Shiba Inu – Faceti cunostinta, cu cainele care arata ca o vulpe, se comporta ca o pisica, si are un tipat, care l-ar putea face sa lucreze in voce, intr-un film de groaza (Ce zici de „Shiba III: Veverita de pe veranda?”) Surprins?
Initial, rasa Shiba Inu, a fost crescuta, pentru vanatoarea de pasari, si vanat mic, si uneori a fost folosita pentru vanatoarea de mistreti.
Shiba Inu, este una dintre cele sase rase primitive, ale Japoniei: Akita (mare), Kishu, Hokkaido, Kai, Shikoku (mediu) si Shiba (mic).
Este cunoscut pentru personalitatea sa plina de viata, urechile mici inaltate si agilitatea felina. Astazi, este folosit mai ales ca caine de companie in Japonia si Franta.
Daca sunteti in cautarea unui catelus sau a unei pisici de vanzare/adoptat, sau daca doar doriti sa vindeti/donati un animal de companie, vedeti si publicati anunturi apasand aici!
Shiba Ina – Originea rasei
Shiba Inu (柴犬, japoneza: ) este o rasa de caine de vanatoare din Japonia. O rasa mica-medie, este cea mai mica dintre cele sase rase originale si distincte de caini spitz, originare din Japonia.
Un caine mic, alert si agil, care face fata foarte bine, terenului montan, si traseelor de drumetii, Shiba Inu, a fost initial crescut, pentru vanatoare.
Arata similar si este adesea confundat, cu alte rase de caini japonezi, cum ar fi, Akita Inu, sau Hokkaido, dar Shiba Inu, este o rasa diferita, cu o linie de sange distincta, temperament si dimensiuni mai mici, decat alte rase de caini japonezi.
Profilul rasei
Alte nume
Japonez Shiba Inu
Caine japonez de dimensiuni mici
Caine japonez Brushwood
Shiba Ken
Origine
Japonia
Trasaturi
Inaltime
Masculi:
35 la 43 cm (14 la 17 in)
Femele:
33 la 41 cm (13 la 16 in)
Greutate
Masculi:
10 kg (22 lb)
Femele:
8 kg (18 lb)
Blana:
Dubla
Culoare:
Rosu, negru si cafeniu, crem, susan, susan negru, susan rosu.
Dimensiunea gunoiului
3 pui in medie
Durata de viata
13-15 ani
Standardele clubului de canis:
Japonia Kennel Club:
standard
FCI:
standard
Caine ( caine domestic )
Shiba Inu
Shiba Inu (caractere chinezesti) .svg
„Shiba Inu” in kanji
Nume japonez:
Kanji: 柴犬
Hiragana: し ば い ぬ
Transcrieri:
romanizare: shiba inu
Shiba Inu – Istoria rasei
Shiba Inu, a fost identificat ca o rasa bazala, care preceda aparitia raselor moderne, in secolul al XIX-lea. Cainii, cu aspect similar cu Shiba Inu, au fost reprezentati in dogū, realizat in perioada preistorica, Jōmon, din istoria Japoniei.
Initial, Shiba Inu, a fost crescut pentru a vana, si a spala vanatul mic, cum ar fi pasarile si iepurii. Shiba, a trait in zonele muntoase, din regiunea Chūbu.
In timpul restaurarii Meiji, au fost importate, rase occidentale de caini, si incrucisarea dintre acestea, si rasele japoneze native, a devenit populara.
Din 1912 pana in 1926, aproape nici-un Shiba pur, nu a ramas.
In jurul anului 1928, vanatorii si intelectualii, au inceput sa manifeste interes, pentru protectia rasei Shiba pura, ramasa; cu toate acestea, in ciuda eforturilor de conservare, a rasei Shiba, aproape a disparut, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, datorita unei combinatii de lipsa de alimente, si o epidemie de tulburare postbelica.
Shiba Inu – A provenit din trei tulpini
Toti cainii, care au urmat, au fost crescuti, din singurii trei descendenti, care au supravietuit. Aceste linii genealogice, erau Shinshu Shiba din prefectura Nagano, Mino Shiba, din fosta provincie Mino, din sudul actualei prefecturi Gifu, si San’in Shiba, din prefecturile Tottori si Shimane.
Shinshu Shibas, poseda un substrat solid, cu un strat dens de peri, de paza, si erau mici si de culoare rosie.
Mino Shiba, avea tendinta de a avea urechi groase, si intepatoare, si poseda o coada de secera, mai degraba, decat coada curbata obisnuita, gasita pe majoritatea Shiba-urilor moderne.
San’in Shibas, erau mai mari, decat majoritatea shibas-urilor moderne, si aveau tendinta de a fi negre, fara accentele obisnuite de culoare cafenie, si alba, gasite pe shibas-urile moderne, negru-si-cafeniu.
Cand studiul cainilor japonezi, a fost oficializat, la inceputul si mijlocul secolului al XX-lea, aceste trei tulpini, au fost combinate intr-o singura rasa generala, Shiba Inu.
Shiba Inu – Primul Standard Nippo
Primul standard de rasa japoneza pentru Shiba, Standardul Nippo, a fost publicat in 1934.
In decembrie 1936, Shiba Inu, a fost recunoscut ca Monument Natural al Japoniei, prin Legea proprietatilor culturale, in mare parte datorita eforturilor lui Nippo ( Nihon Ken Hozonkai ), Asociatia pentru conservarea cainelui japonez.
Shiba Inu – Recunoscut de American Kennel Club
In 1954, o familie de serviciu armat, a adus primul Shiba Inu, in Statele Unite.
In 1979, primul asternut inregistrat, s-a nascut in Statele Unite.
Shiba, a fost recunoscut de American Kennel Club in 1992, si adaugat la AKC Non-Sporting Group in 1993.
Acum, este pastrat in primul rand, ca animal de companie, atat in Japonia, cat si in strainatate. Potrivit American Kennel Club, Shiba Inu, este cainele insotitor numarul unu din Japonia.
In Statele Unite, popularitatea in crestere, a rasei de caini, Shiba Inu, este evidenta, deoarece statisticile de inregistrare ale clubului american Kennel, au clasat rasa, pe locul 44 in 2016; o crestere de la locul 50 in 2012.
