirian, dar majoritatea, ar trebui tinute in perechi sau in grupuri.

Ce trebuie sa faceti daca rozatorul dvs. este sociabil?

Daca rozatorul dumneavoastra, este social, cel mai bine, este sa cumparati o pereche sau un grup in acelasi timp si din acelasi asternut sau grup de locuinte, deoarece rozatoarele introduse mai tarziu, se pot lupta.
Inainte, de a-ti achizitiona noul animal de companie, asigura-te ca, ii intelegi locatia, nevoile sociale si de mediu, tiparele de activitate, mirosurile si sunete potentiale si orice alti factori, care ar putea fi o provocare pentru gospodaria ta.

Ca si in cazul altor animale de companie, rozatoarele ar trebui achizitionate de la crescatori de renume sau de la servicii de relocare, care va pot sfatui, cu privire la temperamentul si inregistrarile de sanatate ale animalului.

Rozatoare de companie – Ce alegeri ai?

Rozatoare de companie – Hamsterii

Cei mai des intalniti, hamsterii de companie, sunt hamsterii sirieni sau aurii, dar sunt disponibili si hamsteri albino (albi cu ochii roz).

Hamsterii gazduiti in perechi sau in grupuri, se pot lupta, asa ca, de obicei, sunt adapostiti singuri.

Rozatoare de companie – Gerbilii

Similar ca marime cu hamsterii, gerbilii sunt mai activi si mai sociali.

Spre deosebire de hamsteri, gerbilii sunt mai fericiti, atunci cand sunt gazduiti ca o pereche sau intr-un grup mic.

Proprietarii potentiali, ar trebui sa fie constienti de faptul ca, achizitionarea si pastrarea gerbililor, pot fi ilegale in unele state.

Rozatoare de companie – Soarecii

In timp ce, soarecii pot fi imblanziti si distrasi, ei sunt putin mai nervosi decat hamsterii sau gerbilii.

Femelele se descurca bine in perechi sau in grupuri mici, dar masculii se vor lupta adesea intre ei.

Cei mai des soareci, intalniti in magazinele de animale de companie, sunt albinosi, dar exista si soareci „fantezi”, care vin intr-o varietate de culori.

Rozatoare de companie – Sobolanii

Sobolanii sunt sociali si se dezvolta in perechi sau grupuri de acelasi sex.

Sunt mai mari si mai usor de manevrat decat unele rozatoare mai mici, musca rar si, adesea, devin puternic legati de proprietarii lor.
Sobolanii vin intr-o varietate de culori si necesita o cusca mai mare si mai multa atentie decat rozatoarele mai mici.

Rozatoare de companie – Porcusori de Guineea

Sunt cele mai mari, dintre rozatoarele tinute in mod obisnuit, ca animale de companie.
Cu toate ca sunt originari din America de Sud, porcisorii de Guineea, au reusit sa se adapteze foarte bine la clima Romaniei.

Avand un temperament bland, fiind prietenosi si interactivi, porcusorii de Guineea, au devenit niste animalute de companie foarte iubite, mai ales de catre familiile care au copii.
Avand un apetit foarte mare, sfatul specialistilor veterinari, este sa nu mancati niciodata, in fata acestui rozator pofticios.

Fiind foarte sociabili, aceste rozatoare, trebuie tinute in grupuri, pentru a evita suferinta cauzata de singuratate. Ca si hamsterii si porcusorii de Guineea, au nevoie de custi mari.
Sunt sociabili, putin probabil sa muste si se descurca bine in perechi sau grupuri de acelasi sex.

Porcusorii de Guineea, pot fi, de asemenea, mai vocali decat alte rozatoare.

Rozatoare de companie – Veverita canadiana

Sunt animale foarte sociabile, si in habitatul lor natural, traiesc in grupuri, de aceea este recomandat, ca in captivitate sa nu fie tinute singure.

Veveritele sunt animale diurne si extrem de energice, in special, dimineata si seara.
De asemenea, aceste frumoase rozatoare, sunt extrem de curioase.
Aceste rozatoare, nu sunt recomandate incepatorilor, deoarece au cerinte deosebite de ingrijire.

