Saint Bernard sau Sfantul Bernard este un caine mare de munte, care se distinge atat prin statura sa impresionanta, cat si prin marea sa inteligenta.
Masiv si puternic in aparenta, afiseaza o expresie atenta si un corp care este atat muscular, cat si armonios.
Stratul sau de blana foarte groasa si constitutia sa fizica, il fac un animal deosebit de robust.
Cunoscuti a fi iubitori, blanzi si toleranti, in ciuda dimensiunilor lor mari, cainii din rasa Saint Bernard, sunt buni cu familiile cu copii cu comportament bun.
In plus, sunt dornici sa va faca pe plac, facilitand antrenamentul.
Daca sunteti in cautarea unui catelus sau a unei pisici de vanzare/adoptat sau daca doar doriti sa vindeti/donati un animal de companie, vedeti si publicati anunturi apasand aici!
Istoria si originea rasei
Sf. Bernard este o rasa de caine mare de munte, de multe ori antrenat in cercetare, pe post de caine de avalansa.
Imaginatia populara, ii impodobeste cu un butoi cu spaguri agatate de gat, destinate revigorarii victimelor frigului.
Aceasta practica, a fost utilizata, in special, la sfarsitul secolului al XIX-lea, fiind folosit in cautarea persoanelor pierdute in munti sau a victimelor unei avalanse.
Motto-ul Sfantului Bernard, este: „Nobilime, devotament si sacrificiu. „ Reputatia sa de caine inteligent, capabil sa primeasca un antrenament de salvamar”.
Originea rasei
Numele se refera la hospiciile Grand-Saint-Bernard si du petit Saint-Bernard, situate la pasul omonim si pasul Petit-Saint-Bernard din Alpi, la granitele italo-elvetian si franco-italian, unde acesti caini, erau folositi de canoane, mai intai pentru paza si aparare, si apoi pentru cautarea calatorilor in timpul iernii.
„Ruitor” un prieten fidel al rectorului Pierre Chanoux, la ospiciul Petit-Saint-Bernard, a fost numit in cinstea varfului si a ghetarului, de pe inaltimile Petit-Saint-Bernard.
Istoria rasei
Cele mai vechi inregistrari scrise ale Sf. Bernard, sunt facute de calugarii de la Great St Bernard Hospice, la Great St Bernard Pass, in 1707, cu picturi si desene de caine, datand chiar mai devreme.
Primele relatari britanice ale rasei, au descris rasa drept Alpine Spaniel. Prima dovada ca acesti caini erau in uz la manastire, se afla in doua picturi, datand din 1690, ale artistului italian Salvator Rosa.
Saint Bernard – Barry
Cel mai faimos St. Bernard, care a salvat oamenii la trecere, a fost Barry (uneori scris cu Berry), care ar fi salvat undeva intre 40 si 100 de vieti.
Exista un monument al lui Barry, in Cimetière des Chiens, iar trupul sau a fost pastrat, in Muzeul de Istorie Naturala din Berna.
Saint Bernard – Rutor
Un alt caine celebru a fost Rutor, insotitorul fidel al preotului italian Pierre Chanoux, care a fost numit dupa varful Tête du Rutor, situat deasupra pasului Micului Sfant Bernard.
De ce rasa din prezent arata diferit de clasicul Saint Bernard?
Clasicul St. Bernard, arata foarte diferit de St. Bernard din zilele noastre, din cauza incrucisarii. Iernile severe din 1816 pana in 1818, au dus la cresterea numarului de avalanse, ucigand multi caini folositi pentru reproducere, in timp ce efectuau salvari.
In incercarea de a pastra rasa, Sfantul Bernard ramas, a fost incrucisat cu Newfoundlands, adus din Colonia Newfoundland, din anii 1850 si a pierdut astfel, o mare parte din utilizarea lor, ca si caini de salvare, in climatul inzapezit al Alpilor, deoarece blana lunga pe care au mostenit-o, i-ar ingheta si i-ar ingreuna.
Cainii, nu au primit niciodata un antrenament special de la calugari.
In schimb, cainii mai tineri, ar invata cum sa efectueze operatiuni de cautare si salvare de la cainii mai in varsta.
Saint Bernard – Popularitatea rasei
Clubul elvetian St. Bernard, a fost fondat la Basel, la 15 martie 1884.
St. Bernard a fost prima rasa inscrisa in Cartea elvetiana, in 1884, iar standardul rasei a fost aprobat definitiv, in 1888. De atunci, rasa a fost considerata „Cainele national elvetian”.
Cainii de la Great St Bernard Hospice, erau caini de lucru, mai mici decat cainii St. Bernard de spectacol, de azi. Initial, aproximativ de marimea unui caine ciobanesc german, St. Bernard a crescut la dimensiunea cainelui de astazi, pe masura ce cluburile de canis si spectacolele de caini, au subliniat aspectul asupra abilitatii de lucru a cainelui, impreuna cu o carte de herghelie inchisa.
O carte genealogica deschisa, ar fi permis crescatorilor, sa corecteze astfel de erori, prin cresterea cainilor de lucru din alte rase de caini.