Profilul rasei
Alte nume
Japonez Shiba Inu
Caine japonez de dimensiuni mici
Caine japonez Brushwood
Shiba Ken
Origine
Japonia
Proportii
Inaltime
Masculi:
35 la 43 cm (14 la 17 in)
Femele:
33 la 41 cm (13 la 16 in)
Greutate
Masculi:
10 kg (22 lb)
Femele:
8 kg (18 lb)
Blana:
Dubla
Culoare:
Rosu, negru si cafeniu, crem, susan, susan negru, susan rosu.
Dimensiunea asternutului ( numarul de pui la o singura fatare):
3 pui in medie
Durata de viata
13-15 ani
Standardele clubului de canis:
Japonia Kennel Club:
standard
FCI:
standard
Caine ( caine domestic )
Shiba Inu
Shiba Inu (caractere chinezesti) .svg
„Shiba Inu” in kanji
Nume japonez:
Kanji: 柴犬
Hiragana: し ば い ぬ
Transcrieri:
romanizare: shiba inu
Shiba Inu – Aspect general
Shiba Inu, este un caine agil, cu un trunchi robust, si par scurt. De dimensiuni mici, seamana foarte mult cu Akita inu, nu e de mirare ca este una dintre rudele sale, cele mai apropiate!
Chiar daca pentru o privire experta, se pot observa diferente clare intre ele: Shiba inu, este mult mai mic, si, spre deosebire de Akita inu, botul sau este mai subtire.
De asemenea, am observat urechi mici, si ascutite, si ochi in forma de migdale.
Dar, impartasesc un atribut mult dorit: coada ondulata.
Culorile Shiba Inu sunt foarte diverse:
rosu
Rosu si cafeniu
alb
Crema
Susan
Susan rosu
Susan negru
Cu exceptia Shiba Inu alb, toate celelalte culori sunt acceptate de Kennel Club, cu conditia sa aiba caracteristica Urajiro, de a arata zone de par alb pe obraji, bot, maxilar, abdomen, coada interioara, si picioare interioare.
Deformismul sexual este minim. Masculii, au de obicei aproximativ 40 de centimetri la greaban si cantaresc intre 11 si 15 kilograme.
In timp ce, femela masoara aproximativ 37 de centimetri la greaban si cantareste intre 9 si 13 kilograme.
Shiba Inu – Caracteristici fizice dupa standardul rasei
Blana: este duara si foarte aspra, iar substratul este mai moale si foarte dens.
Culoarea : sunt acceptate diferite blani, precum rosu, negru sau rosu susan si negru si cafeniu. Sesam, inseamna ca parul foarte negru, este amestecat cu restul firelor de par, in special pe spate. Cream alb, sau pinto (alb peste 50% din corp, cu marcaje asimetrice) Shibas Inu sunt gasite, dar ele nu fac parte din standardele rasei.
Capul : are un craniu cu o frunte larga, si un bot destul de gros, care scade in latime, spre fata. Trufa este neagra.
Urechile : destul de mici, si de forma triunghiulara, sunt bine ridicate, si inclinate inainte.
Corpul : este puternic, cu spatele drept. Muschii sunt bine dezvoltati, dar ritmul general ramane usor.
Coada : Este groasa. Este purtata in sus, si infasurat in interior.
Blana
Shiba Inu, este dublu acoperit, cu invelisul exterior rigid si drept, iar substratul este moale si gros. Blana, este scurta si uniforma, pe fata, urechi si picioare, asemanatoare vulpii.
Firele de protectie, se ridica de pe corp, si au aproximativ 4 pana la 5 cm ( 1+1 ⁄ 2 pana la 2 in) lung la greaban.
Scopul firelor de protectie, este de a proteja pielea lor subiacenta, si de a respinge ploaia sau zapada.
Parul de pe coada, este putin mai lung, si sta deschis intr-o perie.
Cozile lor, sunt o caracteristica definitorie, si ii fac sa se deosebeasca de alte rase de caini.
Cozile lor, ii ajuta sa-i protejeze de vremea grea, a iernii.
Cand dorm, cainii din rasa Shiba Inu, se indoaie, si isi folosesc cozile, pentru a-si proteja fata si nasul, pentru a-si proteja zonele sensibile, de frig.
Culoarea crema
Este considerata, o „defectiune majora”, atat de Japonia Kennel Club, cat si de American Kennel Club.
Nu ar trebui sa fie crescut in mod intentionat, la un caine de spectacol, deoarece marcajele necesare cunoscute sub numele de „urajiro” (裏 白) nu sunt vizibile;
„Urajiro” se traduce literalmente prin „alb de dedesubt”. In schimb, o blana alba (crema) este perfect acceptabila, in conformitate cu standardul britanic al rasei Kennel Club.
Shiba Inu – Urajiro
Urajiro (crema de culoare ventral alb), este necesara in urmatoarele domenii, pe toate culorile strat: pe partile laterale ale botului, pe obraji, in interiorul urechilor, pe underjaw si gatul superior, interiorul picioarelor, pe abdomen, in jurul valorii de aerisirea si partea ventrala a cozii.
Pe rosii: frecvent pe gat, pe piept si pe piept.
Pe negri si susanuri: de obicei ca un semn triunghiular pe ambele parti ale pieptului.
Shiba Inu – Caracter si aptitudini
Este un caine de vanatoare, foarte activ, mereu in miscare, prietenos cu toata lumea. In general, se intelege bine cu alti caini, si nu reprezinta o problema pentru pisica de casa.
In Europa, Shiba Inu, este in principal un caine de companie, si de spectacol, dar in realitate este un foarte bun vanator de iepuri, vulpi si chiar ursi, in ciuda dimensiunilor sale reduse.
Este un caine de paza excelent.
Vesel si prietenos, ii place sa se joace, si este un foarte bun tovaras pentru copii.
Nu este foarte ascultator, si tinde sa fie independent, cam ca un „caine-pisica”.
Va fi necesar sa se asigure o educatie sustinuta in primul an de viata.
Shiba Inu – Afectuos:
Fara a fi lipicios, sau pasionat de imbratisari, Shiba, ramane foarte atasat si loial grupului sau social, pentru care va fi un bun protector, atunci cand va fi nevoie.
Acest catelus, are proasta reputatie, de a nu fi foarte afectuos, dar acest lucru, va depinde mai ales de educatia primita, si de legatura creata, cu membrii grupului sau social.
