Vaccin caini – Vaccinurile sunt o parte vitala, a rutinei de ingrijire veterinara a cainelui tau, dar a-ti da seama de care au nevoie si cand au nevoie de ele, poate deveni confuz.
Si cand adaugati vaccinuri de baza, versus noncore (injectii obligatorii fata de cele recomandate de medicul veterinar), poate deveni si mai complicat.
Cand primiti acele carduri de memento, de vaccinare, de la cabinetul veterinarului dvs., vedeti o lista de vaccinuri pentru caini, pe care animalul dvs. trebuie sa le faca.
Pentru a va ajuta sa le descifrati si sa intelegeti, cat de des are nevoie animalul dvs. de vaccinuri, iata un grafic de baza al programului de vaccinare a cainilor de urmat.
Deoarece, intelegerea nevoilor de vaccinare ale animalului dvs. de companie, este importanta, pentru a le oferi cea mai buna ingrijire, de ce sa nu va dedicati minute, pentru a afla elementele de baza ale vaccinarii cainilor si programul acestora.
Vaccin caini – Un program pentru fiecare etapa a vietii
Vaccinarile cainilor, sunt esentiale, pentru a va ajuta animalul de companie, sa traiasca, o viata lunga si fericita.
Vaccinurile, protejeaza animalele de companie, de boli grave, sau chiar de boli fatale, la care cainii, sunt de obicei sensibili.
Iata, ce ar trebui sa stie, parintii cainilor de companie, despre vaccinurile, de care au nevoie cainii, si cum functioneaza, programul de vaccinare, a cainilor. In cele din urma, este important, sa va consultati, cu medicul veterinar, pentru, a identifica, programul de vaccinare adecvat, pentru caini, specific animalului dvs. de companie.
Vaccin caini – Vaccinari de baza vs
Vaccinarile pentru animalele de companie sunt impartite in doua categorii generale: vaccinuri de baza si vaccinuri secundare.
Vaccin caini – Vaccinuri de baza
Vaccinurile de baza, sunt necesare, pentru toti cainii si cateii.
Vaccinurile de baza includ:
Vaccin impotriva bolii canin/adenovirus (hepatita)/parvovirus, administrat ca un singur vaccin, numit DAP sau DHP;
Vaccin antirabic canin;
Vaccin caini – Vaccinuri non-core
Vaccinurile non-core (vaccinurile pentru stilul de viata), sunt considerate, optionale, si administrate, pe baza unor factori, precum stilul de viata, al animalului dvs. de companie, si locatia geografica. Mai multe vaccinuri non-core, protejeaza, impotriva bolilor, foarte contagioase, sau, care pot pune viata in pericol.
Pentru a determina, ce vaccinuri, pentru stilul de viata, sunt potrivite, pentru animalul dvs. de companie, medicul veterinar, va analiza, o varietate de factori, inclusiv:
Locatia geografica si riscul de imbolnavire in aceste zone;
Indiferent, daca, animalul dvs. de companie, merge, la ingrijirea pentru caini, in parcuri pentru caini, la pensiune, sau la facilitati de ingrijire;
Indiferent, daca stilul de viata, al animalului tau de companie, include calatoriile, drumetiile, sau expunerea la salbaticie, sau la corpuri de apa;
Sanatatea generala a animalului dvs. de companie;
Vaccinurile non-core includ:
Vaccinul Bordetella Bronchiseptica;
Vaccin paragripal (deseori combinat cu vaccinul Bordetella sau DAP);
Vaccinul impotriva leptospirozei;
Vaccinul Lyme;
Vaccin antigripal canin: H3N2 si / sau H3N8;
De ce vaccinuri au nevoie cateii?
Vaccinarile la catei, ar trebui sa inceapa, la varsta de 6-8 saptamani, si sa se incheie, la varsta de 16 saptamani, sau mai tarziu.
Programele de vaccinare a cainilor, pentru catei, arata in general, astfel:
Varsta |
Vaccinuri de baza |
Vaccinuri non-core |
---|---|---|
6-8
saptamani |
DAP | Bordetella
Paragripa (deseori inclusa în vaccinul combinat DAP) |
10-12
saptamani |
DAP |
Leptospiroza Lyme Gripa canina |
14-16
saptamani |
DAP (veterinarii prefera sa dea vaccinul DAP final la 16 saptamani sau mai tarziu)
Vaccinul antirabic (poate fi dat mai devreme daca e cerut de lege) |
Leptospiroza Lyme Gripa canina |
Pentru ca, vaccinurile, sa ofere protectia, de care au nevoie puii, acestea, sunt administrate, la fiecare doua, pana la patru saptamani, pana la varsta, de cel putin 16 saptamani.