Saint Bernard – Recunoasterea Kennel Club
St Bernard este recunoscut la nivel international, de Fédération Cynologique Internationale ca Molosser, in grupa 2, sectiunea 2.
Rasa este recunoscuta de The Kennel Club (Marea Britanie), Canadian Kennel Club si American Kennel Club, in grupul Working Dog.
United Kennel Club in Statele Unite, plaseaza rasa in Dog Group Guardian.
Noua Zeelanda, Kennel Club si Consiliul National Kennel australian, plaseaza rasa in grupul Utility.
Saint Bernard – Profilul rasei
Alte nume:
- Sfantul Bernhardog;
- Sf. Bernhardshund;
- Bernhardiner;
- Alpine Spaniel;
Porecle obisnuite:
Sfant;
Origine:
Elvetia;
Proportii
Inaltime:
Masculi:
70 – 90 cm (28 – 35 in);
Femele:
65 – 80 cm (26 – 31 in);
Greutate:
Masculi
64 pana la 82 kg (140 pana la 180 lb);
Femele
54 – 64 kg (120 – 140 lb);
Numarul de catelusi la o nastere:
10 pui;
Durata de viata
8-10 ani;
Saint Bernard – Descrierea fizica dupa standardul rasei
Blana :
Poate fi lunga sau scurta (in strat dublu), in functie de faptul ca apartine uneia sau alteia dintre aceste doua soiuri.
Al doilea soi, este mai putin frecvent. Blana poate fi neteda sau usor ondulata.
Culoarea :
Alba, cu pete rosii-maronii, blana rosie-maronie pe spate si laterale, ideal cu „carbune”, in partea de sus.
Capul :
Este impunator si mare si foarte expresiv. Partea superioara a craniului, este usor cupolata, iar fruntea cade abrupt la baza nasului.
Urechile :
Sunt de dimensiuni medii, inalte si late. Pavilionul flexibil si rotunjit, se termina intr-un triunghi.
Ochii :
Afiseaza o expresie inteligenta si pasnica. Sunt de dimensiuni medii si variaza in culori, de la maro inchis, la culoarea nucilor.
Corpul :
Este masiv si armonios. Greierul este bine marcat, spatele este lat si ferm. Cropa este lunga si usor inclinata.
Coada :
Este lunga si grea, este cazuta sau usor curbata in repaus, purtata mai sus, cand cainele este atent.
Caracter si aptitudini
Este un caine foarte bland, cu instinct de salvare dezvoltat, mai ales pe zapada. Daca vede o persoana aflata in dificultate, se grabeste instinctiv, sa vina in ajutorul sau.
Foarte docil, absolut sigur pentru copii (este considerat un babysitter ideal, printre cei mai buni din lumea cainilor), nu cunoaste semnificatia cuvantului „agresivitate”, decat daca crede ca stapanul sau bunurile sale sunt in pericol.
In ciuda naturii sale pasnice, cainele Sfantul Bernard, este un bun pazitor, deoarece are un mare simt al teritoriului.
Afectuos:
St Bernard este un caine linistit, care este aproape de stapanii sai si pentru care se angajeaza sa-i protejeze. Afectuos, fara a fi un lipici si stiind sa-si pastreze distanta, daca este necesar, este foarte loial si si-ar da viata, pentru a-l salva pe cel al familiei sale.
Jucaus:
In mod natural jucaus, mai ales cu copiii, acestui caine mare, ii place sa-i insoteasca in aventurile lor, chiar daca trebuiei sa-i urmareasca.
Calm:
Mai degraba constient de dimensiunile sale mari, acest caine de munte, stie sa fie discret si sa ramana calm si compus, atunci cand este necesar.
Nu este un caine hiperactiv!
Inteligent:
Cu o inteligenta rara, acest caine din Mont Saint Bernard, stie sa observe si sa analizeze cu finete, diferitele situatii cu care este confruntat.
Capacitatea sa de a observa si de a se adapta, sunt calitati care il fac un caine deosebit de inteligent.
Inteligenta sa, il ajuta, de asemenea, sa vada pericolul unei situatii, in care se afla o persoana, pentru a o putea salva fara ezitare.
Vanator:
Acest caine mare, nu arata interes pentru vanatoare.
Fricos / Suspect fata de straini:
Foarte protector, fata de familia sa, este foarte suspect cu persoanele pe care nu le cunoaste si care intra pe teritoriul sau familiar.
Are nevoie de timp, pentru a analiza situatia si a-si da increderea.
Independent:
Bernhardiner, asa cum se poate numi si el, este un caine echilibrat, care nu este nici prea lipicios, nici prea indepartat de stapanul sau.
Comportament
Tolereaza singuratatea:
Acest caine, nu este facut sa ramana singur, timp indelungat. El nu va sustine foarte rau, absentele stapanilor sai, mai ales daca acestea se repeta si nu a beneficiat de o invatare progresiva a bunei gestionari a singuratatii.
Usor de antrenat / Ascultator:
Acest caine de munte, de dimensiune mare, necesita o educatie timpurie si ferma, la sosirea lui in familie.
Catelusul Saint Bernard, trebuie sa asimileze rapid regulile vietii si limitele, care trebuie respectate acasa.