Rozatoare de companie – Chinchilla

Pana acum cativa ani, chinchilla era crescuta exclusiv, pentru blana, dar in ultimii ani, acest lucru s-a schimbat. Cu toate ca, este originara din America de Sud, unde este destul de cald, s-a adaptat exceptional, la climatul temperat al Romaniei.
Este o rozatoare fascinanta, putand fi invatata sa faca diverse trucuri.
Singurul inconveninent, este faptul ca, fiind un animal nocturn, poate incomoda destul de mult, pe timp de noapte.

Rozatoare de companie – Dihorii

Pana nu de mult, dihorii erau cunoscuti ca pradatori, dar lucrurile s-au schimbat.

Dihorii sunt animalele de companie formidabile, pentru stapanul potrivit.
Daca sunt imblanziti, sunt foarte afectuosi legati de stapanul lor, sociabili, nespus de curiosi si foarte activi, in periada de activitate.

Rozatoare de companie – Iepurasii

Iepurii sunt animale de companie, din ce in ce mai raspandite.

Cu stapanii lor, iepurii sunt foarte prietenosi, dar sunt rezervati fata de persoanele straine.

Cu toate ca, nu simt nevoia sa fie tinuti in brate, reusesc sa destinda atmosfera, cu intruchiparea lor dragalasa si inocenta.
Un iepure, nu are nevoie de ingrijiri speciale.
Cel mai mare impediment, in cresterea unui iepure, este mirosul lor specific, care din pacate, nu poate fi indepartat cu usurinta.

Care sunt unele caracteristici ale rozatoarelor de companie?

In comparatie cu cainii si pisicile, rozatoarele de companie, au o durata de viata mai scurta.

Durata medie de viata, este de 2-3 ani pentru hamsteri si gerbili, 1-3 ani pentru soareci, 2-4 ani pentru sobolani si 5-7 ani pentru cobai.
Adapostul este o componenta critica, a detinerii unui animal de companie sanatos si sigur.

Multe dintre custile vandute in magazinele de animale de companie, sunt prea mici, pentru ca rozatorul dvs. sa experimenteze o buna calitate a vietii si sa isi indeplineasca comportamentele naturale.

Rozatoare de companie – Spatiu adecvat

Toate rozatoarele, ar trebui sa aiba spatiu adecvat, pentru a se deplasa si a face exercitii fizice.

Custile mai mari, vor permite rozatoarelor sa isi faca nevoile si sa se cuibareasca in zone separate, iar multi vor folosi cu usurinta, o cutie de gunoi in cusca.

Custile trebuie sa aiba incuietori sigure, deoarece rozatoarele de companie, pot fi artisti experti in evadare.
Locuinta sigura, este deosebit de importanta, daca familia ta, are alte animale de companie.

Cand lasati animalul sa iasa din cusca, supravegheati-l in permanenta!
Un pix sau o baie, poate oferi o zona sigura, pentru ca rozatoarea sa se antreneze si sa exploreze fara risc de ranire sau de evadare.

Rozatoarelor le place sa mestece!

Furnizarea de materiale sigure de mestecat, este importanta, pentru bunastarea lor fizica si psihica.

Tineti rozatoarele departe de orice material, care va fi periculos, daca sunt mestecate, cum ar fi firele electrice.
Cobaii au nevoi alimentare mai exigente decat alte rozatoare, necesitand fan si legume proaspete.

De asemenea, au nevoie de suplimente de vitamina C, deoarece nu o produc pe cont propriu si trebuie sa o ia din dieta lor.

Cobaii cu par lung, trebuie periati in mod regulat, pentru a preveni parul incurcat.
Rozatoarele vin, intr-o varietate de forme fanteziste, care pot necesita ingrijire speciala, cum ar fi tipurile fara par, care sunt mai predispuse la abraziuni ale pielii si foarte sensibile la temperaturi mai scazute.

Cine va avea grija de rozatorul dvs. de companie?