Shiba Inu – Jucaus:
In ciuda temperamentului sau, foarte independent, acest caine, nu va fi impotriva unui joc, daca considera ca este de interes.
Ii va placea sa se joace, cu tineri si batrani, mai ale, daca aceste jocuri, ii aduc cheltuieli mentale si olfactive.
Shiba Inu – Calm:
Din nou, caracterul sau, va varia, in functie de educatia pe care a primit-o, de la o varsta frageda, precum, si de raspunsul bun, la nevoile sale de cheltuieli.
Cainele Shiba, se va putea bucura, de momente de liniste, dar numai daca ii sunt satisfacute nevoile.
Daca nu, atunci se poate intoarce, si se poate indrepta in toate directiile, pana cand cineva se hotaraste, sa-i acorde atentia de care are nevoie.
Shiba Inu – Inteligent:
La fel ca multi caini primitivi, asa-numitul caine vulpe, este un animal inteligent, rautacios, viclean, cu abilitati mari.
Din pacate, temperamentul sau independent, si uneori incapatanat, poate sugera ca nu este atat de mult. Si totusi, el va putea sa-si arate marile sale calitati, daca percepe sensul in interactiunile propuse.
Shiba Inu – Vanator:
Instinctul sau de vanatoare, este foarte dezvoltat, si, uneori poate fi dezarmant la o plimbare. De fapt, catelusul Shiba Inu, va trebui sa fie invatat, notiunile de renuntare, si sa-si aminteasca foarte devreme, pentru a-i garanta siguranta, si linistea stapanilor sai, in timpul plimbarilor.
Instinctul sau puternic, va fi uneori incompatibil, cu eliberarea peste tot. Stapanii sai, vor trebui atunci sa fie vigilenti.
Shiba Inu – Infricosat / Suspect cu strainii:
Independenta cainelui Shiba, este de asa natura, incat poate fi acerba, fata de straini. Foarte suspect cu strainii, acest caine, nu are incredere cu usurinta in nimeni.
Aceasta trasatura de caracter, ii permite de asemenea, sa fie un bun gardian de avertizare.
Shiba Inu – Independent:
Micul caine japonez, este, la fel ca multi dintre verii sai primitivi, foarte independent. Cu toate acestea, el va aprecia foarte mult prezenta stapanilor sai, chiar daca va da putine semne de afectiune.
Shiba Inu – Comportament (Behviour)
Shiba Inu – Indura singuratatea?
Temperamentul sau independent, si lipsit de ghemuit, ar putea insemna, ca acest caine mic si robust, accepta singuratatea, fara sa tresara, si totusi, nu este facut sa ramana singur toata ziua.
Acest caine, va avea nevoie de stimulare regulata, si nu este pus sa stea inactiv timp de ore lungi.
Shiba Inu – Usor de educat / Ascultator:
Iata marele punct negru, al rasei Shiba Inu: docilitatea sa!
Cooperarea acestui caine, poate fi foarte dificila. Daca nu percepe sensul, sau consistenta, in ceea ce i se cere, nu se supune, si, prin urmare, poate fi foarte incapatanat.
Bazele educationale, vor trebui incepute, de la cea mai mica varsta, a catelusului Shiba Inu, si accentul, va trebui pus, in special pe rechemare, pentru a-si controla puternicul instinct de vanatoare.
Educatia, va trebui cu siguranta, sa fie ferma, dar totusi, intotdeauna respecte, principiile educatiei pozitive, si binevoitoare.
Shiba Inu – Latrat:
Acest caine, va latra usor, dar nu excesiv, ceea ce ii permite sa fie un bun gardian de avertizare.
Este fugar (Runaway)?
Instinctul sau de vanatoare, extrem de dezvoltat, datorita in special laturii sale primitive (ceea ce inseamna ca rasa a fost putin schimbata de oameni), il face un mare fugar, care nu va ezita sa urmeze o pista, fara sa priveasca inapoi.
Prin urmare, cainele Shiba, va trebui sa evolueze, intr-un mediu ingradit si sigur, pentru a evita sa-l cautati in mod constant.
Shiba Inu – Distrugator?
Nevoia sa, aproape permanenta de activitate, si reticenta sa de a fi singur, il fac un caine, care poate distruge, orice ii trece sub nas, doar pentru a fi ocupat.
Daca acesta este cazul, atunci va trebui sa fie pusa o intrebare din partea stapanilor sai, pentru a-i oferi o viata de zi cu zi, mai potrivita, naturii sale adevarate.
Shiba Inu – Lacom la mancare?
Lacomia cainelui Shiba, este de asa natura, incat va fi arma perfecta, pentru a obtine satisfactie, in timpul sesiunilor de educatie.
Shiba Inu – Caine de paza (Watchdog):
Barker si suspect de straini, acest dragut caine, nu este cu siguranta, foarte descurajant, dar, va fi dornic sa-si protejeze grupul social, si teritoriul familiar, impotriva eventualilor intrusi.
Shiba Inu – Primul caine?
Acest magnific caine vulpe, este deosebit de elegant, cu un fizic foarte popular, dar aceste criterii, nu ar trebui sa se bazeze exclusiv, pe adoptarea unui prim caine.
Reticenta lui, de a se supune, impreuna cu puternicul sau instinct de vanatoare, trebuie sa fie aspecte de luat in considerare, inainte de adoptie, si, cu atat mai mult, pentru o prima adoptie.
Shiba Inu – Conditii de viata
Avand in vedere, dimensiunile reduse, se adapteaza bine la viata apartamentului, atata timp, cat a fost afara, de mai multe ori pe zi, si poate face exercitii.
Daca aceste conditii, nu sunt aplicate, acesta, poate deveni distructiv. Cu toate acestea, el prefera, sa locuiasca intr-un pavilion cu gradina. Stratul sau este foarte usor de curatat.
Shiba Inu intr-un apartament:
Cainele Shiba, va putea evolua intr-un apartament, daca nevoile sale de cheltuieli, sunt satisfacute zilnic, prin mai multe iesiri.
Sa locuiasca intr-o casa cu gradina, ii va conveni, de asemenea, dar trebuie sa aveti grija, la imprejmuirea corespunzatoare, si asigurarea mediului, pentru a evita sa fuga.
Foarte solid, si deosebit de robust, Shiba Inu, poate trai in aer liber, dar va aprecia totusi, confortul unei case incalzite in timpul iernii.