Daca aceste principii de baza, nu sunt invatate rapid, acest caine mare, ar putea deveni rapid o povara, datorita dimensiunii sale mari.
Mersul pe lesa
De asemenea, nu se pune problema fluturarii steagului in spatele cainelui dvs., in timp ce mergeti, invatarea de a merge pe lesa, fara a trage, ar trebui initiata devreme, pozitiv si constant.
Este foarte important, sa exersezi mersul pe lesa, deoarece putand cantari pana la 90 kg, St Bernard isi poate imbarca rapid stapanul, iar acest lucru, poate deveni periculos.
Uneori, acest caine mare, poate fi incapatanat, dar o educatie ferma, coerenta, echitabila cu respectarea principiilor educatiei pozitive, va permite o relatie frumoasa cu cainele manipulator, si prin urmare, o buna cooperare din partea acestuia.
Socializarea
Socializarea ar trebui, de asemenea, sa faca parte din educatia cainelui tanar.
Inca din primele luni de viata, va trebui sa mearga in diferite medii, mai mult sau mai putin stimulante si sa faca interactiuni pozitive, cu congeneri variati si cu alte animale.
Latratul:
Este o modalitate eficienta, pentru acest caine, de a descuraja pe oricine, sa intre in casa lor, daca nu a fost invitat.
Este fugar?
Mult prea pazitor si loial stapanilor sai, Langhaariger Saint Bernardshund (numele sau original), nu fuge sau se indeparteaza de imprejurimile sale familiare, daca nu este alaturi de un membru al grupului sau.
Distrugataor:
Acest caine, se instaleaza odata cu varsta, dar este adevarat ca puiul Saint Bernard, poate fi uneori distructiv, mai ales, daca este lasat singur o zi intreaga, intr-un spatiu inchis, de exemplu.
Lacom la mancare?
Acest caine, mananca mult, proportional cu dimensiunea sa mare, este un fapt stiut. Dar nu se opreste aici, pentru ca este un mare gurmand, care s-ar putea folosi si abuza de bunatatea (si, uneori naivitatea) stapanilor sai, pentru a implora tot felul de delicii.
Caine de paza:
In ciuda naturii sale pasnice, Saint Bernard este un bun pazitor, datorita simtului sau de teritoriu. Cu toate acestea, el nu cunoaste semnificatia cuvantului „agresivitate”, cu exceptia cazului, in care crede ca stapanul sau sau proprietatea sa, sunt expuse unui anumit risc.
Datorita dimensiunilor sale mari, acest mastin de tip caine de munte, descurajeaza intrusii cu prezenta sa unica.
Si nu aveti incredere, in aspectul sau de ursulet de plus, pentru ca va sti sa atace, daca considera ca este necesar.
Primul caine:
Noii stapani, pot adopta un Saint Bernard, dar trebuie sa fie constienti de investitia semnificativa de timp, care trebuie demonstrata, pentru a face din acest urias un tovaras de viata placut, in fiecare zi.
Acest caine, nu este recomandat persoanelor care stiu ca sunt prea permisive si usor laxe, in ceea ce priveste educatia. Trebuie sa stii, sa fii constient de abilitatile tale, dar si de limitele tale, deoarece cu acest caine, care poate cantari pana la 90 kg, nu va fi permisa nici-o incalcare.
Conditii de viata
Evident, avand in vedere masa sa, Saint Bernard are nevoie de mult spatiu, si prin urmare, de o gradina (chiar daca iubeste sa locuiasca in interior, la picioarele stapanului sau).
Vara, sufera putin de caldura si este esential sa se poata adaposti la umbra.
Sfantul Bernard intr-un apartament:
Evident, avand in vedere masa sa, Sfantul Bernard are nevoie de mult spatiu, pentru a evolua senin si, prin urmare, are nevoie cel putin de o gradina (chiar daca iubeste sa locuiasca in interior, la picioarele stapanului sau).
Viata de apartament, nu este pentru el, iar instinctul sau de paza, s-ar putea dovedi dificil de gestionat intr-o cladire.
Temperamentul sau pasnic, l-ar putea gazdui intr-o viata de oras, dar formatul sau mare, ramane totusi nepotrivit.
In plus, chiar si cu o gradina, acestui mare mastin, ar trebui sa i se ofere zilnic, plimbari in aer liber, pentru a-si consolida socializarea, a-i stimula simtul mirosului si a-si consuma energia.
Nevoia de exercitiu / Atletism:
St Bernard, nu este cel mai atletic din categoria sa, dar plimbarile lungi, sunt inca esentiale, pentru echilibrul sau fizic si mental.
In plus, activitatile fizice intense, cum ar fi agilitatea, de exemplu, nu sunt recomandate acestui caine mare. Deoarece, cresterea sa este rapida, si prin urmare, fragila, nu trebuie supra-stimulata pana cel putin la 18 luni.
Sporturile de tractiune, i se pot potrivi, dar va fi necesar, sa asteptati pana la sfarsitul cresterii sale.
Calatorie / Usor de transportat:
Acest caine urias, iubeste sa petreaca timp cu proprietarul sau si sa descopere noi medii alaturi. Cu toate acestea, dimensiunile sale mari, nu ii permit sa-si poata urmari proprietarii, pretutindeni.