Medicul veterinar, va va ajuta, sa determine, cel mai bun program de vaccinare, pentru catelul dumneavoastra.
De ce vaccinuri au nevoie cainii adulti?
Cainii adulti, au nevoie, de vaccinurile lor de baza (DAP si vaccinurile antirabice), in plus, fata de orice vaccin necorespunzator, decis, intre dumneavoastra si medicul veterinar.
Un program de vaccinare, pentru un caine adult, poate arata astfel:
Frecventa |
Vaccinuri de baza |
Vaccinuri non-core |
---|---|---|
Vaccinuri anuale pt
caini |
Rabie (vaccin initial) | Leptospiroza
Lyme Gripa canina Bordetella (uneori dat la fiecare 6 luni) |
Se administreaza vaccinuri pentru caini
la fiecare 3 ani |
DAP
Rabie (dupa vaccinul initial, dat la fiecare 3 ani) |
Nu sunt disponibile vaccinuri secundare pe 3 ani în acest moment. |
In cele din urma, medicul veterinar, va stabili, cat timp, va functiona un vaccin, pentru animalul dvs. de companie.
Daca sunt in intarziere, sau, este prima data, cand primesc un vaccin, medicul veterinar, va poate recomanda, un vaccin de rapel, sau un program anual, pentru, a asigura o protectie adecvata, pentru animalul dvs. de companie.
Ce boli previn aceste vaccinuri pentru caini?
Iata o explicatie, a bolilor, din spatele vaccinurilor, si a problemelor de sanatate, pe care le-ar putea cauza, animalului tau de companie.
Rabia
Rabia, este un virus, care provoaca boli neurologice, care sunt fatale, pentru animalele domestice, animalele salbatice, si oamenii. Se transmite, mai ales, printr-o muscatura, de la un animal infectat, si poate fi transmisa, proprietarului, si prin rani de muscatura.
Vaccinul antirabic, este impus de lege, in SUA, si, in ciuda sistemului excelent de vaccinare, pe care il avem, exista inca, animale si oameni, care sufera de rabie, in fiecare an.
Datorita mortalitatii, si zoonozei, asociate cu rabie (aproape 100 la suta), exista ramificatii legale, daca animalul dvs. de companie, nu este la curent, cu vaccinul antirabic. Prin urmare, este foarte important, sa-ti tii animalul de companie, la curent.
Daca un animal de companie, nevaccinat, sau intarziat, este expus, unui animal potential turbat, sau musca accidental pe cineva, poate duce, la probleme de sanatate, nevoia de a va pune animalul de companie in carantina, sau eutanasie, in anumite circumstante.
Distemper/Adenovirus (hepatita)/Parvovirus (DAP)
Vaccinul DAP, protejeaza, impotriva unei combinatii de boli, care se pot raspandi rapid printre caini, si au implicatii grave, pentru canini, inclusiv boli severe si deces.
Ciurela canina
Este o boala devastatoare, care, este foarte contagioasa, la cainii nevaccinati, si poate duce, la semne neurologice severe, pneumonie, febra, encefalita, si moarte.
Adenovirusul 1
Este o boala virala infectioasa, cunoscuta, si sub denumirea, de hepatita infectioasa canina. Provoaca infectii, ale tractului respirator superior, precum si febra, insuficienta hepatica, insuficienta renala si boli oculare.
Parvovirusul
La catei, este deosebit de contagios, si poate provoca, varsaturi severe, diaree, letargie, deshidratare si deces, in cazurile severe.
Adesea, virusul paragripal noncore, este de asemenea, combinat in acest vaccin, schimband numele, in DAPP, sau DHPP.
Bordetella si Parainfluenza canina
Bordetella, si virusul parainfluenza canina, sunt doi agenti, asociati cu o tuse, extrem de contagioasa, cunoscuta in mod obisnuit, sub denumirea de „ tuse de canisa ”, sau complexul bolilor respiratorii, infectioase, canine (CIRDC).
Bolile cauzate de acesti agenti, se rezolva de obicei, de la sine, dar uneori, pot duce, la pneumonie, sau boli respiratorii mai severe.
Deoarece Bordetella, este atat de contagioasa, institutiile de imbarcare, si de ingrijire pentru caini, din SUA, necesita acest vaccin.
Parainfluenza, poate fi inclusa, sau nu, intr-un vaccin combinat, cu Bordetella sau DAP.