In orice caz, indiferent daca locuieste intr-un apartament, o casa, in interior sau in aer liber, Shiba, va avea nevoie de iesiri zilnice, pentru a-si satisface numeroasele nevoi fizice, mentale, olfactive si sociale.
Shiba Inu – Nevoia de exercitiu / Atletism:
Shiba, are nevoie de mult exercitiu, pentru a fi bine labele si capul. Ar trebui, sa i se ofere multe activitati, si vor fi necesare, mai multe iesiri pe zi, mai ales daca locuieste intr-un apartament.
Ideal pentru acest caine japonez, va fi sa-si urmeze stapanul, in diferite activitati sportive, cum ar, fi cani-alergarea, pe jos, cu bicicleta sau cu un scuter.
Shiba Inu – Calatorii / Usurinta in transport:
Dimensiunea redusa, a cainelui Shiba Inu, este ideala pentru transport, dar lipsa sa de docilitate si nerabdare, poate fi uneori, o dificultate in calatoriile lungi.
O educatie buna, si o socializare timpurie, a diferitelor situatii si persoane, pe care le va intalni, vor fi necesare pentru a facilita transportul.
Shiba Inu – Compatibilitate
Shiba Inu si Pisicile:
Daca acest caine mic, creste cu o pisica, va putea sa se inteleaga foarte bine, si sa traiasca cu el. Pe de alta parte, fereste-te de instinctul sau de vanatoare, foarte dezvoltat, cu pisici pe care nu le cunoaste.
Shiba Inu si alti caini:
Shiba Inu, nu este cunoscut, pentru marea sa sociabilitate, dar, daca socializarea este oferita timpuriu, si inteligent, catelusului Shiba Inu, se va intelege bine cu congenerii sai, si poate chiar sa coabiteze cu ei.
Aveti grija totusi, cu masculii intregi, cu care, s-ar putea sa nu gaseasca un punct comun.
Shiba Inu si copiii:
Foarte protector al familiei sale, Shiba, se va intelege minunat cu copiii, care constituie grupul sau social, cu care se va bucura sa se joace.
Aveti grija, totusi, sa respectati regulile vietii, si semnele de avertizare ale cainelui, pentru a garanta siguranta tuturor.
Shiba Inu si varstnicii:
Acest caine activ si rautacios, nu este compatibil cu persoanele sedentare. Va trebui sa iasa de mai multe ori pe zi, indiferent daca ninge, ploua sau este vant, si, mai ales sa fie stimulat, in mod regulat, si educat cu fermitate.
Rezistent / robust:
Caine rustic, Shiba, este solid, si nu sufera de nici-o boala anume.
Tolereaza caldura:
Shiba, va tolera caldura, dar trebuie totusi, sa fie capabil sa se hidrateze continuu, si sa se odihneasca la umbra.
Shiba Inu – Tolereaza frigul:
Substratul moale si gros, al acestui caine japonez, ii ofera o protectie foarte buna, impotriva vremii nefavorabile, si a conditiilor de viata extreme.
Tendinta de a creste in greutate:
Lacomia cainelui Shiba, are avantajele sale pentru educatie, dar nu ar trebui sa devina totusi excesive, cu riscul ca acest catelus, sa sufere de supraponderalitate.
Trebuie avut grija, sa ii oferi mancare, si mese de calitate, la ore fixe, si nu autoservire pe tot parcursul zilei.
De asemenea, vom evita sa ii oferim mancare, in afara meselor sale (cu exceptia catorva delicii pentru educatia sa).
Boli frecvente:
Foarte puternic, Shiba Inu, este rar bolnav.
Cu toate acestea, el poate fi predispus, la alergii cutanate, si poate suferi de displazie de sold, sau luxatie a rotulei.
Cainii din rasa Shiba Inu, sunt, in general sanatosi, si, in ciuda faptului ca provin dintr-un mic grup de gene, in ultimii saptezeci de ani, au ramas liberi de multe dintre bolile genetice, observate la alte rase crescute intens.
Kennel Club, clasifica Shiba Inu, ca o rasa de categoria 1, ceea ce inseamna ca, nu are probleme specifice de sanatate, care fac obiectul unui program de screening.
Cu toate acestea, urmatoarea, este o lista de conditii, care pot fi observate la rasa:
Dermatita atopica
Multi caini Shiba Inu, sufera de alergii cronice ale pielii, ca raspuns la alergenii din mediu. Acesti alergeni, pot include, multi agenti de uz casnic, si de mediu, cum ar, fi parul de la alte animale de companie, acarieni, mucegaiuri si plante.
Dermatita piotraumatica („puncte fierbinti”)
O alta manifestare a bolii alergice a pielii, punctele fierbinti, sunt zonele de dermatita severa, care apar de obicei, intr-un spatiu foarte scurt de timp, cu exsudare de puroi, si inflamatie marcata, dintr-o zona discreta a pielii, de obicei in jurul fetei sau a bazei cozii.
Cataracta
Acumularile de proteine, sau alte substante, in cristalinul ochiului, pot aparea ca structuri palide, sau cristaline, si pot intuneca trecerea luminii, catre retina. Cataracta, poate fi o problema de dezvoltare, sau congenitala.
Microftalmie
Unii pui Shiba, se nasc cu ochi anormal de mici, care sunt de obicei orbi.
Tulburari ale pleoapelor
Entropionul (pleoapele derulate in interior), si cilii ectopici si anormali (gene), sunt vazuti la puii Shiba. Aceste conditii, pot fi corectate chirurgical, si nu ar trebui sa provoace probleme pe termen lung, dar poate fi necesara, consultarea unui oftalmolog veterinar specialist.
Sindromul Vogt-Koyanagi-Harada
Cunoscut si sub numele de Sindrom Uveodermatologic, aceasta, este o afectiune neobisnuita, in care sistemul imunitar ataca melanocitele corpului (celulele care produc pigment in piele si ochi).
Rezulta pierderea pigmentului, ceea ce provoaca, paloare a nasului, a blanii si a ochilor.
Inflamatia din interiorul ochilor, poate provoca: uveita, care apare ca tulbure; glaucom, unde ochii devin umflati si durerosi; detasare si hemoragie de retina, cu pierderea vederii, care rezulta. Nu exista nici-un remediu, pentru aceasta afectiune, iar tratamentul, consta in corticosteroizi, topici, si sistemici.