In transportul public, dimensiunile sale mari, ar putea deranja alti calatori, iar in masina, portbagajul trebuie sa fie suficient de mare, pentru a gazdui acest colos in conditii bune.
Acestea sunt, din nou, lucruri importante de luat in considerare, inainte de a adopta un caine foarte mare.
Compatibilitate
Sfantul Bernard si Pisicile:
Sfantul Bernard va putea tolera prezenta pisicilor in casa lui, daca a fost obisnuit cu el de la o varsta frageda.
Sfantul Bernard si ceilalti caini:
Acest caine, este destul de sociabil din fire, dar daca nu i se ofera socializare de calitate, inca din primele sale luni de viata, el ar putea fi oarecum salbatic, fata de semenii sai.
Daca s-a oferit o socializare buna, atunci, acest caine va fi un prieten placut, dar uneori putin brusc.
Va fi necesar, sa alegeti cainii cu care se joaca, deoarece vor trebui sa sustina masa importanta a acestui mastin.
Sfantul Bernard si copii:
Foarte docil, acest caine, este absolut sigur pentru copii. De asemenea, este considerat un babysitter ideal, printre cei mai buni din lumea cainilor.
Cu toate acestea, in ciuda marilor sale calitati, el este inca un caine! Trebuie puse in aplicare, reguli de viata, astfel incat, Sfantul Bernard sa fie respectat si copiii sa invete sa comunice cu el, dar si sa-l lase in pace, atunci cand este necesar.
Sfantul Bernard si varstnicii:
Puterea si dimensiunea mare a acestui caine, sunt incompatibile cu o viata sedentara, cu oameni potential fragili.
Rezistent / Robust:
De constitutie robusta, St Bernard prezinta in mod obisnuit, o predispozitie deosebita pentru anumite boli, dar ramane la fel de fragil, in special, datorita dimensiunii lui mari.
Doar ochii lui, trebuie sa fie verificati, deoarece pot prezenta lacrima excesiva si uneori entropie (rotind pleoapele spre interiorul ochiului).
Rezista la caldura:
Vara, sufera de caldura si este esential, sa se poata pune la umbra cu apa proaspata si reannoita, in mod regulat.
In aceste perioade, plimbarile trebuie adaptate (dimineata devreme si seara tarziu).
Tolereaza frigul:
Blana dubla a acestui caine, indiferent daca este un soi cu parul lung sau cu parul scurt, ii ofera o protectie foarte buna impotriva frigului.
Rezistenta si curajul lui, i-au permis la vremea respectiva, sa practice salvarea in muntii acoperiti de zapada.
Tendinta de a castiga in greutate :
Mancator greu si nu deosebit de sportiv, acest caine poate fi usor supraponderal, daca dieta sa nu este echilibrata.
Boli frecvente:
Cainii din rasa Saint Bernard, sunt, in general, sanatosi, dar ca toate rasele, sunt predispusi la anumite conditii de sanatate.
Nu toti cainii, vor avea vreuna sau toate aceste boli, dar este important, sa fiti constienti de ele, daca luati in considerare aceasta rasa.
Daca, cumparati un catelus, gasiti un crescator bun, care sa va arate autorizatiile de sanatate pentru ambii parinti ai catelusului. Autorizatiile de sanatate, demonstreaza ca un caine a fost testat si eliminat de o anumita afectiune.
Displazia soldului:
Aceasta este o afectiune ereditara, in care osul coapsei, nu se potriveste perfect in articulatia soldului.
Unii caini, prezinta durere si schiopatare pe unul sau pe ambele picioare din spate, dar este posibil, sa nu observati semne de disconfort, la un caine cu displazie de sold. Pe masura ce cainele imbatraneste, artrita se poate dezvolta.
Screeningul cu raze X, pentru displazia soldului, se face de catre Fundatia ortopedica pentru animale sau de Programul de imbunatatire a soldului, de la Universitatea din Pennsylvania (PennHIP).
Cainii cu displazie de sold, nu trebuie crescuti. Daca, cumparati un catelus, cereti crescatorului dovada ca, parintii au fost testati pentru displazie de sold si sunt liberi de probleme.
Displazia soldului, este ereditara, dar poate fi declansata si de factori de mediu, cum ar fi cresterea rapida dintr-o dieta bogata in calorii sau leziuni provocate de sarituri sau caderi pe podele slick.
Displazia cotului:
Aceasta este o afectiune ereditara, comuna cainilor de rasa mare. Se crede ca, este cauzata de rate de crestere diferite ale celor trei oase care alcatuiesc cotul cainelui, provocand laxitatea articulatiilor.
Acest lucru, poate duce la schiopatare dureroasa. Veterinarul dvs., va poate recomanda o interventie chirurgicala, pentru a corecta problema, medicamente pentru controlul durerii sau controlul greutatii.
Entropion:
Acest defect, care este de obicei, evident la varsta de sase luni, face ca pleoapa sa se rostogoleasca spre interior, iritand sau ranind globul ocular.