Gripa canina
Gripa canina din SUA, este cauzata, de doua tulpini, identificate de virus, H3N2 si H3N8. Este foarte contagioasa, si provoaca tuse, scurgeri nazale, si febra scazuta la caini.
Focarele din SUA , atrag multa atentie, deoarece, virusurile gripale, pot da nastere, la noi tulpini de gripa, care au potentialul, de a afecta alte specii, si, eventual, de a provoca moartea.
In mod obisnuit, vaccinurile antigripale canine, sunt recomandate, pentru cainii care merg la gradinita, la imbarcare, la ingrijitori, sau in orice loc, unde se vor afla printre alti caini. Discutati cu medicul veterinar, daca acest vaccin, este recomandat, pentru animalul dvs. de companie.
Boala Leptospiroza
Leptospiroza, este o boala bacteriana, care, poate provoca, insuficienta renala sau hepatica severa, atat la caini, cat si la oameni. Se transmite, prin urina animalelor infectate, si se gaseste, atat in mediul rural, cat si in cel urban.
Acest vaccin, este considerat „de baza”, in locatiile geografice, in care apare leptospiroza.
Cainii, pot fi expusi, lingand, sau venind in contact, cu o baltoaca, sau un corp de apa contaminat, in care, un animal infectat a urinat.
Desi in mod traditional, vaccinul impotriva leptospirozei, a fost recomandat, cainilor din zonele rurale, cu stiluri de viata in aer liber, acum, s-a descoperit ca, leptospiroza, apare si in medii suburbane, si urbane.
Orasul Boston, a experimentat un focar, in 2018, probabil, din cauza urinei de sobolani infectati, de oras.
Leptospiroza, poate fi transmisa, si la oameni. Discutati cu medicul veterinar, daca va recomanda acest vaccin, pentru animalul dvs. de companie.
Vaccinul, acopera, patru dintre cele mai comune serovare, de leptospiroza, iar vaccinul initial, trebuie stimulat, doua, pana la patru saptamani, mai tarziu.
Boala Lyme
Boala Lyme, este, o boala transmisa de capuse, cauzata, de bacteriile Borrelia burgdorferi, care poate provoca febra, letargie, scaderea poftei de mancare, schiopatura la picioare, si, in cazuri severe, insuficienta renala.
Boala Lyme, este endemica, in diverse zone din tara, iar vaccinul, este recomandat, in aceste zone, sau celor, care calatoresc in acele zone. Discutati cu medicul veterinar, daca acest vaccin, este recomandat, pentru animalul dvs. de companie.
Ca si leptospiroza, vaccinul, este administrat initial, sub forma de doua injectii, distantate la trei, pana la patru saptamani, iar apoi anual.
Este important, sa discutati, despre stilul de viata, al cainelui dvs., cu medicul veterinar, astfel incat, acesta, sa poata face, recomandari adecvate, pentru care, vaccinurile sunt necesare, pentru a va proteja cainele.
In afara de vaccinurile de baza necesare, nu exista, un protocol unic, pentru vaccinarea cainelui. Lucrul, impreuna cu medicul veterinar, este cea mai buna abordare, pentru a dezvolta, programul potrivit de vaccinare, pentru caini, pentru animalul tau iubit.In total, catelului, trebuie sa i se administreze, 5 vaccinuri de imunizare, la perioade de timp, bine definite.
Vaccinurile, sunt esentiale, pentru sanatatea patrupedului, si chiar, pentru viata acestuia, avand rolul, de a-l imuniza, impotriva unor boli, care pot fi fatale, si anume:
Maladia Carre (cunoscuta, popular, sub numele de jigodie)
Hepatita infectioasa
Parvoviroza
Parainfluenta Canina
Leptospiroza
Rabie
Vaccin Caini – Schema de vaccinare in Romania
Schemele de vaccinare la caine, sunt specifice fiecarei tari, sau chiar unei regiuni geografice, in functie, de bolile ce evolueza, in acea zona. De exemplu, in Romania, parvoviroza si jigodia (boala Carré, distemper,) au o evolutie epidemica, motiv pentru care, se vaccineaza animalele in mod curent.
In general, vaccinarea unui catel, incepe, de la varsta de 6-8 saptamani. Foarte important, este, ca animalul, sa fi fost deparazitat, inainte de vaccinare.
Ce program de vaccinare este recomandat pentru caini?
Schema vaccinarii in Romania, este formata, din 5 vaccinuri, incluse in grila obligatorie de vaccinare, a cainelui:
Vaccin caini – La 6 sau 8 saptamani:
Primul vaccin la caini, se face, dupa o luna si jumatate de viata, si este
vaccinul monovalent P, impotriva parvovirozei si a jigodiei.