Hiperpotasemie
Nivelurile serice, anormal de ridicate de potasiu, pot fi gasite pe screeningul sanguin de rutina, al Shiba Inus, si altor rase japoneze. Acest lucru, se datoreaza scurgerii acestui mineral, din membranele celulelor rosii, din sange. Desi acest lucru, nu poate avea nici-o semnificatie, nivelurile extrem de ridicate de potasiu, pot duce la aritmii cardiace. Consumul de ceapa si usturoi, poate exacerba hiperkaliemia.
Luxatia rotuliana
Cunoscuta si sub denumirea „alunecarea genunchilor”, aceasta afectiune, se datoreaza unei conformatii anormale a membrelor posterioare, si poate afecta una sau ambele picioare. Cainele Shiba Inu, cu luxatie rotuliana, se va vedea, ca ocazional „sari” pe piciorul (picioarele) afectat (e). Multe nu sunt dureroase, dar unele afectiuni, pot necesita interventii chirurgicale.
Displazie de sold
Puternic influentat de genetica, problemele de dezvoltare ale soldurilor, pot fi observate la rasa Shiba Inu, desi nu este o problema foarte importanta, la rasa, in comparatie cu altele.
Semnele, se vad mai intai ,la puii in crestere, care pot aparea schiopi, de la 5 la 6 luni.
Inertie uterina primara
Rasa, poate intampina dificultati, in timpul nasterii, din cauza lipsei contractiilor efective ale uterului. Acest lucru, poate duce la necesitatea sectiunii cezariene.Acesti caini sunt foarte curati, astfel incat, nevoile de ingrijire vor fi probabil minime.
In mod natural, tind sa urasca sa fie umezi sau scaldati, prin urmare, este foarte important sa-i obisnuiesti cand sunt tineri.
Blana unui Shiba Inu este grosiera; lungime scurta pana la medie, cu stratul exterior de 2,5 la 3,2 cm (1 la 1+1 ⁄ 4 in) lung si este natural impermeabil, astfel incat, nu este nevoie de o baie obisnuita.
De asemenea, au un strat gros care le poate proteja de temperaturi mult sub inghet.
Cu toate acestea, naparlirea, cunoscuta si sub denumirea de strat de suflare, poate fi o pacoste. Naparlirea (varsarea) este mai grea in timpul schimbarii sezoniere si in special in sezonul estival, dar periajul zilnic poate tempera aceasta problema. Este recomandat ca proprietarii sa nu rada sau sa taie niciodata haina unui Shiba Inu, deoarece haina este necesara pentru a-i proteja atat de temperaturile reci, cat si de cele calde.
Perierea
Shiba nu necesita ingrijire intensiva. Natura blanii lor duble, inseamna ca nu sunt predispusi la rogojinarea sau acumularea de cheaguri de murdarie, in par. Cu toate acestea, pot experimenta namoluri foarte grele, ceea ce poate fi o problema pentru proprietarii de animale de companie din interior.
O dieta de buna calitate poate contribui la o scadere oarecum redusa, dar periajul cel putin saptamanal, este recomandabil, pentru a se asigura ca naparlirea nu scapa de sub control.
Spalarea
Datorita obiceiurilor lor de ingrijire, asemanatoare pisicilor, Shiba Inu, rareori necesita spalare, cu exceptia circumstantelor specifice.
Cainii, care sufera de dermatita (a se vedea mai sus) vor beneficia de spalarea regulata, cu un sampon medicamentos, pentru a controla cresterea bacteriana, si pentru a conditiona in mod adecvat pielea.
Taierea unghiilor si curatarea urechilor
Este o idee foarte buna, sa introduceti taierea unghiilor, si curatarea urechilor, la o varsta frageda, la puii Shiba. Deoarece au o natura destul de intentionata, poate fi dificil sa se introduca aceste rutine, la cainii adulti, ai rasei, iar aceasta poate deveni o sursa majora de stres, pentru animalele de companie, si pentru proprietari.
In special, Shiba Inu, care dezvolta boala atopica, a pielii, va necesita curatarea regulata a urechii, iar incapacitatea de a efectua acest lucru, poate duce la infectii ale urechii, care pot fi prevenite si dureroase.
Curatarea usoara si regulata a urechilor, la catelusi, cu varsta de pana la 10 saptamani, este o idee foarte buna, dar asigurati-va ca, utilizati un produs de curatare adecvat pentru urechi, recomandat de un veterinar.
Igiena dentara
In mod similar, periajul dintilor, este cel mai bine introdus, la o varsta frageda. In timp ce multi proprietari, sunt reticenti, in a-si grabi dintii cainelui, acest lucru, reduce foarte mult infectiile dentare, durerea si pierderea dintilor la cainii mai in varsta.
Periajul zilnic, este o rutina usor de introdus la un catelus tanar, dar poate fi extrem de dificil, la cainii cu varsta peste 6 luni.
Din nou, utilizati numai produse potrivite pentru caini, deoarece pasta de dinti umana, este probabil, sa fie extrem de neplacuta, si poate provoca tulburari digestive.Shiba Inu, este o rasa veche de caini japonezi, care a locuit in zone din Japonia, care erau muntoase, si fara iesire la mare.
Teoretic, dietele lor, ar fi constat in pasari salbatice, peste, orez si alte vanate mici.
Shiba, sunt o rasa relativ sanatoasa, si rezistenta, si se vor descurca bine pe o varietate de diete echilibrate.
In plus, s-au facut multe cercetari, cu privire la beneficiile pentru sanatate ale consumului de alimente fermentate.
Proprietarii japonezi de Shiba, sunt adesea vazuti, rasfatandu-si cainele Shiba Inu, cu fasole fermentata Natto, cu o aroma atat de intepatoare.
Dar cei, in calitate de proprietari de Shiba Inu, doresc sa ofere acestor caini speciali, cea mai buna mancare posibila, pentru a-i mentine fericiti, sanatosi si vibranti.
Cerintele alimentare ale lui Shiba Inu
Shiba Inu, nu este considerat ca un caine cu intretinere ridicata.
Aceasta, inseamna ca nu au nevoie de hrana suplimentara, in afara de mesele obisnuite, decat, daca se antreneaza.
Shiba Inu, va merge in continuare bine, cu o dieta, cu costuri reduse, cu intretinere redusa.