Unul sau ambii ochi pot fi afectati. Daca Sfantul tau, are entropiune, s-ar putea sa-l observi frecandu-si ochii. Starea poate fi corectata chirurgical.
Epilepsie:
Aceasta tulburare, provoaca convulsii usoare sau severe.
Epilepsia poate fi ereditara; poate fi declansata de evenimente, precum tulburari metabolice, boli infectioase, care afecteaza creierul, tumori, expunerea la otravuri sau leziuni grave la cap; sau poate avea o cauza necunoscuta (denumita epilepsie idiopatica).
Convulsiile pot fi prezentate, printr-un comportament neobisnuit, cum ar fi alergarea frenetica, ca si cum ar fi urmarita, esalonata sau ascunsa. Convulsiile sunt inspaimantatoare de urmarit, dar prognosticul pe termen lung, pentru cainii cu epilepsie idiopatica, este, in general, foarte bun.
Epilepsia poate fi controlata cu medicamente, dar nu poate fi vindecata.
Un caine poate trai o viata plina si sanatoasa, cu gestionarea adecvata a acestei tulburari. Daca Sfantul dumneavoastra, are convulsii, duceti-l imediat la veterinar, pentru un diagnostic si recomandari de tratament.
Cardiomiopatie dilatata:
Aceasta afectiune cardiaca, apare atunci cand muschiul inimii, devine foarte subtire si nu se poate contracta normal.
Deoarece, inima trebuie sa lucreze mai mult, ea devine marita. Cainii cu aceasta boala, au un ritm cardiac anormal si prezinta semne de insuficienta cardiaca, inclusiv slabiciune, pierderea poftei de mancare, pierderea in greutate, depresie, colaps, dificultati de respiratie, tuse moale si abdomen marit.
Nu exista nici-un remediu, dar odihna, dieta si medicamentele pot ajuta pentru o perioada de timp.
Cataracta:
O cataracta este o opacitate de pe lentila ochiului, care cauzeaza dificultati de vedere. Ochiul (ochii) cainelui, va avea un aspect tulbure. Cataracta apare, de obicei, la batranete, si uneori poate fi indepartata chirurgical, pentru a imbunatati vederea cainelui.
Saint Bernard – Alergii:
Alergiile sunt o afectiune frecventa la caini. Alergiile la anumite alimente, sunt identificate si tratate, prin eliminarea anumitor alimente din dieta cainelui, pana la descoperirea vinovatului.
Alergiile de contact, sunt cauzate de o reactie la ceva care atinge cainele, cum ar fi asternutul, pulberile de purici, sampoanele pentru caini sau alte substante chimice. Acestea sunt tratate, prin identificarea si eliminarea cauzei alergiei.
Alergiile prin inhalare, sunt cauzate de alergeni din aer, cum ar fi polenul, praful si mucegaiul.
Medicatia adecvata, pentru alergiile prin inhalare, depinde de gravitatea alergiei.
Infectiile urechii, sunt un efect secundar comun al alergiilor prin inhalare.
Saint Bernard – Dilatare gastrica-volvulus (GDV):
De asemenea, se numeste balonare sau torsiune, aceasta este o afectiune care pune viata in pericol si care poate afecta cainii cu pieptul adanc, cum ar fi cainii din rasa Saint Bernard, mai ales, daca sunt hraniti cu o masa mare pe zi, mananca rapid, beau volume mari de apa dupa ce au mancat si fac exercitii energice, dupa ce au mancat.
Unii cred, ca felurile de mancare crescute si tipul de mancare, ar putea fi, de asemenea, factori in balonare.
Este mai frecvent, la cainii mai in varsta, dar poate aparea la orice varsta.
GDV apare atunci cand stomacul este distins cu gaz sau aer si apoi se rasuceste (torsiune).
Saint Bernard – Simptome
Cainele, nu este capabil sa arunce sau sa vomite, pentru a scapa de excesul de aer din stomac, iar intoarcerea normala a sangelui in inima, este impiedicata.
Tensiunea arteriala scade si cainele intra in soc.
Fara asistenta medicala, imediata, cainele poate muri.
Banuieste-i balonarea, daca, cainele tau are abdomenul distins, baleste excesiv si degenereaza, fara a arunca in sus. De asemenea, el poate fi nelinistit, deprimat, letargic si slab, cu ritm cardiac rapid.
Este important, sa va duceti cainele la medicul veterinar, cat mai curand posibil. Exista unele indicatii, ca o tendinta spre GDV este mostenita, de aceea se recomanda ca, cainii care dezvolta aceasta afectiune, sa fie sterilizati.Cainele Sfantul Bernard, are nevoie, doar de cantitati moderate de exercitii, dar este important sa le faca, pentru a preveni obezitatea. Purtarea unei greutati prea mari, este dificila la nivelul articulatiilor si poate provoca artrita sau probleme ortopedice.
Limitati cantitatea de exercitiu, pe care o faceti catelusului dvs. Saint Bernard, pana cand acesta ajunge la dimensiunea matura.
Nu-l lasati sa se ingraseze prea repede sau sa alerge sau sa sara pe podele slick. Acestea pot duce la probleme de sold.