In calitate de proprietar, veti fi responsabil, pentru: hrana, adapostul, compania, exercitiile si sanatatea fizica si psihica a rozatoarelor dvs., pentru tot restul vietii.

Faceti aranjamente in avans, pentru ca cineva sa aiba grija de rozatoarele dvs., in timpul unei absente planificate, sau neplanificate.

Un rozator de companie se potriveste stilului tau de viata?

Deoarece, sunt adapostite in custi, rozatoarele de companie pot fi tinute cu usurinta in apartamente, condominii si case.

Desi, rozatoarele necesita mai putina intretinere decat multe alte animale de companie, totusi au nevoie de angajamentul tau de timp si ingrijire.
Ar trebui sa planuiti, sa petreceti timp, interactionand cu rozatoarele, in fiecare zi, pentru a le imbogati viata si pentru a le monitoriza sanatatea si bunastarea.

Majoritatea rozatoarelor, se pot reproduce usor si prolific, asa ca in gospodarie, trebuie pastrat un singur sex.
Orice decizie de a reproduce, in mod deliberat, rozatoare, trebuie luata cu atentie, numai dupa ce ati dezvoltat o expertiza considerabila cu aceasta specie si ati obtinut asistenta unui medic veterinar, pentru mamifere exotice.
Cresterea rozatoarelor, nu este atat de simpla pe cat ar parea, deoarece acestea pot avea o multime de pui, care vor trebui apoi, ingrijiti sau relocati.
Reproducerea rozatoarelor cu fond genetic necunoscut, poate, de asemenea, perpetua tulburari congenitale grave, cum ar fi, megacolonul la sobolani.

Rozatoarele si copii

Rozatoarele sunt adesea, tinute ca animale de companie, pentru copiii mici.

Desi, copiii ar trebui sa fie implicati in ingrijirea unui animal de companie, este nerealist, sa ne asteptam sa fie singurii responsabili.

Un adult, trebuie sa fie dispus, capabil si disponibil, pentru a-i supraveghea.

Desi, sunt mici si, in general, usor de tratat, rozatoarele pot provoca rani prin zgariere sau muscatura.

Manipularea rozatoarelor

Rozatoarele pot fi foarte sensibile, la manipularea brusca sau scapata si pot invata, sa evite sau sa reziste la manipulare, daca nu sunt tratate cu grija si consideratie.
Cand achizitionati, pentru prima data, un rozator, este posibil sa nu fie „bland” (obisnuit sa fie manipulat).
Copiii, nu ar trebui sa manipuleze un rozator, pana cand un adult, nu s-a asigurat ca animalul va tolera interactiunile normale si o manipulare calma.

Instruirea copiilor

Copiii trebuie instruiti, sa nu deranjeze animalele de companie care dorm sau care se odihnesc si sa nu le scoata din cuib sau din cutia lor, precum si cum sa le manipuleze in siguranta, fara a le ridica de membre sau de coada!
Copiii mici, trebuie sa fie intotdeauna supravegheati, atunci cand manipuleaza animale!
Acestia ar trebui sa fie constienti de faptul, ca rozatoarele au o durata de viata scurta, astfel incat, sa manipuleze cu grija animalele in varsta, iar eventuala moarte a animalului lor de companie, este mai usor de inteles.

Iti poti permite un rozator de companie?

In timp ce, rozatoarele pot fi achizitionate sau adoptate relativ ieftin, ar trebui sa anticipati costuri suplimentare, pentru locuinta, hrana, accesorii si ingrijire veterinara, de-a lungul vietii animalului dvs. de companie.

De unde poti lua un rozator de companie?

Rozatoarele de companie, sunt achizitionate: din magazinele de animale de companie, direct de la crescatori si din adaposturi si alte servicii de relocare.
Intrebati intotdeauna, despre politica de returnare sau de tratament veterinar, in cazul in care animalul dvs. de companie, este considerat a fi bolnav.

Ce ar trebui sa cauti la un rozator sanatos?