Retineti ca, nu exista o solutie potrivita tuturor, in ceea ce priveste alimentarea unui caine din rasa Shiba Inu.
Ratiile zilnice, sunt determinate de marimea si greutatea lor, unica.
Cerinte privind proteinele
Proteinele, ajuta la construirea si intarirea muschilor, si tesuturilor Shiba, precum si la repararea acestora. In plus, ele ajuta, la crearea de celule noi, si la cresterea parului.
Proteinele, regleaza sistemul endocrin al cainelui.
Marimea si greutatea, vor determina, cantitatile de proteine, de care are nevoie cainele.
Cand femela este insarcinata, sau alapteaza, au nevoie de multe proteine.
Daca Shiba Inu, exercita foarte mult, atunci ar trebui sa-l hranesti cu o multime de proteine, pentru a ajuta, la construirea muschilor lui.
Pe de alta parte, un caine ranit, sau mai in varsta, necesita mai putine proteine. In medie, un caine, necesita aproximativ: 10 aminoacizi, proteinele fiind compuse din 22 de aminoacizi.
Unii caini, pot produce aminoacizi, in timp ce altii nu.
Prin urmare, ar trebui sa hraniti cainele, cu cantitatea potrivita de proteine, pentru alimentele necesare de aminoacizi.
Cerinte privind carbohidratii
Acestea, contin glucoza, care este vitala, in furnizarea de energie la rasa Shiba Inu.
De obicei, glucidele, sunt descompuse in glucoza (zaharuri), pentru a ajuta celulele sa functioneze normal.
De asemenea, zaharurile, ajuta creierul cainelui Shiba Inu, si sistemul nervos extins, sa functioneze corect.
Acestea fiind spuse, trebuie sa aveti grija, sa nu va hraniti cainele cu prea multi carbohidrati. Daca glucoza descompusa, este in exces, aceasta se transforma in acizi grasi, care pot provoca obezitate.
Alternativ, daca v-ati hranit cainele cu prea multi carbohidrati, atunci ar trebui sa va asigurati ca, exercita mai mult.
Cerinte de grasime
La fel ca si carbohidratii, grasimea, este folosita, pentru a produce energie in corpul cainelui Shiba Inu.
In esenta, acestea sunt vitale, in producerea acizilor grasi, din organism. In mod normal, cainii nu produc singuri acizi grasi.
Acizii grasi, sunt importanti, in doua roluri cheie; poarta vitamine solubile, facilitand procesul absorbtiei lor in organism.
In al doilea rand, ele ajuta, la mentinerea celulelor mai sanatoase din corp.
Acizii grasi, contribuie, de asemenea, la dezvoltarea unei blani si a unei piele sanatoase, corpului cainelui, Shiba Inu.
Cainele dvs., necesita doi acizi grasi; Omega -3 si Omega -6.
Vitamine si minerale
De multe ori, proprietarii de caini, subestimeaza puterea vitaminelor si mineralelor. In esenta, ele contribuie imens la diferite aspecte, ale corpului lui Shiba, inclusiv la mentinerea oaselor, mai sanatoase, a sistemului neuronal, si a enzimelor.
Urmatoarele, sunt mineralele, de care Shiba Inu, are nevoie, pentru a ramane sanatos: iod, potasiu, fosfor, calciu, sodiu, magneziu, cupru, zinc, clor si fier.
In mod similar, Shiba, necesita vitamine in cantitati corecte.
Cu toate acestea, vitaminele nu trebuie sa fie in portiuni similare, cu proteinele si carbohidratii. Acestea fiind spuse, ar trebui sa va asigurati ca, cainele dvs., primeste urmatoarele vitamine, in cantitati potrivite: vitaminele A, D si E.
Cantitatea de energie, necesara unui caine, va fi determinata de stilul lui de viata – daca exercita mult, necesita mai multe alimente, care produc energie. Cu toate acestea, pentru a fi in siguranta, puteti consulta un medic veterinar, sau nutritionist, pentru a va sfatui in consecinta.
Cat de mult ar trebui sa-ti hranesti cainele Shiba Inu?
Acest lucru, poate fi cel mai bine explicat, folosind formula standard, de mai jos:
30 X Greutate (kg) + 70 = aport caloric zilnic
Folosind formula de mai sus, puteti afla cu usurinta, cate calorii are nevoie cainele dvs. Shiba Inu, intr-o zi. Pentru a pune acest lucru in perspectiva, sa folosim un exemplu:
Daca Shiba Inu, cantareste 12 kilograme, ar avea nevoie de 30 X 12 + 70 = 430 de calorii pe zi.
Pe langa respectarea acestei formule, puteti lua in considerare, si urmatoarele: varsta si starea sa actuala, activitatea sa regulata si performanta generala a corpului.
Consideratii speciale pentru dieta
Iubitorii de caini, sunt tentati, sa impartaseasca alimente umane, rezonabile. Dar, uneori, impartasesc alimente, care nu sunt sanatoase, sau chiar hranitoare pentru cainele lor.
In aceasta sectiune, vom analiza unele dintre alimentele, pe care nu ar trebui sa le hraniti cainelui din rasa Shiba Inu.
Evitati alimentele prea sarate
S-ar putea, sa fi auzit ca, floricelele, nu sunt bune pentru caini. Ei bine, unul dintre motivele, pentru care, nu sunt recomandate, este din cauza aditivilor de sare.
Spre deosebire de oameni, alimentele sarate, pot provoca o afectiune cunoscuta, sub numele de otravire, cu ioni de sodiu.
Mai mult, atunci cand un caine, a mancat prea multa mancare sarata, ii este usor sete. De obicei, semnele si simptomele consumului de alimente prea sarate, sunt: febra, varsaturi, diaree si chiar convulsii.
Cainele dvs. va suferi de balonare stomacala, in urma consumului de alimente sarate.
In mod ideal, sarea, ar trebui sa fie bine gestionata, sau mentinuta la minimum, pentru a evita reactiile fatale, la cainele Shiba Inu.
Evitati alimentele prea dulci
Metabolismul unui caine, este destul de diferit, de cel uman. Cainii din rasa Shiba Inu, sau cainii in general, nu pot fi descrisi, ca unul, cu un dinte dulce. Desigur, nici prea multe substante zaharoase, nu sunt atat de bune pentru om.