Sfantul Bernard este predispus la epuizare si caldura. Evitati sa-l lasati sa faca exercitii la caldura zilei si asigurati-va ca are intotdeauna, acces la umbra si apa proaspata.
Fiti constienti de semnele oboselii si epuizarii de caldura, care includ gafaiere grea, gingii rosu inchis si slabiciune sau prabusire.
Saint bernard – Antrenament timpuriu
Un caine Sfant Bernard neinstruit, poate face ravagii in casa ta si te poate trage pe trotuar, in dorinta sa de a saluta oamenii, asa ca antrenamentul timpuriu, este esential.
Antreneaza-ti cainele Saint Bernard, folosind o abordare fericita si relaxata. Stabiliti reguli de baza si fiti consecventi, in a cere ca el sa le respecte.
Saint Bernard – Socializati-l de mic!
Sfantul Bernard este prietenos, in mod natural, dar toti puii beneficiaza de clasa de socializare a puiilor, pentru a-i ajuta sa invete, cum sa reactioneze in mod corespunzator, la alti caini si straini.
Investitia in clasele de gradinita si obedienta a catelusilor, precum si cheltuielile de 10 pana la 15 minute, pe zi, practicand acasa, vor merita mult timpul, efortul si banii.
Saint Bernard – Antrenament la lada
Antrenamentul la lada, este un instrument important, pe care crescatorii il vor recomanda.
Ajuta la formarea in gospodarie, iti pastreaza cainele sau catelul si bunurile tale, in siguranta si este un refugiu sigur, in care Saint Bernard-ul tau, se poate retrage, atunci cand se simte coplesit sau obosit.
O lada, nu trebuie folosita niciodata ca pedeapsa, ci ar trebui privita de cainele tau, ca un refugiu confortabil.
Cainele Sfant Bernard, bine antrenat, este un companion minunat de familie si poate continua sa faca multe activitati distractive, inclusiv aratarea conformatiei (expozitii de caini), incercari de ascultare si tragere de carute.
Saint Bernard – Culoarea stratului de blana si ingrijirea
Dupa cum v-am mai spus, Sfantul Bernard se gaseste in doua tipuri de blani: cu par scurt si cu par lung.
Blana cu par scurt, este neteda, dar densa. Parul este usor stufos pe coapse, iar coada este acoperita cu par lung si dens, care devine mai scurt spre varf.
Blana cu par lung, este usor ondulata, dar niciodata buclata sau subreda. Picioarele anterioare, au un pic de par, dar coapsele si coada, sunt stufoase.
Cainii din rasa Saint Bernard, sunt in diferite nuante de rosu cu alb sau alb cu rosu.
Rosul vine in diferite nuante, de la pete brune cu marcaje albe, la galben-maroniu.
Albul apare pe piept, in jurul gatului (cunoscut sub numele de guler), in jurul nasului (banda nasului) si pe picioare si varful cozii.
O pata alba pe ceafa,si o arsura alba pe fata, sunt deosebit de atractive si de dorit, la fel ca si semnele intunecate de pe cap si urechi, care seamana cu o masca. Se spune ca marcajele albe, seamana cu vesmintele liturgice purtate de un preot, si masca neagra, pentru a reduce stralucirea din zapada.
Saint Bernard – Perierea
Perieti-va cainele, de aproximativ trei ori pe saptamana, cu o perie de cauciuc curry sau o manusa de caine pentru blani cu par scurt sau o pensula cu pini, pentru blani cu par lung.
In timpul sezonului de naparlire, utilizati o lama de varsare, pentru a indeparta parul liber.
Daca Sfantul Bernard dezvolta rogojini in spatele urechilor sau pe coapse, pulverizeaza o solutie detanglanta in zona si lucreaza usor blana, cu degetele sau cu un pieptene.
Saint Bernard – Baia
Sfantul Bernard, nu trebuie sa fie scaldat frecvent. Cand ii faceti o baie, este mai usor sa o faceti in aer liber, cu exceptia cazului in care aveti o cabina de dus mare.
Baile de iarna, ar trebui sa fie intotdeauna oferite in interior, cu exceptia cazului in care locuiti intr-un climat calduros, pe tot parcursul anului.
Folositi un sampon facut pentru caini, pentru a va asigura ca blana nu-i devine uscata. Poate doriti sa utilizati un sampon de albire, pentru a mentine blana cea mai alba si mai stralucitoare.
Saint Bernard – Curatarea ochilor
Sfantul Bernard dezvolta adesea, pete in jurul ochilor. Pastrati-i ochii fara pete, stergandu-i zilnic, cu o carpa umeda sau folosind un produs, formulat pentru indepartarea petelor de ochi, pe care le puteti gasi la magazinele de aprovizionare pentru animale de companie.
Saint Bernard – Igiena dentara
Alte nevoi de ingrijire, includ igiena dentara, ingrijirea unghiilor si ingrijirea urechilor.
Spalati-i dintii cainelui, de cel putin doua sau trei ori pe saptamana, pentru a elimina acumularea de tartru si bacteriile care se ascund in interiorul acestora.
Periajul zilnic, este chiar mai bun, daca doriti sa preveniti boala gingiilor si respiratia urat mirositoare.