Evitati animalele care par apatice sau bolnave, sunt adapostite cu animale, care au acest aspect, sau din custi, in care masculii si femelele, sunt adapostiti impreuna.
Cautati surse, care pot furniza informatii de baza, genetice si de sanatate, despre rozatoarele lor; pot oferi detalii, despre cum se reproduc, pentru o sanatate buna, bunastare si temperament; si va lua inapoi animalele, care nu sunt bine, sau pe care, nu le puteti pastra din orice motiv.

Un rozator sanatos, de companie, nu ar trebui sa aiba scurgeri din ochi, nas sau gura.
Animalul, trebuie sa para plin de viata, si sa nu intre in panica, atunci cand este manipulat.
Nu ar trebui sa fie evidenta tusea, stranutul sau respiratia suieratoare.
Asigurati-va ca, examinati zona cozii animalului. Ar trebui, sa fie uscata si fara diaree, sau scaun inghesuit. Acest lucru, este deosebit de important de verificat, atunci cand, cumparati sau adoptati hamsteri tineri; puii de hamsteri, pot avea o boala numita „coada umeda”, care poate fi fatala.

Ce trebuie sa faci pentru a te pregati pentru rozatorul tau?

Asigurati-va ca, cusca animalului dvs. de companie, contine asternut proaspat, hrana completa din punct de vedere nutritional, conceputa pentru acea specie si apa.
De asemenea, ar trebui sa existe mult spatiu, pentru exercitii fizice (de exemplu, roti pentru speciile adecvate) si imbogatirea adecvata a speciilor (de exemplu, jucarii de mestecat).

Materialele de cuib, sunt necesare, pentru toate rozatoarele de companie si ar trebui sa aiba un refugiu inchis, cum ar fi o cutie de cuib.
In timp ce, veti fi incantati, sa va aduceti acasa noul animal de companie, acordati-i suficient timp sa se odihneasca si sa se aclimatizeze, la noile lui conditii de viata.

 Medicul veterinar

Ar trebui sa examineze, orice rozatoare de companie, in termen de 48 de ore, de la achizitie.

Acest examen fizic, este esential, pentru a detecta semnele de boala si pentru a ajuta noii proprietari de animale de companie, sa invete despre ingrijirea adecvata.

Deoarece, multe probleme, sunt cauzate de dezinformare si ingrijire necorespunzatoare, prima vizita la veterinar, va ajuta la prevenirea proprietarilor bine intentionati de a face greseli, care contribuie in cele din urma, la imbolnavirea sau moartea prematura a unui animal.

Nu numai ca, medicul veterinar, este cel mai bine calificat, pentru a evalua starea de sanatate a noului dumneavoastra insotitor, dar el va poate sfatui, despre controlul parazitilor, nutritie, sterilizare, socializare, antrenament, ingrijire si alte ingrijiri, care ar putea fi necesare, pentru a asigura bunastarea animalului dumneavoastra de companie.

Medicul veterinar, ar trebui sa continue sa examineze rozatorul dvs. de companie, cel putin o data pe an, pentru a detecta orice probleme de sanatate, emergente (care iese dintr-un mediu dupa ce l-a strabatut).
Este mai probabil, ca diagnosticarea si tratamentul precoce al bolii, sa coste mai putin si sa conduca la un rezultat favorabil.

Cand este posibil, gasiti un medic veterinar specializat in rozatoare, care sunt adesea, clasificate drept „mamifere exotice”.

Responsabilitati

Cand dobandesti un animal de companie, accepti responsabilitatea, pentru sanatatea si bunastarea unei alte vietati.

De asemenea, esti responsabil, pentru impactul animalului tau, asupra familiei, prietenilor si comunitatii tale.
Asigurati-va ca, toata lumea din familia dvs. se simte confortabil, cu ideea de a-si imparti casa cu un rozator, intelege ca, va necesita o investitie de timp si atentie si accepta ca, vor deveni parte a activitatilor familiei.
Un animal de companie, va face parte multi ani, din viata ta.
Investeste timpul si efortul necesar, pentru a face anii tai fericiti, impreuna cu animalul de companie.