Shiba Inu prezinta acelasi risc, ca si dumneavoastra, atunci cand mancati prea mult zahar. Prin urmare, nu trebuie sa-i dati mancarea prea dulce.
Evitati alimentele grase
La om, alimentele grase, tind sa fie, o indicatie normala a problemelor si agitatiei vietii. Cu toate acestea, la caini, aceasta nu face parte din deliciositate, sau din cele mai bune practici nutritionale.
De ce? Alimentele grase, cresc sansele de a face pancreatita, o afectiune grava, care afecteaza cainii, care mananca alimente grase.
Daca observati, ca Shiba dvs., actioneaza ciudat, poate ca prezinta semne, precum salivarea, pare neconcentrat, pasind in jur, pare cu labele transpirate, prezinta somnolenta, atunci s-ar putea sa fi mancat alimente grase.
In plus, ar putea avea febra, diaree si gingii palide, varsaturi sau urla. Puteti sa le pastrati in siguranta, tinandu-le departe de alimentele grase care fac in mare parte parte din alimentele umane. Nu le permite sa manance din farfuria ta.
Legume care sunt bune pentru cainii din rasa Shiba Inu
Intr-adevar, exista fructe si legume, pe care le poate manca Shiba Inu. In sensul real, acestea sunt destul de numeroase, si toate merita, postari separate.
Este foarte recomandat, sa adaugati fructe si legume, pentru a imbogati dieta cainelui Shiba.
In sectiunea urmatoare, vom evidentia, unele dintre fructele, pe care cainii le pot manca.
Cu toate acestea, iata o lista de legume, care sunt bune pentru cainii, din rasa Shiba Inu:
Broccoli :
Sunt bogate in vitamine si fibre. In mod ideal, acestea, ar trebui sa fie servite ocazional, si in cantitati mici.
Desi, broccoli contine compusi chimici izotiocianati, despre care se stie ca provoaca iritatii gastrice minore, pana la grave, la cainii din rasa Shiba Inu.
Morcovii :
Sunt bogati in fibre, si contin beta caroten, care produce vitamina A. Si nu sunt doar hranitori, ci sunt buni pentru formarea dentara, a cainilor, prin crapaturi.
Telina :
Este o leguma bogata, care contine vitamina A, B si C. Este foarte recomandata, deoarece ajuta, la mentinerea cancerului, si a bolilor de inima, la distanta.
Fasole verde :
Sunt calorii scazute, bogate in fibre, si contine o multitudine de minerale si vitamine. Puteti sa va hraniti Shiba, cu toate tipurile de fasole verde, inclusiv conserve, crude, tocate sau chiar in flux. Dar daca mergeti dupa cele conservate, asigurati-va ca nu au sare, sau sunt sarace.
Spanac :
Shiba Inu, il poate manca. Dar, ar trebui sa fie cea mai buna alegere vegetala.
Contine acid oxalic, care limiteaza absorbtia de calciu a cainelui, ceea ce poate duce la probleme cu rinichii.
Fructe foarte utile pentru Shiba Inu
Exista o lista lunga de fructe sanatoase, si hranitoare, pentru majoritatea cainilor, inclusiv cele populare, cum ar fi mere, mango si portocale.
Iata cateva dintre fructele foarte utile, pentru Shiba Inu.
Merele :
Sunt o sursa buna de fibre, vitamina A si C. Deoarece sunt sarace in proteine si grasimi, sunt excelente pentru Shiba Inu, mai vechi.
Bananele :
Contin diverse minerale, inclusiv cupru si potasiu. De asemenea, sunt bogate in fibre si vitamine. Acestea, sunt cel mai bine date, cu masura, si nu ar trebui niciodata incluse in dieta principala. Amintiti-va, au primit mult zahar, despre care am spus mai sus, ar trebui consumat cu precautie, sau in cantitati minime.
Afine :
Daca sunteti in cautarea unei surse excelente de antioxidanti, afinul este o alegere excelenta. Antioxidantii sunt utili, atat la om, cat si la caine, prin prevenirea leziunilor celulare.
Este sigur sa va hraniti Shiba Inu, cu afine. Cu toate acestea, acestea ar trebui consumate in cantitati mici.
Castraveti :
Vin ambalati cu K, B1 si C, plus, o serie de minerale, inclusiv potasiu, biotina, cupru si magneziu.
Mango :
Desi sunt foarte hranitoare, ar trebui luate ocazional, ca delicatese. Acestea, contin minerale, precum potasiu, plus, alte minerale bogate, cum ar fi alfa-carotenul si beta-carotenul.
Portocalele :
Vin la pachet cu vitamina C, fibre si potasiu. Cu toate acestea, ar trebui sa le dati in cantitati mici. In mod normal, cainii, nu sunt mari fani, ai oricarui fruct care are citrice cu miros puternic.
Alte fructe, pe care le poate lua Shiba Inu, includ piersici, pere, ananas, zmeura, capsuni si pepeni verzi.
Mancare pe care nu ar trebui sa o oferiti niciodata cainelui Shiba Inu
Shiba Inus, ca majoritatea cainilor, ar putea fi tentati, sa doreasca sa manance din farfurie, si acest lucru, este foarte descurajat. Unul dintre motivele pentru care este descurajat, este ca majoritatea, a ceea ce consideram delicatese, ar putea fi inutile, sau potential periculoase pentru caini.
Formula lor dentara, si sistemele de digestie, nici macar nu sunt concepute, pentru a manipula unele dintre alimentele umane.
Iata doar cateva exemple de alimente, pe care nu ar trebui sa le oferiti niciodata cainelui Shiba Inu
Usturoi si ceapa :
Dupa cum s-a explicat aici, ceapa si usturoiul, provin din planta familiei allium, care descompune celulele rosii din sange, lasand orice caine anemic.
Drojdie :
Shiba dumneavoastra, prezinta un risc ridicat de suparari ale stomacului, dar poate lasa si intestinul subtire blocat.
Interesant, este faptul ca, daca fermentatia normala continua in stomac, cainele s-ar putea imbata.
Acest lucru ne aduce la urmatorul tip de hrana, pe care nu ar trebui sa-ti hranesti cainele; alcool.
Alcool :
Efectele alcoolice la om, sunt similare la caini, in special, starea de deteriorare a ficatului, la cainele Shiba Inu. Dar la un caine, efectele iau forma mai repede decat la om. Deci, nu participati la crearea unui show lateral, cu Shiba Inu.