Saint Bernard – Taierea unghiilor
Taiati-i unghiile, o data sau de doua ori pe luna, daca, cainele dvs. nu si le pileste, in mod natural. Daca il auzi facand clic pe podea, sunt prea lungi. Unghiile scurte, ingrijite, pastreaza picioarele in stare buna si impiedica zgarierea picioarelor, atunci cand Sfantul tau, sare cu entuziasm sa te intampine.
Cand ii taiati unghiile, taiati-i si parul dintre degete, in acelasi timp.
Saint Bernard – Ingrijirea urechilor
Verificati urechile saptamanal. Daca par murdare, stergeti-le cu o minge de bumbac, folosind un detergent pentru urechi, recomandat de medicul veterinar.
Nu introduceti niciodata, un tampon de bumbac in canalul urechii.
Saint Bernard – Cum il obisnuiti cu manevrele de ingrijire?
Incepeti sa-l obisnuiti, sa fie periat si examinat, cand este un catelus.
Manipulati-i frecvent labele – cainii sunt sensibil la picioare – si priviti-l in gura si in urechi. Faceti-i ingrijirea, o experienta pozitiva, plina de laude si recompense si veti pune bazele, pentru examene veterinare usoare si alte manipulari, atunci cand este adult.
Pe masura ce-l mirositi, verificati-i pielea, daca exista rani, eruptii cutanate sau semne de infectie, cum ar fi roseata, sensibilitate sau inflamatie pe piele, in urechi, nas, gura si ochi si pe picioare.
Ochii trebuie sa fie limpezi, fara roseata sau descarcare. Examenul saptamanal atent, va va ajuta, sa identificati devreme, potentialele probleme de sanatate.
Daca nu sunteti sigur cum sa va ingrijiti Sfantul Bernard, cereti sfatul crescatorului de caine sau duceti-l la un ingrijitor profesionist.Cantitate zilnica recomandata, este de 5 pana la 6 cani de alimente uscate, de inalta calitate, pe zi, impartite in doua mese.
Nota :
Cat de mult mananca cainele dvs. adult, depinde de dimensiunea, varsta, constructia, metabolismul si nivelul de activitate.
Cainii sunt indivizi, la fel ca oamenii si nu toti au nevoie de aceeasi cantitate de hrana.
Este de la sine inteles, ca un caine extrem de activ, va avea nevoie de mai multa mancare decat un caine de cartofi, pe canapea.
Calitatea hranei pentru caini, pe care o cumparati, face, de asemenea, o diferenta – cu cat hrana pentru caini este mai buna, cu atat va merge mai departe, spre hranirea cainelui dvs., si cu atat mai putin, va trebui sa va agitati in bolul cainelui.
Sfantului Bernard ii place sa manance si este predispus la obezitate. Tine-l intr-o forma buna, masurandu-i hrana si hranindu-l de doua ori pe zi, mai degraba, decat lasand hrana afara tot timpul.
Saint Bernard – Testul de supraponderalitate
Daca nu sunteti sigur, daca este supraponderal, faceti-i testul ocular si testul practic.
Mai intai, uita-te la el. Ar trebui sa poti vedea o talie. Apoi, asezati-va mainile pe spate, degetele mari de-a lungul coloanei vertebrale, cu degetele intinse in jos. Ar trebui sa poti simti, dar sa nu-i vezi coastele, fara a fi nevoie sa apesi puternic.
Daca nu poti, are nevoie de mai putina mancare si mai multa miscare.
Saint Bernard – Nevoi nutritionale
Saint Bernard – Proteine
Cand vine vorba de nutritie pentru caini, proteina este cel mai important aspect.
Proteinele ar trebui sa provina din surse de inalta calitate, bazate pe animale, cum ar fi carnea si pestele proaspat, pentru a asigura o valoare nutritiva maxima.
Nu cititi automat despre produse, care enumera un fel de masa din carne (cum ar fi faina de pui sau faina de curcan) – mesele din carne, sunt de fapt, o sursa foarte concentrata de proteine si un supliment valoros in dieta cainelui dvs.
Alimentele pe care doriti sa le evitati, sunt cele preparate cu mese subproduse si umpluturi de calitate scazuta, mai ales, daca aceste ingrediente se afla in partea de sus a listei.
In mod ideal, ar trebui sa alegeti o hrana pentru caini, care sa enumere cel putin o proteina animala, de inalta calitate, in partea de sus a listei.
Saint Bernard – Grasimi
In plus, fata de proteine, cainele Sf. Bernard, are nevoie de grasimi si carbohidrati in dieta sa.
Grasimile sunt cea mai concentrata sursa de energie, pe care o puteti oferi cainelui dvs., dar mai ales, in cazul unei rase mari, precum St. Bernard, trebuie sa fiti atenti la cantitatea de grasime pe care i-o dati.
Grasimile sanatoase, ar trebui sa provina din surse de origine animala, cum ar fi grasimea de pui si uleiul de somon – grasimile pe baza de plante, cum ar fi uleiul de canola si semintele de in, macinate, in general, nu sunt rele pentru cainele dvs., dar sunt mai putin valoroase biologic decat grasimile care provin din surse animale.