Vaccin caini –
La 8 sau 10 saptamani: se repeta primul vaccin
Al doilea vaccin la catei – 8 saptamani: La varsta de 2 luni, catelului i se administreaza un al doilea vaccin, si anume vaccinul bivalent DP, care imunizeaza puiutul impotriva Parvovirozei si a Jigodiei.
Vaccin caini – La 10 sau 12 saptamani: vaccinul polivalent (DHPPiL)
Al treilea vaccin la catei – 10 saptamani: La varsta de doua luni si jumatate, catelul trebuie dus din nou la veterinar, pentru a i se administra, vaccinul trivalent DHP + L, care ii va intari sistemul imunitar, impotriva Jigodiei, a Hepatitei Infectioase, a Parvovirozei si a Leptospirozei.
Vaccin caini – La 12 sau 14 saptamani: se repeta vaccinul polivalent (DHPPiL) si se imunizeaza pentru rabie
Al patrulea vaccin – 12 saptamani: La varsta de 3 luni, catelului, i se va administra, vaccinul polivalent DHPPiL, care ii va oferi, imunitate, impotriva Jigodiei, Hepatitei Infectioase, Parvovirozei si a Parainfluentei.
Prescurtarile vaccinurilor sunt urmatoarele:
Vaccin DHPPiL = D – distemper, H – hepatita infectioasa, P – parvoviroza, Pi – paraimfluenza canina, L – leptospiroza
Vaccinul polivalent, ajuta, la crearea de anticorpi, eliberand in sistemul cainelui, antigeni. Dupa administrarea vaccinului, cainii, trebuie sa se odihneasca, fara a face eforturi fizice, timp de o saptamana.
Vaccin caini – Al cincilea vaccin – 12 saptamani:
Tot la varsta de 3 luni, catelului i se va administra ultimul vaccin – vaccinul RL, antirabic si impotriva Leptospirozei.
Vaccin caini – Imunizarea, se repeta anual, cu vaccinul DHPPiL-R
Vaccinul antirabic, este obligatoriu anual, prin lege.
Prescurtarile vaccinurilor sunt urmatoarele:
Vaccin DHPPiL-R = D – distemper, H – hepatita infectioasa, P – parvoviroza, Pi – paraimfluenza canina, L – leptospiroza, R – Rabie
Unii producatori, sustin ca, imunitatea, in cazul vaccinului antirabic, se mentine pana la trei ani, insa, acest vaccin, este obligatoriu anual prin lege.
In concluzie, vaccinarea catelului, incepe, in jurul varstei de 6 saptamani, si se termina la 14 saptamani.
Vaccin caini – Care este programul de vaccinare pentru cainii ce au trecut de varsta de 4 luni sau sunt adulti?
Daca, varstele recomandate, pentru vaccinurile initiale, nu au fost respectate, si cainele a trecut de varsta de 4 luni, atunci, este recomandata, o vaccinare polivalenta, urmata la 3-4 saptamani, de una polivalenta, cu antirabic inclus.
Urmeaza apoi, ca in fiecare an, inainte de implinirea, a 12 luni, de la ultima vaccinare, sa se repete polivalentul, cu antirabic inclus. Acelasi program, este indicat, si pentru cainii adulti, fara istoricul, vaccinarii disponibil.
Daca au trecut mai mult de 12 luni, de la vaccinarea polivalenta, cu antirabic inclus, medicul veterinar, poate recomanda, ca mai intai, sa se efectueze o vaccinare polivalenta simpla, urmata, la 4 saptamani, de una polivalenta, cu antirabic inclus.
Pe langa aceste vaccinuri, cainii, se mai pot vaccina, la recomandarea medicului veterinar, impotriva coronavirozei (C), a microsporiei (M), a tusei de canisa (KC), impotriva babesiozei.
Exista efecte secundare la vaccinarea cainilor?
Vaccinurile, sunt rareori, asociate, cu reactii adverse severe, dar cainele dumneavoastra, poate prezenta, unele reactii secundare, usoare, comune, cum ar fi:
Letargie
Mancand mai putin
Febra
Umflare usoara in jurul locului de vaccinare
Efectele secundare, mai putin frecvente, includ spasme, varsaturi, diaree, si mancarimi ale pielii. In circumstante foarte rare, animalul dvs. de companie, poate prezenta, o reactie alergica, cum ar fi, dificultati de respiratie, batai puternice ale inimii, si convulsii.