Bomboane si guma :
De obicei, guma si bomboanele, sunt incarcate cu indulcitori, cunoscuti sub numele de xilitol, despre care se stie ca, provoaca o crestere a insulinei. Un varf de insulina, poate provoca leziuni hepatice, si este daunator pentru zaharul din sange.
Nuci de macadamia :
Pot provoca otraviri la cainele Shiba Inu. Simptomele, sunt vizibile, prin varsaturi, si, in cazuri severe, exista paralizie.
Cofeina :
Chiar daca este rar, sa gasesti caini sorbind cafea, cofeina, poate fi gasita in bauturi racoritoare, si bauturi energizante. Ar trebui sa pastrati aceste tipuri de bauturi, departe de cainele dvs., cat mai mult posibil, deoarece aceasta este otrava. Cofeina, contine o substanta denumita metilxantine. Daca este ingerat de Shiba Inu, cainele va prezenta semne de diaree, varsaturi, batai cardiace anormale, convulsii, si tremuraturi, sau, in cazuri extreme, deces.
Alimente care sunt in regula dar ar trebui sa fii foarte atent
In aceasta categorie, vom analiza unele dintre alimentele care sunt in regula, pentru a va hrani cainele Shiba Inu, dar ar trebui sa aveti grija de el, din diverse motive.
De exemplu, porumbul, constituie un aliment de umplutura excelent, pentru o dieta sanatoasa echilibrata.
Cu toate acestea, evitati sa-l hraniti cu porumbul in forma sa naturala, sau porumbul pe stiulet.
Dupa ce ati terminat cu porumbul, el va continua sa sparga stiuletul, ingerand bucati din stiulete, care pot modifica serios procesul de digestie, creand in special, blocaje. In cazuri grave, Shiba ar, putea ajunge in terapie.
Un Shiba Inu ar trebui sa manance alimente uscate sau conservate?
Va puteti hrani Shiba Inu, cu alimente conservate sau uscate – alegerea va fi determinata de preferintele si bugetul dvs. Cu toate acestea, conservele, au un gust mai bun, si pot fi folosite ca recompensa, pentru un comportament progresiv al cainelui dvs. Shiba.
Cu toate acestea, sunt mai scumpe decat alimentele uscate, si prezinta mai multa apa. Pe de alta parte, alimentele uscate, sunt excelente pentru pui, si necesita mai multa apa, pentru absorbtia mai usoara a nutrientilor din corp.
Ar trebui ca un Shiba Ken sa manance o dieta fara cereale?
Puii cu probleme de digestie, sau chiar alergii, pot avea o dieta fara cereale, deoarece cerealele, nu sunt atat de usor de alimentat. In mod normal, cand procesul de digestie este afectat, alergiile la Shiba se intensifica. Din punct de vedere istoric, cainii, au o descendenta carnivora, care, de obicei, nu are boabe ca optiune, de aceea sunt greu de digerat.
Acestea fiind spuse, un caine, ar putea rezolva cu usurinta problemele de digestie, in timp ce altul, ar putea sa nu depinde de genele, sau dispozitia generala a cainelui.
Cata mancare ar trebui sa-i dau cainelui Shiba Ken?
Dupa cum s-a mentionat anterior, cantitatea de alimente, cu care trebuie sa-ti hranesti cainele Shiba, depinde de marime, greutate, varsta si activitate.
Puii, necesita alimente hranitoare, pentru o dezvoltare sanatoasa. Si ai putea sa-l hranesti, de 4-5 ori intr-o zi.
Dimpotriva, varsta adulta, este mai putin solicitanta, deoarece trebuie sa-l hraniti, cel putin de doua ori pe zi.
Dar, va hraniti catelul doar cu cantitati mici, care se aduna la ratia necesara intr-o zi.
Pe masura ce Shiba dvs. se apropie de anii de apus, consumul sau de alimente scade, de asemenea.
In aceasta etapa, veti observa, ca va avea nevoie, doar de o portie de calorii, pe care o consuma cand era mai tanar.
Cat de des ar trebui sa-mi hranesc catelusul Shiba Ken?
Ar trebui sa va hraniti catelul, de 4-5 ori pe zi. Observati catelul, si asigurati-va ca, se bucura de masa.
Mesele, ar trebui sa fie de asemenea, in cantitati mici, pentru o digestie mai usoara.La fel ca in orice caz, costul unui caine Shiba Inu, variaza.
Cu toate acestea, in medie, va puteti astepta sa platiti intre 1.200 si 2.500 USD pentru aceasta rasa.
Popularitatea rasei de caini, Shiba Inu, a crescut dramatic in ultimii 10 ani.
Inainte, puii nu costau mai mult de 1.000 de dolari.
Pe masura ce rasa a prins faima, si mai multi oameni afla despre acest caine puternic, cu fata dulce, prin videoclipuri, meme si multe altele de pe YouTube, pretul a crescut odata cu cererea.
Unii crescatori, pot percepe si mai mult, daca puii au o descendenta exceptionala, ceea ce face ca, pretul Shiba Inu, sa creasca la 3.000 dolari sau mai mult.
Desigur, puteti adopta oricand un caine din rasa Shiba Inu, pentru mult mai putin.
Adoptarea animalelor de companie, variaza de obicei, intre 350 si 550 USD si include inregistrari si vaccinari.
Este un dublu castig: oferiti o casa unui caine, care are nevoie, si economisiti bani in acest proces.
Shiba Inu – Preturi in Romania
Pentru a afla detalii, despre preturile si adoptiile, din Romania, trebuie sa le cautati pe Google, cu cuvinte cheie, astfel: shiba inu pret, shiba inu puppy pret, shiba inu de vanzare, shiba inu pui pret, shiba inu romania preturi, shiba inu black pret, shiba inu white pret, shiba inu adoptie, shiba inu vanzare, caine shiba inu pret, shiba inu dog pret, black shiba inu pret.
shiba inu, shiba inu pret, shiba inu puppy, shiba inu de vanzare, shiba inu pui, shiba inu price, shiba inu vs akita inu, shiba inu romania, shiba inu black, shiba inu white, shiba inu adoptie, shiba inu vanzare, caine shiba inu, shiba inu dog, black shiba inu