Saint Bernard – Carbohidrati
Carbohidratii ofera cainelui dvs,. fibre dietetice, precum si diverse vitamine si minerale.
Cainii, nu au cerinte specifice pentru carbohidrati, dar ar trebui sa provina din surse intregi, digerabile, cum ar fi fulgi de ovaz si orez brun sau optiuni fara cereale, cum ar fi tapioca si cartoful dulce.
Consideratii speciale pentru Sfantul Bernard
Nu numai ca trebuie sa te gandesti, la ceea ce ii dati cainelui Sfant Bernard, dar trebuie sa te gandesti si cat de mult il hranesti.
Hranirea excesiva, a unui catelus de rasa mare, poate duce la o crestere excesiva, care poate pune prea multa presiune pe oasele si articulatiile, in curs de dezvoltare ale catelusului.
Ca rezultat, el poate prezenta un risc crescut de probleme musculo-scheletice, ca adult.
Pentru a va impiedica puiul sa creasca prea repede, tineti-l pe o dieta de pui de rasa mare, pana cand ajunge la aproximativ 80%, din dimensiunea sa maxima, si apoi treceti-l la o formula pentru adulti de rasa mare.
Formulele de rasa mare, sunt realizate cu niveluri moderate de proteine, pentru a sustine masa musculara slaba, cu niveluri mai mici de grasimi, pentru a evita aportul excesiv de calorii.
Aceste formule, sunt, de asemenea, adesea completate cu glucozamina si condroitina pentru oase si articulatii sanatoase.
Saint Bernard – Masuri pentru prevenirea balonarii
Pe langa faptul, ca va asigurati ca Sfantul Bernard, nu creste prea repede, ar trebui sa aveti in vedere si o afectiune numita volvulus de dilatare gastrica sau balonare.
Aceasta afectiune, apare atunci cand stomacul cainelui se umple cu aer si ar putea duce la scaderea fluxului sanguin catre organele vitale, precum si la probleme de respiratie.
Daca starea este lasata sa progreseze, stomacul se poate rasuci, intrerupand alimentarea cu sange a stomacului si crescand riscul de moarte al cainelui.
Cainii de rasa mare si rasele cu piept adanc, sunt predispusi, in special, la dezvoltarea acestei afectiuni.
Puteti ajuta la prevenirea aparitiei balonarii a Sfantului Bernard, raspandindu-i mesele, in doua sau trei hraniri, in timpul zilei si impiedicati-l sa manance prea repede sau sa bea prea multa apa, imediat dupa ce a mancat.
De asemenea, ar trebui sa evitati exercitiile fizice intense, in decurs de o ora, de la masa si sa luati in considerare, utilizarea unui castron pentru alimente, ridicat pentru cainele dvs.
Saint Bernard – Gama de preturi
Pe baza scopurilor de crestere si a calitatii, cainii Saint Bernard, sunt impartiti in 2 categorii diferite, in ceea ce privesc preturile:
- Cainii Saint Bernard, inregistrati limitat (crescuti doar ca animale de companie);
- Caini Saint Bernard, complet inregistrati (permis pentru reproducere);
Pretul cainilor Saint Bernard crescuti numai ca animale de companie (inregistrat limitat)
Cainii Saint Bernard, crescuti ca animale de companie, au doar preturi cuprinse intre 800 si 900 USD.
Puii Saint Bernard, sunt adesea si in principal, crescuti in locuri, precum terenuri accidentate, zone acoperite de zapada sau zone intinse.
Daca locuiti in astfel de locuri, cresterea unui catelus Saint Bernard, va ajuta sa va simtiti mult mai racorosi si mai fericiti.
Preturile cainilor Saint Bernard cu inregistrare completa si permise pentru reproducere
Puii de St.Bernard, complet inregistrati, au permisiunea de a fi inmultiti; preturile lor sunt foarte fluctuante si depind de locatia crescatorului, genealogia, etc.
Puii Saint Bernard cu genealogie normala, de la ferme de reproductie mai putin renumite, au de obicei un pret de la 900 $ la 2200 $.
Puii de Saint Bernard, cu descendente premium si de la ferme de reproductie renumite, vor avea un pret foarte ridicat, de la aproximativ 2200 $ la 10000 $ sau mai mult decat cel pentru puii excelenti.
Saint Bernard – Preturi in Romania
Pentru a afla informatii despre preturile si adoptiile din Romania, tot ce trebuie sa faceti, este sa le cautati pe Google, cu expresii de genul: saint bernard pret, saint-bernard pret, saint bernard puppy pret, caine saint bernard pret, saint bernard pui pret, saint bernard pret, caini saint bernard preturi, donare pui saint bernard pret, pui saint bernard pret, caini saint bernard pret, saint bernard de vanzare, saint bernard pui pret, ciobanesc saint bernard pret.
saint bernard, saint-bernard, saint bernard puppy, caine saint bernard, saint bernard pui, saint bernard pret, caini saint bernard, donez pui saint bernard, pui saint bernard, caini saint bernard pret, saint bernard de vanzare, poze cu saint bernard, saint bernard pui pret, ciobanesc saint bernard, saint bernard unguent