Cand alegi un animal de companie, promiti ca, il vei ingriji toata viata.
Alege cu intelepciune, tine-ti promisiunea si bucura-te de una dintre cele mai pline satisfactii ale vietii!

Sfaturi suplimentare despre ingrijirea rozatoarelor dvs. de companie

Asternutul

Este o parte importanta, a ingrijirii animalelor dvs. de companie.

Pentru a preveni mirosurile de cusca, utilizati lenjerie de pat absorbanta si schimbati-o in mod regulat.

Unele lenjerii de pat, ar trebui evitate, deoarece pot fi toxice, pentru animalele mici; consultati-va cu medicul veterinar, inainte de a alege.
Rozatoarele trebuie sa fie intotdeauna tratate, cu miscari calme si lente. O zona sigura de „retragere”, ar trebui sa fie prevazuta in cusca.
Pentru timpul supravegheat de animalul dvs., in afara custii sale, creati o zona de roaming sigura, care poate fi curatata pe un birou sau folosind un recipient sau un stilou mare.
Lesele pot fi folosite la rozatoare mai mari.
Inainte de a cumpara rozatoarele dvs. de companie, consultati-va cu un medic veterinar, familiarizat cu specia si alaturati-va unui club sau grup, pentru a invata de la proprietarii experimentati.

Rozatoarele de companie, nu sunt recomandate familiilor cu copii de 5 ani sau mai mici, femeilor insarcinate  sau persoanelor cu sistem imunitar slabit, deoarece aceste grupuri, prezinta un risc mai mare de imbolnavire grava.

Spalati-va intotdeauna mainile!

Imediat, dupa atingerea, hranirea sau ingrijirea rozatoarelor de companie sau curatarea habitatelor acestora!

Joaca-te in siguranta!

Nu sarutati, nu inghititi si nu tineti rozatoarele aproape de fata!

Acest lucru, va poate surprinde rozatoarele si, de asemenea, va poate creste sansele de a fi muscat.
Muscaturile de la rozatoarele de companie, pot raspandi microbi si eventual, va pot imbolnavi.

Nu mancati, beti si nu fumati!

Niciodata, in timp ce va jucati sau aveti grija de animalul dvs. de companie!
Fiti constienti de faptul ca, rozatoarele de companie pot elimina microbi, care pot contamina suprafetele din zonele in care traiesc si hoinaresc.
Nu trebuie sa atingeti rozatoarele de companie, pentru a va imbolnavi de germenii lor.

Asigurati-va ca incintele rozatoarelor sunt in siguranta!

Asigurati-va ca, incintele pentru rozatoare, sunt bine asigurate si in siguranta, astfel incat, animalul dvs. de companie sa nu fie ranit sau sa contamineze suprafetele.
Tineti rozatoarele de companie si proviziile lor, in afara bucatariei sau in alte zone in care sunt preparate, servite sau consumate alimente.

Curatati si dezinfectati habitatele rozatoarelor si proviziile

In afara casei dvs., atunci cand este posibil!

Daca, curatati proviziile pentru rozatoare, in interior, utilizati o chiuveta de rufe sau o cada si asigurati-va ca, curatati si dezinfectati bine zona, imediat, dupa curatare.
Nu curatati niciodata, habitatele rozatoarelor sau proviziile acestora, in chiuveta din bucatarie, in alte zone de preparare a alimentelor sau in chiuveta de la baie!

Discutati cu medicul veterinar, despre sanatatea animalului dvs. de companie

Medicul dumneavoastra veterinar, poate juca un rol cheie, in a va ajuta pe dumneavoastra si pe animalele dumneavoastra, sa ramaneti sanatosi.
Spuneti medicului dumneavoastra, ca ati fost in preajma rozatoarelor de companie, fie acasa, fie departe de casa, mai ales daca sunteti bolnav sau ati fost muscat sau zgariat.

Unii germeni de rozatoare, pot provoca boli grave si care pun viata in pericol la oameni.
Urmati aceste sfaturi de manipulare, in siguranta, pentru a avea grija deosebita, de animalul dvs. de companie mic si pentru a va mentine familia, in siguranta si sanatoasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *