Sterilizare pisici – Sterilizarea sau castrarea pisicii, elimina inconvenientele, asociate cu modificarile hormonale. Pentru femele, de exemplu, sterilizarea, elimina simptomele produse de ciclul estral, numit popular „calduri”, sau chiar evita sarcina nedorita.
Pentru motan, scopul acestei castrari, este de a reduce numarul reproducerilor, in timpul iesirilor in aer liber, si de a evita comportamente, precum marcarea urinei. Castrarea ajuta, de asemenea, la evitarea multor probleme de sanatate.
Ce este sterilizarea/castrarea?
Pentru pisicile femele, sterilizarea, implica eliminarea ovarelor si uterului, printr-o interventie chirurgicala in zona abdominala.
Motanii sunt castrati, ceea ce inseamna ca li se inlatura testiculele. Procedura este mult mai simpla la masculi, la fel si recuperarea ulterioara.
Varsta la care se face sterilizarea pisicilor
Perioada standard de sterilizare/castrare, acceptata de majoritatea medicilor veterinari, este in jurul varstei de 6-8 luni.
Aceasta varsta este preferata pentru ca, puii nu au atins inca maturitatea, si nu au dezvoltat obiceiurile specifice perioadei de pubertate – mieunat puternic, in cazul femelelor si marcarea teritoriului cu urina, in cazul motanilor.
Care sunt tehnicile de sterilizare a pisicii?
Exista diferite tehnici de sterilizare, a pisicii tale.
Sterilizarea chimica, implica administrarea de pilule, unei femele, contraceptive sau administrarea unei injectii la fiecare sase luni.
Simptomele de calduri sunt oprite, dar tratamentul, poate fi intrerupt, daca doriti ca pisica dvs. sa aiba pisoi. as Prin urmare, nu este o sterilizare definitiva.
Sterilizarea chirurgicala presupune indepartarea ovarelor sau chiar a uterului. Aceasta tehnica elimina orice posibilitate de gestatie, pentru tot restul vietii pisicii tale.
Cum functioneaza sterilizarea?
Sterilizarea trebuie efectuata de un medic veterina,r sau o alta persoana calificata, si implica o operatie chirurgicala asupra pisicii tale.
Aceasta operatie chirurgicala, impiedica pisicile femele, sa produca ovule care pot fi fertilizate de motani.
De asemenea, procedura impiedica, producerea de catre corp a hormonilor sexuali, care atrag motanii.
Sterilizare pisici – Rezultatele sterilizarii!
Sterilizarea pisicilor are consecinte.
Sterilizarea chimica, presupune administrarea suplimentara de hormoni, pisicii femele.
Aceasta doza mare de hormoni, ajuta la blocarea ovulatiei, si la prevenirea functionarii ovarelor.
Cu toate acestea, pe termen lung, acesti hormoni suplimentari duc adesea la formarea tumorilor mamare si a infectiilor uterului!
Odata cu sterilizarea chirurgicala, riscul aparitiei tumorii mamare si a piometrei, sunt eliminate!
La pisici, castrarea poate favoriza formarea pietrelor urinare. Dar acest risc, este foarte limitat, daca pisica primeste hrana de calitate, specifica starii sale.
Pisica castrata, este in general mai linistita, si mai putin activa. Devine mai casnica, si mai putin agresiva cu alte pisici.
Jeturile de urina, sunt indepartate, precum si mirosurile neplacute, care se asociaza cu ea.
Sterilizarea, in special sterilizarea chirurgicala, are consecinte benefice asupra sanatatii pisicii!
Am vazut, ca limiteaza riscul dezvoltarii tumorilor mamare, si a infectiei uterine. Limiteaza riscul unei lupte, si prin urmare, de rani, in special abcese.
Atat pentru masculi, cat si pentru femele, sterilizarea chirurgicala, limiteaza riscul de transmitere a bolii SIDA, de la pisici, si leucoza felina.
Recomandari pentru pregatirea pisicii dvs. inainte de sterilizare!
Cum sa va pregatiti pisica ininte de sterilizare?
Avand in vedere faptul, ca este o interventie chirugicala, care necesita anestezie generala, pisica dvs., trebuie sa aiba ultima masa solida, cu cel putin 10 ore, inainte de operatie.
Trebuie sa tineti cont, de acest aspect, pentru a evita voma in timpul anesteziei, si aparitia complicatiilor in timpul operatiei.
Pisica, trebuie sa aiba in schimb, apa proaspata, la discretie!
Recomandari cu ce trebuie sa faceti dupa operatia de sterilizare a pisicii dvs.!
Ce trebuie sa stiti ca proprietar de pisica, dupa ce s-a incheiat operatia de sterilizare, si o luati acasa?
Cele mai multe clinici medical veterinare, folosesc anestezie generala, de ultima generatie, asta inseamna ca dupa terminarea operatiei, pisica se va trezi rapid, pentru a limita cat mai mult timpul, cat animalul sta sub efectul anesteziei.
Pentru o revenire cat mai rapida, medicul veterinar, recomanda proprietarului, sa-i acorde mai multa atentie pisicii in acest moment, precum: sa vorbeasca cu pisica, sa o mangaie, lucruri care determina revenirea la normal a pisicii, intr-o perioada scurta de timp.
Ajunsa acasa, limitati pe cat posibil miscarile pisicii ( coboratul/ urcatul scarilor, cataratul pe sifonier, coboratul din pat, etc).
In primele 24 de ore, de obicei, pisica este somnolenta, nu mananca, in functie si de anestezicul folosit, dupa care animalul isi reia vechile obiceiuri.
Locul inciziei, trebuie sa fie curat, fara zone inflamate, scurgeri de sange sau alte secretii.
Pentru a evita scoaterea firelor, sau linsul excesiv al plagii, dupa operatie, pisica va purta un guler special, sau o camasuta facuta la clinica, unde a fost sterilizata.
Firele se scot, la 7-10 zile, ele nu trebuie lasate nescoase, pentru ca o data cu cicatrizarea, organismul reactioneaza, aparand senzatia de mancarime, si interesul excesiv al animalului pentru zona operatiei.
Sterilizare pisici – Atentie!
Evitati baia in timpul perioadei de recuperare!
Sterilizare pisici – Pot aparea complicatii dupa operatia de sterilizare?
Daca pisica dvs. este lipsita de energie, vomita, are diaree, scurgeri de sange, urinare dificila, respiratie greoaie, mucoase gingivale decolorate, recomandarea este de a va prezenta de urgenta, la medicul veterinar.
Sterilizare pisici – Alimentatia pisicii dupa sterilizare
In urma operatiei de sterilizare, prin scoaterea ovarelor, se va produce un dezechilibru hormonal, in organismul pisicii tale. Din acest motiv, alimentatia, este cheia unei pisici sanatoase, pentru anii care vor urma.
Medicul veterinar, va recomanda pentru pisica dvs. sterilizata, hrana umeda si uscata, pentru pisici sterilizate, hrana care echilibreaza organismul, si asigura o viata lunga si linistita pisicii dvs.
De ce sa va sterilizati pisica?
A va steriliza pisica, inseamna mai multe avantaje!
Sterilizarea, ajuta la prevenirea proliferarii pisicilor, si a suprapopularii lor!
Cel mai adesea, aceasta este o sterilizare a comoditatii pentru proprietar.
Pentru pisica, posibilitatea procrearii, este suprimata, la fel ca ciclul sexual.
Inconvenientele, asociate cu caldurile, nu mai exista: nu mai exista mieunat necuvenit, lupte, atractie a masculilor.
Pisica castrata, isi pierde comportamentul de marcare, atunci cand castrarea se face suficient de devreme. Din nou, luptele sunt reduse, si evadarile ei, sunt mai putin frecvente.
Sterilizare pisici – Inainte sau dupa prima nastere?
Pisica trebuie sterilizata inainte de prima fatare. De obicei, operatia are loc atunci cand pisica are aproximativ cinci sau sase luni. Se recomanda sa actionati inainte de primul ciclu estral, sau de calduri, pentru a limita considerabil, riscurile aparitiei tumorilor mamare, sau a infectiilor.
Nu este deloc necesar, ca pisica sa aiba pui, inainte de a fi sterilizata, dimpotriva.
Odata cu sterilizarea, pisica nu mai simte nevoia sa se imperecheze.
Sterilizarea poate avea loc in orice moment din viata pisicii tale, desi este recomandat sa actionati, cat mai devreme.
Sterilizarea si cresterea in greutate
Sterilizarea si cresterea in greutate, nu merg neaparat impreuna!
Intr-adevar, aceasta operatiune, reduce cu aproximativ 30%, necesarul de energie al pisicii sau al femelei
Daca animalul dvs. de companie, este deja supraponderal, fenomenul se poate agrava, deoarece pisica va tinde, sa fie mai putin activa.
Utilizand alimente de calitate adaptate la starea pisicii dvs., cresterea in greutate nu este inevitabila.
Dupa operatie, se recomanda sa va cantariti pisica, la fiecare doua saptamani, timp de trei luni!
Acest lucru, va permite, sa controlati cu adevarat cresterea in greutate, si sa ii adaptati dieta pisicii dvs. sterilate.
Prin urmare, nu sterilizarea in sine poate duce la cresterea in greutate, ci schimbarea rezultata, a comportamentului si a metabolismului.
Sterilizare pisici – Castrarea unui motan
Castrarea unei pisici de sex masculin, este destul de posibila.
Testiculele, sunt indepartate rapid si usor, iar sterilizarea este definitiva.
Dupa castrare, nu exista cusaturi de indepartat, sau medicamente de dat.
Din chiar seara operatiei, pisica poate lua o masa usoara.
Puteti inlocui nisipul obisnuit, cu ziare, pentru cateva zile, pentru a preveni lipirea pietrisului de rana.
Pentru motan, operatia poate fi efectuata, cu aproximativ cinci sau sase luni, sau chiar mai devreme.
Este necesar doar, ca organele genitale sa fie pe deplin dezvoltate, si testiculele sa fie complet coborate.
Cu cat masculul, este castrata mai devreme, cu atat este mai putin probabil, sa isi pastreze instinctul de marcare a teritoriului. Dar poti decide, ca pisica ta, sa fie castrata la orice varsta.
Sterilizare pisici – Vasectomie
Vasectomia pisicii, este o procedura chirurgicala, care permite contraceptia permanenta, si ireversibila.
Acesta consta in taierea si infundarea canalelor deferente. Dar, spre deosebire de castrare, vasectomia nu suprima productia de testosteron.
Testiculele, raman la locul lor, si pisica pastreaza complet comportamentul unui animal nesterilizat.
Deoarece glandele sexuale, nu sunt indepartate, pisica, nu se va mai putea reproduce, dar va continua sa fuga, sa lupte, sa-si marcheze teritoriul.
Aceasta tehnica de sterilizare, este utilizata foarte putin. Este o interventie chirurgicala mai grea decat castrarea, si fara numeroasele efecte benefice, pentru proprietar sau pentru pisica in sine.
Sterilizare pisici – Ligatura trompelor?
Ligatura trompelor, la pisica, este din nou foarte putin folosita, si chiar nu este recomandata.
Tuburile pot deveni permeabile, dupa ligare. De asemenea, sectiunea tubara, nu este recomandata.
Intr-adevar, aceasta interventie, nu are ca scop indepartarea ovarelor si a uterului care raman prezente.
Pisica este sterila, nu mai poate avea pui, dar riscurile aparitiei tumorilor mamare, sau a infectiilor uterului, raman foarte prezente.
Ligarea trompelor, este de putin interes.
Sterilizarea si speranta de viata
Sterilizarea, creste speranta de viata a pisicii si a femelei.
Diferite studii, au aratat, ca speranta de viata a unei pisici sterilizate, este de 14-18 ani, in timp ce este limitata in medie la 6 pana la 10 ani pentru o pisica nesterilizata.
Aceasta crestere, se explica usor, prin scaderea luptelor, ranilor, muscaturilor. Pisica fuge mai putin, si prin urmare, are un risc mai mic de a fi lovita de o masina.
Contactul cu alte pisici, este mai putin frecvent, si riscul de transmitere a bolilor grave scade.
La fel, infectiile uterine si tumorile mamare, sunt foarte rare la o pisica castrata.
Concluzie:
- Castrarea pisicii, si ovariectomia pisicii, se efectueaza de la varsta de sase luni.
- Castrarea pisicilor elimina sau scade marcarea urinei in casa, evadari si lupte (deci abcese si riscul de contaminare prin leucoza si virusuri de imunodeficienta felina), la 85-90% dintre pisici.
- Sterilizarea pisicii elimina neplacerile legate de calduri (mieunare, sosirea tuturor pisicilor din vecinatate), sarcini nedorite, infectii ale uterului, si daca se efectueaza inainte de primul ciclu estral, (calduri), impiedica formarea tumorilor mamare.
- In toate cazurile, durerea este ingrijita cu medicamente antiinflamatoare, si opioide, iar pisicile nu prezinta semne de durere la trezire.
- Pilulele contraceptive, sunt surse de infectii uterine si tumori mamare (printre altele), si trebuie evitate intotdeauna.
- Unele animale tind sa se ingrase dupa sterilizare. Greutatea pisicii (sau mersul general) trebuie monitorizata si poate fi recomandata o hrana adecvata.