Daca sunteti ingrijorat, de efectele secundare, este important, sa sunati la medicul veterinar, pentru sfat, cat mai curand posibil.
Daca, cainele dumneavoastra, are o reactie alergica, sunati imediat medicul veterinar.
Vaccin caini – Costul vaccinarilor catelilor
Cat de mult va costa, vaccinurile, pentru catelul tau, depinde de mai multi factori.
Unde locuiesti, este unul singur: veterinarii, din zonele urbane aglomerate si scumpe, vor percepe, mai mult, decat un veterinar rural, dintr-un oras mic.
Cu alte cuvinte, exista diferente semnificative, de pret. Dar, indiferent de gama de costuri, unele vaccinuri, cum ar fi „vaccinurile de baza” si pentru rabie, sunt necesare.
Costul mediu, poate fi, in medie, in jur de 75-100 USD. Acestea, vor include, vaccinurile de baza, care sunt administrate, intr-o serie de trei: la 6, 12 si 16 saptamani.
Vaccinurile de baza, includ DHLPP (distemper, hepatita, leptospiroza, parvo si parainfluenza). Puiul tau, va avea nevoie, si de un vaccin antirabic, care, este de obicei, in jur de 15-20 USD. (Unele clinici includ costul vaccinarii antirabice.)
Adesea, adaposturile de animale, taxeaza mai putin, pentru vaccinuri – aproximativ 20 USD – sau chiar sunt gratuite.
Daca ti-ai achizitiona cainele, dintr-un adapost, cel mai probabil, ar fi fost vaccinat, pana la varsta, la care l-ai luat.
Costurile initiale de vaccinare a catelului in primul an, sunt mai mari decat la varsta adulta.
Vaccin caini – Preturi in Romania
Ce pret are vaccinul antirabic?
De regula, vaccinul antirabic pentru animale, costa, intre 50 si 100 de lei, daca se administreaza, impreuna, cu vaccinul polivalent sau nu.
Preturi orientative ale Clinicii Echo Vet Cluj-Napoca
Interventii generale:
Examinare generala caini, pisici
50 RON
Examinare generala animale exotice
20 RON
Deparazitare
Deparazitare interna caine
5-70 RON (in functie de greutatea animalului si produsul folosit)
Deparazitare interna pisica
10-45 RON (in functie de greutatea animalului si produsul folosit)
Deparazitare externa caine
25-185 RON (in functie de greutatea animalului si produsul folosit)
Deparazitare externa pisica
30-95 RON (in functie de greutatea animalului si produsul folosit)
Vaccinare
Vaccin monovalent/bivalent caine
100 RON
Vaccin polivalent caine
100 RON
Vaccin antirabic
50 RON
Vaccin polivalent+antirabic caine
120 RON
Vaccin tuse de canisa
100 RON
Vaccin polivalent pisica
100 RON
Vaccin polivalent+antirabic pisica
120 RON
Vaccin microsporoza
100 RON
Vaccin Boala Lyme
100 RON
Vaccin iepure mixomatoza+boala hemoragica
80 RON
Identificare
Microcipare
50 RON
Inregistrare RECS
30 RON
Eliberare pasaport
30 RON
Vaccinare caine – Preturile clinicii GLINKA MEDICAL VET din Bucuresti
*Vaccinarea, se efectueaza, numai la animalele in perfecta stare de sanatate, in urma unei consultatii generale
10*Monovalent P (parvoviroza) = 50 lei
11*Monovalent C ( coronaviroza) = 50 lei
12*Monovalent M (microsporum) = 50 lei
13*Bivalent DP (distemper, parvoviroza) = 70 lei
14*Bivalent KC (tuse de canisa) = 60 lei
15*Polivalent DHPPI-L (distemper, hepatita infectioasa, parvoviroza, parainfluenza) = 80 lei
16*Polivalent DHPPI-LR (distemper, hepatita infectioasa, parvoviroza,parainfluenza, leptospiroza+antirabic) = 95 lei
17*Vaccinare antirabica cu inregistrarea in RECS la animalele identificate = 60 leivaccin caini
grila vaccin caini
vaccin polivalent caini
vaccin caini bichon
vaccin anti capuse caini pret
vaccin caini pret
primul vaccin la caini
cat costa un vaccin pentru caini
schema vaccin caini
reactii adverse vaccin caini
vaccin deparazitare caini pret
vaccin monovalent caini
pret vaccin caini 2 luni
cat costa un vaccin la caini
vaccin deparazitare caini
vaccin polivalent caini pret
vaccin caini 6 saptamani pret